Home » Blog » ‘Gewoon’ een horloge om mee te wandelen: uitgebreide informatiegids

‘Gewoon’ een horloge om mee te wandelen: uitgebreide informatiegids

Horloge wandelen lockdown simpel goedkoop

Sinds de persconferentie gisteren van premier Rutte hebben enorm veel mensen een vraag verstuurd via het contactformulier. Ik ben vanochtend vroeg opgestaan om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden en hoop dat ik  in de loop van de dag alles van gisteren en vannacht heb beantwoord. Een aantal vragen gaat over het kopen van een wandelhorloge. Vaak gaat het om een simpel horloge waar je gewoon mee kan wandelen. Het horloge moet de route bijhouden (en deze achteraf kunnen weergeven), het aantal stappen meten met een stappenteller en het aantal calorieën tellen dat tijdens de wandeling is verbruikt. Gewoon een horloge om mee te wandelen tijdens de lockdown (en natuurlijk ook daarna!). Wandelen mag -gelukkig- nog steeds. In dit artikel lees je welke horloges hiervoor geschikt zijn.

Korte disclaimer vooraf

Voor dit artikel heb ik een kleine selectie gemaakt. Er zijn namelijk best veel horloges geschikt om mee te wandelen. Ik heb uit meerdere prijsklassen een horloge gepakt. De horloges die ik hieronder heb uitgekozen heb ik allemaal zelf uitgetest in het afgelopen jaar. Natuurlijk zijn er veel meer horloges geschikt, maar ik heb voor dit artikel gekozen om enkel horloges aan te raden waar ik goed bekend mee ben.

Tip: Weet je het verschil tussen een actvity tracker, smartwatch of sporthorloge niet zo goed? Lees dan dit artikel eens door.

Goedkoop wandelhorloge vs. duurder wandelhorloge

Veel mensen die in mijn inbox belanden zijn op zoek naar een goedkoper horloge om mee te wandelen. Logisch ook. Als je nog nooit een sporthorloge, smartwatch of activity tracker hebt gehad, wil je dit liever eerst even uittesten met een goedkoper model. Hieronder zie je wat je allemaal kan verwachten van een goedkoop horloge. Hoe duurder het horloge, des te meer functies je krijgt. Vaak is een duurder horloge ook betrouwbaarder op het gebied van GPS, hartslag, calorieën en stappen. Dit is echter niet altijd het geval.

Wat krijg je vaak wel bij een goedkoper horloge (ruim onder de 100 euro):

  • Stappenteller
  • Calorieënteller
  • Route weergave na wandelen/workout, maar geen eigen GPS, dus je moet een telefoon meenemen om de route te kunnen volgen. Het horloge gebruikt dus het GPS-signaal van de telefoon om de route te bepalen
  • Hartslagmeter

Let op: In mijn ervaring wijkt de hartslag tot 20% af van een meting met een goede hartslagband bij goedkopere wandelhorloges en activity trackers. Hierdoor wijkt ook het aantal calorieën af. De stappenteller zonder GPS is niet enorm betrouwbaar.

Gewoon een horloge om mee te wandelen

Hieronder bekijk ik per budget horloges waarmee je kan wandelen, de route kan bijhouden en tijdens o.a. de lockdown workouts kan volgen. Ik raad overigens álle onderstaande horloges aan. Je moet echter wel begrijpen dat een activity tracker van 30 euro niet dezelfde functies en betrouwbaarheid heeft als een horloge van 200 euro. Ik bekijk dan voornamelijk de prijs/kwaliteit en hoe geschikt het horloge is om mee te wandelen, fietsen, hardlopen en als gezondheidsmeter.

Wist je dat: Horloges die je in advertenties op Facebook, Twitter, Instagram en Marktplaats ziet zijn veelal gewoon van Aliexpress? Slimme verkopers kopen deze in voor bijvoorbeeld 5 euro en verkopen deze aan jou voor 50 euro. Twijfel je over een horloge of merk? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag met bepalen of je opgelicht gaat worden of juist niet!

Xiaomi Mi Band 5

Het goedkoopste horloge uit deze lijst is de Xiaomi Mi Band 5. Ik heb over deze activity tracker een uitgebreide review geschreven. Ik ben gematigd positief over het goedkope horloge. Het horloge meet hartslag, het aantal calorieën dat je verbrand, slaapstatistieken en een aantal andere leuke dingen. Ben je nieuw op het gebied van slimme horloges en wil je het uittesten? Dan is dit een zeer goede activity tracker om mee te starten. Nadeel is dat je altijd een telefoon mee moet nemen als je gebruik wil maken van de GPS. De Mi Band 5 heeft namelijk geen eigen GPS sensor. Je koppelt de tracker aan een telefoon om de route te kunnen zien. Dit wordt ook wel Connected-GPS genoemd.

Overige geschikte activity trackers

Naast de Mi Band 5 kun je een Mi Band 4 (de voorganger van de Mi Band 5) overwegen. Bekijk de verschillen tussen de Mi Band 5 en Band 5. De verschillen zijn niet enorm. Voordeel is dat de Mi Band 4 iets goedkoper is dan de Mi Band 5. Daarnaast vind ik Samsung Galaxy Fit e ook een goed alternatief. Deze heeft ook een hartslagfunctie, stappenteller, caloriemeter en connected-GPS. Deze tracker is een extra goede koop als je een samsung/android telefoon hebt.

Bekijk de activity trackers in de online winkel

Klik op de Bekijk-knop om meer te lezen over de activity trackers

Fitbit Charge 4

Helaas ben je nét te laat voor de Black Friday deal van dit horloge (onder de 100 euro), maar ook voor de adviesprijs is het een hele goede tracker. Het grote verschil met de vorige trackers is dat de Fitbit Charge 4 een eigen GPS heeft. Je hoeft dus géén telefoon mee te nemen tijdens een wandeling of workout om de route achteraf te bekijken. Daarnaast meet je de hartslag, stappen en zeer uitgebreide slaapstatistieken. Fitbit heeft de afgelopen tijd de focus gelegd op gezondheid, waardoor ook de Charge 4 veel gezondheidsstatistieken kan meten en weergeven. Heb je het budget en wil je een goede tracker om mee te wandelen, fietsen, slapen etc. Dan raad ik de Charge 4 zeker aan, zoals je ook in mijn uitgebreide Fitbit Charge 4 review kan zien.

Garmin Forerunner 45

De Garmin Forerunner 45 en 45s zie ik als een van de beste hardloophorloges van dit moment (en veel mensen met mij). Deze horloges hebben een eigen GPS en meten alles wat je wil tijdens een wandeling of andere workout. Het is een goedkoop allround sporthorloge, waarmee je veel kan. Het is net even iets meer dan gewoon een horloge om mee te wandelen. De batterij gaat tot 13 uur mee in GPS stand en 7 dagen in normale stand. De GPS-stand gebruik je alleen als je een workout doet of wandeling maakt.  Gemiddeld doe ik tot 5 dagen met één batterijlading. Dan voer ik tussen de 3 en 4 workouts uit in GPS-stand van langer dan een uur. Binnen een paar uur is het toestel weer opgeladen. Er zijn overigens nog meer Garmin Forerunner horloges geschikt om mee te wandelen. Ik heb hier een uitgebreide Garmin Forerunner koopgids geschreven.

Gezondheidshorloge: Fitbit Sense

De Fitbit Sense is eigenlijk hét gezondheidshorloge van dit moment. Er zijn een aantal andere merken die goed hun best doen met gezondheid en ECG-horloges, maar die halen nog niet dezelfde kwaliteit als de Fitbit Sense. Lees de uitgebreide Fitbit Sense informatie eens en oordeel zelf! Je betaalt er zeker een stuk meer voor, maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Zo meet je o.a. stressniveaus, elektrodermale activiteit, huidtemperatuur, SpO2 en maak hartfilmpjes met de ECG sensor. Natuurlijk meet je ook hartslag en heeft het horloge een ingebouwde GPS.

Smartwatch van Apple of Android

Een smartwatch heeft veel voordelen ten opzichte van een activity tracker of sporthorloge. Het ziet er vaak iets stijlvoller uit, waardoor je het goed kan combineren met je kleding. Het scherm is vaak iets groter en je informatie net iets overzichtelijker en duidelijker op je scherm. Je hebt diverse soorten smartwatches. Als je een goedkope smartwatch zoekt, dan raad ik bijvoorbeeld de Huawei GT 2e Sport aan, maar zoek je een hele goed smartwatch, dan zou je een horloge van Apple of Samsung kunnen overwegen. Koop een Apple horloge als je een iPhone hebt en koop een Samsung horloge als je een Android/Samsung toestel hebt.

Duurdere horloges

Heb je meer budget en wil je direct een goed horloge kopen? Dan raad ik de horloges uit de onderstaande lijst van harte aan.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.