Home » Prijsvergelijker » Alles over het merk Garmin: geschiedenis en producten

Alles over het merk Garmin: geschiedenis en producten

Garmin is een van de bekendste merken op het gebied van sporthorloges, premium sporthorloges en navigatie. Naast producten in deze groepen heeft het bedrijf nog talloze andere apparaten en technologie ontwikkeld. Voor Sporthorloge365.nl is Garmin een van de belangrijkste bedrijven. Ze zijn dan ook marktleider op het gebied van sportieve horloges. Het bedrijft brengt horloges in series uit. Enkele namen van series zijn: Forerunner, Quatix, Fenix, Vivofit, Vivosmart, Vivomove, Approach en Marq. In dit artikel bekijk ik het merk Garmin, de geschiedenis van het bedrijf, (GPS) apparaten die zij maken en hebben gemaakt en natuurlijk de (sport)horloges van het merk. Het is een lang en uitgebreid artikel. Je kan via de onderstaande inhoudsopgave eenvoudig navigeren tussen de verschillende onderdelen!

Horloges in onze prijsvergelijker

Wij hebben een uitgebreide prijs- en aanbiedingenvergelijker van meerdere horlogemerken. De horloges van dit merk ontbreken natuurlijk niet. Hieronder een overzicht van deze horloges.

Wat is Garmin?

Garmin is een technologiebedrijf uit Amerika. Het werd in 1989 opgericht door Min Kao en Gary Burell. Het bedrijf werd gestart in de staat Kansas van de Verenigde Staten. In 2010 verhuisde het wettelijke hoofdkantoor naar Schaffhausen in Zwitserland. Het bedrijf is gespecialiseerd in GPS-technologie voor de auto-industrie, zeevaart, buitenactiviteiten en sportactiviteiten. Ook zijn ze actief in de luchtvaartindustrie. De naam Garmin is een samenvoeging van de namen van de twee oprichters Gary Burell en Min Kao. Het bedrijf werd echter eerst opgericht als ProNav. In de meeste landen heet het merk Garmin, maar er zijn uitzonderingen. Het is actief als Formar (België), Garmin AMB (Canada), Belanor (Noorwegen), Trepat (Spanje) en Garmin-Cluj (Roemenië)

Gary Burell

Gary Leon Burell werd geboren op 24 augustus 1937. Hij heeft de leeftijd bereikt van 81 jaar. Burrell was getrouwd en had drie kinderen. Gary werd gezien als een echte zakenman en filantroop. Hij werd geboren in Stilwell in de Amerikaanse staat Kansas. Aan de Wichita State University behaalde Gary zijn bachelordiploma elektrotechniek. Burrell werkte voor Lowrance Electronics en King Radio Corporation. Begin jaren tachtig werkte hij ook voor Allied Signal. Samen met partner Min Kao richtte Burrell Garmin in 1989 op om navigatieapparatuur voor de luchtvaart en boten te maken met behulp van het Global Positioning System.

Min Kao

Min H. Kao  is een Taiwanese-Amerikaanse elektrotechnisch ingenieur, miljardair, zakenman en filantroop. Hij is de medeoprichter van Garmin, samen met Gary Burrell. Op februari 2020 werd zijn persoonlijk vermogen geschat op $ 4,1 miljard. Dat is ongeveer 3.441.396.500,00 euro. Min H. Kao werd geboren in 1949 in een klein stadje in Taiwan genaamd Zhushan in Nantou. Hij behaalde een diploma van de Nationale Universiteit van Taiwan in Taiwan en behaalde een doctoraat in elektrotechniek aan de Universiteit van Tennessee in 1977. Vervolgens startte hij met diverse onderzoeken voor NASA en het Amerikaanse leger. Ook was hij actief als systeemanalist voor Teledyne Systems, algoritme-schrijver voor Magnavox Advanced Products, leider van de engineeringgroep voor King Radio Corporation en werknemer voor AlliedSignal. In 1989 begon hij samen met Gary Burell het bedrijf Garmin.

Eerste product

Hun oorspronkelijke kantoor bestond uit twee klapstoelen en een kaartentafel. Sommige Amerikaanse militairen gebruikten Garmin GPS tijdens de eerste Golfoorlog , hoewel Garmin nooit een militair contract had. Later werd de technologie uitgebreid voor de Amerikaanse markt, met routebeschrijvingen over alle wegen en snelwegen in de Verenigde Staten

In 1983 begon Gary samen te werken met Min. Dit resulteerde in de oprichting van ProNav in 1989. Het allereerste product van het bedrijf was een GPS-apparaat dat voor 2500 Amerikaanse Dollar werd verkocht. Een zeer hoge prijs voor die tijd! Het apparaat was dan ook niet voor de consument, maar voor bedrijven. In 1991 haalden het ProNav-duo de eerste (grote) klant binnen: Het Amerikaanse leger. Daarna werd de naam verandert naar Garmin.

1995 was een topjaar met een mooie winst

De totale omzet van Garmin producten in 1995 al 105 miljoen Amerikaanse Dollar. Dit resulteerde in een winst van 23 miljoen dollar. De navigatieproducten en GPS-apparaten van Garmin sloegen goed aan bij diverse bedrijven. In 1999 bereikte de omzet al 233 miljoen dollar en maakte het bedrijf al 64 miljoen dollar winst. Deze stijgende lijn werd goed doorgezet. In 2006 bedroeg de omzet 1,77 miljard. Dit was vergeleken met 2005 een stijging van 73%. Er zijn maar weinig bedrijven die zulke resultaten kunnen overleggen.

3 miljoen GPS apparaten verkocht

In 2000 had het merk Garmin al meer dan 3 miljoen GPS apparaten verkocht. Het had inmiddels al een assortiment opgebouwd van 50 verschillende modellen. De producten werden in 100 landen door meer dan 2500 onafhankelijke distributeurs verkocht. Daarnaast was het bedrijf in bezit van 35 patenten op alles wat maar te maken had met GPS-technologie. Eind 2000 waren er 1205 mensen in dienst bij het bedrijf, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten en Taiwain.

Lancering van Garmin Connect IQ

Veel huidige gebruikers van Garmin producten zullen het wel kennen; de Garmin Connect IQ app. De 3.0 versie werd in 2018 gelanceerd, samen met MySim Pro Yelp, Trailforks en iHeartradio. In mei 2018 werkte Garmin samen met het University of Kansas Medical Center om slaapapneu aan te pakkenen atriale fibrillatie.

Uitbreiding naar de luchtvaart

In augustus 2003 voltooide Garmin de overname van UPS Aviation Technologies, Inc. Deze dochteronderneming van de pakketbezorger UPS gaf Garmin meer aandeel in de luchtvaarttechnologie. Al snel breidde Garmin het assortiment verder uit met GPS / NAV / COMM eenheden voor privé en commerciële luchtvaart. UPS Aviation veranderde de naam naar Garmin AT en werd een dochteronderneming van Garmin. Latere overnames van het bedrijf zijn onder andere:

  • EME Tec Sat SAS
  • Digital Cyclone
  • Dynastream (ANT+ technologie)
  • Nautamatic Marine Systems
  • Navigon
  • iKubu Ltd.

Overig nieuws en info met betrekking tot de geschiedenis

In 2020 was er een grote uitval van Garmin Connect. Achteraf bleek dat alle systemen waren platgelegd door ransomware. Door de storing kon Garmin geen oproepen of e-mails ontvangen of online chats voeren. Experts menen dat er een deal is gesloten van 10 miljoen dollar met de hackers. De systemen werden na een lang weekend weer vrijgegeven.

Producten van Garmin

Het is vrijwel onmogelijk om alle producten van het merk op te sommen. Verderop in de tekst richt ik mij op de horloges van het merk. Het merk heeft enorm veel artikelen, diensten en andere zaken in het assortiment. Je kan het zo gek niet bedenken op het gebied van kaarten en GPS, of Garmin maakt het. Een volledig overzicht van alle artikelen vind je op de officiële website van het merk. Garmin is bekend van de Forerunner horloges, maar ook van de diverse andere navigatievormen en horloges.

Artikelen op Sporthorloge365 over het merk

Op Sporthorloge365 schrijven we regelmatig over dit merk. Hieronder zie je de meest recente berichten:

Top 10 smartwatches en activity trackers banner