Home » Blog » Garmin Forerunner 745 als zwemhorloge: Zo presteert de FR745 onder water!

Garmin Forerunner 745 als zwemhorloge: Zo presteert de FR745 onder water!

Zwemmen met de Forerunner 745

Vaste lezers van Sporthorloge365 weten dat ik sinds een paar maanden de switch heb gemaakt van mijn oude vertrouwde Garmin Forerunner 735XT naar de nieuwe Forerunner 745. Dit horloge heeft voor mij alles wat ik wil in een horloge. Ik heb het horloge eerst mogen testen in samenwerking met Garmin. Daarna moest het horloge weer retour. Ik was echter zo fan dat ik zelf een FR745 heb gekocht in deze winkel (en ja, helaas van mijn eigen geld 😉). De Forerunner 745 zit bordevol met gave functies. In dit artikel bekijk ik alle functies die te maken hebben met zwemmen binnen, zwemmen in een zwembad (baantjes) en open water zwemmen.

Zwemfuncties van de Forerunner 745

Voorheen was het voor fabrikanten nog erg lastig om horloges te maken die goed presteren onder water. De meeste horloges meten dan ook geen hartslag onder water en hebben moeite met het registreren van het aantal baantjes. Gelukkig zijn er ook genoeg horloges die hartslag meten onder water. De Garmin Forerunner 745 kan wel hartslag meten onder water en heeft daarnaast nog enorm veel andere functies voor mensen die graag zwemmen. Hieronder behandel ik de functies voor zwemmen, zwembadzwemmen, baantjes zwemmen en open water swim die de Forerunner 745 heeft.

Swim 2 of Forerunner 745? Een vraag die ik vaak krijg.Als je als zwemmer moet kiezen en je hebt een groter budget voor een nieuw horloge, dan zou ik altijd voor de veel nieuwere 745 gaan.

Alle functies op een rij

Hieronder zie je de functies van het horloge die gericht zijn op zwemmen. Wil je een volledig overzicht hebben van alle specificaties van het horloge, dan kun je die hier zien op de officiële website van Garmin.

Zwemprofielen

Het horloge beschikt over de zwemprofielen: Zwemmen in een zwembad  / Zwemmen in open water. In het eerste profiel stel je de afstand van het bad in, zodat het Forerunner 745 horloge de baantjes goed kan tellen. In het tweede profiel doe je dit niet, maar meet het horloge wel met GPS de afgelegde afstand en route. Dit zit niet (automatisch) in het eerste profiel verwerkt.

Dit meet het horloge in open water

Ga je in buitenwater zwemtraining doen? Dan meet het horloge: afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid en calorieën automatisch. Natuurlijk meet het standaard ook de route, trainingen, zwemslag en hartslag. Dit zit echter in alle profielen verwerkt, daarom wordt dit op de Garmin website niet los genoemd.

Tip: De Garmin Forerunner 745 meet de route in buitenwater goed als je het horloge regelmatig boven water hebt tijdens je slag. De borstcrawl is daarom erg geschikt voor deze workout. De GPS werkt beter als het horloge regelmatig boven water is en niet constant onder water.

In het zwembad meet de Forerunner 745 extra

Aantal banen, afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid en calorieën. Ook meet het horloge ook de hartslag tijdens je zwemtraining, als je het horloge goed draagt.

Wist je dat: Het horloge meet de hartslag onder water, maar is natuurlijk ook compatibel met de HRM Pro, HRM Swim en de HRM Tri hartslagbanden, die je hier kan bekijken. Hoewel het horloge in mijn testen de hartslag redelijk goed weet te meten onder water, is het met een hartslagband altijd meer accuraat.

Garmin 745 945 verschillen

Slagdetectie

Het horloge herkent automatisch wat voor soort slag je zwemt. Hoewel dit niet áltijd accuraat is, meet het de borstcrawl wel erg goed. Als je tussendoor vaak wisselt tussen slagen, herkent het horloge dit niet altijd (uit eigen ervaring). De Forerunner 745 herkent: Vrije slag, rugslag, borstcrawl en vlinderslag.

Overige opties

Naast de bovenstaande functies, biedt de Forerunner 745 ook de volgende zwemfuncties aan:

 • Training registreren
 • Herhalen aan op” rusttimer       
 • Auto rust           
 • Tijds- en afstandswaarschuwingen          
 • Tempowaarschuwingen (alleen bij zwemmen in zwembad)        
 • Aftellen starten
 • Zwemworkouts
 • Kritische zwemsnelheid
 • Hartslagmeter aan de pols voor onder water     
 • Hartslag (real-time tijdens rust, statistieken van intervallen en sessies tijdens rust en automatische download van hartslaggegevens na zwemmen)

Het horloge in de winkel bekijken

Wil je de Forerunner 745 kopen? Bekijk dan de onderstaande prijsvergelijker. Druk op de Bekijk-knop om er meer over te lezen.

Een aantal termen uitgelegd

Je komt in de handleiding en op het horloge een aantal termen veel tegen. Hieronder een uitleg van de 5 meest voorkomende termen die – naar mijn mening – wat uitleg behoeven:

 • Lengte: Het gaat hier om de lengte van het zwembad. Deze stel je in op bijvoorbeeld 25m of 50m voordat je gaat zwemmen. Je kan het zelf instellen, dus je kan ook bijvoorbeeld een gek getal invullen, zoals 34m.
 • Interval: Lengte zwemmen en daarna rust houden. Na de rust ga je weer een nieuwe interval aan. De type en soort intervallen kan je instellen.
 • Slag: Het type slag waarin je zwemt. Bijvoorbeeld vrije slag, rugslag, borstcrawl en vlinderslag.
 • SWOLF: De term is een samentrekking van de Engelse woorden SWIM en GOLF. Het basisidee van de statistiek is “hoe minder slagen je nodig hebt binnen een bepaalde tijd, des te efficiënter je zwemt in het water”.
 • CSS: Kritische zwemsnelheid, in het Engels wordt dit Critical Swim Speed genoemd. Dit is – volgens Garmin – de theoretische snelheid die je continu kunt volhouden zonder uitputting.
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.