Home » Blog » Verschillen tussen een sporthorloge, activity tracker en smart watch op een rij

Verschillen tussen een sporthorloge, activity tracker en smart watch op een rij

Beste smartwatch 2022

Sporthorloges bestaan in verschillende soorten en maten. Zo zijn er onder andere activity trackers, smart watches en de echte sporthorloges. In deze blog bekijken we de verschillen tussen dit soort horloges. We beginnen met het geven van de definitie van het soort horloge en daarna bekijken we de onderlinge verschillen.

Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge is een eigenlijk gewoon een smart watch, maar dan echt gemaakt voor sporters. Het heeft vaak een ander sportief uiterlijk en meer sportfuncties dan de gemiddelde smartwatch. Een sporthorloge geeft je meer inzicht in trainingen. Zo wordt vaak snelheid, afstand, route en hartslag tijdens trainingen gemeten. Een goed sporthorloge meet ook waardes, zoals VO2 Max, staplengte, Lactaatdrempel, tempo en stressscore, hartslag en geeft een racevoorspelling. Functies die bij een smartwatch belangrijk zijn, zoals het beantwoorden van oproepen en versturen van berichten zijn soms of zelfs niet aanwezig op een sporthorloge.

Wat is een activity tracker?

Activity trackers of fitness-trackers zijn zeer gespecialiseerde horloges die gemaakt zijn om je gezondheid mee te meten en bewaken. Zo meet een goede activity tracker slaap, hartslag, afgelegde afstand, stappen, afgelegde tijd, snelheid en nog veel meer gezondheidsstatistieken. Sommige activity trackers kunnen tegenwoordig ook tijd en meldingen van een telefoon doorgeven. Ze hebben doorgaans kleinere schermen en zijn een stuk dunner dan sporthorloges en smartwatches. Het uitlezen van gegevens doe je op een telefoon in een app. Het bekendste merk is wellicht de Fitbit. Deze activiteiten-tracker kan je gerust dag en nacht dragen.

Wat is een smart watch?

Een smart watch is een draagbaar apparaat dat ontworpen is om op de pols gedragen te worden. De meeste smart watches zijn voorzien van een touchscreen en je kan er – net als op een smartphone – apps op installeren. Het is eigenlijk een minicomputer die je op de pols draagt.  Je zou het ook kunnen zien als een verlengstuk van je mobiele telefoon. Bekende smartwatches zijn onder andere van de merken Samsung en Apple. Deze horloges zien er qua design vaak erg goed uit, maar zijn iets minder comfortabel om mee te sporten vergeleken met de sporthorloges. Tegenwoordig worden er ook slimme horloges gemaakt die comfortabeler zitten tijdens het sporten en wij verwachten dan ook dat er snel modellen komen die niet onder doen voor de duurdere sporthorloges.

Welk horloge moet ik kiezen?

Veel mensen weten niet precies wat voor horloge het beste bij hun past. Voordat je een nieuw horloge koopt dan moet je van tevoren het doel goed bepalen. Wil je bijvoorbeeld een goed hardloophorloge, dan kies je eerder voor een sporthorloge. Wil je juist apps downloaden op je horloge, berichten lezen en oproepen beantwoorden? Dan kies je eerder voor een smart watch. Een activity tracker gebruik je als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een horloge waar je voornamelijk de stappenteller op wil gebruiken.

Misschien zoek je wel een horloge met een mooi design dat bij je festivaloutfit past? Bepaal dus van te voren goed je doel. Dit kan voor iedereen weer anders zijn.

Tegenwoordig is de lijn tussen een smart watch en sporthorloge vrij dun. Veel betere sporthorloges functioneren ook als smartwatch en andersom. Het is daarom raadzaam de beste activity tracker?

Is een Fitbit de beste activity tracker?

Fitbit is een merk dat zich toelegt op het maken van fitness of activiteiten trackers. Ze maken zeer populaire trackers voor jong en oud. Dit betekent echter niet dat andere merken slecht zijn of dat Fitbit de beste is. Bepaal voor jezelf eerst wat je uit een activity tracker wilt halen en bekijk daarna de merken die daarbij goed passen.

Wat is duurder: een smart watch of een activity tracker?

Prijzen kunnen variëren per soort en per merk. Over het algemeen gezien is een activity tracker goedkoper dan de meeste smart watches. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Mensen met een kleiner budget kiezen vaker voor een activity tracker dan een smart watch. Toch zijn er goede deals te vinden voor smart watches die wat beter zijn!

Verschillen sporthorloges veel van smart watches?

Ja. Het verschil is anno 2020 nog groot. Sporthorloges zijn echt gericht op het bijhouden van trainingen. Naast alleen GPS, route, hartslag en snelheid, meet het ook zaken zoals VO2 Max, lactaatdrempel en heeft het een goede koppeling met vrijwel alle populaire sportapps.

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

2 reacties op “Verschillen tussen een sporthorloge, activity tracker en smart watch op een rij”

  1. Pingback: GPS, GLONASS, Galileo en BeiDou in sporthorloges uitleg ⋆ Sporthorloge365

  2. Pingback: Waar moet je op letten als je een activity tracker/sporthorloge koopt? ⋆ Sporthorloge365

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.