Home » Blog » Fitbit Charge 5 review: uitgebreid getest en mijn mening over deze activity tracker

Fitbit Charge 5 review: uitgebreid getest en mijn mening over deze activity tracker

Fitbit Charge 5 review mening en ervaring

De Fitbit Charge 5 is sinds kort te koop in Nederland. Natuurlijk heb ik het horloge direct gekocht en uitgebreid uitgetest, net zoals ik bij de Fitbit Charge 4 heb gedaan. De Charge 5 is in veel opzichten gelijk aan zijn voorganger, maar Fitbit heeft er ook een aantal nieuwe gave dingen aan toegevoegd. Het eerste wat mij opviel was het draagcomfort. Dit is sterk verbetert. Het geheel voelt ronder aan om de pols, waardoor het bij mij natuurlijk aanvoelt tijdens het dragen. In deze uitgebreide Charge 5 review behandel ik alles wat je moet weten over deze activity tracker. Ook bekijk ik de overeenkomsten en verschillen tussen de Charge 4 en Charge 5. Mocht je na het lezen nog vragen hebben over deze tracker, laat het gerust weten via het contactformulier.

Vooraf: Binnenkort volgen nóg meer foto’s van de Charge 5 in gebruik!

Wat is de Fitbit Charge 5?

De Fitbit Charge 5 is een activity tracker van horlogeformaat. Het is alweer het vijfde horloge in de populaire Charge-serie van het merk Fitbit. Aan de buitenkant lijkt het horloge erg op zijn voorgangers, maar toch heeft Fitbit aan de binnenkant weer enorm veel verbeteringen aangebracht. Met dit horloge kan je alles wat je van een basis-activity tracker verwacht. Hierbij moet je denken aan het meten van hartslag (24 uur per dag), slaap, stappen, GPS-routes en aantal verbruikte calorieën. De grootste veranderingen ten opzichte van zijn voorganger zijn de EDA-sensor, ECG-metingen en de dagelijkse herstelscore.

Wist je dat: Fitbit lanceert binnenkort nog de ECG-app en de dagelijkse herstelscore. Deze zijn niet direct met de lancering van het horloge beschikbaar, maar worden snel via een update beschikbaar gemaakt in Nederland. De update is gratis.  Zodra deze functies beschikbaar zijn, test ik deze direct en pas ik de review aan. Voor nu ga ik af op mijn ECG, EDA en herstelscore-ervaringen die ik met andere Fitbit toestellen heb opgedaan.

In de winkel bekijken

Hieronder zie je een overzicht van een aantal bij ons aangesloten winkels die de Fitbit Charge 5 verkopen. Wil je meer informatie? Dan kun je ook de uitgebreide prijsvergelijker hier bekijken. Daar zie je alle aanbieders op een rij.

Fitbit Charge 5 review: uitgebreid bekeken

Hieronder vind je mijn ervaring met deze activity tracker. Ik heb deze een tijdje uit kunnen testen en er een heel goed beeld over gekregen. Eerder heb ik al o.a. de  Fitbit Sense en Charge 4 uitgebreid beoordeeld. Hieronder neem ik je stap-voor-stap mee met mijn mening over de activity tracker. Onderaan dit artikel staat een conclusie met daarin een overzicht van alle voordelen en nadelen.

Uitpakken en inhoud

Ik heb het horloge bij deze winkel gekocht. Na één werkdag werd het horloge netjes geleverd. Het wordt geleverd in een klein doosje, wat net niet in de brievenbus past. Fitbit heeft er een gewoonte van gemaakt om veel informatie te drukken op de verpakking zelf. Tijdens het uitpakken van het horloge maak je zo al kennis met het horloge. Als je het doosje openmaakt zie je informatie in meerdere talen over het installeren van de app. Verder zitten er ook twee instructieboekjes bij. Gek genoeg is deze info niet in het Nederlands gedrukt. In de app zit echter wel alle informatie die je nodig hebt (download voor Android / download voor iPhone). In het doosje zit:

 • Fitbit Charge 5 activity tracker met horlogebandje
 • Oplaadkabel
 • Extra horlogebandje (in totaal één bandje in groot formaat en één bandje in de maat s).
 • Boekje met product information
 • Boekje met de Quick-start guide
Inhoud Fitbit Charge 5 verpakking voor Fitbit Charge 5 review
Dit zit er in het doosje

Goed om te weten: Je krijgt het S en L bandje geleverd bij het Fitbit Charge 5 horloge.Het S-bandje is geschikt voor horloges met een polsomtrek van 14,0 t/m 16,5 cm. De L bandje is geschikt voor mensen met een polsomtrek van 16,5 t/m 19,6. Je kan hier een sizing guide downloaden en uitprinten of meer informatie lezen over de polsomtrek opmeten voor de aankoop van een Fitbit horloge.

Opladen

Het oplaadkabeltje klik je erg makkelijk op de achterkant van het toestel, zoals je op de foto kan zien. Het geheel is magnetisch en kan op één manier bevestigd worden. De Fitbit Charge 5 heeft meestal al tussen de 50% en 75% aan batterijlading als je een nieuw toestel hebt. Het oplaadkabeltje voelt fijn aan en klikt makkelijk op het horloge. Dit werkt veel beter dan de oplaadsystemen van veel andere Fitbit modellen. Aan de andere kant zit een USB-uitgang, die je in een telefoonlader kan steken (geen micro-usb).  

Fitbit Charge 5 opladen
Opladen van de Fitbit Charge 5 en het opgelichte scherm

Tip: Laad het horloge altijd even volledig op voor het eerste gebruik.

Eerste keer instellen

Aangezien ik de Fitbit app al heb geïnstalleerd op mijn Android telefoon, krijg ik meteen de melding te zien of ik de Fitbit Charge 5 wil instellen. Het instellen werkt bij mij erg eenvoudig. Ik was alleen mijn Fitbit wachtwoord vergeten, dus die moest ik eerst even resetten. Ook bij het koppelen met Bluetooth was er geen probleem, terwijl dit soms nog een pijnpunt is bij horloges. Lukt het instellen bij jou niet goed? Dan kun je mijn Charge 5 instellen stappenplan volgen.

Functies

Het horloge is klein van formaat, maar zit vol met gave functies. Hieronder behandel ik enkele speciale functies die ik even uit wil lichten. Onderaan dit artikel zie je een overzicht met alle Fitbit Charge 5 specificaties.

EDA-sensor

De activity tracker detecteert de elektrodermale activiteit van de huid. Dit is een indicatie van stress. Hierdoor kan de Charge 5 een nog betere stressscore berekenen. Deze functie zit ook in de Fitbit Sense. Wil je meer info over de EDA-sensor? Dan verwijs ik je graag naar dit artikel door. Deze functie is helemaal nieuw voor de Charge-serie en zal binnenkort middels een update ook in Nederland worden gelanceerd.

Meldingen bij hoge en lage hartslag

Het horloge meet 24 uur per dag, 7 dagen per week, de hartslag via de polsmeting. Deze heb ik zelf als vrij betrouwbaar ervaren. Tijdens wat intensievere workouts merkte ik wel dat de Fitbit Charge 5 veranderingen in de hartslag minder snel herkende dan mijn eigen Garmin 745 horloge, maar voor een activity tracker in deze prijscategorie doet de Charge 5 het redelijk goed. De Charge 5 geeft ook een melding als je boven of onder je drempelwaarde zit qua hartslag bij inactiviteit.

Horlogebandje Charge 5 S
Het kleinere bandje past bij mij (op het laatste gaatje) prima!

Activiteiten volgen

De Fitbit Charge 5 heeft net als zijn voorganger een ingebouwde GPS, waarmee je tijdens activiteiten tempo, afstand en de route kan meten zonder een actieve verbinding met een telefoon. De Fitbit Charge 3, 2 en 1 hebben nog een gedeelde GPS, maar sinds de Charge 4 hebben de Charge-toestellen wel een eigen GPS. Dit is erg fijn. Bij de Charge 4 kostte dit veel batterij en dit lijkt – helaas – bij de Charge 5 niet erg veel verbetert. Het voordeel is verder wel dat je met de Charge 5 nog meer activiteiten kan volgen. Er zijn meer workouts toegevoegd die het horloge automatisch herkent.

Tip: Gaat de Charge 5 batterij te snel leeg? Zet dan de GPS uit!

Gezondheidsfuncties

Waar vroeg een activity tracker echt puur een klein apparaatje was waarmee je stappen kon tellen, is dat tegenwoordig heel anders. De Fitbit Charge 5 heeft veel functies die ik ook zie in volwaardige gezondheidshorloges. Zo meet de Charge 5 de ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit (HSV), hartslag in rust, veranderingen in huidtemperatuur en de SpO2-waarden. Hele gave functies die je veel informatie geven over jouw algehele gezondheid.

Slaapherkenning

Sommige mensen vinden het niet fijn om een horloge te dragen in de nacht. Toch is dit wel aan te raden. Je krijgt enorm veel belangrijke informatie over je slaap. De Fitbit Charge 5 meet de slaapscore. Na een nacht slapen krijg je een slaapscore en zie je hoe lang je in welke slaapfase (licht, diep, rem) hebt geslapen.

Tip: Om het scherm aan te zetten tik je 2 keer op het scherm of draai je de pols naar je toe. Navigeren op het horloge doe je door te swipen.

Swipen

Op het begin vond ik het een beetje onprettig navieren op het horloge. Wat wel direct opviel is het prachtige kleurenscherm. Maar weinig activity trackers in deze prijsklasse hebben zo’n mooi scherm. Waar de Charge 4 nog een zwart/wit scherm heeft, is de Charge 5 in dat opzicht wel flink beter. Het kleurenscherm maakt het horloge echt veel beter. Ik had niet verwacht dat dit veel zou schelen, maar het doet echt veel voor de look & feel van de activity tracker. Na een tijdje had ik het horloge redelijk door:

 • Swipe naar links of rechts: Je opent nu apps, zoals Meldingen, Timers, EDA-scan en Training
 • Swipe omhoog: Bekijk jouw laatste statistieken
 • Omlaag swipen: Je ziet nu betalingen en snelle instellingen
 • Teruggaan naar startscherm: Dit was op het begin even zoeken, maar door van links naar rechts te swipen over het scherm kom je vanzelf weer uit bij de wijzerplaat. Je kan ook twee keer stevig op het scherm drukken om terug te keren naar de klok.

Handig om te weten: Je kan de time-out van het scherm instellen op Standaard (een paar seconden), Gemiddeld (10 seconden) of lang (15 seconden). Hoe langer het scherm aan blijft staan, des te meer batterij dit kost. Dit stel je in op het horloge bij Instellingen. Je kan ook Always-On instellen, zodat je altijd de wijzerplaat ziet en deze niet uitgaat. Een pluspunt vind ik. Helaas kost dit ook meer batterij. Ik vind het zelf altijd wel fijn om altijd de tijd te zien op het horloge, dus heb deze instelling aangezet op mijn Fitbit Charge 5.

Fitbit Charge 5 review

Sporten, wandelen, stappen tellen en meer activiteiten

Natuurlijk heb ik het horloge ook uitgetest tijdens meerdere workouts. Zo heb ik het horloge meegenomen naar de sportschool. samen met mijn eigen Forerunner 745 horloge. De metingen verschillen wel iets, waar de Garmin wat voorzichter is met het aantal calorieën verbruikt (582 na 1u en 20m kracht + een beetje cardio), geeft Fitbit 696 calorieën aan. Met eerdere metingen met de hartslagband kwam Garmin het beste in de buurt. De Charge 5 was iets optimistisch. Hardlopen ging ook niet erg goed. Waar de Garmin iets meer dan 5km registreerde van het hardlooprondje, registreerde de Fitbit meer dan 6 km. Het rondje wat ik heb hardgelopen is echt maar 5 km. Hier merk je wel dat het horloge niet een echt sporthorloge is.

Conclusie: mijn mening over de Charge 5

Ik heb de Fitbit Charge 5 uitgebreid getest tijdens meerdere activiteiten. Ook heb ik de gezondheidsmetingen die op het moment beschikbaar zijn getest. Het horloge heeft een iets hogere adviesprijs dan de Charge 4 tijdens de release. Dit zit hem in de toegevoegde sensoren (EDA, SpO2 en huidtemperatuurmeter), waardoor de prijs naar mijn mening erg logisch is. De batterijduur is zeker wel verbetert, aangezien de activity tracker meer kan meten. Onder de streep is de accuduur wel hetzelfde gebleven. Dit vind ik persoonlijk een minpunt, maar als je het niet erg vind het horloge wat regelmatiger op te laden, dan is het niet verschrikkelijk. Als activity tracker en stappenteller werkt het horloge naar behoren voor de prijsklasse en vind ik het ook een goede koop. Leuk dat er ook erg veel gezondheidssensoren zijn toegevoegd. Al met al ben ik positief over dit horloge en vind ik het een verbetering ten opzichte van de Charge 4. Het kleurenscherm springt er voor mij echt uit vergeleken met de voorganger.

Toch blijf ik het jammer vinden dat sommige functies alleen beschikbaar zijn voor Premium-leden. Je krijgt echter wel 6 maanden gratis Premium bij de aankoop van het horloge. Maar dan nog..

Vind je echter een kleurenscherm en diverse gezondheidsstatistieken, zoals EDA, SpO2 e.d. niet enorm belangrijker, dan is de Fitbit Charge 4 (vaak voor onder de 100 euro beschikbaar), ook een hele goede koop als stappenteller. Wil je net iets meer meten en weten? Dan is de Charge 5 een echte aanrader.

Voordelen

 • Je krijgt twee bandjes: een klein en een groter bandje
 • ECG hartfilmpjes maken
 • 6 maanden gratis Fitbit Premium
 • Herstelscore
 • Automatische herkenning van activiteiten
 • Kleurenscherm
 • Always-on-display, zodat je altijd de tijd kan zien.
 • Prijs/kwaliteit in orde

Nadelen

 • Na 6 maanden gratis Fitbit Premium moet je betalen voor een aantal (niet strikt noodzakelijke) functies
 • Informatieboekjes niet in het Nederlands beschikbaar (alles in de app wel)
 • Batterijduur in GPS-stand niet geweldig
 • Op het begin erg wennen met dingen vinden op de activity tracker
 • Sommige nieuwe functies nog niet beschikbaar in Nederland. Deze komen nog wel.
 • GPS niet altijd even betrouwbaar

De Fitbit Charge 5 kopen

Hieronder zie je een prijsvergelijker met de laatste aanbiedingen en deals. Is er een Charge 5 sale? Dan zie je dit direct terug in de vergelijker. De laagste en beste aanbieding staat altijd bovenaan. De prijzen worden dagelijks opgehaald bij de bij ons aangesloten aanbieders.

Veelgestelde vragen over deze nieuwe activity tracker

Een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Zijn er veel vernieuwingen ten opzichte van de Charge 4?

Jazeker. Er zijn een aantal grote verschillen tussen de Charge 5 en Charge 4. Belangrijkste toevoegingen zijn het prachtige kleurenscherm, de pasvorm, EDA-sensor en andere gezondheidsstatistieken.

Raad jij de Fitbit Charge 5 aan?

Ja. Ik ben zeker positief over het horloge. Een uitgebreide conclusie met mijn mening, de voordelen en nadelen vind je aan het eind van dit artikel. Wil je het horloge kopen? Dan raad ik je het zeker aan om te lezen.

Waar kan je de Charge 5 kopen?

Je vind hier vaak de beste prijs voor dit horloge. Als alternatief kan je ook de uitgebreide prijsvergelijker bekijken.

Zijn alle functies beschikbaar op het horloge?

Nog niet alle functies, zoals de EDA-sensor en de herstelscore zijn beschikbaar in Nederland. Deze komen wel snel in de vorm van een gratis update!

Alle specificaties van de Fitbit Charge 5

Hieronder zie je alle specificaties van het horloge. Via de Bekijk-knop kan je nog meer informatie lezen over de activity tracker.

Fitbit Charge 5 - Activity Tracker – Zwart

129,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 22 juni 2022 19:41

Kenmerken

ModelFitbit Charge 5
MerkFitbit
Garantie2 jaar
Polsomtrek130 - 210mm
KleurZwart
MateriaalAluminium | Roestvrij staal
Gewicht153 gram
ArtikelnummerFB421BKBK
IP-certificeringIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
SchokbestendigNee
Geschikt voor onderwaterJa
Waterdicht tot (m)50 meter
StofdichtJa
BesturingssysteemFitbit OS
Geschikt voor besturingssysteemAndroid | iOS
DisplayAMOLED
TouchscreenJa
WekkerJa
Notificaties van je smartphoneBerichten ontvangen | Mail lezen | Berichten versturen | Alleen opnemen/ophangen
NavigatiefunctieNee
SpraakbesturingNee
Inclusief belfunctieNee
StappentellerJa
TrappentellerJa
ActiviteitenZwemmen | Yoga | Wandelen | Vechtsporten | Traplopen | Tennis | Stappen | Sport basics | Slapen | Outdoor | Multisport | Hiken | Hardlopen | Golf | Fitness | Fietsen | Boksen
Type trainingIntervaltraining
Te gebruiken metRunKeeper | MyFitnessPal | Strava
HartslagmeterJa
BewegingssensorJa
CaloriemeterJa
HoogtemeterNee
BarometerNee
MeetwaardenAfstandmeting | Bewegingssensor | Caloriemeting | ECG functie | Hartslagfunctie | Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Inzicht in verschillende slaapfasen | Snelheidsmeter | Stappenteller | Stressmonitor | Trappenteller | Zuurstofgehalte in bloed | Temperatuurmeter
WIFIGeen Wi-Fi
BluetoothBluetooth 5.0
Bluetooth versieBluetooth 5.0
ANT+Nee
NFCJa
Kleur horlogebandZwart
Materiaal bandSiliconen
Kleur horlogekastZwart
Kan zelfstandig met internet verbindenJa
App vereist voor gehele functionaliteitJa
App werkt op besturingssysteemAndroid | iOS
Delen van gebruikersgegevens vereistNiet van toepassing
Wifi vereistNee
Bluetooth vereistInformatie niet beschikbaar
Mobiele data verbinding mogelijkNiet van toepassing
Betaalde diensten vereistNee
Introductiejaar2021
Ondersteuning met updatesMinimaal 24 maanden na introductiedatum
AfstandmetingJa
Applicatie wearableFitbit
Batterijduur wearable168 h
BluetoothJa
Compatibel metInformatie niet beschikbaar
Continue hartslagmetingJa
DoelgroepMannen & Vrouwen
Geeft melding bij onregelmatige hartslagJa
Gewicht154 g
Inclusief snelheidsmeterJa
Inclusief temperatuurmeterJa
Inzicht in hoeveelheid slaap (uren)Ja
Inzicht in verschillende slaapfasenJa
Meet zuurstofgehalte in bloedJa
Met ECG functieJa
Met stressmonitorJa
Muziek bediening vanaf activity trackerNee
NikkelvrijNee
Oudercontrole/-toezicht via appNee
Reparatie typeCarry-in
Smartphone functiesNotificaties ontvangen , Opnemen en ophangen , Berichten versturen
SpatwaterdichtJa
Taal handleidingUniverseel
Type GPSZelfstandige GPS
Uitzonderingen fabrieksgarantieGeen
Verpakking breedte91 mm
Verpakking hoogte48 mm
Verpakking lengte173 mm
VerpakkingsinhoudFitbit Charge 5, Oplaadkabel, S + L bandje, Garantieboekje

Batterijduur: 7 dag(en) | Met hartslagfunctie | Met stappenteller

nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.