Home » Blog » SpO2 tracken op een Fitbit Sense en Versa 3: Alles wat je moet weten

SpO2 tracken op een Fitbit Sense en Versa 3: Alles wat je moet weten

SpO2 tracken op Fitbit Sense en Versa 3

De Fitbit Sense heeft een ingebouwde SpO2-tracker die het zuurstofsaturatieniveau in het bloed meet. Er bestaat nogal wat verwarring over deze functie. Kun je bijvoorbeeld ook een SpO2-meting starten wanneer je wilt of trackt de Fitbit alleen in de nacht je zuurstofsaturatie? Veel mensen willen het percentage van het bloed dat met zuurstof wordt verzadigd weten. Het is zelfs een belangrijk medisch gegeven. Een Fitbit geeft een goede indicatie, maar vervangt zeker geen meting door een medisch expert. Ik heb deze functie uitgetest op mijn nieuwe Fitbit Sense. Hoe werkt SpO2 op een Fitbit Sense?

Tip: Benieuwd naar dit horloge? Lees mijn uitgebreide Fitbit Sense review dan eens!

Wat is Fitbit SpO2 precies?

Heel kort uitgelegd is SpO2: het percentage van het bloed dat met zuurstof wordt verzadigd. Dit gegeven wordt ook wel Zuurstofsaturatie (Oxygen saturation) genoemd. Het is dus het gehalte van zuurstof dat in het bloed aanwezig is. Bij de meeste mensen is deze waarde ergens tussen de 95% en 99%. Als je onder de 90% zit, is er eigenlijk iets goed mis. Meer informatie over dit begrip lees je hier. Meerdere varianten van Fitbit horloges kunnen SpO2 meten. Op het moment is het gezondheidshorloge Fitbit Sense een van de bekendste.

Fitbit Sense SpO2 aanzetten

Je kan op de volgende manier nachtelijke metingen aanzetten op een Fitbit Sense en Fitbit Versa 3 horloge:

Garmin Lily Xiaomi Mi Band
  1. open de Fitbit app
  2. Ga naar mijn account (linksboven)
  3. Klik op je horloge (bijvoorbeeld Sense of Versa 3)
  4. Ga naar Apps
  5. Klik op de SpO2-tracker app van de maker Fitbit
  6. Installeer de app en ga akkoord met de machtiging

SpO2 gegevens weergeven op het horloge

Heb je een geschikt horloge, zoals de Versa 3 of Fitbit Sense dan kun je ook een wijzerplaat downloaden die speciaal is gemaakt om SpO2 te weergeven. In het artikel waar een wijzerplaat downloaden naar linkt zie je hier een uitgebreid stappenplan voor. Een nog leukere wijzerplaat vind ik persoonlijk een eigen foto uploaden als achtergrond van een Fitbit horloge 😉.

Slaapgegevens en zuurstofsaturatieniveaus bekijken

Je kan alle gegevens bekijken in de app zelf. In sommige gevallen zie je helemaal geen app terug op het horloge zelf. Wees gerust. Als je het bovenstaande stappenplan hebt gevolgd, wordt SpO2 wel gemeten. Je kan dit allemaal goed terugvinden in de Fitbit app onder gezondheidsstatistieken, te bereiken via mijn account of direct op het Fitbit dashboard als je de app opent.

Kan ik ook NU een meting maken?

Nee, helaas kan je niet zomaar een meting starten om je SpO2 te meten. Dit is echter wel een functie waar de Fitbit gemeenschap veel naar vraagt. De hoop is dan ook dat deze optie er nog gaat komen. Ik verwacht echter alleen dat deze functie eerst nog uitgerold gaat worden op een nieuwer (nog uit te komen) Fitbit horloge. Er moeten namelijk enorm veel aanvragen bij diverse autoriteiten worden gedaan en goedgekeurd voordat deze functie in Europa gedaan mag worden. Vooralsnog moet je het doen met een nachtelijke meting.

Kun je SPo2 meldingen aanzetten?

Veel mensen willen graag dat de Fitbit Sense een melding geeft wanneer de SpO2 zuurstofsaturatieniveaus onder een bepaald percentage zijn. Net zoals bijvoorbeeld meldingen bij een te hoge of te lage hartslag. Dit kan helaas niet met zuurstofsaturatie via een pulseoximeting. Misschien gaat Fitbit dit wel ondersteunen in de toekomst, maar dan waarschijnlijk wel de hele verre toekomst. Ik zie dit persoonlijk niet snel gebeuren.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws en handige tutorials. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.