Home » Blog » ECG horloges: Hoe werkt dit en welke moet je kopen?

ECG horloges: Hoe werkt dit en welke moet je kopen?

ECG horloge smartwatch kopen hartfilmpje elektrocardiogram

De laatste tijd zijn medische horloges of gezondheidshorloges steeds meer in trek. Logisch ook. Dit soort horloges zijn dan ook erg indrukwekkend én praktisch. Waar het vroeger al een geweldige vooruitgang was dat je de hartslag kon meten met een horloge, is dat nu standaard ingebouwd in zelfs de goedkoopste activity trackers. Elektrocardiogram (ECG) is de nieuwste technologie die ik in steeds meer horloges tegenkom. Deze technologie heeft de potentie om levens te redden. Zo kun je abnormale hartritmes (aritmie), hartaanvallen en boezemfibrilleren sneller herkennen. ECG is dan ook een erg interessante toevoeging aan smartwatches, sporthorloges en fitnessbandjes. Er zijn nog niet veel horloges die ECG meten, maar er zijn er wel een hele hoop in de maak. Ben je op zoek naar de beste ECG horloges of alleen een uitleg over dit begrip? Lees dan snel verder!

Mijn top 6 horloges die een ECG functie hebben

Heb je geen zin om de hele tekst te lezen en wil je gewoon weten welke drie horloges een elektrocardiogram kunnen meten? Hieronder mijn huidige top 4. Deze wijzigt van tijd tot tijd. Klik op het horloge om meer informatie te krijgen over het horloge!

 1. Fitbit Sense (meer informatie | Fitbit Sense prijsvergelijker)
 2. Withings ScanWatch (nieuw horloge)
 3. Withings Move ECG (goedkoop, duurzaam en betrouwbare ECG-meter)
 4. Apple Watch Series 6
 5. Apple Watch Series 5 (beste ECG voor mensen met een iPhone
 6. Samsung Galaxy Watch Active 2 (Beste optie voor mensen met een telefoon die niet van Apple is). ECG wordt binnenkort geactiveerd op dit horloge

Verderop in het artikel leg ik per horloge uit waarom deze mijn favoriet zijn! Hieronder zie je een aantal van de bovenstaande horloges in een prijsvergelijker!

Aantal begrippen uitgelegd

Om de onderstaande tekst goed te begrijpen leg ik eerst een aantal begrippen uit:

Wat is ECG?

Een elektrocardiogram (ECG) is een eenvoudige test die kan worden gebruikt om het ritme en de elektrische activiteit van het hart te controleren. E worden bij een traditionele ECG sensoren op de de huid bevestigd. Hiermee worden elektrische signalen gedetecteerd die door het hart worden geproduceerd. In horloges vindt de meting plaats via de sensoren die in het horloge zijn ingebouwd. Bij horloges wordt het ook soms iECG genoemd om zo het verschil aan te duiden tussen een normale elektrocardiogram en een ECG via een (Apple) horloge.

Wat is AFib?

Boezemfibrilleren (ook wel AFib of AF genoemd) is een trillende of onregelmatige hartslag (aritmie ) die kan leiden tot bloedstolsels, beroerte, hartfalen en andere hartgerelateerde complicaties.

Verschil tussen een hartslagmeter en ECG

Een hartslagmeter in een sporthorloge werkt door middel van een optische hartslagmeter. Dit zijn één of meerdere knipperende LEDS. Het licht van de lampjes dringt de huid binnen om de bloedstroom te detecteren. Het licht wordt gereflecteerd door de bloedstroom en weer opgevangen door de sensoren. Vervolgens gaat er een complex algoritme aan de slag om hier hartslaggegevens van te produceren. Dit is een goede indicatie van de hartslag, maar niet zo nauwkeurig als het gaat om detecteren van medische problemen. Een elektrocardiogram meet hoe goed het hart werkt in plaats van alleen te kijken naar de bloedstroom.  

De beste ECG horloges op een rij

Eerder heb je mijn favoriete ECG horloges al gezien. Hieronder leg ik per horloge uit waarom deze mijn favoriet zijn. In principe zou je alle drie de horloges kunnen kopen en daarmee ECG kunnen meten. Je doet geen foute koop met een van de horloges. Het gaat er meer om wat bij jou past qua smaak, technologie en budget. Zo koop je eerder een Apple Watch Series 5 als je een Apple telefoon hebt. Als je liever minder dan 100 euro besteed aan een ECG hybride horloge, dan is de Withings Move ECG een perfecte koop.

Fitbit Sense

De Fitbit Sense is het allernieuwste horloge van het merk Fitbit. Dit horloge is uitgerust met vier nieuwe sensoren, waaronder een ECG sensor. Daarnaast is ook de EDA-sensor erg interessant. Deze meet de galvanische reactie van de huid, waardoor je een goede indicatie krijgt over het stressniveau. Dit horloge is mijn huidige nummer één qua ECG horloge en gezondheidshorloge. Het horloge is erg uitgebreid en bevat enorm veel functies. Ik raad dit horloge aan voor jong en oud. Zoek je echter een horloge die je alleen voor ECG wilt gebruiken zonder teveel poespas? Dan zou ik de Move ECG (volgende kopje) aanraden. Hieronder zie je een widget voor Fitbit Sense kopen.

Withings Move ECG

De Withings Move ECG maakt een hartfilmpje en houdt tegelijkertijd je gezondheid goed in de gaten. Dit merk staat er bekend om de gezondheidshorloges en medische horloges van hoge kwaliteit. De Withings Move ECG is een hybride horloge, die je verbande calorieën en hartslag meet en daarnaast een hartfilmpje kan maken. Het scherm is echter een gewoon scherm en is dus niet digitaal. De ingebouwde batterij heeft een levensduur van iets meer dan een jaar en kun je daarna zelf vervangen. Je hoeft het horloge dan ook niet op te laden! Voordeel: Je kan de Withings Move ECG kopen voor minder dan 100 euro. Dit is een van de redenen dat dit horloge vaak op één staat bij mij. In 2020/2021 komen er nieuwe modellen van Withings uit, die hopelijk ook ECG-functies hebben!

Apple Watch Series 5

Binnenkort komt de Series 6 uit. Deze heeft ook een ECG functie. De Series 5 blijft gewoon in deze lijst staan. Ik verwacht – als de opvolger uit is – een aantal hele mooie aanbiedingen voor dit horloge!

Apple Watch Series 5 elektrocardiogram

Apple was een van de eerste bedrijven die ECG in hun horloge heeft ingebouwd. Een aantal alineas verder zie je een voorbeeld van een elektrocardiogram-meting van een Apple Watch horloge. Dit is een volledige smartwatch met honderden gave functies. Het horloge heeft een prachtig digitaal scherm en zet meldingen vanaf de smartphone door. Je kan dit horloge koppelen aan diverse gezondheid-applicaties. De ECG ziet er goed uit en scoort ook hoog op basis van nauwkeurigheid. Natuurlijk kan een meting via een horloge nooit de deskundigheid van een meting door een specialist vervangen. Als je zelf een Apple telefoon hebt en een hoger budget hebt dan 100 euro van het nummer één horloge hierboven, dan is het een absolute no-brainer qua ECG-smartwatch. Je gaat dan voor een Apple Watch. Hieronder zie je de beste prijzen voor dit horloge:

Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsung Galaxy

Dit horloge heeft wel de mogelijkheid om hartfilmpjes te maken, maar dit is nog niet in elk land geactiveerd. De grootschalige testen zijn wel begonnen en ik verwacht dat we snel een hartfilmpje kunnen maken met het horloge. Zodra dit mogelijk is, pas ik deze tekst natuurlijk aan!

Voordelen en nadelen van ECG in horloges

Een grootschalig onderzoek door ScienceDirect geeft een groot aantal voordelen en nadelen als conclusie voor ECG horloges. Hieronder beschrijf ik enkele voor- en nadelen uit het onderzoek, aangevuld met mijn eigen ervaring en mening:

Voordelen

 • Mensen zijn meer bewust bezig met gezondheid en hun hart
 • De technologie kan afwijkingen detecteren bij mensen die dat normaal niet door hebben, waardoor gezondheidsproblemen eerder worden herkent. Mensen gaan ook vaker op tijd naar de (huis)arts.
 • Patiënten kunnen steeds meer zelf in de gaten houden
 • Artsen kunnen de ECG en hartslaggegevens – na goedkeuring van de patiënt- analyseren
 • patronen in het elektrocardiogram onderzoeken via diepe neurale netwerken waarvoor gezondheidsresultaten kunnen worden voorspeld

Nadelen

 • Dankzij de hogere prijs is het niet voor iedereen toegankelijk. Denk hierbij aan mensen in armere gebieden.
 • Foutpositieve en foutnegatieve metingen
 • Teveel meten kan angst veroorzaken die niet noodzakelijk is
 • De nauwkeurigheid van metingen laat soms de wensen over
 • Limitatie aan metingen in een klein apparaat

Hoe werkt de technologie in horloges?

De Apple Watch Series 5 en 4 zijn goede voorbeelden van horloges die ECG meten. In het geval van Apple is het erg simpel: je zet de functie aan en houdt je vinger voor 30 seconden op de rechter knop. In de onderstaande video zie je goed hoe een hartfilmpje werkt in een geschikt Apple horloge:

Een aantal veelgestelde vragen over ECG en horloges die dit meten

Dit onderwerp roept tot veel vragen op. Een aantal vragen en antwoorden op een rij. Zelf ook een ECG/sporthorloge vraag? Neem dan gerust contact met mij op! Ik help je graag verder ?.

?Wat wordt er op een ECG weergeven?

Een ECG (elektrocardiogram) registreert de elektrische activiteit van het hart in rust. Het geeft informatie over hartslag en hartritme. Tevens laat het zien of er sprake is van een vergroting van het hart als gevolg van hoge bloeddruk (hypertensie) of tekenen van een eerdere hartaanval (myocardinfarct).

?Detecteert een ECG smartwatch hartaanvallen en hartblokkades?

Een horloge die elektrocardiogrammen kunnen maken zijn nooit een vervanging voor de deskundigheid van een medisch expert. Horloges kunnen zeker tekenen herkennen die kunnen duiden op een hartaanval of blokkade, maar je kan hier zeker niet 100% op vertrouwen. Het is eerder een hulpmiddel. Voel je je niet lekker en twijfel je over iets wat met je hart te maken hebt? Raadpleeg altijd een arts of specialist.

✅Hoe nauwkeurig is deze techniek in horloges en smartwatches?

Dit is met o.a. de Apple Watch kleinschalig getest. Dit werd gedaan tijdens meerdere testen met 600 proefpersonen in een gecontroleerde omgeving. Het horloge was in staat om nauwkeurig te detecteren van het sinusritme met 99,6% nauwkeurigheid. Op het gebied van AFib was de nauwkeurigheid met 98,3% nauwkeurigheid. Conclusie: De technologie is niet onberispelijk en de Watch kan niet met zekerheid zeggen of je echt AFib hebt.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.