Home » Blog » Hoe meten draagbare fitnesstrackers stappen?

Hoe meten draagbare fitnesstrackers stappen?

Stappenteller hoe werkt dat

Draagbare fitnesstrackers, zoals activity trackers, de beste sporthorloges en smartwatches, hebben eigenlijk allemaal een ingebouwde stappenteller. Hiermee meten ze het aantal stappen dat jij doet – vaak – per dag. Ook telefoons hebben dit soort stappentellers ingebouwd. Een fitnesstracker heb je echter de hele dag om en meet meerdere gezondheidsgegevens, zoals hartslag, stress en slaap. Een stappenteller werkt goed in combinatie met meerdere gegevens. Vandaar dat we een stappenteller dan ook aanraden in plaats van een stappenmeter op een telefoon. Hoe werken dit soort stappentellers en hoe meten deze de stappen zo precies?

Hoe worden stappen gemeten?

Een draagbare tracker ziet continu de bewegingen van het lichaam op een ingebouwde 3-assige versnellingsmeter. De gegevens worden vastgelegd bij alles wat je doet, waardoor de tracker kan traceren of de persoon naar voren loopt, hard rent of zelfs stilstaat. Al deze gegevens worden opgeslagen in de tracker voor verdere verwerking. Verwerking vindt plaats wanneer de gegevens worden overgebracht naar de software die is gekoppeld aan de fitnesstracker op de smartphone of laptop waarmee ze worden gesynchroniseerd.

Een persoonlijk algoritme

Omdat jij al persoonlijke gegevens met dit soort apps, bijvoorbeeld Polar Beat, Google Fit of Garmin Connect hebt gedeeld, worden de verzamelde gegevens via een persoonlijk algoritme uitgevoerd. Hierdoor kan de software detecteren wat de verschillende geregistreerde bewegingen eigenlijk inhouden.  De app laat het individu weten hoeveel stappen zijn genomen, met welke snelheid, het tempo en zelfs het aantal calorieën dat naar alle waarschijnlijk is verbrand. Met de je op een gebruiksvriendelijke manier met de informatie bekijken. Loop je met pijn in de knie? Dan kun je een patellabandje overwegen.

Horloges met een stappenteller

Je hebt in de (online) winkel een enorme keuze uit horloges met een stappenteller. Eigenlijk hebben alle moderne activity trackers al een goede stappenteller ingebouwd.

Losse stappenteller

Heb je geen zin in een horloge, maar draag je liever gewoon een draagbare stappenteller bij je als je er op uitgaat? Dan kun je ook goed een losse stappenteller kopen.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Brian Mann on Unsplash

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.