Home » Blog » Horloges die hartslag meten onder water tijdens het zwemmen

Horloges die hartslag meten onder water tijdens het zwemmen

Hartslag meten onder water

Op deze website schrijf ik over – en test ik – meerdere soorten horloges uit. De meesten vallen onder de categorie sporthorloges. Dit zijn horloges waar je prima mee kan zwemmen. Ze zijn vaak waterdicht tot en met 50 meter .Dit is voor mensen die graag zwemmen, bijvoorbeeld in een zwembad of in open water, meer dan voldoende. Helaas moet je bij de meeste horloges een externe hartslagband om, zoals de Polar H10 of een Garmin HRM Swim, om de hartslag te kunnen meten. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer horloges waarmee je wel gewoon via de pols de hartslag kan meten. Hieronder bekijk ik een aantal horloges waar sporters met een liefde voor zwemmen en water erg gelukkig van worden.

Waarom hartslag onder water meten?

Jouw hartslag tijdens een zwemtraining zegt veel over o.a. de type training, intensiteit, jouw fysiek en het aantal calorieën dat je in het water gebruikt. Dit zijn enorm nuttige gegevens om te hebben als je aan het trainen bent. Ook is het handig om zo goed een training te analyseren, zodat je sneller vooruitgang kan boeken. Daarnaast is het fijn om op hartslag te kunnen trainen in het water.

Geschikte horloges

De onderstaande horloges meten de hartslag in het water. Dit is slechts een kleine selectie. Er zijn veel meer horloges geschikt. De onderstaande horloges heb ik echter allemaal uitgetest, vandaar dat ik van deze modellen zeker weet hoe ze de hartslag meten onder water!

Tip: Ik gebruik zelf de Garmin Forerunner 745 (lees mijn review!) voor al mijn activiteiten. Dit horloge meet enorm veel zwemstatistieken en kan de hartslag onder water meten. Bekijk hier de prijsvergelijker van dit model.

Tips om de hartslag zo goed mogelijk te meten in het water

Soms wordt de hartslag niet altijd even goed gemeten. Dit kan een aantal oorzaken hebben, zoals een defect aan de sensor. Meestal helpt het gewoon om het horloge opnieuw op te starten en de onderstaande tips te volgen:

  • Zorg dat de optische hartslagsensor (met het groene lampje) in contact blijft met de huid. Er mag geen ruimte tussen de sensor en de pols zitten.
  • Draag het horloge tijdens het zwemmen nauwsluitend. Doe dit echter niet te strak, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de bloedstroom.
  • Als je het te los draagt gaat het horloge schuiven om de pols. De kans bestaat dan dat de sensor het contact met de huid verliest in het water.
  • Stel de juiste activiteit en zwembadlengte in.
Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.