Home » Blog » Hoeveel stappen moet je zetten bij welke leeftijd? Stappendoelen op een rij!

Hoeveel stappen moet je zetten bij welke leeftijd? Stappendoelen op een rij!

Stappen per leeftijd aantal doel

Eerder schreef ik al over een onderzoek waarbij de conclusie was dat 10.000 stappen niet voor iedereen een goed doel is. Het hebben van een stappendoel is echter zeker geen overbodige luxe. Het kan je helpen bij fit blijven, afvallen en andere gezondheidsdoelen. Bepaal een doel waarbij jij je comfortabel bij voelt. Het doel is tevens afhankelijk van het werk wat je doet. Werk je bijvoorbeeld in een Call center, dan zet je minder stappen dan bij een dubbele dienst in de horeca ?. Het kan natuurlijk ook zijn dat je na je pensioen net iets minder bent gaan bewegen. Dan is een goed stappendoel een goede start om dit weer op te pakken! In dit artikel lees je over welke stappendoelen ik per leeftijd aanraad.

Hoeveel stappen moet je per leeftijd zetten?

Ik krijg regelmatig vragen zoals: “Hoeveel stappen moet ik op een dag zetten? Ik ben 60 jaar.”, “Hoeveel stappen moet ik op mijn zeventigste per dag doen?”. Hier kan ik echter nooit een eenduidig antwoord op geven. Elke persoon is anders en daarom moet ook het stappendoel per persoon bekeken worden. In de onderstaande tabel zie je een gemiddelde. Probeer het doel eens uit voor jezelf. Werkt het niet? Schaaf het doel bij tot een stappendoel waarbij jij je comfortabel voelt. De tabel is onderverdeeld in drie categorieën: minimaal aantal stappen per dag, aantal stappen op een dag waar je actiever bent en aantal stappen die onder de noemer zeer actief vallen.

LeeftijdStappen per dag: minimaalStappen per dag: actiefStappen per dag: zeer actief
12-19 jaar oud6.000 stappen10.000 stappen12.500 stappen
20-65 jaar oud3.000 stappen7.000 stappen11.500 stappen
65-75 jaar oud3.000 stappen7.000 stappen10.500 stappen
75+ jaar1500 stappen4000 stappen7500 stappen

Hoe meet je een stappendoel?

Dit kan op meerdere manieren. Zo kun je het op vrijwel alle telefoons meten, maar je kan er ook een activiteiten-tracker, horloge of losse stappenteller voor aanschaffen. Hieronder zie je enkele voorbeelden (prijzen van hoog naar laag) van gave manieren om automatisch stappen te meten. Dit is zowel voor jongeren als senioren een prima optie! Mijn grootste aanrader voor het meten van stappen is de Fitbit Charge 4. Deze meet automatisch het aantal stappen, heeft een lange batterijduur en is énorm gebruiksvriendelijk voor jong en oud. Daarnaast is de Mi Band 5 ook geschikt, zoals je in mijn review over de Mi Band 5 kan lezen.

Voorbeelden

Hoeveel stappen bij 40 jaar?

Ik raad dan aan om minimaal 3000 aantal stappen te zetten op een dag. Het stappendoel moet tussen de 3000 en 11.500 zitten.

Hoeveel stappen bij 50 jaar?

Ik raad dan aan om minimaal 3000 aantal stappen te zetten op een dag. Het stappendoel moet tussen de 3000 en 11.500 zitten.

Hoeveel stappen bij 60 jaar?

Ik raad dan aan om minimaal 3000 aantal stappen te zetten op een dag. Het stappendoel moet tussen de 3000 en 11.500 zitten.

Hoeveel stappen na pensioenleeftijd?

Ik raad dan aan om minimaal 3000 aantal stappen te zetten op een dag. Het stappendoel moet tussen de 3000 en 10.500 zitten.

Hoeveel stappen bij 75 jaar?

Ik raad dan aan om minimaal 1500 aantal stappen te zetten op een dag. Het stappendoel moet tussen de 1500 en 7500 zitten.

Mate van activiteit aan de hand van stappen

In de onderstaande tabel zie je de mate van dagelijkse activiteit aan de hand van het aantal stappen:

Activiteiten niveauAantal stappen per dag
Zeer laag / zittend5.000 stappen of minder
Lage activiteit5.000 – 7.499 stappen
Enigszins actief7.500 – 9.999 stappen
Actief10.000 – 12.500 stappen
Zeer actief12.500 stappen of meer

Actieve minuten wellicht nog belangrijker

Misschien nog beter: ga voor een actieve minuten-doel. Het meten van doelen aan de hand van het aantal stappen is niet voor iedereen een handig doel. Je kan ook een doel in actieve minuten stellen. Dit zijn de minuten waarin je een activiteit doet. Dit kan bijvoorbeeld wandelen zijn, maar ook het huishouden en boodschappen doen vallen hier onder. Hierbij geldt ook: Kies een doel waarbij jij je prettig voelt!

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.