Home » Blog » Alles over solar horloges en solar smartwatches! ?(UITGEBREID)?

Alles over solar horloges en solar smartwatches! ?(UITGEBREID)?

Solarhorloges solar smartwatches kopen Garmin Instinct Tactical zon

Dé hype van dit moment: Solarhorloges. Dit zijn horloges die opgeladen kunnen worden met behulp van zonne-energie. Deze technologie bestaat al sinds de jaren 70. Tegenwoordig zie ik solar-technologie steeds meer verschijnen in horloges. De bekendste solarhorloges, die recent zijn uitgekomen, komen van het merk Garmin. Zij hebben onder andere de Garmin Instinct Solar en Garmin Fenix 6 solar (meerdere versies) op de markt gebracht. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over horloges die je op kan laden met behulp van de zon. Is een solar watch wat voor jou? Ik bekijk de geschiedenis van horloges die je op kan laden met zonne-energie en een aantal voorbeelden.

Wat is een solar horloge / solar watch?

Garmin Fenix 6X pro solar

Een solar horloge is een horloge waar de ingebouwde batterij wordt opgeladen met behulp van zonne-energie. Deze technologie wordt al in massa geproduceerd sinds de jaren zeventig, maar wint sinds 2020 (weer) flink aan terrein. In het horloge zit een oplaadbare cel (of cellen) verwerkt, waarmee licht wordt omgezet in elektrische energie. Deze oplaadbare cel zorgt ervoor dat het horloge ook in het donker werkt. Moderne solarwatches hebben zowel de mogelijkheid om opgeladen te worden via een kabel aan een wandlader en via zonne-energie. Veel mensen denken dat een solar horloge niet werkt zonder zon, maar een zonnehorloge is gelukkig ook in staat om bij te laden als er minder of geen zon is.

Geschiedenis van horloges op zonne-energie

Rond de jaren 70 waren horlogemakers druk bezig met verbeteringen aanbrengen aan het huidige ontwerp van het horloge. Normale horloges gebruikten een batterij om het van stroom te voorzien. Een batterij heeft echter veel beperkingen. Zo heeft het een beperkte elektrische lading, waardoor de batterij vervangen moest worden na verloop van tijd. Toen bestonden er nog geen USB-kabels waarmee je eenvoudig een horloge op kon laden.

Ruimtevaart als voorbeeld

Het gebruik van zonne-energie was geen nieuwe techniek. De horlogemakers keken dit af van de ruimtevaart. In de jaren 50 – het gouden tijdperk op het gebied van ruimteverkenning – werden satellieten voorzien van zonnepanelen, waarin de opgewekte elektriciteit werd opgeslagen in een oplaadbare batterij. Hiermee werd de levensduur van de satelliet vergroot.

Synchronar

Het eerste horloge wat zichzelf kon opladen met behulp van licht en zonne-energie heette de Synchronar. Deze werd uitgevonden door Roger W Riehl. Het was qua ontwerp een zeer futuristisch horloge. Op het horloge zat een volledig zonnepaneel. De tijdweergave zat aan de zijkant. Hieronder kun je een video bekijken van deze allereerste solarwatch. De video is gemaakt door Spencer Klein. Hij heeft tevens hele vermakelijke video’s waarin hij (voornamelijk) horloges repareert. Zijn hele kanaal kan ik van harte aanraden! Erg leerzaam. Hieronder bekijkt hij de Synchronar.

Citizen en Crystron

Na dit horloge kwam het merk Citizen met het Crystron-horloge. Dit was een analoog horloge met zonnecellen ingebouwd op de wijzerplaat. Het grote horlogemerk Seiko kon niet achterblijven en lanceerde kort daarna een eigen zonnehorloge. De solarhorloges uit het verleden zagen er allemaal een beetje vreemd uit, omdat het zonnepaneel bovenop het horloge moest zitten. Op deze plek zat normaal gesproken de wijzerplaat. Tegenwoordig bevindt de zonne-techniek zich onder de wijzerplaat, waardoor er geen beperkingen meer zijn voor het buitenste design van de horloges.

Garmin produceert sinds 2020 solar-horloges voor het grote publiek

Garmin wordt in 2020 gezien als een pionier op het gebied van massaproductie van solar-smartwatches. Zij hebben meerdere horloges onder deze noemer uitgebracht:

 • Garmin Instinct Solar sporthorloge
 • Garmin Fenix 6 Solar – Multisport horloge
 • Garmin Instinct Solar Tactical – Sporthorloge
 • Garmin Instinct Solar Surf – Sporthorloge
 • Garmin fenix 6 Pro Solar
 • Garmin Fenix 6S Solar – Multisport horloge
 • Garmin fenix 6S Pro Solar
 • Garmin Quatix 6x Solar
 • Garmin fenix 6S Pro Solar Chrono
 • Meerdere modellen uit de luxere MARQ-serie.

Een Garmin solar-horloge kopen

Hieronder zie je de beste en laagste prijzen voor de bovenstaande horloges.

Hoe werken deze horloges precies?

Ik duik nog even wat dieper in het begrip solarhorloge. Het werkingsmechanisme van dit soort horloges zijn eigenlijk vrij eenvoudig. Het grootste verschil met normale smartwatches en analoge horloges met batterij is de toevoeging van het solar-gedeelte. Er zitten één of meerdere zonnecellen op of onder de wijzerplaat of het digitale scherm verwerkt. Deze zonnecellen zetten licht (kunstmatig of zonlicht) om in elektrische energie. Dit wordt ook wel een fotovoltaïsche cel genoemd. Daarom worden zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. De elektrische energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Bij moderne horloges kun je deze batterij opladen met een USB-kabel en een wandoplader of laptop/pc. Garmin gebruikt tegenwoordig de Power Glass Solar Charging technologie.

Wat is Power Glass Solar Charging

Garmin solar horloges, zoals de Garmin Instinct Solar en Garmin Fenix 6 Solar, gebruiken de Power Glass Solar Charging technologie. De nieuwe solarhorloges van Garmin gebruiken een Power GLass-horlogelens om zonlicht om te zetten in batterijvermogen. Op deze manier hoef je jouw smartwatch minder vaak op te laden. De zonnelading is niet ontworpen om te worden gebruikt als de primaire laadbron of om onbeperkt acculading te behalen. Je moet gewoon nog af en toe aan de kabel. De zonne-intensiteit wordt weergegeven op de zonne-wijzerplaat of de Solar Intensity-widget als een pictogram dat wordt ingevuld naarmate de zonne-intensiteit toeneemt. Wanneer het horloge in direct zonlicht staat met een zonne-intensiteit van 100%, ontvangt het ongeveer 50k lux of meer. Bovendien is er een lijngrafiek zichtbaar op zowel de widget als een wijzerplaat die de zonne-intensiteit van de afgelopen 6 uur weergeeft.

Bron: https://support.garmin.com/en-US/?faq=kGDYS8VOj30eMl3lMyqSi6

Wat is van invloed op een horloge opladen op zonne-energie?

Een aantal factoren zijn belangrijk als het gaat om een horloge bijladen met zonne-energie:

 • Stand van de zon, inclusief tijd van de dag en huidig ​​seizoen
 • Of je de wijzerplaat naar de zon toe hebt gericht
 • Weer, inclusief wolken, regen en andere weerpatronen die de zon kunnen blokkeren of verduisteren
 • Overschrijding van temperatuurdrempels voor zonne-energie, van 0 tot 60 ° C
 • Opladen met andere bronnen dan de zon, bijvoorbeeld tl-verlichting
 • Of het horloge aan of uit staat

Voorbeelden van solar horloges kopen

Je kan meerdere horloges komen met een solar-functie. Een aantal horloges zijn analoog, maar geen smartwatch-functies. Dit zijn horloges van bijvoorbeeld NIBOSI en Casio. Populair (en hip) zijn tegenwoordig de smartwatches en activity trackers met een ingebouwde zonnecel, waarmee je de batterij kan bijladen.

Smartwatch solar kopen

Hieronder zie je mooie voorbeelden van smartwatches die bijgeladen worden met behulp van licht en zon. Deze horloges zijn een leuk cadeau voor je ander (of voor jezelf).

Een normaal solarhorloge kopen

Je kan ook een horloge kopen die geen geavanceerde koppeling maakt met een smartphone en geen smartwatchfuncties heeft. Hieronder enkele leuke voorbeelden van anologe horloges met een wijzerplaat.

De toepassingen van een solar smatwatch

De prijzen van een solar smartwatch liggen altijd net even iets hoger dan van de normale versie van hetzelfde merk. Logisch, omdat er een extra nieuwe functie is ingebouwd. Voor veel mensen is de solar-optie slechts een leuke toevoeging. Toch zijn er voor sommige mensen enorm veel toepassingen en voordelen van solarhorloges te bedenken. Het horloge kan erg handig zijn voor mensen die veel wandelen en een wandelhorloge zoeken, aan bushcraften doen of een horloge willen voor het tracken van watersport. Daarnaast is een solarhorloge ook perfect voor mensen die veel tijd doorbrengen buiten, zoals op zee of varend op een boot.

Veelgestelde vragen over een solar horloge

Een aantal vragen en antwoorden over de zonnepolshorloge, solar-smartwatch en horloges die je aan de pols kan opladen en bijladen!

⌚Wat is een solarhorloge?

Een solarhorloge gebruikt zonlicht of door de mens gemaakt licht wat wordt opgevangen door een zonnepaneel. Dit paneel zet licht om in elektrische energie. Hiermee wordt de batterij van het horloge bijgeladen en opgeladen.

?Heb je ook solar smartwaches?

Jazeker! Er zijn enorm gave solar-smartwatches te koop tegenwoordig. Bekijk hier een overzicht van alle smartwatches die je bij kan laden met behulp van zonne-energie.

⛅Kan een solar watch in het donker niet opgeladen worden?

Dit soort horloges kunnen ook in het donker blijven werken. Natuurlijk zal het horloge beter opladen wanneer het in volle zon op kan laden. Naast zonlicht kun je deze horloges ook opladen met behulp van door de mens gemaakt licht, zoals TL-verlichting.

?Zijn zonnehorloges in de mode?

Zowel dameshorloges als herenhorloges op zonne-energie zijn er in veel verschillende stijlen, voor verschillende smaken. Als je op zoek bent naar een mooi luxe polshorloge, dan is een solar horloge een goede optie. De technologie bestaat al sinds de jaren 70, maar in 2020 is Garmin de pionier op het gebied van solar smartwatches.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.