Home » Blog » Wandelhorloges: De beste activity trackers en horloges om mee te wandelen

Wandelhorloges: De beste activity trackers en horloges om mee te wandelen

Wandelhorloge wandelhorloges kopen

Wandel je graag en wil je al je wandelingen graag bijhouden? Dan is een goede activity tracker of sporthorloge erg goed geschikt. Je draagt dan een soort horloge om je pols die al je activiteiten bij kan houden. Zo kun je tijdens de wandeling bekijken hoeveel kilometer je al gewandeld hebt, hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je al kwijt bent geraakt. Na je wandeling bekijk je de route (mits het horloge eigen GPS of gedeelde GPS heeft) die je hebt gelopen en allerlei andere handige statistieken. Hieronder bekijken we de beste wandelhorloges voor jong en oud!

Dit artikel heeft in 2021 weer een grote update gehad waarin enkele nieuwe horloges zijn toegevoegd!

De beste horloges om mee te wandelen

Het artikel beginnen we direct met een overzicht van de beste wandelhorloges 2021. Deze horloges zijn onderverdeeld in drie categorieën, mijn favoriet, beste activity tracker en budgetoptie. Als je op het plaatje of de onderstaande buttons klikt, zie je direct de beste prijs van het horloge. Verderop in het artikel leg ik uit waarom dit de beste horloges zijn voor wandelaars.

Mijn favoriet 2021

Fitbit Sense

 • Premium wandel- en sporthorloge
 • Erg gebruiksvriendelijk horloge + app
 • Eigen GPS
 • Beste gezondheidshorloge van 2021

Beste activity tracker

Fitbit Charge 4

 • Eigen GPS ingebouwd
 • Werkt met de Fitbit app samen (gebruiksvriendelijk)
 • Goede pasvorm
 • Vriendelijke prijs
 • Batterijduur in GPS modus wel beperkt

Wandelen & rennen

Garmin Forerunner 45 en 45s

 • Beste budget hardloophorloge
 • Goed geschikt om mee te wandelen
 • Allround horloge om mee te sporten
 • Werkt goed met de Garmin Connect app

Let op: De horloges en trackers in dit overzicht zijn erg goed geschikt voor (actieve) wandelaars. Zoek je meer een uitgebreid horloge om mee te (multi)sporten, hiken of zoek je uitgebreide functies, zoals routebegeleiding of hartfilmpjes maken? Dan zijn deze horloges, op de topklasse na, minder geschikt.

Wat moet een wandelhorloge bevatten?

Voordat je een nieuw horloge gaat kopen voor tijdens het wandelen, is het goed om te bepalen wat jouw doel is voor een nieuw horloge tijdens het wandelen. Wil je bijvoorbeeld alleen een activity tracker waarmee je het aantal stappen en de route bij kan houden, en je vind het niet erg om altijd je telefoon ook mee te nemen? Dan is een tracker zonder GPS een prima koop. Goedkope activity trackers pakken namelijk de GPS over van een telefoon. Dit wordt ook wel gedeelde GPS genoemd.

De beste wandelhorloges 2021

Wil je echter een horloge met een zelfstandige GPS en net iets meer functies? Dan zou je een van de horloges uit de onderstaande lijst eens uit kunnen proberen. Een wandelhorloge hoeft vaak net iets minder functies te bevatten dan een horloge voor bijvoorbeeld een triatleet. Je bent als wandelaar vaak tevreden met een horloge die de volgende kenmerken heeft:

 • Eigen GPS waarmee je de route kan bekijken
 • Stappenteller
 • Hartslagmeter
 • Calorieënteller
 • (regen)waterdicht, omdat het niet tijdens alle wandelingen droog is
 • Mogelijkheid om te koppelen aan apps, zoals Strava, Polar Beat, Garmin Connect en Fitbit
 • Meer dan alleen wandelen kunnen tracken. Misschien dat je soms ook een andere sport wilt bijhouden via een wandelhorloge, sporthorloge of activity tracker.

De onderstaande vier horloges bevatten allemaal de bovenstaande kenmerken, tenzij anders vermeldt.

Fitbit Sense: het beste wandelhorloge van 2021

Met het bepalen van de topklasse en beste horloges probeer ik met zoveel mogelijk factoren rekening te houden. Dat moet wel, anders zou ik de Garmin Fenix 6x pro overal bovenaan zetten. Dit horloge bevat echter veel te veel functies voor mensen die voornamelijk wandelen. De Fitbit Sense staat daarom voor mij bovenaan de lijst met beste wandelhorloges van dit moment. Het horloge is erg gebruiksvriendelijk, heeft een eigen zeer betrouwbare GPS en werkt naadloos samen met de Fitbit app. Daarnaast is het ook nog eens een erg goed gezondheidshorloge. Je meet er o.a. hartslag, ECG hartfilmpjes, zuurstofsaturatie in het bloed, huidtemperatuur, slaap en nog veel meer mee.

Fitbit Charge 4: De beste activity tracker voor wandelaars

Fitbit Charge 4

Eigen GPS – Stappenteller – meet hartslag – houdt verbrandde calorieën bij | waterdicht tot 50 meter | koppeling met meerdere apps mogelijk, werkt het beste met de Fitbit app | kan ook fietsen, hardlopen en veel andere sporten tracken

De Fitbit Charge 4 is een activity tracker met een mooi design. Eerlijk toegegeven, vroeger vond ik persoonlijk Fitbit trackers niet echt heel interessant. Tegenwoordig echter maakt Fitbit echt hele goede trackers en horloges. Dit is dan ook voor het eerst dat ik een Fitbit tracker op nummer één zet in een toplijst. De Charge 4 verdient dat dan ook volledig. Het is een hele fijne tracker, die voor wandelaars alles kan wat nodig is. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Versa 2 van hetzelfde merk, is dat de Charge 4 een eigen GPS heeft, waardoor je tijdens wandelingen niet altijd ook een telefoon hoeft mee te nemen. Een aanrader voor jong en oud en iedereen die voor wandelen houdt. Deze activity tracker heeft een mooi design en de Fitbit app is een van de meest gebruiksvriendelijkste apps die we kennen, vandaar dat ik dit horloge vaak aanraad aan ook de oudere doelgroep.

Aanbiedingen Fitbit Charge 4 en laatste prijzen

Hieronder zie je de meest recente prijzen van de Fitbit Charge 4. Ze zijn gesorteerd van laag tot hoog en we halen de prijzen dagelijks live op bij meerdere aanbieders. Zo ben je verzekerd van de beste prijs van dit moment!

Garmin Forerunner 45 en 45s

De Garmin Forerunner 45 en 45s gaan net een stapje verder dan de vorige twee horloges op sportgebied. Naast de ingebouwde GPS, die overigens erg nauwkeurig is, heeft het ook een ingebouwde coach, die je kan helpen met doelen behalen. Tijdens de wandeling meet de Forerunner 45 en 45s de route, aantal stappen, verbande calorieën en nog veel meer handige statistieken.

Goedkoop horloge wandelen, handig of niet?

Je kan dan bijvoorbeeld denken aan de Mi Band 3 of 4.  Deze kosten respectievelijk €29,95 en €39,95 en zijn prima trackers. Je ziet er je hartslag mee, ze hebben allebei een calorieëntracker en stappenteller. Het grootste nadeel is dat deze apparaten geen eigen GPS hebben, dus voor als je de route achteraf wilt bekijken, moet je altijd tijdens het wandelen ook je telefoon meenemen. Vind je dit niet erg? Dan is een goedkope activity tracker geen hele slechte koop. Toch wil ik er graag bij melden dat dit soort horloges vaak leuk zijn voor mensen die kennis willen maken met activiteiten tracken, maar al snel te weinig functies bevatten. Mijn advies is dan vaak ook om een horloge met eigen GPS te kiezen en niet met gedeelde GPS.

Enkele goedkope activity trackers om mee te wandelen op een rij

Xiaomi weet met de Mi Band series steeds meer marktaandeel te winnen. Waar ik vorig jaar nog de Mi Band 3 kon aanraden in deze lijst, is deze dit jaar verdwenen. Sinds de introductie van de Mi band 5 is de Mi Band 4 erg afgeprijsd. Deze horloges hebben geen eigen GPS, dus je moet wel je telefoon altijd meenemen om de route te kunnen tracken. Verder meten deze kleine en goedkope trackers wel hartslag, stappen en aantal calorieën.

Wandel-tracker Mi Band 4

De Mi Band 4 is een goedkoop instapmodel. Het horloge heeft geen eigen GPS, maar meet wel hartslag, stappen en aantal calorieën. Je kan deze tracker zien als een goede basistracker waarmee je (met een actieve telefoonkoppeling) de basis prima kan doen. Een leuke introductie voor mensen die meer willen leren en weten over het tracken van activiteiten. 

Mi Band 5

De Mi Band 5 is het nieuwste model van Huawei. Ik heb hier een Mi Band 5 review over geschreven. Hieronder bekijk je meer specificaties, de beste prijzen en aanbiedingen van deze activity tracker, waarmee je goed kan wandelen, op een rij.

Xiaomi Huami Amazfit BIP smartwatch om mee te wandelen

Amazfit BIP wandelhorloge wandelen wandelaar
Afbeelding credit: https://www.mi.com/us

Eigen ingebouwde GPS | Stappenteller | Hartslagmeting | Calorieënteller | Waterdicht  | koppeling met meerdere apps mogelijk via Bluetooth| Mogelijk om veel sporten mee bij te houden.

Xiaomi maakt goedkope trackers van hoge kwaliteit. De Amazfit BIP weet de Nederlandse markt steeds meer te veroveren. Ik kom de laatste tijd echt veel mensen tegen die een Amazfit om de pols hebben. Het fijne is dat dit horloge een eigen GPS heeft, zodat je na een wandeling precies kan bekijken wat voor route je hebt gelopen. Het apparaat is van goede en hoge kwaliteit, gaat niet snel stuk en is nog eens waterdicht ook wegens de IP68 certificering (stofdicht en waterdicht). Zo kun je ook in de regen wandelen.

Beste prijzen Xiaomi Huami Amazfit BIP

Hieronder zie je de beste prijzen en laatste aanbiedingen in de Nederlandse webwinkels. Onze servers en systemen zoeken dagelijks naar de beste prijzen voor alle producten die op Sporthorloge365 staan weergeven.

Overige opties voor wandelhorloges in 2021

De onderstaande horloges verdienen ook een plek in deze lijst, maar hebben de bovenstaande top 3 niet gehaald.

Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch om mee te wandelen hiken
Afbeelding credit: https://images.samsung.com/

Ingebouwde GPS | Houdt stappen bij | hartslagmeting aan de pols | inzicht in calorieënverbruik | waterdicht | werkt met bijna alle grote sport-apps | multisport mogelijk | erg populair als wandelhorloge | ook geschikt voor hikers

Dat de Samsung Watch één plekje boven de Apple Watch staat, betekent in dit geval niet dat de ene beter is dan de ander. Voor wandelaars scoren deze twee modellen even hoog. Het hangt er alleen net van af welk horloge je hebt. Zo koop je een Apple Watch Series 5 als je een Apple telefoon hebt en een Samsung als je een Android telefoon hebt. De Samsung Galaxy watch is een echte smartwatch, waarmee je ook activiteiten bij kan houden. Het horloge is iets duurder vergeleken met andere horloges uit de lijst, maar je krijgt er dan wel een geweldige smartwatch voor terug. Het apparaat heeft eigen GPS en meet eigenlijk alle gezondheidsstatistieken die je maar wilt. Voordeel is dat de Samsung Galaxy Watch er ook nog eens erg mooi uit ziet!

Beste prijs Samsung Galaxy Watch

Hieronder zie je de laatste aanbiedingen in onze Samsung Galaxy Watch prijsvergelijker

Apple Watch Series 5

Apple Watch om mee te wandelen
Afbeelding credit: images.apple.com

Eigen GPS | Stappenteller | hartslagmeter | calorieëntracker | stof- en waterdicht | werkt goed met iOS apparaten samen | Kan veel sporten bijhouden naast wandelen | Geschikt om lang mee te hiken

De Apple Watch is onder Apple-telefoon-eigenaren de populairste smartwatch van allemaal. Heb je een iPhone en zoek je een geschikte combinatie met een horloge? Dan is de Apple Watch Series 5 erg geschikt Je kan er perfect mee wandelen en hiken. Ik vind persoonlijk dat de Apple Watch net iets gebruiksvriendelijker is dan de bovenstaande Samsung-versie, daarom raad ik het horloge ook aan voor ouderen die graag mooie wandelingen maken. Het horloge bevat alles wat je nodig hebt en zoekt in een wandelhorloge.

Beste prijzen Apple Watch Series 5

Hieronder zie je de prijsvergelijker van deze prachtige smartwatch, die al meerdere ontwerp-prijzen heeft ontvangen.

Forerunner 35 – wandelhorloge – 35 mm – GPS – Zwart

Garmin Forerunner 35 wandelen hiken
Afbeelding credit: https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/552962

Hartslagfunctie | Caloriemeter | eigen GPS | Snelheidsmeter |Trainingsfunctie | slaapmeter | werkt samen met alle grote sportapplicaties | Een echt sporthorloge, goed geschikt om mee te wandelen, ook voor hele lange wandelingen

De Garmin Forerunner-serie is een van de meest populaire serie sporthorloges onder sporters. Ik draag zelf ook een Garmin Forerunner om mee te sporten. De Forerunner 35 van Garmin is de instap-versie van deze serie, maar je kan wel genieten van alles wat Garmin te bieden heeft. Deze tracker houdt bij wandelingen netjes alle gegevens bij, zoals hartslag, route (GPS), snelheidsmetngen, hartslag en meer. Daarnaast krijg je gewoon inkomende berichten binnen vanaf je smartphone en kan je ook nog eens aanbevelingen krijgen voor trainingen van Garmin Coach (een functie op het horloge). Voor wandelaars is het een prachtig sporthorloge. Ik vind zelf het sporthorloge uiterlijk van de Forerunner-serie altijd wel stoer. Sommige mensen willen liever een horloge met meer een smartwatch-uiterlijk. De Forerunner 35 raden we zeker aan voor jong en oud.

Prijsvergelijker Forerunner 35

Hieronder zie je de beste prijzen voor dit sporthorloge.

Horloges voor fanatieke hikers

De bovenstaande horloges zijn meer geschikt voor mensen die graag veel wandelen. Ga je liever urenlang (of zelfs dagenlang) hiken in de bergen, dan zijn andere horloges vaak beter. Hieronder zie je een aantal horloges die ik zeker aan kan raden aan de fanatieke hiker:

 • Garmin Fenix 6
 • Suunto 9 Baro
 • Garmin Tactix serie
 • Casio Pathfinder-serie
 • Suunto Ambit3 Peak-versie

Veelgestelde vragen over de beste horloges voor wandelen

Een aantal vragen en antwoorden over de beste wandelhorloges

?️Wat is het verschil tussen GPS in combinatie met smartphone en eigen GPS?

Een smartwatch, activity tracker of sporthorloge met een eigen GPS kun je gebruiken zonder een smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken en achteraf de route bekijken in een app, en hoef je dus niet een smartphone mee te nemen. Horloges die werken in combinatie met smartphone kunnen alleen GPS (route) bijhouden als je de smartphone én het horloge meeneemt tijdens een wandeling. Met een niet-eigen-GPS-horloge kun je overigens prima gewoon wandelen, alleen kan je achteraf de route niet bekijken als je geen telefoon koppelt. Je ziet wel allerlei andere statistieken, zoals hartslag.  

⌚Heeft de “Activity tracker horloge met hartslagmeter- Stappenteller horloge dames – Waterdicht” een GPS?

In veel Nederlandse webwinkels wordt een activity tracker met de naam “Activity tracker horloge met hartslagmeter- Stappenteller horloge dames – Waterdicht” of een variant daarop verkocht. In de omschrijving staat de ene keer dat het apparaat wel een ingebouwde GPS heeft, de andere keer niet. Waarheid: Deze tracker heeft geen eigen GPS.

?Zijn dit horloges voor hikers?

Hiken en wandelen zie ik als twee verschillende dingen. De meeste horloges uit dit artikel zijn perfect geschikt voor wandelaars, en ook de fanatieke wandelaar. Wil je liever uren en soms dagen achterelkaar wandelen in verschillende (ruige) gebieden, dan heb ik een lijst gemaakt aan de onderkant van het artikel. Daar zie je sporthorloges en horloges om mee te hiken.

?️Heb je alle wandelhorloges zelf uitgetest?

Ik heb alle horloges uitgebreid getest, in mijn handen gehad en met de meeste horloges ook activiteiten uitgevoerd. Twee horloges uit de lijst heb ik – helaas – nog niet mogen testen, maar hier heb ik wel voldoende informatie over gelezen en bekeken, dat ik hier voldoende kennis over heb.

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.