Home » Blog » watchOS 8 is uit: Alles wat je moet weten over het horloge besturingssysteem van Apple

watchOS 8 is uit: Alles wat je moet weten over het horloge besturingssysteem van Apple

WatchOS8 is uit

Op 20 september 2021 heeft Apple de nieuwste versie van het horloge besturingssysteem gelanceerd. Deze heeft de naam watchOS 8 gekregen. Het gaat hier om een iets grotere update met daarin een aantal verbeteringen en nieuwe functies. Met name de fietsfuncties, wellnessfuncties, wijzerplaten, wallet-app en home-app zijn volledig onder handen genomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit nieuwe besturingssysteem. Deze grote update voor Apple horloges is op het moment beschikbaar voor Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 en Apple Watch Series 7. Toekomstige Apple horloges zullen natuurlijk ook draaien op watchOS8.

Wat is WatchOS 8?

watchOS 8 is een update van het besturingssysteem dat Apple gebruikt op horloges. Het wordt voorgeschoteld als een grote update, maar het gaat eigenlijk om een aantal kleine verbeteringen met een aantal leuke vernieuwingen. De update komt in het najaar van 2021 bij elke gebruiker met een geschikt Apple horloge. De belangrijkste vernieuwingen zijn de wijzerplaten en verbeteringen in apps, zoals de wellnessfuncties, wallet app en home app.

Alle vernieuwingen op een rij

Hieronder zie je een kort overzicht van alle vernieuwingen die Apple is de WatchOS 8 update heeft verpakt.

Trainingsupdates

Waar Garmin het activiteitenprofielen noemt, noemt Apple dit trainingen, workouts of trainingtypes. Met de nieuwe update komen er twee profielen bij: Tai Chi en Pilates. Je kan deze workouts nu eenvoudig tracken. Handig als je graag je hartslag en aantal calorieën per Pilates of Tai Chi workout wilt tracken.

Tai Chi Apple watchOS8

Fietsfuncties

Ook voor de fietsers (Outdoor Cycle) heeft Apple een aantal vernieuwingen. Zo is het nu mogelijk om tijdens de workout automatisch te pauzeren en te hervatten. Dit is handig als je onderweg bijvoorbeeld stopt voor een korte pauze of als je vaak voor stoplichten moet staan om de stad uit te fietsen op de wielrenfiets. Op deze manier wordt echt de gemiddelde snelheid en bewegingstijd gemeten en niet de tijd die je staat te wachten of niets doet. Ook handig voor mensen die vaak vergeten het horloge tussendoor op pauze te zetten.

Calorieën op een e-bike

Wie denkt dat fietsen op een e-bike niet goed is als cardio-workout heeft het – volgens dit onderzoek – goed mis. Het heeft zeker de potentie om een goede workout te zijn, ook als je het vergelijkt met de normale fiets. De nieuwe watchOS 8 update heeft het algoritme bijgewerkt voor mensen die op de elektrische fiets fietsen. Het analyseert nog beter de gegevens, zoals hartslag en GPS, om te bepalen of de gebruiker fiets met of zonder ondersteuning.

Gesproken feedback

Je kan via de ingebouwde luidspreker van het horloge, via Airpods of andere geschikte bluetooth koptelefoons gesproken feedback krijgen tijdens workouts. Dit zijn bijvoorbeeld de mijlpalen, status van de huidige training en andere vooraf ingestelde feedbackopties.

Verbeterde SOS functie en valdetectie

Apple horloges (nieuwere modellen) herkennen wanneer de gebruiker valt tijdens trainingen, zoals fietsen. De algoritmes omtrent deze functie hebben in de nieuwe update een aantal verbeteringen meegekregen. Je kan nog steeds een noodcontact instellen, die je met één druk op de knop kan inschakelen nadat het horloge een val heeft gedetecteerd.

Valdetectie watchOS8

Breathe-app

Apple richt zich de laatste tijd steeds meer op wellness en mindfulness. De nieuwe ademhalingsapp in de watchOS8 update is dan ook niet onverwacht. Je kan  deze app gebruiken om een ademhalingsoefening te doen. Je haalt nog meer uit de app als Fitness+ abonnee. Dan kun je gebruik maken van begeleide meditaties in audiovorm.

Ademhaling tijdens slaap

Deze functie vind ik op mijn Forerunner 745 horloge erg fijn. Je kan na een nacht slapen, naast hartslag, slaaptijd en bloedzuurstofniveaus ook de ademhalingsfrequentie zien. Een leuke verbetering. Je ziet na een nacht duidelijk hoeveel keer je per minuut ademt tijdens je slaap. Dit zie je terug in de app op de telefoon.

Overige verbeteringen

Naast de bovenstaande verbeteringen, kunnen gebruikers met een geschikt Apple horloge ook de volgende updates verwachten in watchOS 8:

 • Meer Wallet functies (nog niet allemaal in Nederland beschikbaar)
 • Home-app aangepast
 • Mogelijk om via de HomePod berichten te versturen via het horloge
 • Een aantal nieuwe wijzerplaten, zoals een eigen profielfoto gebruiken
 • Snel berichten sturen, ook met GIFjes
 • Nieuwe Niet-Storen modus genaamd Focus
 • Foto app opnieuw ontworpen. Eenvoudig een foto vinden en navigeren tussen afbeeldingen in de collectie
 • Meerdere timers instellen via Siri met labels
 • Contacten rechtstreeks vanuit de app bewerken
 • Always on Display beschikbaar voor meerdere horloge apps
 • Mogelijk om het horloge te bedienen voor mensen die een arm missen verbetert
 • Find Items en Find Devices aangepast
 • Muziek app is socialer geworden, je kan nu eenvoudiger muziek delen
 • Weer-app geeft meldingen bij noodweer en weerswaarschuwingen

Conclusie

De watchOS 8 update van Apple wordt weggezet als een grote update, maar in de praktijk lijkt dit wel een beetje tegen te vallen. Er zitten wel een aantal leuke kleine verbeteringen in die het voor Apple Watch gebruikers wat prettiger maken om met het horloge te werken.

Geschikte horloges

Druk op de Bekijk-knop om er meer over te lezen.

Veelgestelde vragen

Een aantal vragen en antwoorden over het nieuwe watchOS 8 besturingssysteem voor Apple horloges.

Voor welke horloges is watchOS 8 beschikbaar?

De nieuwe update is beschikbaar op Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 en Apple Watch Series 7. Nieuwere modellen, zoals wellicht de Apple Watch Series 8 in de toekomst zullen natuurlijk ook dit nieuwe besturingssysteem automatisch meekrijgen. Oudere horloges vallen helaas buiten de boot.

Zijn alle nieuwe functies ook in Nederland beschikbaar?

Vrijwel alle functies kun je in Nederland gebruiken. Toch zal niet alles voor iedereen werken. Met name de nieuwe wallet-functies kennen in Nederland en België nog wat gebreken. Niet alle functies zijn in alle regio’s of alle talen beschikbaar.

Vanaf wanneer kan je upgraden naar watchOS 8?

Apple rolt de nieuwe update vanaf 20 september langzaam uit. Het kan zijn dat je iets langer moet wachten. Je krijgt hier automatisch een melding van op je horloge en in de horlogeapp van de telefoon. De updates aan Apple Fitness+ zijn vanaf 27 september 2021 te downloaden.

Afbeeldingen afkomstig van Apple.com

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.