Home » Blog » VO2 Max meten met een horloge: wat is het en waarom belangrijk?

VO2 Max meten met een horloge: wat is het en waarom belangrijk?

VO2 Max meten horloge sporten

In het verleden was het meten van VO2 Max iets wat alleen mogelijk was in duurdere sporthorloges. Dankzij de populariteit van smartwatches, activity trackers en sporthorloges is de ontwikkeling enorm snel gegaan. Het meten van VO2 Max is nu ook mogelijk met enorm veel goedkopere horloges en activity trackers. In deze blog bekijken we alles wat te maken heeft met VO2 Max en bekijken we horloges die deze statistiek kunnen meten. Als eerste beantwoorden we de vragen: Wat is VO2 Max, hoe wordt het gemeten aan de pols, hoe kan je deze statistiek verbeteren en waarom is het belangrijk?

Wat is VO2 Max?

VO2 Max is een meting van hoe goed uw lichaam zuurstof gebruikt wanneer je het hardst traint. Het weerspiegelt de aerobe fysieke fitheid van een persoon en is een belangrijke factor voor het uithoudingsvermogen tijdens langdurige inspanning. Simpel gezegd: hoe hoger je VO2 Max, hoe fitter je bent. Resultaten zijn natuurlijk afhankelijk van fitnessniveau, geslacht, leeftijd en genetica. Hoe ouder je bent, hoe lager je geschat VO2 Max is. Mannen hebben doorgaans ook een hogere VO2 Max dan vrouwen.

De naam is afgeleid van V – volume, O2 – zuurstof, max – maximum. Het wordt uitgedrukt als een absolute snelheid in liters zuurstof per minuut (L / min) of als een relatieve snelheid in (bijvoorbeeld) milliliter zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut (bijv. Ml / (kg · min)). Het laatste gegeven wordt veel gebruikt in de horloge-wereld. De kans is dan ook groot dat je deze statistiek terugziet op je eigen sporthorloge, fitness tracker of smartwatch.  

Klassieke meting vs. meting in een horloge aan de pols

Een traditionele meting van VO2 Max wordt vaak gedaan op een loopband of op een hometrainer. De intensiteit wordt dan langzaam verhoogd. Je draagt dan een masker op het gezicht de uitgeademde lucht meet. Dit is niet de meest plezierige ervaring, maar wel een hele nauwkeurige manier om VO2 Max te meten. Gelukkig kan je deze statistiek nu ook op een eenvoudige manier meten via een sporthorloge. Dit is natuurlijk nog lang niet zo nauwkeurig als een traditionele meting. Je kan het meer zien als een hele goede schatting van het gegeven.

Traditionele VO2 max meting

Hoe wordt dit in sporthorloges en activity trackers gemeten?

Activity trackers en sporthorloges beginnen met het combineren van gegevens zoals rusthartslag, leeftijd, geslacht, gewicht en andere persoonlijke informatie. Op deze manier wordt een beginwaarde ingeschat. Voor een preciezere score gebruiken wearables de relatie tussen tempo en hartslag tijdens je hardlooptrainingen. Dit komt omdat personen met een hogere VO2 Max een lagere hartslag hebben terwijl ze in hetzelfde tempo lopen in vergelijking met personen met een lagere VO2 Max.

Tot 95% nauwkeurig

Om een goede score te krijgen moet je minimaal 10 minuten hardloopt, idealiter met een apparaat dat ook GPS volgt. Mogelijk moet je meerdere hardloopactiviteiten uitvoeren die minimaal 10 minuten duren voor een preciezere score. Er wordt aangenomen dat deze methode voor 95% nauwkeurig is, vergeleken met de traditionele tests. Bij het meten moet je er ook voor zorgen dat je op vlakke terreinen rent, want je score kan vervormd zijn als je bergop of bergaf rent.

Hoe kan je VO2 Max verbeteren?

Er zijn veel redenen waarom je VO2 Max zou willen verbeteren. De belangrijkste redenen die we snel kunnen bedenken zijn: minder gestrest voelen, dagelijkse activiteiten makkelijker uit kunnen voeren, jezelf beter voelen en fitter zijn. Belangrijkste manieren om de statistiek te verbeteren zijn eigenlijk gewoon sporten en gezond gewicht hebben of op een gezonde manier afvallen.

Uitleg VO2 Max in twee video’s

In de eerste video zie je een Engelstalige uitleg van Firstbeat:

In de tweede video zie je een uitleg die meer gericht is op fietsers van het zeer interessante YouTube-kaneel van GCN.

Welke horloges kunnen VO2 Max meten?

Merk Apparaat
Garmin Vivosmart 3, Vivosmart 4, Vívoactive 3, Vivomove HR, Vivosport, Forerunner 35, Forerunner 45 / 45S, Forerunner 230, Forerunner 235, Forerunner 245 / 245M, Forerunner 620, Forerunner 630, Forerunner 645 Music, Forerunner 735 X, Forerunner 945, Forerunner 920 XT, Forerunner 935, MARQ collection, Fenix ​​2, Fenix ​​3, Fenix ​​3 HR, Fenix ​​5, Fenix ​​5 Plus, Tactix Charlie, Tactix Bravo, Quatix 3, Quatix 5-serie, Fenix ​​Chronos, Edge 130, Edge 530, Edge 820, Edge 830, Edge 1000, Edge 1030.
Suunto Suunto 3 Fitness, Suunto 5, Suunto Ambit 3-serie, Suunto 7
Huawei Fit, Band 2 Pro, Band 3, Band 3 Pro, Honor Dream, Honor Magic, Watch GT, Talkband B5, Watch 2.
TomTom TomTom Runner 3, TomTom Spark 3, Tom Tom Adventurer.
Overige merken en modellen Montblanc Summit 2, Actxa Spur +, Withings Steel HR Sport, Huami Amazfit Stratos, MiTac Run 350, Fjuul Premium, Jabra Elite Sport, Jabra Sport Pulse Special Edition, Pear Sports, PulseOn.

Dit is slechts een overzicht van hardloop horloges die wij konden vinden. Er zijn nog veel meer horloges waarbij je deze belangrijke statistiek kan meten. Zo kunnen tegenwoordig meerdere modellen Fitbit de meting uitvoeren en ook andere -minder bekende- merken zijn hier mee bezig. Het zou ons niet verbazen als deze ontwikkeling zich in een rap tempo doorzet.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *