Home » Blog » Beste gezondheidshorloges 2022: ECG, hartslag, meldingen en zuurstofsaturatie (SPO2)

Beste gezondheidshorloges 2022: ECG, hartslag, meldingen en zuurstofsaturatie (SPO2)

Beste gezondheidshorloges

De eerste slimme horloges waren erg goed in het doorzetten van meldingen vanaf een mobiele telefoon. Tegenwoordig heb je steeds meer smartwatches, activity trackers en slimme horloges die uit zichzelf al enorm veel kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld horloges waarmee je hartfilmpjes maakt (ECG), gezondheidsmeldingen krijgt, hartslag meten, zuurstofsaturatie in het bloed (SPO2) meten en nog meer gezondheidsstatistieken kan bijhouden. In dit artikel beschrijf ik de beste horloges op het gebied van gezondheid. Het gaat hier om horloges die ik zelf in mijn handen heb gehad en uitgetest.

Leuk om te weten: Waar ECG meten eerst nog werd gezien als een luxe functie, is dat tegenwoordig niet meer zo. Veel horloges, ook in het goedkopere segment hebben deze functie.

De beste gezondheidshorloges 2022

Hieronder zie je mijn drie aanraders van dit moment, onderverdeeld in meerdere categorieën:

Goed om te weten: Het was lastig om een keuze te maken; er zijn immers honderden geschikte horloges binnen deze categorie.

Fitbit Sense

 • Meet ECG hartfilmpjes
 • Toon geavanceerde gezondheidsstatistieken
 • Huidtemperatuursensor en EDA sensor
 • Stappenteller en ingebouwde GPS

Withings ScanWatch

ScanWatch-withings-ECG
 • Een écht gezondheidshorloge
 • Herkent ademhalingsstoornissen
 • SpO2-sensor
 • Waarschuwing bij te hoge of te lage hartslag

Apple Watch/Samsung Galaxy

Enkele termen uitgelegd

In de wereld van gezondheidshorloges zijn er veel vernieuwingen geweest de afgelopen jaren. Ook in 2022 zullen er veel vernieuwingen zijn binnen deze categorie. Hieronder leggen we de meest gangbare termen uit:

 • ECG: Staat voor elektrocardiogram, maar wordt in de volksmond vaak een hartfilmpje genoemd.
 • Spo2: Een meting van de hoeveelheid zuurstof in het bloed, ook wel zuurstofsaturatie of bloedzuurstof genoemd. Dit is een waarde in percentage, bijvoorbeeld 98%.
 • EDA: Dit staat voor elektrodermale activiteit. Dit meet de reactie van de huid. Een indicatie voor stress. Je lees daar hier meer over.
 • Huidtemperatuur: Meet de temperatuur van de huid om bijvoorbeeld koorts te ontdekken. Bij een goed gezondheidshorloge, zoals de Fitbit Sense wordt dit ook tijdens activiteiten en slaap gemeten.
 • Bloeddruk: Het horloge meet de bloeddruk, zoals de Samsung Galaxy Watch4 en Watch4 Classic
 • Hartslagmeting aan de pols: Aan de onderkant van het horloge zit een sensor waarmee de hartslag aan de pols wordt gemeten. Horloges doen dit vrijwel allemaal 24/7.

Leuk om te weten: In 2022 wordt van veel meer nieuwe horloges verwacht dat deze ook de bloeddruk kunnen gaan meten.

Bekijk horloges met een saturatiemeter

Gezondheidshorloges aanbiedingen bekijken

Hieronder zie je de meest recente prijzen een aanbiedingen van de bovenstaande horloges op een rij. De tabel wordt elke dag automatisch gesorteerd van laag naar hoog.

Let op: Veel websites met toplijsten vinden élk slim horloge of elke activity tracker een gezondheid horloge. Dit is niet waar. Gezondheidshorloges zijn echt veel meer gericht op gezondheid op het gebied van slaap, hart-gezondheid, stress, Spo2 e.d. Normale horloges kunnen sommige onderdelen misschien wel, maar dan zijn het nog geen speciale gezondheidshorloges.

Veelgestelde vragen over health watches

Een aantal vragen en antwoorden

Wat is een gezondheidshorloge?

Een gezondheidshorloge richt zich -naast het doorzetten van smartphone meldingen en fitnesstracking – vooral op gezondheid. Je moet hierbij denken aan het meten van hartfilmpjes (ECG), hartslagwaarschuwingen geven, Spo2 (zuurstofsaturatie in het bloed) meten en meldingen geven.

Wat is het verschil tussen een normaal slim horloge en een gezondheidshorloge

Een normale smartwatch of activity tracker kun je meer zien als een fitness tracker. Hier kun je bijvoorbeeld erg goed sporten mee tracken. Dit kan met een gezondheidshorloge ook, alleen hebben dit soort horloges meer mogelijkheden op het gebied van gezondheid.

Kan je nog meer meten met deze horloges?

Zeker. Naast ECG, Spo2, stress, slaap, hartgezondheid e.d. meet je met dit soort horloges ook gewoon hartslag, calorieën, stappen en meerdere sporten!

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.