Home » Blog » Wat is SWOLF op een horloge?

Wat is SWOLF op een horloge?

SWOLF meten horloge

Moderne sporthorloges en met name de echte zwemhorloges kunnen de statistiek SWOLF meten. Voor fanatieke zwemmers is dit geen nieuwe term. Veel mensen hebben echter deze term nog niet eerder gehoord. Er zijn veel sporthorloges die SWOLF meten. Deze statistiek wordt voornamelijk gebruikt tijdens het zwemmen in een zwembad. In open water worden deze gegevens wel gemeten, maar vaak niet direct op het display weergeven. In deze blog bekijk ik wat SWOLF precies is en wat je er mee kan doen. Ook bekijk je enkele horloges waarmee je deze zwemstatistiek kan meten. Veel mensen denken dat deze statistiek alleen gemeten kan worden als jouw horloge hartslag onder water meten kan, maar dat is niet zo. Lees hieronder alles over de swolfscore!

Wat is SWOLF?

SWOLF is de combinatie van het aantal slagen en de tijd die je in het water doorbrengt. Het wordt vaak gebruikt als een maatstaf voor de zwemefficiëntie van een persoon. De term is een samentrekking van de Engelse woorden SWIM en GOLF. Het basisidee van de statistiek is “hoe minder slagen je nodig hebt binnen een bepaalde tijd, des te efficiënter je zwemt in het water”. Sneller zwemmen zal je SWOLF verbeteren. Belangrijkste is om te werken aan een goede zwemtechniek. Ook hier geldt: Hoe beter je zwemtechniek, des te beter je SWOLF score zal zijn!

Een voorbeeld van deze zwemscore

Een lagere score betekent dat je zwemefficiëntie beter is. Voor zwemmen in een zwembad wordt de swolfscore voor een lengte verkregen door het aantal slagen in de zwembadlengte bij elkaar op te tellen en de tijd die nodig was om die lengte te zwemmen. Bijvoorbeeld: Ik heb 30 seconden en 10 slagen om de lengte van een zwembad te zwemmen. Mijn horloge zal dan een swolfscore aangeven van 40.

Deze score wordt het best gemeten in een zwembad

SWOLF meten met een smartwatch/sporthorloge wordt voornamelijk gebruikt voor zwemmen in een zwembad. Voor zwemactiviteiten in open water met behulp van GPS wordt de swolfscore berekend over intervallen van 25 meter. Dit is minder accuraat dan in het zwembad. Als je gaat zwemmen in het zwembad met een zwemhorloge dan stel je van tevoren de lengte van het zwembad in (vaak 25 meter of 50 meter). Het horloge herkent wanneer je het keerpunt hebt bereikt en kan dan beter de SWOLF berekenen dan in open water. Je kan deze score niet meten tijdens bijvoorbeeld sub-boarden. Je moet echt zwemmen in het water!

Wat is een goede SWOLF-score?

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een goede score. Dit is per persoon afhankelijk. Elk persoon heeft een andere bouw en andere fysieke factoren. De swolfscore vergelijken is dan een beetje appels met peren vergelijken. De focus moet vaak liggen bij het verbeteren van de eigen score en niet bij dezelfde score halen als iemand die je kent. Wil je toch een richtlijn voor een goede swolfscore? Een swolfscore tussen 35 en 45 op 25 meter erg goed. Op basis van 50 meter is een cijfer ergens in de 70 uitstekend. Een lagere swolfscore is altijd beter.

Hoe kan je de swolfscore verbeteren?

Drie dingen die je kan doen om een betere SWOLF te krijgen:

  1. Verminder het aantal slagen dat je maakt, maar behoud dezelfde tijd per lengte van het zwembad.
  2. Behoud dezelfde slagfrequentie maar verkort de tijd die per lengte nodig is.
  3. Werk aan een sterk verbeterde zwemtechniek

Welke horloges meten SWOLF goed?

De onderstaande horloges meten deze score en staan erom bekend dat zij dit accuraat doen:

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.