Home » Blog » Zwemmen in open water met een Garmin Forerunner horloge

Zwemmen in open water met een Garmin Forerunner horloge

Open water zwemmen Garmin tips forerunner

Vrijwel alle Garmin Forerunner horloges zijn waterdicht en kunnen gebruikt worden om mee te zwemmen. Toch horen wij vaak dat dit niet altijd even soepel gaat. Soms worden de baantjes in het zwembad niet goed geteld of is de route enorm raar tijdens het zwemmen in open water. Je kan zelf een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat de statistieken wel op een juiste manier worden bijgehouden. Hartslag meet een Forerunner horloge tijdens het openwaterzwemmen niet. Hier moet je een hartslagband voor kopen die hier wel voor geschikt is.

Disclaimer: Niet álle Garmin horloges zijn geschikt om mee te zwemmen. Zoek van tevoren goed op of jouw type horloge dit wel is! Zo is de 245 niet geschikt, maar de 945 weer wel.

Hoe selecteer je zwemmen in open water op een Forerunner horloge?

De meeste Forerunner horloges werken qua instellingen redelijk hetzelfde. Het onderstaande stappenplan heb ik uitgevoerd op mijn Garmin Forerunner 735XT. Volg de volgende stappen om het juiste activiteitenprofiel in te stellen:

 1. Ga naar menu
 2. Druk op pijltje omhoog totdat je het profiel Open water ziet
 3. Bevestig
 4. Druk nogmaals op bevestigen om naar de activiteit te gaan
 5. Je ziet nu de gegevensschermen van het zwemmen. Druk op bevestigen/starten om met de activiteit te beginnen. Het kan een paar minuten duren voordat het horloge de satellieten heeft gevonden.
 6. Klaar met zwemmen in buitenwater? Druk dan op de bevestig-knop en dan op opslaan of – als de Garmin Forerunner op Engels staat ingesteld – save.

Gegevensschermen profiel open water zwemmen Garmin

Je kan per activiteit de gegevensschermen van jouw Garmin sporthorloge aanpassen. De gegevensschermen worden tijdens het uitvoeren van een activiteit weergeven. Ik heb zelf voor deze activiteit drie gegevensschermen. Het eerste scherm toont de afgelegde afstand en verstreken tijd. Op het tweede scherm staat de rondeafstand, rondetijd en rondetempo weergeven tijdens het zwemmen in open water. Het derde scherm geeft de huidige tijd en het batterijniveau weer. Je kan dit zelf allemaal aanpassen. Heb je bijvoorbeeld een hartslagband speciaal voor zwemmen gekocht? Dan kan je ook hartslag weergeven in een gegevensscherm. Je past dit op de volgende manier aan op een Forerunner horloge (sommige Forerunner-horloges werken net ietsjes anders, maar het komt redelijk overeen met het stappenplan).

 1. Selecteer menu
 2. Zorg dat je het profiel Open Water geselecteerd hebt
 3. Ga naar activiteitinstellingen
 4. Klik op gegevensschermen
 5. Je kan per scherm aanpassen welke gegevens je wilt weergeven.

Wat kan een Garmin Forerunner-horloge allemaal bijhouden tijdens open water zwemmen?

Het horloge kan de volgende zaken weergeven:

Voor sommige velden is een actieve verbinding met een smartphone vereist, zoals zonopgang en temperatuur. Voor alle velden die je écht nodig hebt in het water is geen verbinding vereist.

 • Timervelden: Timer, rondetijd, laatste rondetijd, verstreken tijd en multisporttijd
 • Afstandsvelden: Afstand, rondeafstand en laatste rondeafstand
 • Tempovelden: Tempo, gemiddeld tempo, rondetempo en laatste rondetempo
 • Hartslagvelden: Hartslag, HS-zone, HS%Max en %HSR (allen alleen met speciale hartslagband geschikt voor zwemmen)
 • Slagvelden: Slagsnelheid, gemiddelde slagsnelheid, ronde slagsnelheid, laatste ronde slagsnelheid, slagen, ronde slagen, laatste ronde slagen, gemiddelde slagafstand, ronde slagafstand en laatste ronde slagafstand
 • SWOLF-velden: Gemiddelde SWOLF, ronde SWOLF en laatste ronde SWOLF
 • Temperatuurvelden: Temperatuur, max. 24 uur en min 24 uur
 • Overige velden: Calorieën, koers, zon op, zon onder en tijd

Wel hartslag onder water meten? Koop dan een hartslagband!

Tips voor zwemmen in open water met een sporthorloge

Zwemactiviteiten zijn het meest onnauwkeurige onderdeel van sporthorloges. Het horloge bevindt zich vaak onder water, waardoor het GPS-signaal wegvalt of soms gekke dingen gaat doen (zoals verspringen naar een plek 500 meter verderop en weer terug), waardoor gegevens niet nauwkeurig zijn. Hieronder lees je een aantal tips uit eigen ervaring:

 • Synchroniseer het horloge voor de activiteit met Garmin Connect en zorg dat je de laatste updates hebt geïnstalleerd.
 • Wacht voordat je gaat zwemmen in open water een paar tellen nadat je het signaal hebt ontvangen. Als je een minuut of twee wacht, zal het GPS-signaal een betere positie kunnen bepalen.
 • Zwem met een slag waarbij je pols uit het water komt. Vermijd dus slagen zoals de schoolslag of lang onder water zwemmen.
 • Stop je even met zwemmen? Houdt het horloge dan boven het wateroppervlak
 • Probeer het horloge niet langer dan 3 tot 5 sec. onder water te houden.
 • Wil je vooral afstand en tijd volgen en ben je niet geïnteresseerd in andere gegeven, zoals SWOLF e.d? Dan kun je het horloge ook onder de badmuts dragen.

In de onderstaande video zie je ook nog meer tips met betrekking tot de GPS en satalieten bij zwemmen in open water (buitenwater).

Waardoor is de afstand van de zwemactiviteit niet correct?

Dit kan te maken hebben met veel zaken, waaronder:

 • Constant wijzigen van slagtype (bijvoorbeeld van schoolslag naar borstcrawl)
 • Vaak tussendoor stoppen
 • Grote snelheidsveranderingen tijdens het zwemmen
 • Oefeningen in het water uitvoeren waardoor de armbeweging beïnvloedt wordt
Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.