Home » Blog » Wat is de Garmin Body Battery en hoe werkt deze precies?

Wat is de Garmin Body Battery en hoe werkt deze precies?

Body Battery Garmin uitleg wat is het

Eerder heb ik deze functie al kort toegelicht in dit artikel met betrekking tot de Forerunner 745. De Body Battery die veel (maar niet alle) Garmin horloges meten is in korte tijd erg populair geworden. Ook bij ons thuis vragen wij vaak aan elkaar: “Hoe vol is jouw batterij nog?”, om deze daarna met elkaar te vergelijken. De Body Battery geeft met een cijfer tussen de 0 en 100 aan hoe vol jouw batterij is. Garmin ziet hier jouw lichaam als batterij die je op kan laden door te rusten en die leegloopt door het ondernemen van activiteiten, het hebben van stress, drinken van alcohol en dergelijke. Hoe werkt dit precies? Ik ben voor jou in de wereld van de Body Battery van Garmin gedoken.

Wat is de Body Battery van Garmin?

Garmin Body Battery is een technologie ontwikkelt door Firstbeat Analytics. Het is een score tussen de 0 en 100, waar een lage score betekent dat je weinig energie over hebt. Een hoge score betekent dat je fysiek en mentaal opgeladen bent. Kort gezegd: De Body Battery score is een verzameling van gegevens die het horloge meet, zoals stress, herstel, slaap en lichamelijke activiteit. Slapen en herstel zorgen er voor dat de lichaamsbatterij wordt opgeladen. Activiteiten en stress zorgen dat de batterij leegloopt. De belangrijkste factor voor de score zijn de analyses van signalen van het hart. Dit zijn bijvoorbeeld de hartslagvariabiliteit (HRV) en stress.

De score uitgelegd

Een hoge waarde is perfect om de dag mee te beginnen, een lage Body Battery score is normaal tegen het einde van de dag. Soms ook als je een flinke workout hebt gedaan. De score zegt wat over je energieniveau en energiereserves.  Het energieniveau is bij:  

 • 0 tot 26: Zeer laag
 • 26 tot 50: Laag
 • 51 tot 75: Medium
 • 76 tot en met 100: Hoog

Wist je dat: In juli 2020 heeft Garmin het bedrijf Firstbeat overgenomen. Dit vond ik zelf erg groot nieuws, omdat Firstbeat groot is geworden in fysiologische analyses en metrische gegevens voor consumentenapparaten op het gebied van gezondheid, welzijn, fitness en prestatiemarkten. Garmin is groot geworden in het meten van deze gegevens. Een ideale match dus! Dat blijkt ook uit de immens populaire Body Battery-functie.

Uitleg in een video

De tak van Garmin in Singapore heeft een interessante video gemaakt over dit onderwerp

Een aantal kenmerken van deze functie

De functie meet dus je energiereserves op een dag en weergeeft dit met een score van 0 tot 100. Een aantal dingen om rekening mee te houden:

 • De meting is het meest nauwkeurig als je het horloge de hele dag én de nachten draagt. Zo kan Garmin de meeste gegevens verzamelen om deze te combineren tot één score.
 • Cafeïne drinken heeft geen directe invloed op de meting. Bij het drinken van alcohol zie je dit vaak wel direct terug in de Body Battery. Cafeïne heeft wel een negatieve invloed op je slaap, waardoor je minder goed herstelt en de Body Battery niet goed vult.
 • Stress, weinig slaap en een slechte nachtrust zijn de grootste boosdoeners voor een lage Body Battery Score.
 • Begin je de dag met een score onder de 50, dan weet je eigenlijk dat je meer moet rusten en focussen op herstel
 • Begin je de dag met een hele  hoge score, bijvoorbeeld tussen de 80 en 100? Dan ben je klaar voor een dag met meer activiteiten
 • Als je ziek bent, is het lastiger om de batterij op te laden. Je lichaam heeft veel energie nodig om bijvoorbeeld de griep en koorts te verslaan. Over dit onderwerp heeft Garmin zelf een heel interessant artikel geschreven.

Goed om te weten: Elke persoon is uniek. De Body Battery score geeft een goede indicatie van jouw energieniveaus en energiereserves, maar niet leidend.

Hoe kan je deze functie gebruiken?

Vaak voel je zelf wel of je goed of slecht hebt geslapen. Ook voel je dat de batterij bijna leeg is en dat je minder energie hebt. Toch kan de Body Battery erg handig zijn om een aantal wijzigingen aan te brengen in je leven, zodat je nog meer energie hebt op een dag.

Een voorbeeld:

Ik draag al een tijdje de Forerunner 745 van Garmin. Dit horloge meet de Body Battery. In de onderstaande grafiek zie je mijn lichaamsbatterij van de afgelopen 7 dagen. Ik heb er een aantal nummers bij gezet. Onder de afbeelding leg ik uit waarom de Body Battery is gedaald of gestegen. Het gaat hier om een grafiek van zondagnacht tot en met zaterdagochtend. Dit zie je onderaan de afbeelding staan. De grootste stijgingen in de grafiek zijn de slaapmomenten.

Mijn Body Battery Garmin
 1. Zondag op maandag heb ik een lange nacht geslapen. Ik heb niet gesport in de avond, geen koffie meer gedronken na 12:00 en heerlijk geslapen.  
 2. Maandag heb ik een lange dag gewerkt. De Body Battery is flink gedaald tussen punt 1 en punt 2. Daarna ben ik gaan sporten, waardoor de Body Battery nog verder is gezakt.
 3. Dinsdag heb ik korter gewerkt, maar in de avond wel tot later opgebleven om voetbal te kijken (met een biertje) om het eerste doelpunt van Messi te zien in dienst van PSG. Alcohol en daarna alle samenvattingen nog kijken hebben een nadelig effect op de Body Battery.
 4. Een middagdutje in de vorm van een powernap van 20 minuten doet wonderen. Dit zie je ook een klein beetje terug in de grafiek.
 5. Woensdagavond is mijn vaste sportavond in de sportschool. De Body Battery loopt nog verder leeg en is na het sporten – net voor het slapen – op het laagste punt van de week
 6. … dit zie ik donderdag ook nog terug in hoe ik wakker ben geworden en gaan slapen. Gelukkig doe ik het vrijdag en zaterdag rustig aan.
 7. Vrijdag op zaterdag heb ik heerlijk geslapen. Ik heb mijn eigen batterij weer goed opgeladen, zodat ik zondag weer kan sporten en herstellen,.. om zo maandag weer energiek aan de week te beginnen!

Leuk om te weten: Fitbit heeft deze functie ook, maar noemt deze de Dagelijkse Herstelscore (soms ook gereedheidsscore), of in het Engels de Daily Readiness Score. Deze zit ook op de nieuwe Fitbit Charge 5 en het gezondheidshorloge Fitbit Sense. Helaas is deze functie vooralsnog alleen voor Fitbit Premium leden beschikbaar. De Body Battery van Garmin is wel gratis te gebruiken als je een geschikt horloge bezit.

Horloges die deze functie hebben

De onderstaande horloges kunnen de Body Battery meten. Druk op het horloge voor meer informatie:

Veelgestelde vragen over de Body Battery van Garmin

Een aantal vragen en antwoorden over deze functie die op een groot aantal Garmin horloges terug te vinden is.

Wat zijn de stippellijnen in de grafiek?

Als je het horloge even niet draagt of de Garmin heeft – om de een of andere reden – niet voldoende gegevens gemeten, dan wordt er een schatting gemaakt. Deze zijn gebaseerd op de gemiddelden van alle Garmin gebruikers en van eerder gemeten gegevens. Voor de beste inschatting moet je het horloge zo vaak mogelijk dragen.

Als ik een activiteit doe gaat de Garmin Body Battery flink omlaag, klopt dat?

Jazeker. Het ondernemen van activiteiten, zoals sport en workouts, zorgt voor een afname van jouw energieniveau en energiereserves. De Body Battery score gaat dus omlaag. Je moet wel beseffen dat op lange termijn het juist heel goed is. Wie veel beweegt en sport krijgt meer energie en een beter herstelvermogen en uithoudingsvermogen. Dit heeft heel veel positieve invloed op de Body Battery score.

Ik heb veel last van stress. Zie je dit ook terug in de score?

Ja. Dat zie je zeker terug in de score. Stress is een van de belangrijkste factoren waardoor de Body Battery leegloopt. Er zijn ook Garmin horloges, zoals dit model, die ook een aparte stressscore geeft.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.