Home » Blog » Xiaomi Mi Band 6 review: Mijn ervaring met uitgebreide uitleg

Xiaomi Mi Band 6 review: Mijn ervaring met uitgebreide uitleg

Xiaomi Mi Band 6 review Nederlands

Het is weer zover: De nieuwste Mi Band 6 is uit! Ik heb direct na de release in China de MI Band 6 bestelt en heb het toestel al uit kunnen testen. In deze review lees je eigenlijk alles wat je moet weten over deze goedkope activity tracker van het merk Xiaomi. De grootste verschillen met de voorgangers zijn onder andere een groter scherm, de nieuwe SpO2-sensor en de mogelijkheid om 30 (!) sporten te tracken. Ik heb dit horloge uitgebreid getest. Hieronder lees je uitgebreid mijn mening en ervaring met het horloge, de voordelen en nadelen.

Handig: Ik heb het horloge uitgebreid getest. Heb je na het lezen van deze review nog vragen? Neem gerust contact met mij op.

Wat is de Mi Band 6?

De Mi Band 6 is een activity tracker, ook wel fitnessband of activiteitentracker genoemd, van het merk Xiaomi. Het is onderdeel van de zeer succesvolle Mi Band reeks van het bedrijf. Het kleine horloge heeft een 1,56 inch (3,96cm) AMOLED scherm. Hoewel het formaat niet afwijkt van zijn voorganger, is het daadwerkelijke scherm toch groter. De Mi Band 6 is in staat om 30 soorten sporten en activiteiten te meten, heeft een ingebouwde SpO2-meter, PAI score en meet je slaap. Daarnaast meet het ook aantal stappen en calorieën die je verbrand op een dag. Het apparaatje heeft geen eigen GPS, maar moet het doen met een gedeelde GPS.

Mi Band 6 kleuren en mening
De Mi Band 6 is in verschillende kleurenbandjes te koop. Je kan ook zelf het bandje later simpel verwisselen met een nieuw bandje!

Mi Band 6 kopen

Update: De officiële EU-versie van dit horloge is uit.

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

42,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

Bekijk hieronder de meest recente prijzen en aanbiedingen van dit horloge. Wil je een uitgebreider overzicht zien? Dan kun je hier een uitgebreide prijsvergelijker bekijken.

Goed om te weten: De Xiaomi Mi Band 6 is uitgerust met een gedeelde GPS. Wil je na bijvoorbeeld een hardlooprondje de afgelegde route op een kaart zien? Dan moet je altijd je telefoon meenemen. Deze activity tracker pakt namelijk het signaal van de telefoon over om de GPS vast te stellen. Het heeft geen eigen ingebouwde GPS.

Verschillende versies

Activity trackers uit China, maar ook smartwatches en horloges, worden vaak in meerdere versies uitgebracht. Dit is ook bij de Mi Band 6 het geval. Dit toestel komt in drie versies op de markt:

  • China versie (CN/CH) met NFC betalen (contactloos betalen alleen beschikbaar in China/Azië)
  • China versie (CN/CH) zonder NFC betalen
  • Wereldwijde versie

Voor deze review heb ik de CH versie uitgetest, omdat tijdens het schrijven van de review de Nederlandse/Europese/Wereldwijde/Globale versie nog niet beschikbaar was.

Een CH versie kopen: kan je die in Nederland ook gebruiken?

Ik kies bij veel activity trackers er voor om direct de eerste versie te kopen die beschikbaar is. Ik wil namelijk heel graag de nieuwste horloges, smartwatches en activity trackers zo snel mogelijk uittesten en er een review over schrijven. Bij Xiaomi MI Band’s kom ik dan vaak uit bij de Chinese versie, omdat de globale versie altijd iets later pas te koop is. Er zitten eigen weinig verschillen tussen de globale en Chinese versie. Het belangrijkste verschil is de taalinstelling. De globale / EU-versie kun je wél in het Nederlands instellen. De CH versies niet. Deze kunnen – na het koppelen met de app – alleen in het Engels gebruikt worden. De Mi Fit app kun je echter wel in het NL instellen. Alle info op het horloge is echter wel in het Engels.

Na het bevestigen is alle info op de Mi Band 6 gewoon in het Engels! De Mi Fit app is in de Nederlandse taal beschikbaar.

Uitpakken: Wat zit er in de doos?

Het horloge wordt in een klein doosje geleverd. Bij sommige webwinkels wordt het pakketje zelfs als brievenbuspost verstuurd. Het past namelijk prima door de brievenbus! In het doosje zit de activity tracker met daarbij de oplaadkabel. Achter het vakje in het doosje zit ook een dun boekje met een korte gebruiksaanwijzing. De echte gebruiksaanwijzing zit tegenwoordig gewoon verwerkt in de Mi Fit app. Bij mij was het instructieboekje in het Chinees, omdat ik de pre-order versie uit China heb. Ik neem aan dat het bij de globale versie wel een Engelstalige gebruiksaanwijzing is.

Inhoud Mi Band 6 doosje

Opladen

Voordat je de tracker kan gebruiken, kun je deze het beste eerst volledig opladen. Je kan echter wel tijdens het opladen al starten met het koppelen aan de app en eventueel een account registreren als je deze nog niet hebt bij Xiaomi. De Mi Band 6 laad je op door het meegeleverde kopje achterop het toestel te klikken. Waar je eerdere modellen van de MI Band nog uit het bandje moest klikken, is Xiaomi gelukkig al sinds de Mi Band 5 van dit (verschrikkelijke) systeem afgestapt. Het opladen duurde bij mij een paar uur.

Koppelen aan de Mi Fit app

Tijdens het opladen kan je de Mi Band 6 prima koppelen aan de Mi Fit app (Android / iOS). Dit heb ik dan ook direct gedaan. Ik heb – vanwege o.a. mijn Mi Band 5 review – al een account bij Mi Fit (onderdeel van Huami). Heb je dit nog niet, kan je dit eenvoudig doen door de stappen in de app te volgen. De app kun je gewoon in het Nederlands instellen (ook al krijg je de bevestigingsmail in het Engels). Eenmaal ingelogd kan je de activity tracker goed koppelen aan de app door het horloge en de telefoon dichtbij elkaar te houden. Ik heb hier geen problemen mee ondervonden. Na het koppelen moest er wel een firmware update gedownload worden. Deze duurde wel langer dan een kwartier. Moest ik nog even geduld hebben om het horloge te gebruiken ?.

Na het instellen krijg je informatie over het horloge te zien in de Mi Fit app

Menu-opties en mogelijkheden van het horloge bekeken

Hieronder lees je over een groot aantal functies en menumogelijkheden van de Mi Band 6 die je op het horloge zelf kan selecteren. Sommige opties licht ik kort toe, andere opties spreken voor zichzelf.

Status

In dit overzicht op het horloge zie je een uitgebreid overzicht van enkele activiteit doelen. Je ziet een overzicht van het aantal stappen dat je vandaag al hebt gezet. Daarnaast ook: totale afgelegde afstand, calorieën en hoe vaak je een melding hebt gehad omdat je te lang stil hebt gezeten. Naast deze dagelijkse statistieken zie je ook een overzicht van het aantal stappen van de afgelopen week, per dag uitgesplitst.

PAI

PAI is een afkorting voor Personal Activity Intelligence en berekent op basis van hartslagdata, dagelijkse activiteit en andere persoonlijke fysiologische data een score. Als je PAI aanzet (dit staat standaard uit) wordt de batterijduur wel sterk minder van het horloge. Dit merkte ik inderdaad ook. Je krijgt niet meteen na het aanzetten een score. Dit duurt even. De score is van 0 tot 100, waar 0 slecht is en 100 goed.

Huidige hartslag en is deze op de Mi Band 6 betrouwbaar?

In het menu staat ook de hartslagmeter. Je kan in dit overzicht een snelle hartslagmeting doen. Je ziet direct in wat voor hartslagzone de hartslag valt. Ik merkte dat er soms een kleine afwijking (tot 3%) was met mijn Garmin horloge en de hartslagband. Het duurde soms ook enkele tellen tot het horloge een hartslag goed registreerde. Was ik aan het wandelen, gaven de hartslagband en het Garmin horloge beter de realtime hartslag aan. De Mi Band 6 volgde iets later met de juiste gegevens. Ik ben hier – gezien de prijs van het horloge – zeker niet ontevreden over.

Wist je dat: Je kan in de Mi Fit app via Gezondheidsbewaking instellen of je de hartslagbewaking bij activiteitein wilt verhogen, dus dat de hartslag dan vaker wordt geregistreerd. Ook kun je abnormale hartslagmeldingen instellen. Als er onregelmatige hartslag wordt geregistreerd door het Mi Band 6 horloge, krijg je een melding. Je kan zelf niet de drempelwaarden invoeren.

SpO2: bloedzuurstofniveau meten met de Xiaomi Mi Band 6

Dit is een van de nieuwste functies die Xiaomi in het horloge heeft gebouwd. Het is tegenwoordig een erg populaire functie, die we ook al veel terugzien in andere horloges, zoals de Garmin Forerunner 745 en Fitbit Sense. De SpO2 meter van de Mi Band 6 meet in de nacht je bloedzuurstofniveau’s (ook wel zuurstofsaturatie genoemd) in het bloed. Dit is een gegeven in percentage. Je kan ook een meting starten vanaf de pols, zodat je altijd een meting kan doen wanneer je maar wil! Een gave toevoeging, waar Fitbit in veel gevallen nog van kan leren. Vergeleken met de meting met de Garmin Forerunner 745 was de meting bij mij veel gelijk, met soms maximaal 1% afwijking.

Lees meer: Lees alles over SpO2 meten met de Mi Band 6

Notificaties

De Mi Band 6 kan notificaties weergeven die op een smartphone binnenkomen. Je moet hier in de Mi Fit app toestemming voor geven. Dankzij het iets grotere scherm vond ik de teksten van de inkomende oproepen, mail en appjes al een stuk beter leesbaar vergeleken met zijn voorganger.

Tip: Stel in de app goed in of je het horloge aan de linkerpols of rechterpols draagt.

Stressmeting

Je kan op het horloge een stressmeting uitvoeren. Bij mij duurde het wel 3 keer voordat de meting correct werd uitgevoerd. Ik kreeg de hele tijd een melding dat de meting niet goed uitgevoerd kon worden. Ik volgde wel de aanwijzingen op het scherm, zoals de Mi Band 6 stevig om de pols dragen, hand stilhouden en het scherm naar boven richten. Na de derde keer meten kreeg ik de score 25: relaxed.

Leuk: Je kan de stressmeting ook automatisch elke vijf minuten laten uitvoeren. Dit kost wel enorm veel batterij, maar kan je wel meer inzicht geven in het stressniveau in de loop van de dag. Dit doe je via de app.

Begeleide ademhalingsoefening

Deze functie zat ook al in de Mi Band 5. Je kan een begeleide ademhalingsoefening doen van 1 minuut. Je krijgt op je scherm te zien wanneer je in moet ademen en wanneer je uitademt. Niets bijzonders en er zijn eigenlijk enorm veel apps op de telefoon die dit 100x beter doen. Ik heb wel eens op Reddit gelezen dat er mensen zijn die last hebben van een angststoornis, soms gepaard met hyperventilatie, die wel veel aan deze ademhalingsoefening hebben gehad. Het zorgt voor afleiding en voor een betere focus op ademhaling. Verwacht er echter zeker niet teveel van.

Instellingen en wijzerplaten

Bij de instellingen, ook wel settings, kun je een aantal zaken instellen:

  • Wijzerplaat: Je kan de wijzerplaat aanpassen naar verschillende soorten. Bij de ene zie je bijvoorbeeld de stappen centraal staan. Een andere heeft een klok met wijzerplaat. Niet enorm veel variatie nog op het moment. Gelukkig kun je wel elk onderdeel van de wijzerplaat zelf aanpassen. Ik heb bijvoorbeeld aan de bovenkant mijn stappen gezet staan, in het midden de klok met een digitale wijzerplaat en aan de onderkant de hartslag. Je kan zelf bepalen welke statistieken hier komen. Erg gaaf.
  • DND, niet storen modus. Ook wel Do Not Disturb
  • Helderheid
  • Schermvergrendeling (lock screen)
  • Manier waarop je het scherm aanzet (erop tikken, swipen, de activity tracker naar je gezicht bewegen)
  • Automatische activiteit registreren (leuke toevoeging!)
  • Opnieuw opstarten
  • Fabrieksinstellingen
  • Modelnummer
  • Over

Wil je niet alle opties op je horloge? Dat komt goed uit. In de Mi Fit app kun je zelf instellen wat voor gegevens je op het horloge wil tonen. Wil je bijvoorbeeld geen wereldklok, weerapp, wekker, timer o.i.d. op je horloge hebben? Dan vink je dit in de app uit.

Mi Band 6 - Activity Tracker - Zuurstofmeter - Stressmeter - CN - Zwart

69,90
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

42,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

Overige functies

Naast de bovenstaande functies zitten er in de kleine tracker nog een aantal functies ingebouwd:

  • Weerapp: Weersvoorspelling van jouw locatie bekijken (telefoonverbinding nodig)
  • Agenda: je ziet de items die nog op je agenda staan
  • Wereldklok
  • Camera bedienen van de smartphone. Klinkt interessant, maar dat valt in de praktijk wel tegen.
  • Timer
  • Apparaat zoeken
  • Niet storen modus
  • Muziekbediening: Je kan muziek die je aan hebt staan op je telefoon bedienen: Nummer terug, nummer verder, pauzeren en afspelen.  

Wist je dat: Veel mensen vinden het lastig als het scherm zo snel uitgaat van een activity tracker. Dit hebben fabrikanten ingebouwd om de batterijduur te verbeteren. De Mi Band 6 gaat ook automatisch uit. Je kan dit wel zelf instellen. Het tijd dat het scherm aanstaat kan als tot 10 seconden ingesteld worden.

Sporten met de Xiaomi Mi Band 6

Excuses voor de wat wazige foto. Ik heb de Mi Band 6 o.a. getest op de fietstrainer met het sportprofiel Binnen fietsen

Vergeleken met zijn voorganger heeft het horloge veel meer sportmodi. Hieronder zie je alle mogelijke sportmodi en sportprofielen waar je uit kan kiezen:

  • Buiten hardlopen
  • Loopband
  • Hardlopen
  • Buiten fietsen
  • Indoor fietsen
  • Roeimachine
  • Elliptische trainer
  • Zwembad zwemmen
  • Yoga
  • Touwtje springen
  • Vrije slag
  • Dansen
  • Zumba
  • Binnen schaatsen
  • Street Dance
  • Binnen fitnessen
  • Turnen
  • HIIT
  • Coretraining
  • Stretchen
  • Stepper
  • Pilates
  • Basketbal
  • Volleybal
  • Tafeltennis
  • Cricket
  • Bowlen
  • Boxen
  • Vrij sparren
  • Wandelen
Xiaomi-Mi-Band-6

Mijn ervaring met het sporten met de Mi Band 6

Ik heb met het horloge gewandeld, gefietst (buiten en binnen op de fietstrainer) en hardgelopen. Het is natuurlijk geen echt sporthorloge, maar een activiteiten tracker. Het bandje zat tijdens het sporten prima om de pols en ik heb er geen last van gehad. Het scherm is namelijk vrij smal en zit niet in de weg. Een gevoel dat ik soms bij andere horloges wel eens heb. Ik heb er gisteren mee op de fietstrainer binnen in combinatie met ZWIFT mee gefietst. Ik heb dit uitgetest met mijn huidige Garmin horloge. Er zaten wel een aantal verschillen. Zo gaf de Mi Band 6 aan dat ik meer calorieën had verbruikt en een iets andere hartslag (niet veel verschil). In het verleden is de Garmin erg betrouwbaar. De Mi Band 6 zit dus in de buurt, maar niet 100%. Tijdens het wandelen beviel het horloge goed. Samen met de gedeelde GPS van de telefoon zie je een mooi routekaartje op het eind. De batterij houdt het allemaal verbazingwekkend lang vol.  

Verschillen tussen de Mi Band 5 en Mi Band 6

Er zitten een aantal grote verschillen tussen de Mi Band 5 en Mi Band 6. Deze heb ik eerder al uitgebreid beschreven. In het kort komt het er op neer dat de Mi Band 6 een groter, helderder en beter scherm heeft en dat de Spo2 (bloedzuurstofsaturatie) meting en automatische sporttracking echt gave toevoegingen zijn. Daarnaast is het Mi Band 6 horloge net meer aanpasbaar en beter dan de Mi Band 5. Ik zou dan ook persoonlijk niet twijfelen over de keuze. De Mi Band 4 valt eigenlijk sowieso af als je deze vergelijkt met de Mi Band 6. De 4 mist enorm veel nieuwe functies die de 5 en 6 wel hebben. Bezit je al een Mi Band 5, dan zou ik alleen de Mi Band 6 kopen als je graag SpO2 wil meten en een groter scherm wil. Anders voldoet de 5 ook nog wel. Heb je nog geen activity tracker, dan is de Mi Band 6 de enige logische keuze!

Links Mi Fit app, rechts Garmin Connect

Conclusie Mi Band 6 review

De Xiaomi Mi Band 6 heeft mij wederom positief verrast. Dankzij de SpO2 sensor die het zuurstofsaturatie niveau in het bloed meet, het enorm verbeterde scherm en de 30 ingebouwde sportprofielen is het een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De prijs/kwaliteit is dan ook prima in orde. Het is zelfs in de goedkopere prijsklasse een van de beste, zo niet de beste, activity tracker die je op dit moment kan kopen. Helaas zit hier ook geen ingebouwde GPS in, waardoor je altijd wel je telefoon bij moet hebben als je gaat sporten. Anders worden veel statistieken en route niet gemeten. Toch is het een enorm leuk instapmodel tracker.

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

42,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

De automatische sporttracking (je hoeft dan niet meer op workout>start>lopen bijvoorbeeld te drukken) is ideaal voor mensen die dit wel eens vergeten. Ik raad de activity tracker zeker aan voor de mensen die nog geen tracker hebben en kennis willen maken met het meten van activiteiten en een slim horloge. Ook de beginnende sporter/wandelaar – die het niet erg vind om een telefoon mee te nemen tijdens activiteiten – kan goed beginnen met de Xiaomi Mi Band 6. De iets gevorderde sporter of als je een horloge wil zien als een sportmaatje, kan beter een iets duurder toestel kopen.

Voordelen

  • Prijs/kwaliteit dik in orde
  • Spo2-meter werkt zeer behoorlijk
  • Slaaprapportage goed inzichtelijk met leuke statistieken
  • 30 sportprofielen om te tracken
  • Automatische herkenning van activiteiten
  • Verwisselbare bandjes (eenvoudig te wisselen)
  • Swipen en dingen zoeken op het horloge werken erg soepel
  • Grotere scherm werkt prettig met lezen van smartphonemeldingen
  • Wijzerplaat naar wens aan te passen met gegevens die je wil tonen
  • Opladen gaat snel
  • Batterijduur is erg sterk voor een activity tracker
  • PAI score en Stresscore zijn interessante gegevens
  • Waterdicht tot 50 meter

Nadelen

  • Geen eigen GPS, maar een gedeelde GPS met de telefoon
  • Onder water / onder de douche kun je het scherm niet goed bedienen.
  • Hartslagmeting soms wat traag bij verandering hartslag
  • Niet mogelijk om de hartslagdrempels voor abnormale hartslag in te stellen
  • Niet mogelijk om te synchroniseren met bijv. Strava, Runkeeper, Training Peaks, zonder een externe app te gebruiken
  • Calorieën verbrand niet mega nauwkeurig. 10% – 15% afwijking van metingen met duurdere horloges
  • Meet geen REM slaap (in ieder geval de CN-versie niet, andere versie mij nog onbekend). Dit doet de Mi Band 5 wel. Meet wel diepe slaap, lichte slaap en tijd wakker.

Mi Band 6 - Activity Tracker - Zuurstofmeter - Stressmeter - CN - Zwart

69,90
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

42,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

Veelgestelde vragen en antwoorden over de Mi Band 6

Een aantal vragen en antwoorden over dit horloge van Xiaomi

Heeft het horloge een hartslagmeter?

Ja. De hartslag wordt via polsmeting gedaan. Je kan zelfs een melding krijgen bij een onregelmatige hartslag. Hoe vaak de meting wordt gedaan kun je zelf instellen in de app (bijvoorbeeld elke minuut of tijdens activiteiten vaker)

Zitten er veel verschillen tussen de Mi Band 6 en de Mi Band 5?

Ja. Er zitten meer verschillen tussen deze horloges dan er tussen de 4 en 5 zaten. De Mi Band 6 is wat mij betreft wel de winnaar. Het heeft o.a. een groter scherm en de mogelijkheid om SpO2 te meten.

Kun je de Mi Band 6 CH versie ook op Nederlands zetten?

Nee, deze versie kun je niet op Nederlands zetten. De globale/wereldwijde/EU-versies wel. Staat er in de winkel CH of China bij de productomschrijving, dan kun je het horloge in het Engels instellen. De Mi Fit app is wel gewoon in het Nederlands.

Xiaomi Mi Band 6 specificaties op een rij

Hieronder zie je een overzicht van de specificaties zoals deze nu bekend zijn (let op CN versie).

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

42,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 6 september 2024 12:13

Kenmerken

ModelMi Smart Band 6
MerkXiaomi
Garantie2 jaar
KleurZwart
Afmetingen (b x h x d)18,6 x 47,4 mm
Gewicht12,8 gram
Geschikt voor onderwaterNee
BesturingssysteemAndroid 5.0
Geschikt voor besturingssysteemAndroid
TouchscreenJa
NavigatiefunctieNee
ActiviteitenAtletiek | Badminton | Basketbal | Boksen | Bowlen | Cricket | Dansen | Fietsen | Fitness | Golf | Hardlopen | Klimmen | Multisport | Outdoor | Schaatsen | Skiën | Snowboarden | Stappen | Tennis | Voetbal | Wandelen
HartslagmeterJa
CaloriemeterJa
HoogtemeterNee
GPSNee
A-GPSJa
Extern geheugenslotNee
BluetoothBluetooth 5.0
Bluetooth versieBluetooth 5.0
NFCNee
Oplaadtijd120 minuten
Kleur horlogebandZwart
Materiaal bandTPU
DraagwijzePolsband
Kleur horlogekastZwart
Kan zelfstandig met internet verbindenNee
App vereist voor gehele functionaliteitJa
App werkt op besturingssysteemAndroid
Delen van gebruikersgegevens vereistJa, bij aanmaken van account bij app
Wifi vereistNee
Bluetooth vereistNee
Betaalde diensten vereistNee
Introductiejaar2021
IntroductiemaandMei
Ondersteuning met updatesMinimaal 24 maanden na introductiedatum
Applicatie wearableMi Fit
Batterijduur wearable168 h
BluetoothJa
Compatibel metNiet van toepassing
Continue hartslagmetingNee
GPS-toepassingNiet van toepassing
Gewicht123 g
Inclusief snelheidsmeterNee
Inzicht in hoeveelheid slaap (uren)Ja
Inzicht in verschillende slaapfasenJa
Maximale batterijduur14 d
Meet zuurstofgehalte in bloedJa
Muziek bediening vanaf activity trackerJa
Taal handleidingUniverseel
TijdweergaveJa
Type GPSGPS in combinatie met smartphone
Verpakking breedte74 mm
Verpakking hoogte25 mm
Verpakking lengte183 mm

Batterijduur: 7 dag(en) | Met hartslagfunctie

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

3 reacties op “Xiaomi Mi Band 6 review: Mijn ervaring met uitgebreide uitleg”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.