Home » Blog » GPS, GLONASS, Galileo en BeiDou in sporthorloges uitleg

GPS, GLONASS, Galileo en BeiDou in sporthorloges uitleg

GPS GLONASS WAT IS DAT DEFINITIE

Een sporthorloge kopen kan in meerdere categorieën. Eén van de categorieën die we vaak in (online) winkels zien is een GPS horloge. Dit is een horloge met GPS-functie, waardoor je bijvoorbeeld je route bij kan houden zonder dat je hier een smartphone voor bij je hoeft te dragen. Na het lopen of fietsen van een route, synchroniseert het horloge, smartwatch, sporthorloge of activity tracker met bijvoorbeeld een telefoon en geeft het de route door die je hebt uitgevoerd. Er zijn verschillende GPS navigatie satelliet systemen. GPS is de bekendste maar we zien tegenwoordig ook vaak GLONASS, Galileo en soms zelfs BeiDou terug in sporthorloges. Hieronder vind je een uitleg over deze systemen.

GPS

GPS staat voor Global Positioning System. Het is een wereldwijd satelietplaatsbepalingssysteem, ontwikkeld in 1967. Het eerste gebruik was oorspronkelijk voor de Amerikaanse strijdkrachten. Tot de opkomst van GLONASS, BeiDou en Galileo was GPS het enige volledige operationele satelietbepalingssyteem. Het systeem wordt overal ter wereld in veel verschillende apparaten toegepast. Zo ook in veel sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

GLONASS

GLONASS is een satelietbepalingssysteem en staat voor: Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema, maar wordt ook wel Global Navigations Satilite System genoemd. Het is een ruimtegebaseerd satellietnavigatiesysteem dat een civiele radionavigatiesatellietservice biedt en wordt ook gebruikt door de Russische ruimtevaartverdedigingskrachten Het heeft een wereldwijde dekking van 24 satelieten. Het wordt tegenwoordig ook vaak in sporthorloges en dergelijke gebruikt. Het kan potentieel accurater zijn

Galileo

De Europese unie en de European Space Agency (ESA) zijn in maart 2002 overeengekomen om een eigen alternatief voor GPS te introduceren. Dit is het Galileo-positioneringssysteem en werd operationeel op 15 december 2016. Ontvangers kunnen signalen van zowel Galileo als GPS met elkaar combineren wat de nauwkeurigheid aanzienlijk zou moeten vergroten. Ook al is het mega-project al live, zal naar verwachting Galileo in 2020 volledig werkzaam moeten zijn.

BeiDou

BeiDou begon ooit als een lokaal netwerk in Azië en de Stille Oceaan. China heeft al aangegeven dat er een tweede generatie BeiDou-navigatiesystemen komt. BeiDou komen we als navigatieoptie nog niet veel tegen op smartwatches en horloges.

Veelgestelde vragen over dit soort GPS systemen

Hieronder een aantal vragen die we veel te horen krijgen beantwoord

Wat is het beste navigatiesysteem voor horloges? GPS, Galileo of GLONASS?

In theorie zou een combinatie van de systemen de beste nauwkeurigheid moeten geven. Echter is Galileo nog niet volledig operationeel. Galileo moet een nauwkeurigheid minder dan een meter nauwkeurig behalen. Op het moment behalen wij het beste resultaat met enkel GPS of bij sommige Garmin toestellen GPS + GLONASS. Toch is het sterk afhankelijk van waar je bent. Zie ook de laatste vraag in deze rij.

Wat is nauwkeuriger GPS of GLONASS?

Qua positionele nauwkeurigheid is GPS over het algemeen iets beter dan GLONASS, maar vanwege de verschillende positionering van de GLONASS-satellieten heeft GLONASS een betere nauwkeurigheid op grote breedtegraden (ver naar het noorden of zuiden)

Wat is Garmin GLONASS?

GLONASS. Afkorting voor Global Navigation Satellite System, GLONASS is een Russisch satellietgebaseerd navigatiesysteem dat samenwerkt met GPS (Global Positioning System) om positie-informatie te leveren aan compatibele apparaten. Garmin gebruikt over het algemeen GPS, maar gebruikers kunnen op sommige modellen ook kiezen voor alleen GLONASS, alleen GPS of GLONASS + GPS.

Gebruikt GLONASS meer batterij?

Ja, GLONASS gebruikt op de meeste toestellen meer batterij. Doe je bijvoorbeeld een triathlon, kun je het beste kiezen voor alleen GPS.

Welke soort GPS moet ik gebruiken?

Als je je op een hogere breedtegraad bevindt (noord of zuid – denk aan Rusland of Australië), ga dan voor GPS + GLONASS omdat GLONASS een hogere breedtegraad bestrijkt.
Terwijl op lage breedtegraden, GPS presteert beter en geeft veel betere nauwkeurigheid dan de GLONASS, vanwege zijn hoge dekking over de hele wereld. Toch blijft het een kwestie van uittesten. Probeer eens op dezelfde dag onder dezelfde omstandigheden hetzelfde rondje te doen, telkens met een andere vorm van satelietbepaling. Kijk wat voor jouw omgeving het beste werkt.

De drie belangrijkste systemen met elkaar vergeleken

Hieronder zie je in een tabel een overzicht van de drie systemen. (bron)

Gps GLONASS Galileo
Totaal aantal satellieten min. 24 + 3 24 27 + 3
Satellieten per baan 4 8 10
Aantal banen 6 3 3
Afstand tussen de banen 60° 120° 120°
Omlooptijd 11 uur 58 minuten 11 uur 15 minuten 14 uur 22 minuten
Hoogte 20 200 km 19 100 km 23 616 km
Max. geografische breedte 55° 60° 60°
Inclinatie 55° 64°8′ 56°
Frequenties L1: 1575,42 MHz
L2: 1227,60 MHz
L5: 1176,45 MHz (modernisering)
Satellietafhankelijk
1246-1257 MHz
1602-1616 MHz
1164-1215 MHz
1215-1300 MHz
1559-1592 MHz
Modulatie CDMA FDMA
CDMA (modernisering)
CDMA
Coördinatensysteem WGS84 PZ90.02 GTRF
Referentietijd GPS-tijd = TAI − 19 seconden UTC + 3 uur TAI
Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *