Home » Blog » Fitbit Sense review: mijn eerlijke mening en ervaring met de Sense

Fitbit Sense review: mijn eerlijke mening en ervaring met de Sense

Fitbit Sense review ervaring mening

Ik heb de Fitbit Sense enkele weken uitgetest. Vaste lezers van Sporthorloge365 hebben wellicht al gezien dat er de afgelopen tijd regelmatig nieuwe tutorials over de Fitbit Sense verschenen, zoals het instellen van een wijzerplaat, tracken van SpO2 en het beheren van meldingen tot het gebruiken van contactloos betalen. Ik heb het er maar druk mee gehad de afgelopen tijd ?. Het Fitbit Sense horloge heb ik dus uitgebreid getest. Zo ben ik er mee gaan wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen. Daarnaast heb ik EDA-scans gemaakt, de stressscore bijgehouden, huidtemperatuur gemeten en diverse slaapstatistieken gemeten met de Fitbit Sense. Spoiler vooraf: ik ben fan van het horloge. Zelfs de adviesprijs van iets minder dan 300 euro vind ik zeker niet te hoog. De Fitbit Sense is het geld meer dan waard. Waarom? Dat lees je in deze uitgebreide Fitbit Sense review!

Verwachtingen van de Fitbit Sense vooraf

Toen ik het horloge bestelde had ik er al hoge verwachtingen van. Zoals je op de homepage van Sporthorloge365 kan lezen ben ik al sinds 2013 bezeten van horloges. Voor mijn werk (Sportmedia365, waar deze website een onderdeel van is) verdiep ik mij al jarenlang in de laatste gadgets. Toen ik de specificaties, aankondiging en eerste reviews van de Fitbit Sense zag, wist ik al dat dit horloge een grote hit zou kunnen worden. De vier sensoren, waaronder een revolutionaire EDA-sensor, bieden echt meerwaarde in een gezondheidshorloge. Mijn verwachtingen waren dus echt hoog gespannen.

Wist je dat: Het meten van EDA volgens onderzoek ook bij mensen die niet kunnen praten, bijvoorbeeld de doelgroep die ernstig verstandelijk gehandicapt is, veel informatie op het gebied van stress en emoties kan bieden?  

Fitbit Sense aanbiedingen

Hieronder zie je een overzicht van de beste Fitbit Sense aanbiedingen in meerdere bij ons aangesloten webwinkels.

Uitpakken en start Fitbit Sense review

Ik heb het horloge besteld via deze winkel, omdat het horloge daar in de aanbieding is. Dankzij Select werd het horloge in de avond na het bestellen gratis geleverd.

De Fitbit Sense wordt in een compacte doosje geleverd en is stevig verpakt. In het doosje zitten:

 • Fitbit Sense horloge
 • Klein bandje (smalle polsen)
 • Groot bandje (brede polsen)
 • Boekje met productinformatie
 • Oplaadkabel (usb)
 • Instructies geschreven in de doos zelf

Opladen

Voor het eerste gebruik laad ik het horloge altijd tot 100% op. Dit is misschien niet helemaal nodig, maar kan zeker geen kwaad. Het instellen van het horloge kost namelijk vaak redelijk wat batterij en na het instellen wil ik het horloge direct dragen zonder dat ik wéér moet opladen. Het opladen werkt met het meegeleverde USB-kabeltje. Er wordt geen kopje meegeleverd. Je doet de USB kabel dus in bijvoorbeeld dezelfde oplader als de mobiele telefoon (snel opladen van de Fitbit Sense) of aan een USB-poort van een laptop (langzamer opladen). Het achterkantje van de oplader wat je op de Sense klikt is magnetisch en zit stevig vast aan de achterkant. Top.

Opladen Fitbit Sense review
Opladen van het horloge

Wist je dat: Een Fitbit Sense volledig opladen duurt slechts tussen de 1 en 2 uur. Als je de Sense slechts 12 minuten aan de oplader hangt, kan het horloge alweer tot 24 uur mee!

Instellen voor eerste gebruik

Ik had al een Fitbit account. Deze had ik al aangemaakt voor o.a. de Fitbit Charge 4 review. In de blog over het instellen van de Fitbit Sense zie je een uitgebreid stappenplan. Bij mij verliep dit vlekkeloos en ik had de Sense binnen een ruim kwartier al volledig ingesteld en geüpdatet. Het horloge was daarna direct klaar voor gebruik en had nog meer dan 85% batterij over.

Draagcomfort: de twee Fitbit Sense horlogebandjes

De Fitbit Sense wordt altijd geleverd met twee horlogebandjes. Het ene bandje is geschikt voor mensen met smalle polsen. Het langere bandje voor mensen met bredere polsen. Ik val helaas net tussen de twee bandjes in. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het s-bandje (kleine). Als ik dit horloge als mijn vaste horloge zou gebruiken, dan zou ik er zeker een ander bandje voor kopen. Voor de mensen die niet per se een sporthorlogebandje willen, zou ik een Milanees bandje aanraden (persoonlijke voorkeur), zoals deze Fitbit Sense horlogebandjes. De meegeleverde horlogebandjes vind ik zelf niet erg fijn, een beetje zweterig en niet heel lekker zitten omdat je het uiteinde van het horlogebandje tegen je huid aan zit (zie foto).

Sluiting horlogebandje
De sluiting van het horlogebandje

Het horloge zelf (dus echt het schermpje) zit wel geweldig, zowel bij smalle als brede polsen.

Smalle polsen

Smalle polsen Fitbit Sense

iets bredere polsen

Brede polsen Fitbit Sense

Eerste indruk na het instellen en dragen

Alhoewel het horlogebandje tegenviel, was ik verder direct fan van de Fitbit Sense. Het horlogescherm is goed leesbaar, de batterijduur was goed (dit ben ik niet altijd gewend van Fitbit toestellen..), de tril van het toestel is goed voelbaar en tijdens het sporten was het horloge een goede hulp. Daarnaast vind ik het altijd erg leuk van smartwatches, zoals dit horloge, dat je het horlogescherm kan aanpassen naar wens. Er zijn honderden gave wijzerplaten die je kan downloaden voor dit horloge. Het is zelfs mogelijk om een eigen foto te gebruiken als horlogeachtergrond! Dit heb ik natuurlijk meteen gedaan (zie uitgelichte afbeelding bovenaan).

Kenmerken en functies van de Fitbit Sense

De Fitbit Sense kan écht enorm veel. Hieronder heb ik enkele belangrijke kenmerken en functies uitgelicht. Onderaan deze review staan alle specificaties van het horloge. De onderstaande kenmerken en functies heb ik zelf uitgekozen om extra uit te lichten.

 • Stress meten met de EDA-scan
 • Huidtemperatuur meten
 • Betrouwbare hartslagmeting en meldingen (te hoge of te lage hartslag)
 • Actieve zone minuten
 • Slaapgegevens meten
 • Eigen GPS (route tracken van activiteiten)
 • Stappen tellen
 • Calorieën meten en tellen
 • Herkent automatisch activiteiten (mega pluspunt)
 • Geschikt als zwemhorloge
 • Meldingen doorzetten vanaf de smartphone
 • Enorm veel ingebouwde sensoren
 • Lange batterijduur (max 6 dagen, in praktijk 2 tot max 3 dagen bij matig intensief gebruik)
 • Hartfilmpje (ECG) maken
 • Muziek afspelen zonder smartphone
 • Mentruatiecyclus bijhouden
 • Fitbit Pay betalen

EDA-scan van de Fitbit Sense

Dit horloge is uitgerust met een EDA-sensor. Hiermee meet je de elektrodermale activiteit in de huid. Dit zijn de veranderingen in transpiratieniveaus in de huid. Zo kun je bijvoorbeeld een indicatie van stress krijgen. Via het horloge kan je een snelle scan doen (twee minuten) en daarna de gegevens in de app bekijken. Als je tijdens deze twee minuten ontspanningsoefeningen doet, merk je ook echt verschil in het aantal elektrodermale reacties tijdens de meting (hoog op begin, laag op het eind). De Fitbit app moedigt ook aan om deze oefening in combinatie met mindfulness te doen.

EDA Scan Fitbit Sense

Tip: Ik heb bij o.a. Bol.com, Amazon.nl en Coolblue.nl meerdere reviews gelezen van mensen die niet tevreden zijn met het horloge. Zo wordt er zelfs beweert dat de metingen niet betrouwbaar zijn (EDA, hartslag e.d.) en dat je voor sporten beter een Charge 4 kan kopen. Ik kan je vertellen: Dit is écht niet waar. Hartslagmeting wijkt niet af van o.a. mijn Polar H10 hartslagband of Garmin horloge en voor sporten adviseer ik geen Charge 4. ?

Hartfilmpje maken (ECG)

Eén van de belangrijkste toevoegingen aan het horloge is de ECG-meting. Er zijn nog niet enorm veel echt betrouwbare ECG-horloges te koop op het moment. De Fitbit Sense is er zeker wel een van. Je start een meting eenvoudig door met je duim en wijsvinger het scherm vast te pakken (hoe dit werkt zie je ook netjes uitgelegd als je een ECG meting wilt starten). Binnen 30 seconden zie je of er iets abnormaals aan het hartritme te zien is. Dit is ook een functie die ik (samen met de EDA-scan) als eerste laat zien aan mensen die het horloge voor het eerst om hebben.

Hoge/lage hartslagmeldingen

Bij een te hoge of juist te lage hartslag in rust kun je instellen dat het horloge een melding geeft. Deze drempelwaarde kun je zelf instellen. Je krijgt per hartslag (hoog/laag) een keuze uit 5 waarden. Hoog: 100, 110, 120, 130 of 150. Laag: 40, 45, 50, 55, 60. Een hele handige functie waarmee je hele interessante gezondheidsstatistiek ontvangt. Ik had deze hoge en lage hartslagmeldingen aan staan, maar heb deze tijdens mijn testen niet ontvangen. Tijdens rust (minimaal 10 minuten) bleef mijn hartslag blijkbaar tussen de drempelwaardes (die Fitbit op basis van mijn leeftijd en gebruikelijke hartslag had ingesteld).

Fitbit Sense hoge lage hartslagwaarden drempel instellen meldingen

SpO2 tracken

Veel mensen hadden hooggespannen verwachtingen van de SpO2-tracker, waarmee je bloedzuurstofniveau’s in het bloed kan meten (bij normale personen tussen de 95% en 99%). Dit gegeven wordt gemeten in de nacht en kan je helaas niet meten wanneer jij het wilt (bijvoorbeeld overdag). Je kan helaas ook geen meting zomaar starten en ook geen meldingen inschakelen bij een te laag Spo2 niveau. Erg jammer, maar dit heeft natuurlijk te maken met de goedkeuring van diverse autoriteiten. Het zelf meten van gezondheidsgegevens ligt erg gevoelig bij hoge autoriteiten wereldwijd. Aan de ene kant ook wel logisch, maar ook wel een gemist kans. Hopelijk komt Fitbit ooit met een update. Er zijn wel gave Spo2 wijzerplaten beschikbaar.

Let op: EDA, Spo2, hartslagafwijkingen e.d. kun je wellicht goed meten met dit horloge. Toch vervangt het absoluut geen medisch advies. Bij twijfel moet je natuurlijk altijd een arts raadplegen.

Sporten met de Fitbit Sense

Ik sport graag, maar heb niet echt één favoriete sport. Zo sport ik graag in de sportschool (cardio en kracht), loop ik wekelijks hard, fiets ik (als het mooi weer is) op mijn racefiets, wandel graag met de hond en ben altijd te porren voor een andere sport. De Fitbit Sense heb ik dan ook wekenlang meegenomen tijdens mijn activiteiten. Mijn bevindingen en screenshots van meerdere activiteiten zie je hieronder.

Goed om te weten: De Fitbit Sense is natuurlijk geen 100% sporthorloge. Ik zou het meer in de categorie lifestyle en gezondheid plaatsen. Toch valt het horloge op sportgebied zeker niet tegen. Sterker nog: het heeft mij positief verrast. Helaas heb ik het niet kunnen testen in de sportschool.

Hardlopen

Sinds kort (lees: sinds de sportscholen gesloten zijn) heb ik het hardlopen weer opgepakt. Dit gaat allesbehalve vanzelf. Toch heb ik er veel plezier in en ben ik achteraf trots. Uiteindelijk ben ik altijd weer blij dat ik mijn rondje weer heb gehad. Het horloge herkent automatisch dat je gestart en gestopt bent met hardlopen, maar je kan dit ook zelf aangeven. Ik doe dit (uit gewoonte) altijd nog wel. Hieronder zie je enkele screenshots van de gegevens die het horloge heeft bijgehouden tijdens een van de hardlooprondjes. De kaart lijkt misschien een beetje gek, maar ik ben eerst met mijn vriendin (die 16km wilde rennen) meegefietst, daarna is zij op de fiets gesprongen en ben ik de laatste 5km gaan rennen. 21km totaal vond ik nog een beetje veel ?.

Mobiele gebruikers kunnen inzoomen op de afbeeldingen

Hardlopen Fitbit Sense
Gegevens hardlopen Fitbit Sense

Fietsen

Het was laatst weer prachtig weer (en dat voor halverwege/eind februari!). Het was heerlijk om de racefiets weer op te poetsen, de bandjes op te pompen en de fietskleding uit de kast te halen. Daarna een fijn kort rondje van 37 kilometer heel rustig gefietst. De Fitbit Sense heeft de route goed bijgehouden (vergeleken met mijn Garmin die ik ook om had geen grote afwijking onderling). Hieronder enkele statistieken die het horloge heeft bijgehouden tijdens deze workout.

Fietsen Fitbit Sense

Wandelen (Stappenteller)

Ook als wandelhorloge werkt de Sense erg goed. Ik heb de Sense tot nu toe gedragen tijdens meer dan 10 wandelingen. Je krijgt inzicht in o.a. de route, tempo, aantal calorieën verbruikt, impact op de dag en een vergelijking met de vorige wandelingen. Tijdens de wandeling zie je live o.a. de huidige hartslag, gemiddelde hartslag, tijd verstreken, calorieën verbruikt, aantal stappen gezet e.d. Ook in het donker is het scherm enorm goed leesbaar. Hieronder zie je enkele statistieken van één van mijn wandelingen met de Fitbit Sense.

Wandelen met de Fitbit Sense
Stappen tellen Fitbit Sense

Conclusie: mijn ervaring en mening over de Fitbit Sense

Het is bijna onmogelijk om deze uitgebreide Fitbit Sense review samen te vatten in een paar woorden. Toch ga ik het proberen. Op een aantal kleine nadelen na (zoals het meegeleverde horlogebandje, het Fitbit premium model en de matige batterijduur bij zeer intensief gebruik) heeft het horloge mijn zeer hoge verwachtingen waargemaakt. Het is voor mij hét #1 gezondheidshorloge van dit moment. De EDA-meting is zeer interessant en je merkt ook direct resultaat. De uitgebreide nachtelijke meting geven een goed inzicht in o.a. Spo2, rust, slaapfasen, kwaliteit slaap en stress. Je kan met dit horloge meer inzicht krijgen in stress en gezondheid, waardoor het een goed hulpmiddel kan zijn voor veel mensen. Dankzij de ingebouwde GPS en automatische herkenning van activiteiten is het ook een geschikt sporthorloge. De Fitbit Sense is naar mijn mening een absolute aanrader en de adviesprijs absoluut waard, al helemaal in combinatie met gratis Fitbit Premium.

Fitbit Sense kopen

Bekijk de beste prijzen van de Fitbit Sense op een rij. Inclusief aanbiedingen!

Voordelen

Een aantal voordelen van het horloge naar mijn mening:

 • Automatische herkenning van activiteiten
 • Betrouwbare hartslagmeting
 • Eigen GPS
 • Uitgebreide slaapmeting en uitgebreid inzicht in
 • Werkt prima zonder Fitbit Premium
 • Gave sensoren, zoals EDA, hartslag, huidtemperatuur en ECG
 • Koppelen met externe apps, zoals Strava en Runkeeper mogelijk
 • Het beste gezondheidshorloge van dit moment
 • Koppelen en instellen werkt erg eenvoudig
 • Enorm gebruiksvriendelijk
 • Goed leesbaar en helder display, ook in het donker

Nadelen

Een aantal nadelen op een rij:

 • Meegeleverde horlogebandjes niet heel prettig
 • Geen SpO2-meting wanneer jij het wil (wel meting over de hele nacht)
 • Voor écht uitgebreide statistieken heb je Fitbit Premium wel nodig
 • Batterijduur bij matig tot intensief verbruik max 3 dagen. Bij licht gebruik tot 7 dagen.
 • Batterijduur gaat flink omlaag als je veel in GPS modus trackt. Dan moet je het horloge wel om één a twee dagen opladen. Voor mij geen groot nadeel overigens.

Ik raad dit aan voor: Jong en oud. De stressmetingen geven je echt inzicht in je leven, ongeacht leeftijd of hoe actief je op een dag bent. Voordeel voor ouderen is dat je niet handmatig een activiteit (wandelen, fietsen o.i.d.) hoef te starten en stoppen. De Fitbit Sense herkent dit allemaal automatisch!

Fitbit Sense specificaties

Hieronder zie je de specificaties op een rij:

Fitbit Sense - Smartwatch - Zwart

★★★★★
329,00
241,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 20 mei 2022 06:41

Kenmerken

ModelFitbit Sense
MerkFitbit
Garantie2 jaar
VerpakkingsinhoudFitbit Sense, Horlogeband S + L, Oplaadkabel, Garantieboekje
Maat40
Polsomtrek140 - 220mm
KleurZwart
Gewicht0 gram
Artikelnummer811138036980
IP-certificeringIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
SchokbestendigJa
Geschikt voor onderwaterJa
Waterdicht tot (min)120 minuten
StofdichtJa
BesturingssysteemAnders
Geschikt voor besturingssysteemiOS | Android
DisplayAMOLED
Schermgrootte1.58 inch
Verlicht schermJa
TouchscreenJa
Batterijstatus zichtbaar op apparaatJa
TijdweergaveJa
WekkerJa
Notificaties van je smartphoneBerichten ontvangen | Berichten versturen | Mail lezen | Volledige belfunctie
NavigatiefunctieJa
CameraNee
SpraakbesturingJa
DatumaanduidingMaand | Jaar | Datum | Dag
Inclusief belfunctieJa
Stopwatch functieJa
StappentellerJa
TrappentellerJa
SlaaptrackerJa
ActiviteitenMultisport
Type trainingIntervaltraining | Rondetijden
Te gebruiken metFitbit app
HartslagmeterJa
Frequentie hartslagmetingContinu
Gecodeerde hartslagsensorJa
BewegingssensorJa
CaloriemeterJa
AfstandsmeterJa
HoogtemeterJa
BarometerJa
GPSJa
A-GPSJa
WIFIJa
BluetoothBluetooth 4.2
Bluetooth versieBluetooth 4.2
NFCJa
Batterijduur wearable6 dag(en)
Batterij capaciteit260 mAh
Draadloos op te ladenNee
Verwisselbare accuNee
Batterijstatus zichtbaar op apparaatJa
Kleur horlogebandZwart
Materiaal horlogebandSiliconen
VerstelbaarJa
DraagwijzePolsband
Vorm horlogekastCurved
Kleur horlogekastZwart
Kan zelfstandig met internet verbindenNee
App vereist voor gehele functionaliteitJa
App werkt op besturingssysteemInformatie niet beschikbaar
Delen van gebruikersgegevens vereistInformatie niet beschikbaar
Wifi vereistInformatie niet beschikbaar
Bluetooth vereistInformatie niet beschikbaar
Mobiele data verbinding mogelijkInformatie niet beschikbaar
Betaalde diensten vereistInformatie niet beschikbaar
Compatibel metInformatie niet beschikbaar
Introductiejaar2020
IntroductiemaandAugustus
Ondersteuning met updatesInformatie niet beschikbaar
Actieve zone minuten berekeningJa
Analyseert slaapkwaliteitJa
Applicatie wearableFitbit
Batterijduur tijdens gebruik GPS5 h
BluetoothJa
DoelgroepMannen & Vrouwen
Formaat horlogekast40x40
Gebruiker segmentOutdoor , Sport , Op reis , Onderweg , Dagelijks gebruik , Beginner
Geschikt om mee te betalenJa
Gewicht214 g
Inclusief Solar functionaliteitNee
Inclusief snelheidsmeterJa
Inclusief temperatuurmeterJa
Maximale batterijduur144 h
Meet zuurstofgehalte in bloedJa
Met ECG functieJa
Met fysieke horlogewijzersNee
Met geanimeerde workout'sNee
Met oudercontrole voor kinderenNee
Met stressmonitorJa
Met zwangerschapstrackingNee
Muziek afspelen zonder smartphoneJa
NikkelvrijNee
PersonageGeen personage
Primair gebruik smartwatchInzicht in gezondheid
Reparatie typeCarry-in
Taal handleidingNederlands
TijdweergaveJa
Tracking menstruatiecyclusJa
Trainingsschema functieInzichtelijk op smartphone via app
Type GPSGPS
Verpakking breedte92 mm
Verpakking hoogte65 mm
Verpakking lengte168 mm
Waterdichtheid5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Wisselen tussen beoefende activiteitenBepaalt de smartwatch zelfstandig

Veelgestelde vragen over dit horloge en de Fitbit Sense review

Een aantal vragen en antwoorden over dit gezondheidshorloge van het merk Fitbit.

Wat voor een horloge is de Fitbit Sense?

De Fitbit Sense vind ik zelf een echte lifestyle en gezondheidshorloge. Het meet uitgebreide gezondheidsstatistieken, stress, slaap en sport.

Kort door de bocht: Wat vind je van de Fitbit Sense?

Voor mijn volledige mening over het horloge en de functies moet je natuurlijk de gehele review (of alleen de conclusie..) lezen. Heel kort door de bocht: De Fitbit Sense heeft mij zeer aangenaam verrast.

Aan wie raad je het horloge aan?

Het horloge is geschikt voor jong en oud, ongeacht hoeveel de persoon beweegt op een dag. Zowel voor actieve mensen als mensen die minder actief zijn. Een fijne functie vind ik de automatische herkenning van activiteiten, zodat je zelf niet hoeft in te voeren dat je start met een bepaalde activiteit.

Kleine disclaimer: Ik ben geen Fitbit partner en krijg niet voor deze review betaalt. Ik heb het horloge zelf gekocht. Deze review is dan ook 100% gebaseerd op mijn eigen eerlijke ervaring met het horloge. In de prijsvergelijkers vind je wel affiliate links (zie ook het advertentiebeleid). Ik ontvang een kleine commissie als jij het Fitbit Sense horloge n.a.v. mijn review koopt. Jij betaalt echter niets extra’s hiervoor. Dit geld komt volledig uit de zak van de webwinkel! Je steunt Sporthorloge365 en mij hier wel enorm mee.

nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.