Aanbieding: Samsung Galaxy smartwatch met 30% (!!) korting. Bekijk hier!

Is 10.000 stappen per dag een goed doel voor iedereen?

10.000 stappen per dag
Afbeelding: Unsplash

Sinds de komst van draagbare stappentellers, de mogelijkheid om stappen te tellen op een mobiele telefoon en activity trackers, telt iedereen zijn of haar stappen. Iedereen die ik spreek heeft weer een ander doel. De ene persoon laat Garmin zelf dynamisch een doel bepalen. Zo heb je niet echte en doel, maar geeft Garmin elke dag op basis van hoe actief je algemeen bent een reële voorspelling. Andere fitness trackers geven een doel. Sommige mensen die ik spreek hebben voor zichzelf een doel. “Vandaag wil ik 8000 stappen lopen!” en “Ik heb al 9000 stappen gezet vandaag”, hoor ik wel vaker. Toch lijkt de magische grens van 10.000 stappen hét ultieme doel te zijn. Maar is 10.000 stappen zetten per dag wel een goed doel?

10.000 stappen zetten is zeker niet altijd goed

Als je nog niet eerder hebt gesport of terugkeert van een blessure, moet je niet meteen te hard van stapel lopen. Bouw het altijd rustig op om verdere blessures of een burn-out op sportgebied te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een goedkope activity tracker of de beste smartwatch van dit moment gekocht? Dan kan ik begrijpen dat je er snel mee aan de slag wilt. Toch is mijn advies: bouw het rustig op. 10.000 stappen zetten is dan zeker niet het doel. Luister goed naar je lichaam en bepaal voor jezelf een realistisch doel. Voor de ene persoon kan dit 3000 stappen zijn en voor de ander iets meer of minder.

10k stappen is vaak het doel van apps en slimme horloges

Als je stappen gaat tellen, is de omvang van je doel vooral belang. De meeste tracking-apparaten zijn ingesteld op een standaarddoel van 10.000 stappen. Sommige apps geven zelfs dagelijks een grote “gefeliciteerd”-melding begeleid met confetti op je scherm als je de 10k stappen hebt gehaald. Je zou kunnen aannemen dat dit aantal na jaren van onderzoek naar voren is gekomen om vast te stellen of 8.000, 10.000 of misschien 12.000 ideaal zijn voor een langdurige gezondheid. Grappig is dat zo’n onderzoek helemaal nooit is uitgevoerd. Een recent onderzoek wijst uit dat het gezond is om minimaal 4500 stappen te zetten op een dag, maar dit is nooit uitgebreid getest. 

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Olympische Spelen van Tokio staat aan de basis van de aantal stappen

De 10.000 stappen die je zou moeten doen per dag is ontstaan als slimme marketingstunt. In 1964 werden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo. Een bedrijf dacht hier slim op in te spelen door een speciale stappenteller te lanceren. Deze kreeg de naam Manpo-kei: “man” betekent 10.000, “po” betekent stappen en “kei” betekent meter. Het werd zo’n daverend succes dat het doel van 10.000 stappen werd overgenomen.

Bepaal zelf een goed doel

Uit meerdere onderzoeken, zoals onderzocht voor dit artikel van de BBC (Engelstalig), blijkt dat 10.000 niet voor iedereen een geschikt doel is. Het gaat vaak meer om de minuten die je op een dag actief bent. Stel gewoon een doel waar jij je aan kan houden en waar je je goed bij voelt! Een slim horloge, activity tracker of een goede losse stappenteller kopen kan je hier goed bij helpen. Natuurlijk kun je dit ook op een telefoon bijhouden.

Voor jou geselecteerd
SWOLF meten horloge
Wat is SWOLF op een horloge?