Home » Blog » De beste hardloophorloges 2021 op een rij! (MEGA gids)

De beste hardloophorloges 2021 op een rij! (MEGA gids)

beste hardloophorloges 2020

Een sporthorloge is een soort smartwatch, maar dan met toegevoegde functies voor sporters. Hardlopers willen bijvoorbeeld dat de hartslag goed gemeten wordt aan de pols en dat er een GPS-functie is ingebouwd. Hiermee kun je een route bepalen en na het hardlopen deze doorzetten naar een app zoals Runkeeper, TrainingPeaks of Strava. Wij hebben de bekende merken sporthorloges op een rij gezet en gekeken naar wat voor horloges in 2021 het beste zijn voor de hardlopers. De beste hardloop-horloges van 2021 is een lijst die is ontstaan na veel testen, wikken en wegen. Toch blijft dit grotendeels mijn mening. Ik ben er wel van overtuigd dat je met een hardloophorloge uit deze lijst geen foute aankoop doet!

Mijn favoriete hardloophorloges voor 2021

 Garmin Fenix 6x Pro

Garmin Fenix 6x Pro
 • Het beste hardloophorloge van dit moment
 • Meet uitgebreide hardloopstatistieken
 • Tevens beste sporthorloge 2021
 • Geschikt voor alle sporten

Polar Vantage V

Polar Vantage V
 • Speciaal hardloopprogramma (smart coaching)
 • Betrouwbare GPS
 • Meet alle statistieken die je nodig hebt
 • Multisporthorloge met lange batterijduur

Garmin Forerunner 45 en 45s

 • Beste keuze qua prijs/kwaliteit
 • Verkrijgbaar in 45 en 45s (polsmaat)
 • Beste budget hardloophorloge 2021
 • Voor beginnende én ervaren hardlopers

Het overzicht met beste hardloophorloges van 2021

We hebben slimme horloges van meer dan tien populaire en minder bekende merken geëvalueerd op basis van nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid, functies, stijl en waarde om met deze lijst te komen. De lijst wordt in het jaar 2021 aangevuld met nieuwe horloges en elke maand opnieuw bekeken en eventueel aangepast. In deze lijst staan geavanceerde en goedkopere modellen hardloophorloges door elkaar heen. We hebben overwogen om twee lijsten te maken, maar uiteindelijk besloten om alle hardloophorloges, harloop-activity-trackers en smartwatches met elkaar te vergelijken!

Garmin Fenix 6x Pro: het allerbeste horloge voor hardlopers

Oké. Dit horloge bevat wellicht teveel functies voor de gemiddelde (en zelfs) ervaren hardlopen. Heb je echter het budget, dan is dit een absolute no-brainer. De Garmin Fenix 6x Pro (ook in solar-versie beschikbaar). Op het gebied van hardlopen heeft dit horloge de Pace Pro technologie, activiteitprofielen voor o.a. hardlopen binnen op een loopband, buiten hardlopen, indoor hardlopen, trailrunning en hardlopen op de baan. Daarnaast meet het ook: ECG, VO2 Max, hartslag, hartslagzones, stress, slaap en nog véél meer. Het horloge is geschikt voor bijna alle sporten die je kan bedenken. Daarnaast kun je ook contactloos betalen en routebegeleiding met navigatie volgen tijdens activiteiten. Een dure, maar terechte winnaar van beste horloge hardlopen 2021! Hieronder bekijk je de recente prijzen (én aanbiedingen).

Polar Vantage V

Het liefst had ik hier de Vantage V2 neergezet, maar deze is dankzij de hogere adviesprijs niet geschikt voor het middensegment (helaas). De Vantage V is echter wel erg vriendelijk geprijsd. De Vantage V heeft speciale profielen en mogelijkheden voor: Wandelen, joggen, hardlopen, road running, hardlopen op de baan, hardlopen op loopband, track and field hardlopen en ultralopen. Het horloge heeft een eigen GPS en meet allerlei handige statistieken die voor hardlopers erg interessant zijn, zoals hartslag, hartslagzones, snelheid en afstand. Natuurlijk zie je ook het aantal stappen en calorieën op het scherm en later in Polar Flow. Dit horloge is naast hardlopen ook erg geschikt voor vrijwel alle sporten.

Garmin Forerunner 45 en 45s: beste prijs/kwaliteit 2021

De Garmin Forerunner 45 horloges zijn erg vriendelijk geprijsd. Je krijgt – ondanks dat je een stuk minder geld uitgeeft dan de bovenstaande twee horloges – enorm veel waar voor je geld. Deze horloges worden door hardlopers veel gebruikt en het wordt dan ook gezien als een van de betere (zo niet beste) budgetkeuze op het gebied van hardloophorloges. Ook ik ben fan van dit horloge. Bekijk meer info via de onderstaande buttons.

Overige top hardloophorloges

In de onderstaande vergelijkingstabel zie je meerdere hardloophorloges die een geweldig alternatief zijn voor de bovenstaande horloges. Deze hebben de nummer één positie weliswaar niet gehaald, maar dat bekent absoluut niet dat het slechte horloges zijn! Het zijn zelfs héle goede horloges om mee te hardlopen. Druk op de knop voor meer informatie. De prijzen staan van hoog naar laag gesorteerd.

Waar moet je op letten als je een hardloop-sporthorloge koopt?

Hardloophorloges kun je al kopen tegen lage prijzen voor onder de 50 euro, maar ook voor bijvoorbeeld 500 euro. Als je een sporthorloge gaat kopen, dan moet je voor jezelf goed bepalen wat jouw doel is. Wil je enkel een GPS horloge die je hartslag meet aan de pols en runs doorzet naar bijvoorbeeld Strava, Runkeeper of TrainingPeaks? Dan kun je met een goedkopere variant prima aan de slag. Wil je juist meer geavanceerde functies, zoals meten van je lichaamsbatterij, trainingsschema’s, staplengte en nog veel meer? Dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Het allerbelangrijkste is dat je een sporthorloge kopen gaat waar je mee kan doen wat je wilt doen. Het is zonde om teveel functies te hebben die je nooit gebruikt, maar ook zonde als je een goedkoop hardloophorloge hebt, en er achter komt dat je er te weinig mee kan doen.

Tip: Twijfel je nog? Lees wel eerst het bovenstaande kopje: Waar moet je op letten als je een hardloop-sporthorloge koopt? door. Bepaal goed eerst het doel voor jezelf! Wat wil je met het hardloophorloge doen? Bij elk horloge benoemen we voor wie wij het horloge geschikt vinden.

Overige sporthorloges die je als hardloophorloge kan gebruiken

Naast de bovenstaande drie keuzes zijn er nog talloze geschikte hardloophorloges die je in 2021 kan kopen. Hieronder zie je een overzicht van zeer geschikte horloges voor hardlopers.

Garmin Forerunner 735XT: Hardlopen én multisportprofiel

Op de redactie hebben we meerdere horloges in gebruik en uitgetest. In het verleden hebben alle redactieleden van Sportmedia365, waar deze website een onderdeel van is, allemaal de Garmin Forerunner 735XT gebruikt.

Je kan -naast alle GPS en hardloopfuncties- ook met het horloge zwemmen en fietsen. Het is een echte multisport-alleskunner. Ook bij triatleten is het horloge een favoriet. Voor hardlopers meet het onder andere tempo, afstand, VO2 max, lactaatdrempel en stressscore en houdt het de route. De Garmin 735XT heeft een adviesprijs van Garmin uit van €299,99, maar kan vaak véél goedkoper worden gekocht.

 • Raden wij aan voor: Absolute beginner tot en met serieuze atleet, triatleten en mensen die meer sporten willen tracken.
 • Adviesprijs: €299,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: Route, GPS, staplengte, VO2 Max, Lactaatdrempel, tempo en stressscore, hartslag, racevoorspelling, verbinding met smartphone, livetrack en nog meer.
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire apps

Voordelen

 • Een multisport alleskunner
 • Hardloopfuncties, zoals Live Track, lactaatdrempel, VO2 Max, staplengte e.d.
 • Lange batterijduur

Nadelen

 • Heeft geen ingebouwde muziekspeler, 2e apparaat nodig voor muziek
 • Prijzig voor de beginnende hardloper

Beschrijving

De Garmin Forerunner 735XT hebben we al eerder benoemd als beste koop volgens de redactie. Eigenlijk niet gek, want twee van de vier redactieleden hebben dit horloge en gebruiken het ook dagelijks. Heb je vragen over dit of een ander horloge? Dan kan je dit altijd in de comments of via het contactformulier stellen. Wij helpen je graag! De Garmin 735XT is een echt multisporthorloge je kan er talloze activiteiten mee bijhouden. Als hardloophorloge is het, samen met de andere nieuwere Garmin Forerunner modellen zoals de 935 en 945, het meest volledige horloge dat je als hardloper kan krijgen. Het horloge is tevens favoriet bij triatleten. Dit betekent ook dat de batterijduur in activiteit geschikt is voor het bijhouden van een hele triatlon. Een enorm pluspunt

Polar M430

 • Raden wij aan voor: beginner en serieuzere hardloper
 • Adviesprijs: €199,90
 • Belangrijkste hardloopfuncties: Route, GPS, hartslagfunctie, stappenteller
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja

Voordelen

 • Tijd is duidelijk te lezen
 • Polsband is heerlijk soepel en zacht
 • Meet de belangrijkste dingen voor hardlopers

Nadelen

 • Niet mogelijk om meldingen te ontvangen zoals appjes, notificaties en oproepen
 • geen muziek te luisteren vanaf horloge
 • Klok voelt bij sommige mensen groot en dik aan

Beschrijving

Als je hardlopende vrienden hebt, dan heb je waarschijnlijk wel eens de Polar M430 gezien. Dit horloge was met name in 2018 en 2019 erg populair. Wij verwachten dat deze lijn zich in 2021 gewoon doorzet. Het is een sportief horloge met hartslagfunctie, stappenteller, GPS en het is swimproof. Je meet als hardloper regelmatig je huidige conditie met de Polar Fitness Test, die je uitvoert via de hartslagmeting aan de pols. Via de Running Index van Polar kun je de loopprestaties en ontwikkelingen bekijken. Activiteiten volg je in de Polar app genaamd Polar Flow. Gegevens synchroniseer je met onder andere apps zoals Strava, GoogleFit, TrainingPeaks en Google Fit.

Train je voor een doel? Dan kun je deelnemen aan het Hardloopprogramma van Polar. Je kan hier een persoonlijk trainingsschema maken. Zo kun je instellen welke afstand je wilt gaan hardlopen (bijvoorbeeld 5km, 10km, de halve marathon of hele marathon). Je kan dan de voortgang in de gaten houden en het programma zelf aanpassen wanneer je wilt. Tijdens het hardlopen en de training zie je tevens een voorspelling van je verwachte finishtijd. De Polar M430 meet dus voor de hardloper alles wat je in de basis nodig hebt.

Suunto 9

 • Raden wij aan voor: Alle hardlopers; van beginner tot professionele atleet.  Beste horloge voor de duurloper.
 • Adviesprijs: €399,00
 • Belangrijkste hardloopfuncties: GPS, route, stappenteller, hartslagmeting, uitgebreide hardloopanalyse, navigatie, slimme batterijduur, VO2 Max (na de update van oktober 2019)
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire apps (Strava, Runkeeper, TrainingPeaks etc.)

Voordelen

 • Ziet er enorm mooi uit
 • Laag gewicht en comfortabel aan de pols
 • Meet alles wat je als beginners en ver gevorderde hardloper wilt van een horloge

Nadelen

 • Prijskaartje
 • Suunto app is minder fijn in gebruik dan Garmin Connect

Beschrijving

Suunto 9 is een multisport GPS-horloge ontworpen voor sporters die het beste van hun sporthorloge eisen. Het is niet alleen voor hardlopers een hele (hele hele hele) goede koop, maar ook voor iedereen die meer uit hun training wilt halen. Je kan vrijwel alle denkbare activiteiten toevoegen aan het sporthorloge. Als je alleen op zoek bent naar een hardloophorloge, bevat de Suunto 9 wellicht teveel functies voor je. Al zouden wij het al kopen voor het uiterlijk. De Suunto 9 ziet er zo mooi uit dat het alleen als smartwatch niet zou misstaan. Nadat wij het horloge in ons handen hadden gehad en uitgetest hadden, wilden we het eigenlijk niet teruggeven. Voor de hardloper meet het alles wat je wilt meten. Ben je een duurloper? Dan is de Suunto 9 een hele goede koop. Volgens de fabrikant: “ uunto’s unieke fusedtrack ™ -algoritme combineert gps- en bewegingssensorgegevens om de spoor- en afstandsnauwkeurigheid te verbeteren. Hierdoor kunt u de levensduur van de batterij verlengen door het gps-vermogen te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid.”

Garmin Forerunner 245 Music

 • Raden wij aan voor: Alle hardlopers en hardlopers die graag rennen met muziek op de oren!
 • Adviesprijs:€349,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: GPS, hardloopdynamiek, VO2 Max, hartslagmeter, Training Effect, trainingsbelasting en trainingstatus.
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire apps (Strava, Runkeeper, TrainingPeaks etc.)

Voordelen

 • Meet alles wat je maar wilt meten als hardloper
 • Muziek luisteren vanaf je horloge, tot 500 muzieknummers opslaan

Nadelen

 • Prijskaartje aan de hoge kant
 • Slaaptracker is niet altijd even nauwkeurig

Beschrijving

Synchroniseer je afspeellijsten van specifieke muziekstreamingservices rechtstreeks naar je watch. De Forerunner 245 Music kan maximaal 500 muzieknummers opslaan. Naast de vele functionaliteiten die Garmin biedt aan vrijwel alle Forerunner horloges, kun je ook muziek afspelen op het toestel. Hardlopen met muziek vanaf het horloge is met de Garmin Forerunner 245 music erg eenvoudig. Het toestel kun je verbinden met de app Garmin Connect en daarmee je activiteiten doorzetten naar alle populaire hardloop-apps op de smartphone. De smartwatch meet aan de hand van een polsmeting de hartslag en geeft ook essentiële hardloopgegevens zoals cadans, staplengte, grondcontacttijd, balans en meer. Voor de hardloper die van muziek luisteren houdt een absolute must.

Fitbit Charge 4 – Activity tracker

 • Raden wij aan voor: beginnende hardlopers en mensen die recreatief regelmatig hardlopen
 • Adviesprijs: €149,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties:  hartslagmeting, 24/7 activiteitenmeting, hardlooptraining meten
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Nee, niet met de populaire apps.

Voordelen

 • Goedkope activity tracker
 • Populair merk, goede ondersteuning

Nadelen

 • Eigen GPS zorgt voor korte batterijduur .
 • Werkt niet optimaal met sommige Huawei smartphones

Update 2020 naar 2021: veranderingen

Wij werken dit artikelen meerdere keren op jaar. In januari vindt er altijd een hele grote update plaats. Er verdwijnen dan meerdere horloges en er komen weer nieuwe horloges bij. Zo is er in 2021 gekozen voor de Fenix 6x pro als beste horloge voor hardlopers in de absolute topklasse. De Garmin 945 en 935 zijn een goede tweede en derde dit jaar, in plaats van eerste. Daarnaast is de Vantage V2 verkozen tot top keuze in het middensegment. Verdere veranderingen:

 • Garmin 735XT onder de toplijst gezet. Het horloge is nog steeds geweldig, maar wel wat ouder.
 • Huawei Band 3 Pro als budgetkeuze verandert naar Garmin 45 en 45s
 • Fitbit Charge 3 vervangen door de nieuwere Fitbit Charge 4
 • Polar M430 naar beneden verplaatst
 • Amazfit Bip uit het artikel gehaald
 • Overbodige omschrijvingen eruit gehaald

Veelgestelde vragen over een hardloophorloge kopen en sporthorloges

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over onze hardloop horloge lijst voor 2021.

Wat is het verschil tussen een hardloophorloge/sporthorloge en activity tracker?

Een sporthorloge geeft je veel inzicht in je training en houdt meer gegevens bij tijdens het sporten. Zo meet het vaak snelheid, afstand, hartslag en afgelegde route. Bij de bekende merken sporthorloges (bijv. Garmin en Suunto) is het eenvoudig om externe sensoren te koppelen aan het horloge om nog meer sportspecifieke gegevens te meten. Een activty tracker beantwoord meer de vraag: “Krijg ik genoeg lichaamsbeweging op een dag?”. Een activy tracker is een hele goede basis om activiteiten bij te houden tijdens het sporten. Het meet vaak de hartslag aan de pols en je activiteit. Tevens een hele goede stappenteller.

Hebben jullie alle horloges vergeleken?

Ja. We hebben alle horloges vergeleken. Helaas moesten we wel een afweging maken. In het duurdere high-end segment zouden wij bijvoorbeeld de Apple Watch-serie, Polar Vantage M en V, de Forerunner 935 en 945 en meerdere Suunto modellen in de lijst op willen nemen. Helaas werd de lijst te groot en zijn de meeste mensen op zoek naar iets betaalbare functies voor een hardloophorloge. In een andere blog zullen wij high-end horloges met elkaar vergelijken! Desondanks vinden we de lijst erg volledig en hebben we goed weer kunnen geven wat écht goede hardloophorloges in 2021 zijn.

⌚Welk hardloophorloge moet ik in 2021 cadeau geven aan een iemand anders?

Wij raden aan om – als je een normaal geprijsd cadeau zoekt – een activity tracker uit te zoeken uit onze lijst.

Krijgen julie geld om een bepaald merk te promoten in deze lijst?

Wij krijgen geen geld om een bepaald merk of horloge hoger in de lijst te weergeven. Deze lijst is gebaseerd op onze eigen testen en mening.

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.