Home » Blog » Uitslag van bandje sporthorloge, smartwatch of activity tracker voorkomen

Uitslag van bandje sporthorloge, smartwatch of activity tracker voorkomen

beste hardloophorloges 2020

Veel mensen die we spreken hebben er wel eens last van: Uitslag krijgen van een bandje van een horloge. Sommige mensen krijgen zelf vrij erge uitslag, waardoor ze een sporthorloge, smartwatch, stappenteller of activity tracker niet meer kunnen dragen. In deze blog vind je een aantal tips om de uitslag, droge huid en/of rode huid onder een horlogebandje te voorkomen. De tips kun je gebruiken voor elk horloge, maar slaan meer op horlogebandjes waar je ook veel sport mee uitvoert.

Een aantal tips tegen uitslag onder sporthorlogeband op een rij

De huid van ieder persoon is uniek. Toch zijn er een aantal redenen waardoor sommige mensen last kunnen krijgen van vervelende uitslag bij het dragen van een horlogebandje. Meer informatie over huiduitslag vind je op de desbetreffende Wikipedia-pagina. Twijfel je over de huiduitslag onder de horlogeband? Neem dan altijd contact op met een medisch deskundige.

Allergieën

Sommige mensen zijn gewoonweg allergisch voor het materiaal waarvan het horlogebandje is gemaakt. Je kan hier in sommige gevallen bij de huisarts op laten testen, maar vaak kun je het uittesten door een horlogebandje te kopen van een ander materiaal. Zo kun je uitsluiten van welk soort materiaal je last krijgt. Zo kun je – als je een horloge niet gebruikt om mee te zwemmen of intensief te sporten – een leren bandje bestellen bij veel webwinkels in Nederland, maar ook uit China.

Zeep en andere stoffen die onder de horlogeband blijven hangen

Stoffen zoals zeep zijn irriterend voor de huid. De meeste zepen bevatten namelijk olie en een verscheidenheid aan parfums en kleurstoffen. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen last krijgen van irritatie onder de horlogeband. Ook andere stoffen, zoals zeep uit de vaatwasser, chemicaliën uit een bubbelbad en spullen die je onder de douche gebruikt kunnen blijven hangen onder het bandje. Dit kan irritaties opleveren.

Zweet

Tijdens normaal gebruik en al helemaal tijdens het sporten zweet je veel. Dit kan voor een geïrriteerde, rode plekken of uitslag in het algemeen zorgen.

Tip: Je kan het horloge ook regelmatig van pols wisselen. Vergeet dan niet om dit in de instellingen even aan te passen. Bij de meeste (sport)horloges kan je namelijk aangeven om welke pols je het horloge draagt.

Wat kun je er tegen doen?

Zoals we eerder schreven: elke huid is uniek. Er is niet één oplossing die voor iedereen werkt. In veel gevallen kan uitslag al voorkomen worden door:

 • Het horlogebandje en de huid eronder regelmatig schoon te maken.
 • Maak na activiteiten de pols en fitnessband schoon en droog het goed voordat je het horloge weer gaat dragen.
 • Draag het horlogebandje minder strak als je het gebruikt voor het dagelijks leven. Tijdens sporten dragen veel mensen het horlogebandje strakker dan normaal. Dit is voor eventjes niet erg, maar niet handig om dit 24 uur per dag te doen.
 • Regelmatig schoonmaken van de sensoren waarmee de polsmeting van de hartslag plaatsvindt. Dit kan namelijk ook nog eens de meting, zoals VO2 Max, beïnvloeden als je dit niet doet.
 • Een bandje bestellen van een ander soort materiaal.
 • Geef de huid ook af en toe vakantie. Draag een horloge niet het hele jaar 24 uur per dag.
 • Maak het horlogebandje goed droog nadat deze nat is geweest door water of zweet.
nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

26 reacties op “Uitslag van bandje sporthorloge, smartwatch of activity tracker voorkomen”

 1. Pingback: De beste activity trackers voor kinderen 2020 ⋆ Sporthorloge365

  1. Dat zou wel een schimmelinfectie kunnen zijn: vochtige, warme omgeving onder je horloge en dat voor een lange tijd. Te behandelen…door je horloge op die plek niet te dragen gedurende een tijd en de plek te behandelen met een schimmeldodende zalf (Daktarin bijvb). En natuurloijk oversegen een arts te raadplegen bij behoorlijke jeuk (ik ben geen arts, hooguit ‘ervaringsdeskundige’)

  1. Brandplek? Een rode plek, vel jeuk en eventueel wat gezwollen? Dat zou wel een schimmelinfectie kunnen zijn: vochtige, warme omgeving onder je horloge en dat voor een lange tijd. Te behandelen…door je horloge op die plek niet te dragen gedurende een tijd en de plek te behandelen met een schimmeldodende zalf (Daktarin bijvb). En natuurloijk oversegen een arts te raadplegen bij behoorlijke jeuk (ik ben geen arts, hooguit ‘ervaringsdeskundige’)

 2. Dochter heeft een tracker/gps kinder horloge maar Wilde die niet om, omdat die jeukt zegt ze. (Ze kan meer dingen niet verdragen ivm vermoedelijk haar ASS.)
  Daarom heb ik van haar oude (easyswim) zwembroek je een armbandje gemaakt die ze onder het horloge kan dragen. Het voelt soepel aan, broeit/zweet niet en geen direct contact met de huid.
  Misschien een tip.
  (Je kunt evt ook zo’n badstof zweet bandje gebruiken.)

  1. Mijn pols heeft brandwonden van t dragen van de Fitbit op de plekken van het polsbandje .
   Ik ben al heel lang op zoek naar een ander bandje maar waar ik die moet vinden ik heb geen idee

   1. Hoi Myrella,

    Vervelend! Heb je al eens geprobeerd om bijvoorbeeld op Bol.com of Google te zoeken naar een leren bandje of een materiaal waar je wel tegen kan? 🙂 Mijn vader heeft voor zijn Fitbit ook een leren bandje en heeft sindsdien geen last meer van uitslag of brandwondjes!

    Met vriendelijke groet,
    Edwin

    1. Hallo lezers,
     Helaas heb ik ook klachten bij een leren bandje. Het gaat met name om de gespjes, waarmee bevestigd wordt.
     Heeft iemand daar advies voor?
     Ik probeer het met doorzichtige nagellak. Maar dit helpt tijdelijk.
     Met vriendelijke groet,
     Ellen Jongens

   2. Bij mij ook,ik kreeg het horloge van mijn kinderen (fitbit) Eerst had ik ee grote iritatie plek op mijn boven arm .,was vertwijfelt kon dat een andere oorzaakzijn ? Vandaag ,merk ik nu dat ik 3 brandplekjes heb aan mijn pols,precies daar waar de drie lichtjes branden !!! Hoe spijtig !

     1. Brandplek? of brandplekjes? De diodes geven echt geen warmte, zelfs geen klein beetje. Maar u heeft inderdaad ongetwijfeld een rode plek, veel jeuk en eventueel wat gezwollen? Dat zou wel een schimmelinfectie kunnen zijn: vochtige, warme omgeving onder je horloge en dat voor een lange tijd. Te behandelen…door je horloge op die plek niet te dragen gedurende een tijd en de plek te behandelen met een schimmeldodende zalf (Daktarin bijvb). En natuurlijk overwegen een arts te raadplegen bij behoorlijke jeuk (ik ben geen arts, hooguit ‘ervaringsdeskundige’). Dat de rode plekjes ter hoogte van de lichtjes is, is niet echt speciaal: dat is immers het meest in het midden van uw horloge en daar kan een schimmelinfectie het snelste ontstaan.

    1. Ik heb een Garmin horloge en die veroorzaakt bij het dragen uitslag, een rode plek, aan de zijkant van mijn pols.
     Als ik mijn horloge hierna afdoe en niet meer draag blijft de rode plek nog steeds aanwezig na 3 dagen.

     1. Idem Dito bij mij, Met het Siliconenbandje rode plek zijkant pols na een maand dragen en regelmatig poetsen van het bandje. Lastig als je dat net gekocht hebt om constant te dragen.

      1. Ik heb sindskort een Garmin smartwatch aangeschaft. Ook ik ervaar op een deel van mijn polsen rode uitslag door de silliconenband. Heb al gewisseld van pols en reinig het horloge nu vaker met water. Ondanks alle tips nu toch ook beginnende uitslag op de andere pols op exact dezelfde plek. Ben dan toch genoodzaakt om een ander bandje te bestellen. Best jammer….
       Welke is aan te raden voor sportief gebruik?

     2. Ik heb ook regelmatig last van mijn Garmin siliconen band. Wissel nu van de linker naar de rechter pols (niet vergeten in het menu aan te passen:)). Dat gaat al beter. Tevens heb ik nu een metalen Milanese band welke ik voor regulier gebruik draag ipv de siliconen. Bij het sporten wissel ik deze dan weer om. Metalen band geeft bij mij geen probleem.

     3. Vind het best raar dat er zoveel klachte voortkomen van een bandje bij vele mensen. Ik had er van mijn samsung bandje nooit last van. Vind het zo jammer van Garmin dat ze niet iets anders verzinnen waar je ook mee kan sporten en vaak om kan hebben. Als samsung het oook kan…

      -linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.