Home » Prijsvergelijker » Het merk Fitbit: alle smartwatches en activity trackers

Het merk Fitbit: alle smartwatches en activity trackers

Fitbit is een van de grootste merken op het gebied van activity trackers. Sinds 2007 brengen zij activity trackers en tegenwoordig ook smartwatches op de markt. Waar de allereerste Fitbit tracker meer een stappenteller met een klein display was, zijn de trackers van het bedrijf nu volwaardige activity trackers geworden. De nieuwste Fitbit Charge 4 heeft zelfs een eigen GPS. Naast draagbare horloges maakt Fitbit ook weegschalen en bracht het in 2017 een set oordopjes op de markt. Op deze pagina lees je alles wat met Fitbit te maken heeft, zie je een overzicht van de Fitbit producten die zijn uitgebracht en bekijk ik een stuk geschiedenis. Wat is Fitbit, hoe is het ontstaan en wat heeft de Ninendo Wii te maken met Fitbit? Onderaan de pagina geef ik ook alle antwoorden op veelgestelde Fitbit vragen!

Wat is Fitbit?

Fitbit, Inc. is een Amerikaans bedrijf. Het hoofdkantoor staat in San Francisco, Californië. Het bedrijf werd op 26 maart 2007 opgericht door James Park (nu CEO) en Eric Friendman (nu CTO). Voor deze tijd stonden zij bekend als Healthy Metrics Research, inc. In 2020 neemt Fitbit plek 5 in op de wearable-markt. Ze moeten Apple, Xiaomi, Samsung en Huawei nog voor zich laten (bron). Op 7 mei 2015 kondigden ze een beursgang aan. Vanaf 18 juni 2015 konden aandelen met het ticker symbool FIT worden gekocht op de beurs.  De eerste activity trackers werden met een clip vastgemaakt aan bijvoorbeeld een broekzak en konden alleen stappen, slaap meten en de tijd weergeven. Dit waren de Fitbit Classic (geen klok), Ultra, One en Zip. De Fitbit Flex was de allereerste activity tracker die je als een horloge droeg.

Fitbit logo
Fitbit logo

Aanbiedingen bekijken in onze prijsvergelijker

Direct naar de prijsvergelijker van de toestellen van het merk die wij vergelijken. Zo ben je altijd verzekerd van de beste prijs!

Investeringsrondes

Na het oprichten in 2007 door James Park en Eric Friedman werden er potentiële investeerders gezocht. James en Eric geloofden erg in het gebruik van sensoren in kleine draagbare apparaatjes. Dit enthousiasme wisten zij ook over te brengen op investeerders. Met slechts een printplaatje in een houten kist en een goed verhaal, wisten zij $400,00 op te halen. Naar aanleiding van een toespraak op de TechCrunch-conferentie in 2008 werd verwacht dat er 5 pre-orders zouden worden geplaatst. Die dag werden er echter 2000 bestellingen geplaatst. Nu moest het product nog geproduceerd worden..

Meerdere keren bijna failliet

James en Eric hadden ruime ervaring met het zoeken van investeerders en ideeën overbrengen. Ze hadden allebei echter geen ervaring met een productie opzetten. In een interview hebben de oprichters aangegeven dat ze zeven keer bijna failliet waren. Zo hebben ze meer dan drie maanden in Azië doorgebracht om leveranciers te bekijken en de productielijn op te starten, iets wat veel te lang duurde. Daarna werkte de antenne van de eerste Fitbit niet goed. James Park zegt hier over:

‘In mijn hotelkamer dacht ik dat dit het was. We zijn klaar. We hebben uiteindelijk letterlijk een stuk schuim genomen en op de printplaat gelegd om een ​​antenneprobleem op te lossen.’

James Park

De eerste bestelling

Eind 2009 werden de eerste 5000 eenheden verscheept en volgden snel nog 20.000 bestellingen. De activity trackers werden rechtstreeks aan de klanten verkocht, waardoor de oprichters een flinke marge konden vragen op de producten. Toch beseften ze dat ze – als ze verder wilden groeien – nieuwe investeerders moesten zoeken. Een goede stap. Ze ontvingen geld van durfkapitalist Brad Field, werkten samen met de grote winkelketen Best Buy om vier, vervolgens 40 en uiteindelijk alle 650 Best Buy-winkels te bereiken. Tegenwoordig worden Fitbits verkocht in duizenden winkels wereldwijd en gaan ze ook online als warme broodjes over de toonbank.

Fitbit producten het merk Fitbit

.. en toen werden smartwatches populair

De focus lag bij Fitbit voornamelijk op goedkope activity trackers. Helaas voor het bedrijf werd de hype van activity trackers iets verschoven naar smartwatches. Sinds 2015 zijn smartwatches enorm in opkomst geweest. In 2016 bracht Fitbit daarom de Fitbit Blaze uit. Dit was het eerste horloge wat een klein beetje leek op een smartwatch. Tegelijkertijd lanceerde Xiaomi een goedkopere Mi Band en Apple de bekende Apple Watch. Om meer kennis en technologie intern te krijgen nam Fitbit een aantal bedrijven over, zoals de Pebble (Kickstarter Project), Vector (een Roemeense start-up met banden met de Zwitserse horlogewereld) en nog een aantal kleinere bedrijven. Dankzij deze strategische overnames werd onder andere de batterijduur verbeterd. De batterij was eerder nog na 24 uur leeg, maar ging door de juiste kennis en technologie al snel 7 dagen mee.

Google koopt Fitbit

In november 2019 werd bekend dat Fitbit opgekocht wordt door Google. Er wordt $7,35 per aandeel neergelegd door Google, wat het totaal neerkomt op 2.1 miljard dollar (1,782.607.050,00 euro). De deal is al beklonken, maar is er anno 2020 nog niet door. Meerdere mededingingsautoriteit doen nog onderzoek naar deze deal. Men maakt zich zorgen om de data die Fitbit verzamelt, en die nu in handen komt bij Google. Google probeert de autoriteiten gerust te stellen. Zij geven aan dat zij Fitbit gebruiken voor de apparaten en niet voor de data. De data zal dan niet gebruikt worden voor het advertentieplatform.

De populairste Fitbit trackers uitgelicht

Fitbit heeft enorm veel producten gemaakt. Deze kan je in de tabel onder het volgende kopje bekijken. Hieronder licht ik enkele populaire trackers uit.

Fitbit Charge 4 – 2020 – activity tracker

Fitbit Charge 4 met blauwe achtergrond

Het eerste model uit deze serie kwam in 2014 uit als simpele fitnessband, waarmee gegevens zoals tijd en stappen beschikbaar waren. In 2020 is het een volwaardige tracker mét GPS. Je kan ook met deze tracker zwemmen, omdat het een waterdichtheid heeft van 5ATM. Wellicht dat dit de laatste tracker wordt die Fitbit helemaal zelf produceert voor de overname door Google. Wij hebben een uitgebreide Fitbit Charge 4 aanbiedingen en prijsvergelijker gemaakt met daarin live de beste prijzen. Hieronder zie je een aantal winkels die deze tracker verkopen.

Fitbit Inspire HR – 2019 – activity tracker

Fitbit Inspire HR

De Inspire serie bestaat uit de HR tracker en de zonder HR variant. De ene meet dus wel hartslag en de andere niet. HR staat in dit geval voor Heart Rate. Ook voor deze trackers hebben we een prijsvergelijker. Fitbit Inspire HR prijzen en Fitbit Inspire aanbiedingen kun je bekijken op de desbetreffende pagina’s.

Fitbit Versa en Versa Lite – 2018/2019 – smartwatch

De Fitbit Versa-serie moet het goedkope antwoord zijn op de duurdere Samsung Galaxy Watch en Apple slimme horloges. Dit zijn de bekendste smartwatches van het merk. De Versa Lite werd in 2019 geïntroduceerd. Het ontwerp doet erg denken aan de Apple Watch en Pebble horloges. Het heeft veel dezelfde functie als de normale Versa en kan de menstruatiecycli van vrouwen volgen. Verschil met de versie uit 2018 is dat het aantal verdiepingen niet wordt geteld en dat er geen ingebouwde muziekopslag aanwezig is.

De producten van Fitbit op een rij!

Hieronder zie je alle activity trackers en smartwatches van Fitbit.

NaamSoortJaar
ClassicClip2009
UltraClip2011
OneClip2012
ZipClip2012
FlexWristband2013
ForceWristband2013
ChargeWristband2014
Charge HRWristband2015
SurgeSmartwatch2015
BlazeSmartwatch2016
AltaWristband2016
Charge 2Wristband2016
Flex 2Wristband2017
Alta HRWristband2017
IonicSmart watch2017
VersaSmartwatch2018
AceWristband2018
Charge 3Wristband2018
InspireWristband2019
Inspire HRWristband2019
Versa Lite EditionSmartwatch2019
Charge 4Wristband2020
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fitbit_products

Overige producten die Fitbit heeft gemaakt

Naast de bekende fitnessbandjes en trackers heeft Fitbit nog een aantal andere producten gemaakt. Deze zijn echter nooit een enorme hit geworden.

 • Fitbit Aria: een weegschaal waarmee informatie doorgestuurd werd naar Fitbit.com via Wifi.  (2012)
 • Fitbit Aria 2: Een slimme weegschaal (2017)
 • Fitbit Flyer: oordopjes met Bluetooth 4.2 ingebouwd (2017)

8 leuke weetjes over het bedrijf

Wat heeft de Nintendo Wii te maken met Fitbit en hoeveel gebruikers heeft het bedrijf gemiddeld? Acht leuke weetjes en feitjes over het Amerikaanse bedrijf op een rij. Leuk voor trivia en quizzen!

 1. Fitbit heeft in 2019 totaal iets meer dan 29 miljoen actieve gebruikers gehad
 2. De oprichters werden geïnspireerd door de Nintendo Wii. Zij vonden het leuk dat de Wii mensen aanmoedigden om te bewegen met spel en bewegingssensoren.
 3. Fysieke Apple winkels verkochten tussen tot 2014 Fitbit activity trackers. Hier zijn ze naar verluidt mee gestopt omdat Fitbit weigerde hun activity trackers te synchroniseren met HealthKit van Apple.
 4. Fitbit heeft veel grote en bekende bedrijven als klant. Zij delen Fitbit apparaten uit aan werknemers om er voor te zorgen dat werknemers meer bewegen en gezonder gaan leven.
 5. Het bedrijf is enorm veel aangeklaagd. Bekendste rechtszaken waren met Apple (om punt 3) en Jawbone. Fitbit zou namelijk ex-medewerkers van Jawbone hebben aangenomen om zo achter de geheimen van het bedrijf te komen.
 6. Je kan je vrienden uitdagen die ook een activity tracker of smartwatch van het merk hebben.
 7. De trofee kast van het bedrijf staat vol met talloze awards
 8. Zelfs de voormalige president Obama droeg een Fitbit.

Veelgestelde Fitbit vragen én antwoorden

Een aantal vragen en antwoorden op een rij:

?Wie hebben Fitbit opgericht?

Fitbit werd in 2007 opgericht door James Park en Eric Friedman. In 2009 kwam de eerste tracker op de markt. Deze heette gewoon Fitbit. Het was een clip die op een broekzak klemde. Je kon hier slaap en stappen mee meten.

?️Wie is nu de eigenaar van het bedrijf?

In november 2019 werd bekendgemaakt dat Google het bedrijf gaat kopen voor iets meer dan 1,7 miljard euro. Deze overnamen moet nog worden beoordeeld door meerdere autoriteiten en privacywaakhonden. De Fitbit Charge 4 is gewoon door het eigen bedrijf, zonder Google, uitgebracht, maar is – hoogstwaarschijnlijk – wel de laatste tracker die Fitbit helemaal zelf maakt.

?Hebben Fitbit modellen een GPS?

Vrijwel alle moderne Fitbit trackers hebben geen ingebouwde GPS. Ze gebruiken de GPS in samenwerking met een telefoon. Je moet dan wel de telefoon altijd bij je houden als je een activiteit uitvoert. De uitzondering is de Fitbit Charge 4. Deze heeft een ingebouwde GPS. Helaas merk je dit wel aan de batterijduur.

?️Is Fitbit de grootste activity tracker/smartwatch maker ter wereld?

Nee. Fitbit staat op plek 5. Ze moeten Apple, Xiaomi, Samsung en Huawei nog voor zich laten. Fitbit heeft wel elk jaar steeds meer actieve gebruikers, dus wie weet vinden we Fitbit nog eens hoger terug op de lijst.

Artikelen en informatie over Fitbit

We schrijven regelmatig artikelen over Fitbit. Hieronder zie je de meest recente artikelen waarin producten van dit merk in benoemd worden.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.