Home » Blog » Wat is een always on display / Altijd-aan display? Uitleg!

Wat is een always on display / Altijd-aan display? Uitleg!

Always on display horloge

In de specificaties van horloges zie je vaak staan of de smartwatch, activity tracker of sporthorloge een always on display heeft. In het Nederlands wordt er dan gesproken van een Altijd-aan display. Soms wordt het ook wel eens afgekort tot AOD. Naast slimme horloges komt dit ook voor in sommige smartphones. Hier heet het weer Ambient Display of Active Display. In dit artikel lees je een korte uitleg over dit begrip en lees je waarom dit een handige feature is of waarom eigenlijk niet.

Wat is een always on display op een horloge?

Always on display is een functie waarbij het horloge nog beperkte informatie blijft weergeven als je het horloge niet gebruikt. Een Altijd-aan display kan soms ook worden ingesteld dat het scherm altijd verlicht blijft, zodat je geen knop in hoeft te drukken om gegevens te bekijken. Vaak gaat het echter om een beperkte weergave van bijvoorbeeld de tijd, datum, batterijniveau en connectiviteit met telefoon. Bij sommige horloges kan je zelf instellen wat je op dit Always On Display ziet. Zo kun je ook extra gegevens kwijt zoals stappendoel, body battery en meer. De meeste moderne slimme horloges hebben deze functie ingebouwd, waardoor je altijd minimaal de tijd kan bekijken.

Voordelen van een altijd aan display

Het grote voordeel is dat je altijd een aantal gegevens kan bekijken op het horloge. Een sporthorloge is natuurlijk erg fijn voor het tracken van activiteiten, maar je wilt het natuurlijk ook als normaal horloge kunnen gebruiken. Dit kan dankzij het always on display. Op de iets goedkopere smartwatches zie je vaak alleen maar de tijd (en soms helemaal niets). Op duurdere modellen stel je zelf in wat je op dit scherm ziet en hoe lang de verlichting aan moet blijven.

Nadelen

Het nadeel is dat een always on screen vaak meer batterij kost. Helemaal als je de verlichting lang (of altijd) aan hebt staan. Beperk je tot het minimale in de instellingen, zodat je wel bijvoorbeeld de tijd ziet, maar het scherm wel gedimd houdt. Zo gaat de batterij langer mee. Een altijd verlicht scherm raden we niet aan. Dat slurpt echt veel batterij!

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.