Home » Blog » Schermdiagonaal van horloges: Hoe zit dat precies?

Schermdiagonaal van horloges: Hoe zit dat precies?

Schermdiagonaal van horloges

In de specificaties van horloges wordt gesproken over schermdiagonaal. Bij sommige horloges staat dit aangegeven in millimeter (mm), waar bij andere horloges wordt gesproken over inch. Hoewel inch voornamelijk veel wordt gebruikt in landen waar de voertaal Engels is (bron), is dit in de wereld van activity trackers, sporthorloges en smartwatches overgewaaid naar Nederland en België. In dit artikel lees je alles over schermdiagonaal als het gaat om (slimme) horloges.

Wat is schermdiagonaal?

In de specificaties van televisieschermen, computerschermen en horloges zie je vaak informatie over de schermgrootte. Deze wordt weergeven als schermdiagonaal. Het gaat hier om de afstand tussen de tegenoverliggende hoeken. De schermgrootte wordt weergeven in inch of millimeter.

Goed om te weten: Het schermdiagonaal is een meting van het gedeelte waarop iets weergeven wordt, zoals de klok bij een horloge of video bij een televisie. De behuizing wordt daarbij niet meegerekend.

Voorbeeld van een schermdiagonaal bij een televisiescherm

Hieronder zie je een voorbeeld bij een televisiescherm. Zo zie je goed dat de diagonaal van de ene hoek naar de andere tegenoverliggende hoek wordt gemeten.

Schermdiagonaal

Bij een rond horlogescherm

Horlogeschermen krijgen ook namens de fabrikant een schermdiagonaal mee in de specificaties. Hieronder zie je een voorbeeld van een rond scherm, zoals bij bijvoorbeeld de Garmin Fenix 7 en de Polar Vantage V2. Er is dan geen sprake van hoeken, zoals bij een televisie. De schermdiagonaal wordt dan als volgt gemeten:

Schermdiagonaal rond horlogescherm

Bij een rechthoekig horlogescherm

Rechthoekige horlogeschermen, zoals bij de Apple Watch Series 7 en de Fitbit Sense hebben wel weer hoeken. Het opmeten gaat dan als volgt:

Schermdiagonaal rechthoekig horlogescherm

Verschillende maten van één type horloge

Je hebt soms per horloge verschillende maten. Dit komt vooral vaak voor bij Garmin horloges. Waar van sommige sporthorloges en smartwatches een normale versie, kleinere versie (s) en een grote versie (x) is gemaakt. Mensen met smalle polsen vinden de S-versie vaak erg prettig. Per horloge wordt in de specificaties altijd netjes aangegeven welke polsomtrek hier voor geschikt is. Een kleinere behuizing van een horloge heeft (meestal) wel minder ruimte voor de accu, waardoor de batterijduur wat minder sterk is.

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.