Home » Blog » Fitbit Charge 4 review: Mijn eerlijke mening over de activity tracker

Fitbit Charge 4 review: Mijn eerlijke mening over de activity tracker

Fitbit Charge 4 review

Sinds enkele maanden test ik de Fitbit Charge 4 uit. Ik heb de activity tracker vaak om gehad in deze periode. Vaste lezers van Sporthorloge365 weten dat ik zelf de voorkeur geef aan een sporthorloge boven een activity tracker. Toch test ik ook graag de kleinere fitnessbands, zoals de Fitbit Charge 4 uit. Met deze tracker heb ik veel kilometers gewandeld, gefietst, gezwommen en gezweet in de sportschool. Ik heb zo een goed idee gekregen over dit horloge. In dit artikel geef ik uitgebreid mijn mening over de Fitbit Charge 4 en lees je in de conclusie duidelijk de voordelen en nadelen die ik zie in het horloge. Voor de adviesprijs van €139,99 kun je de Fitbit Charge 4 kopen. Ik verwachtte erg veel van de tracker. Uiteindelijk ben ik er gematigd positief over. Lees hieronder waarom!

Goed om te weten: Sinds kort is de nieuwe Fitbit Charge 5 gelanceerd. Ik heb deze natuurlijk ook uitgebreid getest. Mijn ervaring lees je in de Fitbit Charge 5 review. Benieuwd naar de verschillen tussen de 4 en 5? Lees deze hier.

Wat is de Fitbit Charge 4?

De Fitbit Charge 4 is een activity tracker van het merk Fitbit uit de bekende Charge-serie. Het is de opvolger van de Charge 4. Qua design lijkt de fitnessband op zijn voorganger, maar aan de binnenkant zijn er ook een aantal belangrijke dingen veranderd. De Charge 4 houdt, zoals een goede activity tracker moet doen, een aantal fitness en gezondheid-gerelateerde statistieken bij. De activiteiten tracker van Fitbit meet o.a. hartslag, calorieën, stappen, afstand met behulp van GPS, slaap en snelheid. Dit is tevens de allereerste activity tracker van het merk met een ingebouwde GPS, waardoor het apparaat niet altijd een connectie met een telefoon hoeft te hebben om de GPS te meten. Het apparaatje heeft een adviesprijs van €139,99, maar kan tegenwoordig ook voor iets goedkoper in de Nederlandse en Belgische (web)winkel worden gekocht.

*Klik op een horloge om er meer over te bekijken in de winkel, scroll verder als je de review wilt lezen*

Introductie in een video

In de onderstaande video zie je de video-introductie van de Fitbit Charge 4. Deze video is geplaatst op het officiële kanaal van Fitbit op 31 maart 2020.

De Fitbit Charge serie

De allereerste Fitbit Charge werd in oktober 2014 aangekondigd. Deze werd uitgebracht als vervanging voor de oudere Fitbit Force. In november van 2014 was de eerste Charge al te koop tegen een adviesprijs van €119,99. De eerste tracker was een daverend succes. Vooral het ontwerp en het simpele design vielen erg in de smaak. De Charge-serie was geboren!

Belangrijkste kenmerken en specificaties van de Charge 4

Voor een volledig overzicht van specificaties kun je onderaan het artikel kijken. Hieronder licht ik een aantal specificaties uit die ik belangrijk vind of die nieuw zijn voor deze modellen.

 • Hartslagmeting aan de pols
 • Calorieënteller
 • Meet het aantal stappen dat je zet. Dit zie je op het horloge live en kan je ook in de app bekijken. Je kan ook in de app terugzien hoeveel stappen je per dag, per week, per maand etc. zet.
 • Snelheidsmeter: de Fitbit Charge 4 weet hoe hard je gaat als je bijvoorbeeld fietst, wandelt of hardloopt. Zo kun je na de activiteit terugzien wat je gemiddelde snelheid was. Leuk gegeven in combinatie met hartslag.
 • Waterbestendig waardoor je er ook goed mee kan zwemmen, sporten, afwassen en douchen
 • Actieve zone minuten: Berekent de tijd die je in de vetverbrandings-, cardio- of piekhartslagzones doorbrengt. Dit gegeven is anders dan de stappenteller
 • Werkt goed in combinatie met iOS 12.2 of hoger en Android 7.0 of hoger. Bij andere versies kun je tegen problemen aanlopen met bijvoorbeeld de koppeling.
 • Contactloos betalen (o.a. Rabobank, ICS, Bunq en ABN Amro) (NFC)
 • Meer dan 20 verschillende sporten tracken, zoals hardlopen, fietsen, tennis, zwemmen etc.
 • Automatische herkenning van activiteiten. Ga je bijvoorbeeld hardlopen, dan herkent het horloge deze activiteit als hardlopen. Ik raad wel aan om de activiteit gewoon zelf te starten. Zo weet je zeker dat de activiteit echt herkent wordt.
 • Ingebouwde GPS
 • Uitgebreide slaapgegevens: Meet leuke statistieken zoals slaaptijd, slaapfasen en een uiteindelijke slaapscore.
 • Zet meldingen vanaf de telefoon door naar het horloge, zoals oproepen en berichten
 • Bedien muziek met Spotify Connect & Control
 • Batterij gaat tot 7 dagen mee. In GPS is de batterijduur maximaal 4 uur. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik de 4 uur nooit heb gehaald. Deze ligt in de werkelijkheid dus iets lager.

Wist je dat: In het najaar van 2021 komt de Fitbit Charge 5 uit!

Fitbit Charge 4 review

De review is onderverdeeld in meerdere tussenkopjes. Ik probeer je echt stap voor stap mee te nemen met de punten die ik altijd bekijk bij een review. Helemaal onderaan het artikel zie je de eindconclusie met daarbij de voor- en nadelen. Wellicht dat je even moet scrollen om deze te bereiken ?.

Uitpakken Fitbit Charge 4 activity tracker mijn mening

Uitpakken

Het horloge wordt geleverd in een stevig doosje. Het doosje gaat eenvoudig open en het horloge is direct zichtbaar. In de verpakking zit het horloge, een Fitbit Charge 4 oplaadkabel, een horlogebandje in een ander maat en een meertalige (ook Nederlandse) gebruiksaanwijzing. In het doosje zelf staat ook een beschrijving hoe je de Fitbit app installeert en hoe je een account aanmaakt.

Inhoud doos Fitbit Charge 4 review

Opladen

Zodra ik een horloge binnen heb om te testen, hang ik deze direct in de oplader. Fitbit heeft hier gekozen voor een soort klemsysteem. Je moet wel even goed opletten dat je de klem juist op het toestel klikt, anders laadt de batterij niet bij. Je merkt wel duidelijk als de klem goed zit. Dit is niet mijn favoriete oplaadsysteem, omdat ik liever een systeem heb wat je op meerdere manieren kan bevestigen. Het opladen verloopt overigens wel snel en op het scherm zie je goed het batterijniveau van de tracker. Pas als een nieuw horloge of fitnessband 80% of meer is opgeladen ga ik er mee aan de slag.

Charge 4 opladen oplaadkabel bek

Eerste installatie en account aanmaken Fitbit app

Ik had de FItbitt applicatie op mijn Android telefoon al eerder gekoppeld aan o.a. de Inspire en Charge 3. Deze heb ik voor de vorm even ontkoppeld. Dit doe ik eens in de zoveel tijd om te kijken hoe het koppelen en installeren is verandert. Fitbit past namelijk het stappenplan wel eens aan. Het downloaden van de Fitbit app (Android / iOS) werkt simpel. Bij mij ging het koppelen van de app aan de Charge 4 ook goed. Je volgt een erg simpel stappenplan. Ook als het even niet goed gaat, begeleid de app je voldoende om een oplossing te zoeken. Lukt het koppelen niet of loop je tegen problemen aan? Neem dan direct contact op met de Nederlandstalige klantenservice. Zij helpen je snel en kundig verder.

Ook interessant: De Fitbit Sense review!

Scherm/display en leesbaarheid

Toen ik de Charge 4 voor het eerst uittestte was het nog lekker zonnig in Nederland. Nu typ ik dit terwijl het buiten regent en druilerig is. Ik heb wel goed kunnen zien of je het scherm in de zon goed kon aflezen. In andere reviews heb ik wel eens gelezen dat mensen hier problemen mee hadden. Tijdens mijn testen was ook het scherm in de zon goed leesbaar, zoals je op de hoofdfoto en andere foto’s goed kan zien. De Charge 4 heeft een zwart/wit-scherm wat naar mijn mening een nadeel is. Ik had hier graag een kleurenscherm gezien. Als je de zijknop aanraakt dan licht het scherm op, maar het dimt ook weer iets te snel. Allebei de kritiekpunten zijn genomen om de batterijduur niet negatief te beïnvloeden.  

Gevoel om de pols

Het horloge zit goed om de pols en voelt bij mij beter aan bijvoorbeeld de Xiaomi Mi Band 5. De Fitbit Charge 4 heeft een bandje met sluiting die je ook bij andere normale/niet-slimme horloges ziet. Op het begin is het altijd weer even wennen om een activity tracker om te pols te hebben, omdat als dagelijks horloge ik mijn voorkeur (ruim) geef aan sporthorloges zoals de Garmin Forerunner 745, 735 en Polar Grit X. Na een paar uur ben ik weer helemaal gewend.

Registreren van activiteiten

De Fitbit Charge 4 herkent een aantal activiteiten automatisch. Dit zijn o.a. wandelen, fietsen en hardlopen. Je hoeft dus niet eerst aan te geven dat je een activiteit gaat doen. Zodra je eventjes bezig bent, herkent de Charge 4 (vrijwel altijd) de activiteit. Ik heb dit uitgetest bij hardlopen en fietsen. Elke keer werd de activiteit herkend en opgeslagen. Dit is ook de reden waarom ik het horloge aan zowel jong en oud aan kan raden. Je hoeft geen ingewikkelde dingen op het horloge te doen om het te gebruiken. In principe hoef je het alleen maar te dragen en op te laden. Op de telefoon kun je – wanneer je er zin in hebt – bekijken hoe actief je bent geweest de afgelopen tijd. Op het hoofdscherm van de Charge 4 kun je de tijd en het aantal stappen bekijken. Dit is voor de meeste mensen meer dan voldoende.

Zwemmen Fitbit Charge 4 activity tracker

GPS-nauwkeurigheid en batterijduur

Ik heb de GPS na een aantal dagen weer uitgezet. De batterijduur wordt écht drastisch vermindert als je dit teveel gebruikt. Jammer, want dit is wel een van de grootste verbeteringen aan het toestel. Nu nam ik toch weer elke keer mijn telefoon mee tijdens activiteiten. De Fitbit Charge 4 pakt dan de GPS van de telefoon over, waardoor het niet de eigen GPS hoeft te gebruiken. De eerste dagen bleek wel dat de GPS redelijk nauwkeurig was, maar toch net meestal iets meer kilometer aangaf dan ik daadwerkelijk had afgelegd. Dit komt omdat de GPS bij mij af en toe gekke sprongen maakte. De batterij gaat bij normaal gebruik (als stappenteller bijvoorbeeld) tot 7 dagen mee. Dat is opzich prima. Ik vind het alleen jammer dat de ingebouwde GPS mij niet brengt wat ik zoek ik een activity tracker/horloge.

Conclusie Fitbit Charge 4 review: mijn mening

De Fitbit Charge 4 is een fijne activity tracker met een groot aantal voordelen. Het horlogebandje zit fijn om de pols, je kan er goed mee zwemmen (tot 50 meter waterbestendig!) en het herkent activiteiten automatisch. De Fitbit app vind ik zelf erg fijn in gebruik, waardoor zowel jong als oud er goed mee overweg kan. Nadelen vind ik wel dat de ingebouwde GPS erg zwaar is voor de batterij. De batterij gaat in GPS-stand slechts een paar uur mee. Dit is voor mij onvoldoende. Gelukkig kan je zelf aangeven of je tijdens een activiteit gebruik wilt maken van de ingebouwde GPS. Ik heb dit uiteindelijk maar gekoppeld aan mijn telefoon. Als ik achter de route die ik afgelegd heb wil bekijken, moet ik tijdens de activiteit wel de gekoppelde telefoon meenemen. Al met al ben ik gematigd positief over de Fitbit Charge 4 en kan ik het zeker aanraden.

Aan wie raad ik de Charge 4 aan

Mensen die een stappenteller zoeken, hartslag willen weten 24/7, uitgebreide slaapstatistieken willen met en weten en het niet erg vinden dat de ingebouwde GPS maar een paar uur meegaat. Als stappenteller en gezondheidsstracker is het horloge erg goed geschikt. Dankzij de automatische registratie van activiteiten (wandelen, fietsen, zwemmen, etc.) raad ik het horloge ook aan oudere mensen aan. Je hoeft het horloge eigenlijk alleen maar te dragen en het houdt alles bij wat je nodig hebt.

Voordelen Charge 4

 • Eenvoudig in gebruik
 • Fitbit app is erg duidelijk, behulpzaam en geschikt voor jong en oud. Hier trekt het bedrijf ook veel geld voor uit. Dit merk je ook als je de app gebruikt.
 • Volgen van hartslagzones
 • Automatisch registreren van activiteiten. Je hoeft dus niet per se een activiteit eerst aan te klikken voordat je op pad gaat.
 • Zeer goede stappenteller
 • Na een korte gewenningsperiode zit het horlogebandje erg prettig. Je kan zelf eenvoudig een nieuw bandje kopen en bevestigen.

Nadelen Charge 4

 • Geen kleurenscherm, alleen zwart-wit
 • GPS is een leuke toevoeging en er wordt ook groot mee geadverteerd. Ik vind het vaak een nadeel en heb de GPS handmatig uitgeschakeld. De batterijduur is dramatisch in GPS-stand.

Fitbit Charge 4 kopen: laagste prijzen bekijken

Een uitgebreide vergelijker vind je in de Fitbit Charge 4 kopen prijsvergelijker. Hieronder zie je de huidige prijzen bij enkele bij ons aangesloten webwinkels.

Veelgestelde vragen over de Fitbit Charge 4 activity tracker en de review

Een aantal vragen en antwoorden op een rij:

Vind je de Fitbit Charge 4 een goede activity tracker?

Ja. Ik zie veel voordelen, maar ook een aantal nadelen aan de tracker. Zo ben ik positief over het horlogebandje, de stappenteller en dat het horloge een app eenvoudig in gebruik zijn. Kritisch/minder positief ben ik over de GPS en batterijduur. Meer lees je in de conclusie van deze review.

Kun je met het horloge zwemmen?

Ja! Dat kan prima. Ik heb het horloge zelfs speciaal uitgetest in het zwembad. Deze ervaring lees je hier.  

Moet je een smartphone hebben om de fitnessband te kunnen gebruiken?

Ja, je moet de Fitbit Charge 4 voor het eerste gebruik koppelen aan een telefoon. Tussendoor moet je ook regelmatig synchroniseren tussen het horloge en de telefoon. Als deze twee toestellen bij elkaar in de buurt zijn, gaat dit automatisch.

Specificaties

Hieronder zie je alle specificaties van het horloge op een rij.

Fitbit Charge 4 - Activity tracker - Paars

★★★★★
238,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 10 november 2023 10:33

Kenmerken

ModelFitbit Charge 4
MerkFitbit
Garantie2 jaar
MaatMedium
Polsomtrek140 - 220mm
KleurPalissander
Gewicht26 gram
ArtikelnummerFB417BYBY
IP-certificeringIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
SchokbestendigJa
Geschikt voor onderwaterJa
Waterdicht tot (m)50 meter
StofdichtJa
BesturingssysteemFitbit OS
Geschikt voor besturingssysteemAndroid | iOS
DisplayOLED Touchscreen
Verlicht schermJa
TouchscreenJa
Batterijstatus zichtbaar op apparaatJa
WekkerJa
Notificaties van je smartphoneMail lezen | Berichten versturen | Berichten ontvangen | Alleen opnemen/ophangen
NavigatiefunctieNee
SpraakbesturingNee
DatumaanduidingDatum
Inclusief belfunctieNee
Stopwatch functieJa
StappentellerJa
TrappentellerJa
SlaaptrackerJa
ActiviteitenVoetbal | Traplopen | Tennis | Stappen | Slapen | Multisport | Hiken | Hardlopen | Golf | Fitness | Fietsen | Cross Fit | Atletiek
Type trainingIntervaltraining
Te gebruiken metMyFitnessPal | Spotify | Strava
HartslagmeterJa
BewegingssensorJa
CaloriemeterJa
AfstandsmeterJa
HoogtemeterJa
BarometerNee
GPSJa
A-GPSJa
Extern geheugenslotNee
WIFIGeen Wi-Fi
BluetoothBluetooth 4.0
ANT+Nee
NFCJa
Batterijduur wearable7 dag(en)
Batterijstatus zichtbaar op apparaatJa
Oplaadtijd120 minuten
Kleur horlogebandPaars
Materiaal bandKunststof
VerstelbaarJa
DraagwijzePolsband
App vereist voor gehele functionaliteitJa
App werkt op besturingssysteemInformatie niet beschikbaar
Delen van gebruikersgegevens vereistInformatie niet beschikbaar
Wifi vereistInformatie niet beschikbaar
Bluetooth vereistInformatie niet beschikbaar
Mobiele data verbinding mogelijkInformatie niet beschikbaar
Betaalde diensten vereistInformatie niet beschikbaar
Compatibel metInformatie niet beschikbaar
Ondersteuning met updatesInformatie niet beschikbaar
Actieve zone minuten berekeningJa
Applicatie wearableFitbit
BluetoothJa
DoelgroepMannen & Vrouwen
Gewicht204 g
Inclusief snelheidsmeterJa
Inclusief temperatuurmeterNee
Maximale batterijduur7 d
NikkelvrijNee
Reparatie typeCarry-in
Taal handleidingUniverseel
TijdweergaveJa
Type GPSGPS
Verpakking breedte102 mm
Verpakking hoogte45 mm
Verpakking lengte223 mm
VerpakkingsinhoudKunsstof Bandje S+L, oplaadkabel

Met hartslagfunctie | Geschikt voor onderwater

*Alle afbeeldingen uit deze blog zijn uit eigen beheer

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.