Home » Blog » Cadans meten met een fitness tracker of smartwatch

Cadans meten met een fitness tracker of smartwatch

Cadans horloge meten welk sporthorloge kopen

Cadans is een van de meest gebruikte statistieken om de hardloopvorm te evalueren. Het is ook een van de eenvoudigste manieren om je hardlooptijd te verbeteren. Hardloopcadans kan je meten met een actity tracker, sporthorloge en smartwatch. In deze blog bekijken we waarom het belangrijk is, wat cadans is en welke horloges geschikt zijn.

Wat is cadans eigenlijk?

Eenvoudige uitleg: Cadans is het aantal keer dat je per minuut (60 seconden) de grond raakt. Dit gegeven wordt soms ook wel stappen per minuut (SPM) genoemd. Meestal geldt de regel: Hoe hoger je stapfrequentie/cadans, des te sneller je gaat. Een andere manier om sneller te hardlopen is om de paslengte te vergroten.

Welke cadans moet ik met hardlopen aanhouden?

Deze vraag is erg lastig. Dit is namelijk per persoon verschillend en afhankelijk van meerdere factoren, zoals gewicht, lengte, beenlengte, paslengte en loopvermogen. Iemand die langer is, heeft een lagere cadans dan iemand die korter is. Ervaren hardlopers hebben over het algemeen een hogere cadans. Een algemeen doel is ongeveer 180 stappen per minuut of hoger. Dit komt omdat hogere cadans wordt geassocieerd met lagere verticale oscillatie en kortere grondcontacttijd. Amateurlopers hebben de neiging om tussen 160 en 170 SPM te vallen, terwijl sommige toplopers 200 SPM overschrijden.

Hoe kan je cadans meten?

De meest eenvoudige manier is om te meten hoe vaak je de rechter- of linkervoet binnen een minuut de grond raakt. Dit kan gewoon met een stopwatch. Verdubbel daarna het aantal en je hebt de loopfrequentie uitgerekend. Gelukkig kun je tegenwoordig ook met een sporthorloge de hardloopcadans meten. Veel wearables hebben tegenwoordig iets wat lijkt op een cadanssensor ingebouwd. Zo kun je veel cadans-gegevens inzichtelijk krijgen in mooie grafieken en over langere periodes. Sommige trackers tonen zelfs je hardloopfrequentie tijdens het hardlopen zelf!

Geschikte horloges om cadans te meten

Hieronder zie je een aantal goede cadansmeters voor hardlopers. Voor een uitleg van de horloges kun je kijken in de lijst met beste hardloophorloges. Hier lees je uitgebreide informatie en kun je goed zien welk horloge wij het beste horloge vinden voor hardlopers!

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *