Home » Blog » EDA-sensor: hoe werk het? Meting van elektrodermale activiteit

EDA-sensor: hoe werk het? Meting van elektrodermale activiteit

EDA sensor

De nieuwe Fitbit Sense is uitgerust met een EDA-sensor. Deze sensor meet de elektrodermale activiteit, ook wel galvanische huidrespons genoemd, van de huid. Op deze manier kan de smartwatch een verbeterde stressscore geven. Veel EDA-activiteit kan namelijk een factor zijn die wijst op hoge emotie en stress. Toen ik voor het eerst hoorde dat de Fitbit Sense een EDA-sensor kreeg, reageerde ik waarschijnlijk hetzelfde zoals jij en dacht “EDA, wat is dat?”. Ik ben de afgelopen weken wat dieper in de materie gedoken en heb alles gelezen wat je maar kan lezen over EDA, stress, emoties en galvanische huidrespons. Erg interessant! In deze blog lees je alles over dit begrip. Ik heb geprobeerd dit zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, omdat het nogal een lastig begrip is.

Wat is elektrodermale activiteit?

Elektrodermale activiteit wordt in het Nederlands ook wel elektrodermale respons, huidgeleiding of galvanische reactie van de huid genoemd. De afkorting EDA staat voor Electrodermal activity. EDA is de variatie van de elektrische geleiding van de huid als reactie op zweetafscheiding. Zweten wordt in het menselijk lichaam gecontroleerd door het orthosympatische zenuwstelsel. Dit stukje zenuwstelsel werkt autonoom, dus volledig zelfstandig . Je hebt hier dus geen controle op. Als het sympathische zenuwstelsel wordt geprikkeld, neemt ook de activiteit van de zweetklieren toe. Dit zorgt weer voor geleiding van de huid. Deze geleiding staat vaak voor een emotionele reactie en wordt elektrodermale activiteit genoemd. Dat de menselijke huid elektrisch actief is werd in 1849 al opgemerkt door Dubois-Reymond in Duitsland. Deze technologie wordt in de gezondheidszorg al lang gebruikt en zien we ook terug in leugendetectors.

Fitbit Sense meet EDA

De nieuwe Fitbit Sense heeft een ingebouwde EDA-sensor. Deze meet dus de elektrodermale respons van de huid. In combinatie met meting van andere gegevens, zoals hartslag, geeft het horloge een stresscore. Ben je hierin geïnteresseerd? Dan kan je de Fitbit Sense kopen bij meerdere webwinkels..

Meet een EDA-sensor in het horloge of ik boos of verdrietig ben?

Nee. De reactie van de huid en zweetklieren op emoties en stress kan worden gemeten, maar het kan geen emotie aanwijzen. Het EDA-signaal is niet representatief voor het type emotie, maar voor de intensiteit ervan. Een Fitbit Sense kan bijvoorbeeld niet meten dat je op het moment verdrietig bent, middels een EDA-sensor of meting. Het kan wel aangeven dat er een verhoogde elektrodermale activiteit is gemeten bij jou, wat kan duiden op meer emotie en/of stress.

Interessant: Stress meten bij een persoon die niet kan praten

Deze technologie wordt ook ingezet bij mensen die niet kunnen praten wegens medische redenen. Hieronder kun je een hele interessante Ted Talk bekijken. Rosalind Picard legt hier uit hoe EDA-metingen werken. Ze legt uit dat de reactie van de huid wordt aangestuurd door het sympathische zenuwstelsel, een deel van het lichaam dat uit zichzelf werkt. EDA-metingen bij mensen met autisme, angstoornissen of mensen die niet kunnen praten of een (ernstige) vorm van hersenbeschadiging hebben, kunnen helpen om stress te herkennen. Zo worden stressvolle situaties herkend dankzij EDA-metingen. Dit kan voor hulpverleners enorm leerzaam zijn. De Ted Talk van Rosalind Picard is in het Engels. Via YouTube kan je ondertiteling aanzetten.

Kun je zelf elektrische activiteit en EDA metingen beïnvloeden?

Het sympathische zenuwstelsel werkt autonoom, maar toch kun je zelf de elektrische respons van de huid beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld rustgevende oefeningen, zoals een meditatie doen om er voor te zorgen dat je niet geprikkeld raakt. Denk je bijvoorbeeld aan verdrietige, emotionele of stressvolle situaties? Dan kan dit ook de EDA-meting beïnvloeden. Het vergt wel veel training om dit cijfer echt te beïnvloeden. Het is erg lastig om een prikkel van het sympathische zenuwstelsel te beïnvloeden, omdat dit een autonoom gedeelte is van het lichaam.

Waar wordt EDA voor gebruikt?

Dit soort metingen wordt al jaren veel gebruikt. Met de komst van de Fitbit Sense verwacht ik er steeds meer over te horen en lezen. Ook verwacht ik dat er steeds meer horloges met een EDA-sensor worden uitgerust in de toekomst. Deze technologie zien we ook terug bij psychologisch onderzoek en leugendetectors. In veel gevallen wordt het gecombineerd met de registratie van hartslag, ademhalingsfrequentie en bloeddruk, omdat het allemaal autonoom afhankelijke variabelen zijn. Daarnaast zien we deze meting terug bij de Scientology beweging als onderdeel van de screening.

Veelgestelde vragen en antwoorden over EDA en galvanische reacties

Een aantal vragen en antwoorden over deze nieuwe sensor die in de Fitbit Sense is ingebouwd.

Is het meten van elektrodermale activiteit nieuw?

Nee, dat is het zeker niet. Dat de huid elektrisch actief is werd al in 1849 ontdekt. Dertig jaar later werd opgemerkt dat EDA verband hield met de zweetklieren in de huid. Ook werd het snel daarna in verband gebracht met psychologische activiteit. Tegenwoordig wordt deze techniek gebruikt in de pyschiatrie en gezondheidszorg. In 2020 bracht Fitbit een horloge uit die de elektrodermale respons, huidgeleiding of galvanische reactie van de huid meet.

Kan je huidgeleiding beïnvloeden?

Je kan huidgeleiding en EDA-metingen beïnvloeden, maar dit is zeker niet makkelijk. Dit wordt namelijk aangestuurd door het sympathische zenuwstelsel. Dit gedeelte van het menselijk lichaam is niet onder bewuste controle en is dus autonoom.

Wat is een EDA meter?

Dit is een apparaat, of een sensor in het geval van de Fitbit Sense, dat de verandering in elektrische geleiding tussen twee punten in de tijd weergeeft . De twee stroompaden lopen langs het huidoppervlak en door het lichaam.

Meet een EDA sensor welke emotie ik voel?

Nee. Het EDA-signaal is niet representatief voor het type emotie, maar voor de intensiteit ervan. Is er een verhoogde elektrodermale activiteit in de huid? Dan wijst dit op meer emoties. Dit kunnen veel soorten emoties, zowel positief als negatief zijn. Zelfs tijdens je slaap heb je soms veel EDA activiteit in de huid.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.