Bekijk direct alle Fitbit aanbiedingen van deze week via deze link!⌚

De beste hardloophorloges 2020 op een rij! (MEGA gids)

beste hardloophorloges 2020

Een sporthorloge is een soort smartwatch, maar dan met toegevoegde functies voor sporters. Hardlopers willen bijvoorbeeld dat de hartslag goed gemeten wordt aan de pols en dat er een GPS-functie is ingebouwd. Hiermee kun je een route bepalen en na het hardlopen deze doorzetten naar een app zoals Runkeeper, TrainingPeaks of Strava. Wij hebben de bekende merken sporthorloges op een rij gezet en gekeken naar wat voor horloges in 2020 het beste zijn voor de hardlopers. De beste hardloop-horloges van 2020 is een lijst die is ontstaan na veel testen, wikken en wegen. Toch blijft dit grotendeels onze mening. We zijn er wel van overtuigd dat je met een hardloophorloge uit deze lijst geen foute aankoop doet!

Waar moet je op letten als je een hardloop-sporthorloge koopt?

Hardloophorloges kun je al kopen tegen lage prijzen voor onder de 50 euro, maar ook voor bijvoorbeeld 500 euro. Als je een sporthorloge gaat kopen, dan moet je voor jezelf goed bepalen wat jouw doel is. Wil je enkel een GPS horloge die je hartslag meet aan de pols en runs doorzet naar bijvoorbeeld Strava, Runkeeper of TrainingPeaks? Dan kun je met een goedkopere variant prima aan de slag. Wil je juist meer geavanceerde functies, zoals meten van je lichaamsbatterij, trainingsschema’s, staplengte en nog veel meer? Dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Het allerbelangrijkste is dat je een sporthorloge kopen gaat waar je mee kan doen wat je wilt doen. Het is zonde om teveel functies te hebben die je nooit gebruikt, maar ook zonde als je een goedkoop hardloophorloge hebt, en er achter komt dat je er te weinig mee kan doen.

Beste koop 2020 – Keuze van de redactie – Garmin Forerunner 735XT

Op de redactie hebben we meerdere horloges in gebruik en uitgetest. Toch gebruiken twee van de vier redactieleden een Garmin Forerunner 735XT sporthorloge. Dit horloge is en blijft het favoriete horloge van veel sporters en wij begrijpen helemaal waarom. Het horloge is echter misschien voor de meeste hardlopers iets te geavanceerd.

Je kan -naast alle GPS en hardloopfuncties- ook met het horloge zwemmen en fietsen. Het is een echte multisport-alleskunner. Ook bij triatleten is het horloge een favoriet. Voor hardlopers meet het onder andere tempo, afstand, VO2 max, lactaatdrempel en stressscore en houdt het de route. De Garmin 735XT heeft een adviesprijs van Garmin uit van €299,99, maar kan vaak tussen de €215 en €260 euro worden opgepikt bij diverse webwinkels.

Bekijk dit horloge bij Bol.com

Beste koop 2020 – Goedkoopste activity tracker voor hardlopers – Huawei Band 3 Pro

Wil je liever iets minder geld uitgeven aan een nieuw hardloop-sporthorloge? Dan vinden wij de Huawei Band 3 Pro een zeer goede koop. Het apparaat valt meer onder de noemer Activity Tracker, maar meet in de basis wel wat je als hardloper zoekt. Zo meet het je hartslag en je hardlooproute. Daarnaast geeft de Huawei Band 3 je controle over je slaap. Door het bijhouden van data en een samenwerking met Harvard Medical School houdt de activity tracker de meest voorkomende slaapproblemen bij en herkent deze. Vervolgens geeft de Band 3 Pro je meer dan 200 oplossingen om de nachten beter te maken. Als hardloophorloge prima geschikt en voor de adviesprijs van €79,99 een uitstekende koop. Kleine nadelen: Koppeling met apps zoals Strava en Trainingpeaks niet tot nauwelijks mogelijk en bandje is niet van de hoogste kwaliteit. Toch is het voor onder de 80 euro een zeer goed horloge voor de beginner tot iets gevorderde hardloper!

Bekijk laagste prijs bij Bol.com

Het overzicht met beste hardloophorloges van 2020

We hebben slimme horloges van meer dan tien populaire en minder bekende merken geëvalueerd op basis van nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid, functies, stijl en waarde om met deze lijst te komen. De lijst wordt in het jaar 2020 aangevuld met nieuwe horloges en elke maand opnieuw bekeken en eventueel aangepast. In deze lijst staan geavanceerde en goedkopere modellen hardloophorloges door elkaar heen. We hebben overwogen om twee lijsten te maken, maar uiteindelijk besloten om alle hardloophorloges, harloop-activity-trackers en smartwatches met elkaar te vergelijken! Lees wel eerst het kopje: Waar moet je op letten als je een hardloop-sporthorloge koopt? door. Bepaal goed eerst het doel voor jezelf! Wat wil je met het hardloophorloge doen? Bij elk horloge benoemen we voor wie wij het horloge geschikt vinden.

Garmin Forerunner 735XT

 • Raden wij aan voor: Absolute beginner tot en met serieuze atleet, triatleten en mensen die meer sporten willen tracken.
 • Adviesprijs: €299,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: Route, GPS, staplengte, VO2 Max, Lactaatdrempel, tempo en stressscore, hartslag, racevoorspelling, verbinding met smartphone, livetrack en nog meer.
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire apps

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE | WIGGLE | DECATHLON

Voordelen

 • Een multisport alleskunner
 • Hardloopfuncties, zoals Live Track, lactaatdrempel, VO2 Max, staplengte e.d.
 • Lange batterijduur

Nadelen

 • Heeft geen ingebouwde muziekspeler, 2e apparaat nodig voor muziek
 • Prijzig voor de beginnende hardloper

Beschrijving

De Garmin Forerunner 735XT hebben we al eerder benoemd als beste koop volgens de redactie. Eigenlijk niet gek, want twee van de vier redactieleden hebben dit horloge en gebruiken het ook dagelijks. Heb je vragen over dit of een ander horloge? Dan kan je dit altijd in de comments of via het contactformulier stellen. Wij helpen je graag! De Garmin 735XT is een echt multisporthorloge je kan er talloze activiteiten mee bijhouden. Als hardloophorloge is het, samen met de andere nieuwere Garmin Forerunner modellen zoals de 935 en 945, het meest volledige horloge dat je als hardloper kan krijgen. Het horloge is tevens favoriet bij triatleten. Dit betekent ook dat de batterijduur in activiteit geschikt is voor het bijhouden van een hele triatlon. Een enorm pluspunt

Polar M430

 • Raden wij aan voor: beginner en serieuzere hardloper
 • Adviesprijs: €199,90
 • Belangrijkste hardloopfuncties: Route, GPS, hartslagfunctie, stappenteller
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE

Voordelen

 • Tijd is duidelijk te lezen
 • Polsband is heerlijk soepel en zacht
 • Meet de belangrijkste dingen voor hardlopers

Nadelen

 • Niet mogelijk om meldingen te ontvangen zoals appjes, notificaties en oproepen
 • geen muziek te luisteren vanaf horloge
 • Klok voelt bij sommige mensen groot en dik aan

Beschrijving

Als je hardlopende vrienden hebt, dan heb je waarschijnlijk wel eens de Polar M430 gezien. Dit horloge was met name in 2018 en 2019 erg populair. Wij verwachten dat deze lijn zich in 2020 gewoon doorzet. Het is een sportief horloge met hartslagfunctie, stappenteller, GPS en het is swimproof. Je meet als hardloper regelmatig je huidige conditie met de Polar Fitness Test, die je uitvoert via de hartslagmeting aan de pols. Via de Running Index van Polar kun je de loopprestaties en ontwikkelingen bekijken. Activiteiten volg je in de Polar app genaamd Polar Flow. Gegevens synchroniseer je met onder andere apps zoals Strava, GoogleFit, TrainingPeaks en Google Fit.

Train je voor een doel? Dan kun je deelnemen aan het Hardloopprogramma van Polar. Je kan hier een persoonlijk trainingsschema maken. Zo kun je instellen welke afstand je wilt gaan hardlopen (bijvoorbeeld 5km, 10km, de halve marathon of hele marathon). Je kan dan de voortgang in de gaten houden en het programma zelf aanpassen wanneer je wilt. Tijdens het hardlopen en de training zie je tevens een voorspelling van je verwachte finishtijd. De Polar M430 meet dus voor de hardloper alles wat je in de basis nodig hebt.

Suunto 9

 • Raden wij aan voor: Alle hardlopers; van beginner tot professionele atleet.  Beste horloge voor de duurloper.
 • Adviesprijs: €399,00
 • Belangrijkste hardloopfuncties: GPS, route, stappenteller, hartslagmeting, uitgebreide hardloopanalyse, navigatie, slimme batterijduur, VO2 Max (na de update van oktober 2019)
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire apps (Strava, Runkeeper, TrainingPeaks etc.)

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE | WIGGLE | DECATHLON

Voordelen

 • Ziet er enorm mooi uit
 • Laag gewicht en comfortabel aan de pols
 • Meet alles wat je als beginners en ver gevorderde hardloper wilt van een horloge

Nadelen

 • Prijskaartje
 • Suunto app is minder fijn in gebruik dan Garmin Connect

Beschrijving

Suunto 9 is een multisport GPS-horloge ontworpen voor sporters die het beste van hun sporthorloge eisen. Het is niet alleen voor hardlopers een hele (hele hele hele) goede koop, maar ook voor iedereen die meer uit hun training wilt halen. Je kan vrijwel alle denkbare activiteiten toevoegen aan het sporthorloge. Als je alleen op zoek bent naar een hardloophorloge, bevat de Suunto 9 wellicht teveel functies voor je. Al zouden wij het al kopen voor het uiterlijk. De Suunto 9 ziet er zo mooi uit dat het alleen als smartwatch niet zou misstaan. Nadat wij het horloge in ons handen hadden gehad en uitgetest hadden, wilden we het eigenlijk niet teruggeven. Voor de hardloper meet het alles wat je wilt meten. Ben je een duurloper? Dan is de Suunto 9 een hele goede koop. Volgens de fabrikant: “ uunto’s unieke fusedtrack ™ -algoritme combineert gps- en bewegingssensorgegevens om de spoor- en afstandsnauwkeurigheid te verbeteren. Hierdoor kunt u de levensduur van de batterij verlengen door het gps-vermogen te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid.”

Huawei Band 3 Pro

 • Raden wij aan voor: Beginnende hardloper tot regelmatige hardloper
 • Adviesprijs: € 79,90
 • Belangrijkste hardloopfuncties: GPS, tempo en hartslag
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE

Voordelen

Meet nauwkeurig je stappen, hartslag, slaapritme (geeft hierbij tips voor optimale slaappatroon), hardlopen en wandelen.

Nadelen

 • Geen mogelijkheid om telefoontjes op te nemen
 • Geen integratie met bijvoorbeeld Strava

Beschrijving

Ben je op zoek naar een nauwkeurige activity tracker voor een hele nette prijs? Dan is de Band 3 pro een hele goede koop. Meer informatie over het horloge kan je in het kopje bovenaan lezen, waar wij deze activity tracker als beste koop hebben bestempeld in de categorie goedkope horloges. Dit is echter wel zo als je enkel op zoek bent naar een basis horloge wat alleen de basis-dingen meet. Hierdoor is het wel een uitstekend cadeau voor mensen die iets minder willen uitgeven aan een hardloophorloge.

Garmin vívosport

 • Raden wij aan voor: Beginnende hardlopers tot licht gevorderde lopers
 • Adviesprijs: €109,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: Meet je hartslag, stappen, calorieën, intensieve training en stress. Inclusief GPS-functie
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, via Garmin Connect

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE | WIGGLE

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Voordelen

 • Meet alles wat je in de basis als beginnende tot normale hardloper nodig hebt
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen

 • Meer een Activity Tracker dan een echt sporthorloge
 • Display is te klein voor uitgebreide berichten
 • Mindere GPS ontvangst bij vochtig of bewolkt weer

Beschrijving

De Garmin vívosport is een echte Activity Tracker die je voor ongeveer 100 euro in 2020 al kan kopen. Het is een prima tracker voor wandelen, hardlopen en fietsen en het doet als hardloophorloge wat het moet doen. Ben je op zoek naar een horloge waarmee je hardloopactiviteiten kan meten en doorzetten naar bijv. Strava, Runkeeper of TrainingPeaks? Dan is de Garmin vívosport een prima koop. Het doet wat het moet doen en meet alles wat je als beginnende loper wilt. Nadelen zijn wel dat het scherm vrij klein is om tijdens het hardlopen vanaf te lezen en dat het niets meer meet op de basisdingen na. Voordelen zijn wel de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en dat het voor de beginnende loper een perfect instaphorloge is!

Amazfit Bip

 • Raden wij aan voor: beginnende tot regelmatige hardloper
 • Adviesprijs: €79,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: GPS, hartslagmeting en stappenteller
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE

Voordelen

 • Prima prijs/kwaliteitsverhouding
 • Bevat de basisfuncties GPS en hartslag voor hardlopers
 • Eenvoudig in gebruik, goed geschikt voor jongeren

Nadelen

 • Erg basic. Niet geschikt voor de hardloper die meer uit zijn training wilt halen
 • Hartslagmeter soms wat langzaam, meet echter wel accuraat

Beschrijving

Het Xiaomi Huami Amazfit BIP smartwatch wordt ook wel sporthorloge IP68 Waterdicht genoemd. Het is een zeer sportief sporthorloge voor een hele sportieve prijs. De goedkope smartwatch heeft een hartslagmeting aan de pols en GPS, waardoor je er goed mee kan hardlopen. Daarnaast worden ook je stappen netjes geteld. De aangegeven batterijduur van 45 dagen door de verkoper klopt niet helemaal. Uit onze testen blijkt dat je dit alleen kan halen als je het horloge nauwelijks draagt. Een sporthorloge of hardloophorloge wil je natuurlijk gewoon de hele dag door dragen. Dan is een batterijduur van een paar dagen wat reeëler, al helemaal als je er veel sportactiviteiten mee wilt tracken. De Amazfit bip is verder erg eenvoudig in gebruik en makkelijk in te stellen. Ook voor kinderen (tieners en ouder) is het een leuk cadeau om te krijgen. Met een adviesprijs van onder de 80 euro is het ook nog eens redelijk goedkoop om als cadeau weg te geven. Het horloge wordt gepromoot als waterdicht, maar je kan er absoluut niet zwemactiviteiten mee bijhouden. Voor hardlopers is dit hardloophorloge wel een uitstekende koop!

Samsung Galaxy Watch

 • Raden wij aan voor: beginnende tot gevorderde hardlopers
 • Adviesprijs: €249,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: hartslagmeter, GPS en work-out detectie systeem
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE

Voordelen

 • Een geweldig mooi uiterlijk
 • Ondersteuning van Samsung

Nadelen

 • Meer een smartwatch dan hardloop/sporthorloge
 • Meet lang niet zoveel als andere sporthorloges

Beschrijving

De Samsung Galaxy Watch mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Deze uitstekende smartwatch kan tevens worden ingezet als hardloophorloge. Ook in 2020 is dit een uitstekende aankoop. Toch is dit meer een smartwatch dan een sporthorloge, waardoor het er een stuk gelikter uiterlijk heeft vergeleken met andere sporthorloges. De smartwatchfuncties zijn dan ook dik in orde. Nadeel is misschien wel dat het niet zoveel meet als andere sporthorloges. Voor een hardloper is GPS en hartslag soms voldoende. Voor een sporter die meer uit zijn of haar trainingen wilt halen, is het wellicht beter om voor een echt sporthorloge te kiezen.

Garmin Forerunner 45

 • Raden wij aan voor: amateur tot ver gevorderde hardloper en atleet die meer uit zijn/haar trainingen wilt halen
 • Adviesprijs: €199,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: Tempo, afstand, route, GPS, VO2 Max en trainingsschema’s met Garmin Coach
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire fitness applicaties (Strava, Runkeeper, TrainingPeaks etc.)

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE | WIGGLE

Voordelen

 • Toont hartslagzones tijdens het trainen
 • Is compatibel met de sportapps Strava, Runkeeper en andere populaire apps

Nadelen

 • Geen interne muziekopslag
 • Heeft geen trackback functie die je via dezelfde weg terug navigeert als je gekomen bent.

Dit smart horloge is onder andere door de aanbieder Bol.com verkozen tot “Het ideale hardloophorloge voor zowel de beginnende áls de fanatieke hardloper”. Het horloge is naast een hardloophorloge ook geschikt als smartwatch. Na koppeling met je telefoon geeft de Forerunner 45 ook inkomende meldingen weer. Voor de hardloper is dit een erg goed horloge voor onder de 200 euro. Wie iets meer te besteden heeft, raden wij toch de eerder genoemde Garmin Forerunner 735XT aan. Dit horloge meet – naast alles wat je als hardloper wilt – ook slaap, stress en vo2max. Je hebt de mogelijkheid om zelf workouts toe te voegen, zodat je ook bijvoorbeeld suppen (SUP-board, Paddle boarding, Peddelsurfen), kanoën of insanity-workouts kan tracken. Voor onder de 200 euro een uitstekende koop voor iedere hardloper!

Garmin Forerunner 245 Music

 • Raden wij aan voor: Alle hardlopers en hardlopers die graag rennen met muziek op de oren!
 • Adviesprijs:€349,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties: GPS, hardloopdynamiek, VO2 Max, hartslagmeter, Training Effect, trainingsbelasting en trainingstatus.
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Ja, met alle populaire apps (Strava, Runkeeper, TrainingPeaks etc.)

Bekijk prijs: BOL.COM

Voordelen

 • Meet alles wat je maar wilt meten als hardloper
 • Muziek luisteren vanaf je horloge, tot 500 muzieknummers opslaan

Nadelen

 • Prijskaartje aan de hoge kant
 • Slaaptracker is niet altijd even nauwkeurig

Beschrijving

Synchroniseer je afspeellijsten van specifieke muziekstreamingservices rechtstreeks naar je watch. De Forerunner 245 Music kan maximaal 500 muzieknummers opslaan. Naast de vele functionaliteiten die Garmin biedt aan vrijwel alle Forerunner horloges, kun je ook muziek afspelen op het toestel. Hardlopen met muziek vanaf het horloge is met de Garmin Forerunner 245 music erg eenvoudig. Het toestel kun je verbinden met de app Garmin Connect en daarmee je activiteiten doorzetten naar alle populaire hardloop-apps op de smartphone. De smartwatch meet aan de hand van een polsmeting de hartslag en geeft ook essentiële hardloopgegevens zoals cadans, staplengte, grondcontacttijd, balans en meer. Voor de hardloper die van muziek luisteren houdt een absolute must.

Fitbit Charge 3 – Activity tracker

 • Raden wij aan voor: beginnende hardlopers en mensen die recreatief regelmatig hardlopen
 • Adviesprijs: €119,99
 • Belangrijkste hardloopfuncties:  hartslagmeting, 24/7 activiteitenmeting, hardlooptraining meten
 • Koppeling met hardloop-apps mogelijk: Nee, niet met de populaire apps.

Bekijk prijzen: BOL.COM | COOLBLUE

Voordelen

 • Goedkope activity tracker
 • Populair merk, goede ondersteuning

Nadelen

 • GEEN GPS.
 • Werkt niet optimaal met sommige Huawei smartphones

Beschrijving

Aan het begin van dit artikel staat dat dit een lijst is met GPS-horloges, maar toch hebben we deze Fitbit opgenomen in de lijst. Het merk is namelijk enorm populair bij veel beginnende hardlopers .De Fitbit Charge 3 kan in totaal 7 soorten activiteiten meten, waaronder hardlopen. Je ziet in de bijbehorende app precies hoeveel calorieën je hebt verbrand. Dit horloge is ook een zeer goed cadeau aan zowel oudere mensen en kinderen. De stappenteller is enorm goed en je kan de bandjes eenvoudig wisselen. Als hardloophorloge is het redelijk goed geschikt voor de absolute basis. Zoek je iets meer en wil je een koppeling maken met een hardloopapplicatie op je telefoon? Zoek dan een ander model. Wil je een uitstekende activity tracker met stappenteller en goede app? Dan is de Fitbit Charge 3 een leuke aankoop!

Veelgestelde vragen over een hardloophorloge kopen en sporthorloges

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over onze hardloop horloge lijst voor 2020.

🤓Wat is het verschil tussen een hardloophorloge/sporthorloge en activity tracker?

Een sporthorloge geeft je veel inzicht in je training en houdt meer gegevens bij tijdens het sporten. Zo meet het vaak snelheid, afstand, hartslag en afgelegde route. Bij de bekende merken sporthorloges (bijv. Garmin en Suunto) is het eenvoudig om externe sensoren te koppelen aan het horloge om nog meer sportspecifieke gegevens te meten. Een activty tracker beantwoord meer de vraag: “Krijg ik genoeg lichaamsbeweging op een dag?”. Een activy tracker is een hele goede basis om activiteiten bij te houden tijdens het sporten. Het meet vaak de hartslag aan de pols en je activiteit. Tevens een hele goede stappenteller.

🕵️Hebben jullie alle horloges vergeleken?

Ja. We hebben alle horloges vergeleken. Helaas moesten we wel een afweging maken. In het duurdere high-end segment zouden wij bijvoorbeeld de Apple Watch-serie, Polar Vantage M en V, de Forerunner 935 en 945 en meerdere Suunto modellen in de lijst op willen nemen. Helaas werd de lijst te groot en zijn de meeste mensen op zoek naar iets betaalbare functies voor een hardloophorloge. In een andere blog zullen wij high-end horloges met elkaar vergelijken! Desondanks vinden we de lijst erg volledig en hebben we goed weer kunnen geven wat écht goede hardloophorloges in 2020 zijn.

⌚Welk hardloophorloge moet ik in 2020 cadeau geven aan een jongere?

Wij raden aan om – als je een normaal geprijsd cadeau zoekt – een activity tracker uit te zoeken uit onze lijst.

💵Krijgen julie geld om een bepaald merk te promoten in deze lijst?

Wij krijgen geen geld om een bepaald merk of horloge hoger in de lijst te weergeven. Deze lijst is gebaseerd op onze eigen testen en mening.

Voor jou geselecteerd
Colmi Heroband review
Colmi P8 / Heroband smartwatch review: afrader!