Home » Blog » De beste horloges om mee te zwemmen van 2022 (uitgebreide gids)

De beste horloges om mee te zwemmen van 2022 (uitgebreide gids)

Zwemhorloge kopen garmin suunto polar

Veel sporthorloges claimen dat zij erg geschikt zijn om mee te zwemmen, maar uiteindelijk blijkt dit zeker niet altijd het geval. Veel zwemhorloges zijn erg vatbaar voor waterschade. Ook kunnen veel horloges waar je mee kan zwemmen geen statistieken bijhouden onder water, zoals aantal baantjes gezwommen of überhaupt het zwemmen in open water tracken met GPS. Gelukkig zijn er een groot aantal sporthorloges, activity trackers en smartwatches waar je goed mee kan zwemmen. In deze blog komen er een flink aantal aan bod. Zoek jij een horloge om zwemactiviteiten mee te tracken? Dan vind je zeker een goed zwemhorloge in de onderstaande blog! Een horloge voor zwemmers kun je in meerdere prijsklassen vinden. Aan het einde van de blog beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent dit soort horloges.

De voordelen van een zwemhorloge

Misschien denk je in eerste instantie dat je als zwemmer geen speciaal horloge nodig hebt. In principe geldt dit voor elke sport, maar een horloge waarmee je zwemactiviteiten kan uitvoeren heeft wel enorm veel voordelen. Horloges om zwemtrainingen mee uit te voeren bevatten één of meerdere van de onderstaande functies.

 • Analyse van techniek:
 • Baanlengte
 • Rondes bepalen
 • Zwemafstand tracken
 • Zwemsnelheid bijhouden
 • Zwemgegevens delen en analyseren
 • Slagen tellen
 • SWOLF

Niet alle horloges uit de onderstaande lijst zijn geschikt voor al deze functies. Bekijk altijd goed de specificaties van het horloge dat je gaat kopen.


Garmin Fenix 7

Garmin-Fenix-6x-pro

Garmin Swim 2

Garmin Swim 2
 • Beste prijs/kwaliteitsverhouding 2022
 • Gemaakt voor zwemmers
 • Hartslagmeting onder water met route volgen
 • Alternatief: Polar Ignite 2

Fitbit Charge 5

 • Activiteitentracker waarmee je kan zwemmen
 • Meet geen hartslag onder water
 • Ondersteuning voor zwemmen
 • Alternatief: Charge 4

Goed om te weten: De topklasse horloges meten wél de hartslag onder water (zowel in het zwembad als in open water). Goedkopere modellen doen dit niet of niet heel erg goed. Je kan dan als alternatief een hartslagband, zoals de Polar H10 aanschaffen.

Garmin Fenix 7 serie

Garmin-Fenix-7-hardlopen

De Garmin Fenix 7 serie is in 2022 gelanceerd als opvolger van de immens populaire Fenix 6. De serie bestaat uit de 7s, 7 en 7x. Dit heeft onder andere te maken met het formaat van het horloge. Binnen deze serie vallen weer een aantal modellen, zoals de Solar en Sapphire versies. Dit heeft te maken met de manier van opladen en het materiaal van het horlogescherm. Deze serie is écht geweldig. Het zijn premium topklasse sporthorloges. Heb je het geld er voor over, dan is dit in 2022 een geweldige aankoop. Helaas hangt er wel een heel pittig prijskaartje aan. Je leest hier meer informatie over deze serie horloges. Een aantal zwemspecifieke dingen:

 • Meet hartslag onder water
 • Meetwaarden zwemmen in open water (afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid, calorieën)             
 • Meetwaarden zwemmen in zwembad (aantal banen, afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid, calorieën)    
 • Detectie slagtype (vrije slag, rugslag, borstcrawl, vlinderslag)    
 • Training registreren      
 • Standaard rusttimer (vanaf 0)   
 • Herhalen aan op” rusttimer       
 • Auto rust            
 • Tijds- en afstandswaarschuwingen        
 • Tempowaarschuwingen (alleen bij zwemmen in zwembad)       
 • Aftellen starten
 • Zwemworkouts
 • Kritische zwemsnelheid
 • Hartslagmeter aan de pols voor onder water    
 • Hartslag (real-time tijdens rust, statistieken van intervallen en sessies tijdens rust en automatische download van hartslaggegevens na zwemmen)

Garmin Swim 2: Hét horloge voor fanatieke zwemmers

Garmin Swim 2 beste zwemhorloge
Afbeelding: Garmin.com

De Garmin Swim 2 is wat ons betreft ook in 2022 nog steeds een van de betere horloges voor zwemmers. Belangrijkste reden: Het horloge is écht ontworpen puur voor het zwemmen. Zo kun je gewoon de hartslag meten onder water, waar je bij andere horloges een speciale hartslagband moet aanschaffen. De Swim 2 van Garmin heeft daarnaast een ingebouwde GPS waarmee je ook in open water je route goed kan volgen. In het zwembad is het echt een soort trainingsmaatje. Zo meet het afstand, tempo, aantal slagen, slagtype en SWOLF. Profiteer van geavanceerde zwembadfuncties, zoals de automatische rustfunctie. Ook heeft het horloge ingebouwde workouts speciaal gericht voor het zwembad. Naast alle zwemspecifieke functies kun je ook genieten van alle smartwatchfuncties en gezondheidsstatistieken die alle moderne Garmin horloges bijhouden.

Garmin Swim 2 kopen: Aanbiedingen en prijzen vergelijken

Hieronder zie je een overzicht van de laatste prijzen voor als je de Swim 2 wilt gaan kopen. Deze prijzen worden meerdere keren per dag opgehaald bij de bij ons aangesloten webwinkels. Je kan ook de verzameling van Garmin Swim 2 aanbiedingen bekijken.

Overige aanbevelingen

Wij houden al een aantal jaar onze aanbevelingen voor zwemhorloges bij. Meerdere keren per jaar passen wij dit artikel aan. Het is soms lastig kiezen tussen modellen. Een aantal horloges die nét niet de toplijst hebben gehaald, maar nog wel relevant zijn in 2022, zie je hieronder.

Garmin 935 (of 945) GPS horloge: Allround een van de beste

Forerunner 945 zwemmen
Afbeelding: Garmin.com

Veel atleten verkiezen dan FR935 of FR945 boven de Garmin Swim en Swim 2. De twee Forerunner horloges zijn erg goed geschikt om mee te zwemmen, maar daarnaast ook op honderden andere sporten mee te tracken. Dit zijn echte multisporthorloges, waar je naast het zwembad en in open water ook veel meer mee kan doen. Het is voor de multisporter, die ook graag zwemt, de beste – maar wel een dure – keuze.

Laatste prijzen van de 935 en 945 op een rij

Hieronder zie je de aanbiedingen en live prijzen in diverse webwinkels van de Garmin Forerunners 935 en 945.

Veelgestelde vragen over horloges om mee te zwemmen

Een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op een rij! Heb jij ook een vraag? Neem gerust contact met ons op of laat een reactie achter op dit (of een ander) artikel!

Kan ik de Samsung Gear Fit 2 gebruiken voor open water?

In veel toplijsten op internet komen wij de Samsung Gear Fit 2 tegen als zwemhorloge. Dit horloge is goed geschikt voor in het zwembad, maar niet geschikt als horloge voor in open water. Zoek je een horloge voor open water? Kies dan eerder voor de Garmin Swim 2, Polar Vantage M2 of Vantage V2, het premium Fenix 7 horloge, Forerunner 945 / 935 of de Suunto 5 Peak.

Zijn Fitbit horloges / activity trackers geschikt om mee te zwemmen?

Je kan met de meeste modellen van Fitbit gewoon zwemmen en zelfs baantjes tellen in het zwembad. Open water is voor dit soort trackers vaak wel een probleem. Zo proberen veel Fitbit horloges, zoals de Ionic, Charge en Versa gewoon de baantjes te tellen tijdens het zwemmen en houden ze geen GPS en hartslag bij in open water. Voor in het zwembad zijn ze wel prima!

Welk zwemhorloge kan hartslag meten onder water?

Accuraat hartslag meten onder water aan de pols blijft een erg lastig iets. Toch weet de Garmin Swim 2 dat uitstekend te doen. Natuurlijk is een hartslagmeting met een borstband nog steeds iets nauwkeuriger, de Swim 2 komt aardig in de buurt. Veel andere horloges moet je echt koppelen met een speciale hartslagband, zoals de H10 van Polar.

Polar, Garmin of Suunto?

Deze vraag krijgen we vaak. Toch kunnen we hier absoluut geen eenduidig antwoord op geven. Dit is ook sterk afhankelijk van smaak en voorkeur. Zo vind de ene persoon de Garmin Connect app heel fijn werken en werkt de ander liever met Polar of Suunto. Eigenlijk kun je met de horloges van deze merken altijd wel een goede koop doen. Voor zwemhorloges hebben wij wel een lichte voorkeur voor Garmin.

nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.