Home » Blog » Waar moet je op letten als je een activity tracker/sporthorloge koopt?

Waar moet je op letten als je een activity tracker/sporthorloge koopt?

Beste sporthorloge 2020 Garmin Polar Amazfit en meer

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker verschijnen om de pols bij mensen; de activity tracker. Dit zijn kleine apparaatjes in horlogeformaat. Je hebt dit soort horloges in meerdere vormen, soorten, maten en prijsklassen. Je zou activiteiten kunnen meten met een sporthorloge, activity tracker, fitnesshorloge en/of een smartwatch. Lees alles over de verschillen tussen deze horlogetypen in onze blog hierover! Omdat er zoveel verschillen zijn, is het handig om je goed in te lezen en te weten waar je op moet letten als je een activity tracker kopen gaat. We hebben een aantal punten op een rij gezet voor je! Ga je een fitness horloge kopen? Lees dan deze blog eens goed door!

Bepaal een doel

Niet elke activity tracker is voor iedereen goed geschikt. Wil je het horloge gebruiken als stappenteller en wandel je graag? Dan is een golfhorloge of een sporthorloge van 600 euro natuurlijk niet nodig. Ben je (nog) niet helemaal thuis in de wereld van fitnesstrackers en activity trackers en wil je een horloge die erg eenvoudig in gebruik is, dan zou je het beste kunnen kijken naar een Fitbit of Garmin. Deze twee bedrijven hebben meerdere modellen die eenvoudig in te stellen zijn in en apps die zichzelf al vaak hebben bewezen. Zoek je gewoon een goedkope activity tracker? Dan zou je naar Xiaomi kunnen kijken. Dit merk verkoopt trackers voor onder de 30 euro die zeker niet slecht zijn!

Basishorloge vs. een gespecialiseerd model

Een basishorloge of activity tracker meet een aantal basis-gezondheidsstatistieken, zoals stappen, slaap, hartslag en activiteiten (fietsen, wandelen hardlopen). Dit is wel afhankelijk van het type horloge, maar over het algemeen kunnen vrijwel alle trackers deze statistieken meten. Wil je meer uit een tracker halen, dan is het de moeite waard om een speciaal model te kopen. Zo zijn er speciale golfhorloges, triathlonhorloges en andere horloges die specifiek voor een bepaalde sport of doel zijn ontworpen. Bepaal voor jezelf of je het horloge wilt gebruiken voor meerdere sporten en basisstatistieken of dat je er echt één doel mee hebt of één activiteit wilt uitoefenen.

Ontwerp van het horloge

Fitnesstrackers en activity trackers komen in veel verschillende soorten en maten. Qua design valt er een hoop te kiezen. Maak hier een goede keuze in, omdat de tracker om je pols zit en daarom erg zichtbaar is. Bij veel merken kun je bijvoorbeeld losse bandjes aanschaffen waarmee je het uiterlijk snel aan kan passen, mocht je het huidige design zat zijn. Ook zijn er trackers waarbij je watch faces  kan installeren, waarmee je de uiterlijk van de wijzerplaat aan kan passen. Let goed bij het kopen of je het design wel mooi vind en of je het kan combineren met bijvoorbeeld jouw kledingstijl.

Suunto 3 fitness nieuw 2020

Reviews lezen

Lees reviews van de horloges op diverse websites. Voor de meeste activity trackers is het een goed idee om eens bij de algemene aanbieders rond te neuzen. Op bijvoorbeeld websites zoals Bol.com en Coolblue.nl kun je per product de meningen van anderen lezen. Let wel op dat mensen die heel positief zijn vaak niets laten horen, maar mensen die blij zijn met het product laten minder snel iets horen. Een andere goede optie is om reviews te lezen van ervaringsdeskundigen. Een hele goede Engelstalige bron is DCRainmaker.

Batterijduur belangrijk?

Elk type activity tracker of sporthorloge heeft een andere batterijduur. Een tracker waar je alleen slaap, stappen en hartslag wilt meten, gaat langer mee op dan eentje waarbij je een activiteit in GPS-modus meet. Hecht je veel waarde aan een horloge wat je niet vaak op hoeft te laden, dan moet je goed kijken naar de accuduur. Wil je een triathlon gaan doen? Dan moet je kijken naar de batterijduur in GPS-modus, deze moet natuurlijk langer zijn dan je verwachte wedstrijdtijd. Ga je een uurtje hardlopen in GPS-modus, dan kunnen alle trackers die prima bijhouden. De ene zul je wellicht wel daarna even moeten opladen, een andere gaat meerdere activiteiten mee. Hier geldt wel vaak de regel dat een duurder horloge in GPS vaak langer meegaat.

GPS of geen GPS nodig in een horloge?

Een activity tracker, sporthorloge of smartwatch met ingebouwde GPS is duurder dan een model zonder GPS-functie. Als je niet veel waarde hecht aan bijvoorbeeld route bijhouden van een activiteit of kaarten op je horloge, dan hoef je wellicht niet te betalen voor een horloge met een GPS-functie. Toch kan deze functie ook leuk zijn als je bijvoorbeeld alleen maar wandelt. Zo kun je achteraf je route bekijken die je hebt gelopen! Daarnaast zijn er ook modellen waarbij je alleen van GPS gebruik kan maken als je een smartphone meeneemt, waarmee het horloge is gekoppeld. Keuze genoeg in ieder geval!

Waterdicht of tegen wat regen bestand?

Een horloge waarmee je kan zwemmen (en deze activiteit ook kan tracken) kost meer geld dan een horloge waarmee je bijvoorbeeld wel kort in de regen kan lopen. Met veel activity trackers kun je niet zwemmen of douchen. Vind je dit eigenlijk wel belangrijk? Kies dan een model dat goed tegen water kan of waarmee je kan zwemmen. Je betaalt dan vaak wel net iets meer geld.

Op de toekomst voorbereid?

Sommige trackers zijn echte basistrackers. Andere activity trackers kunnen veel meer dan alleen de basisstatistieken bijhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld meldingen geven, je kan er NFC-betalingen mee doen in de supermarkt en andere apparaten aan koppen (zoals een hartslagband, power meter voor op de fiets et cetera). Wil je een horloge hebben waarmee je meer kan doen, ook in de toekomst? Bekijk dan de specificaties goed.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *