Home » Blog » Horloges met een pulsoximeter 2020: SpO2 en zuurstof in het bloed

Horloges met een pulsoximeter 2020: SpO2 en zuurstof in het bloed

Pule Ox SpO2 horloge smartwatch

Tegenwoordig zijn steeds meer smartwatches, activity trackers en sporthorloges voorzien van een pulsoximeter. Deze meet het gehalte zuurstof dat aanwezig is in het bloed. Hoe werkt dit precies en welke horloges, smartwatches en activity trackers zijn geschikt om het percentage SpO2 te meten in het bloed? Uitgelicht: De Huawei GT 2e Sport meet SpO2-waarde in het bloed nauwkeurig. Lees de Huwei GT 2e Sport review.

Wat is pulsoximetrie?

Pulsoximetrie wordt ook wel afgekort als Puls-Ox. Het is een methode waarmee de verzadiging van zuurstof in de bloedbaan wordt gemeten. Zuurstofsaturatie kan worden omschreven als het gehalte van zuurstof aanwezig in het bloed. Meer informatie kan je zien in de onderstaande Engelstalige video.

Tip: je kan automatisch gegenereerde ondertiteling aanzetten op YouTube zelf

Hoe wordt SpO2 gemeten in sporthorloges?

Horloges maken gebruik van een niet-invasieve­ methode om dit gegeven op te meten. Dit is een manier waarbij er geen incisie of andere manier van binnendringen wordt gebruikt. Compatibele horloges maken gebruik van een combinatie van rode en infrarode lichten met sensoren aan de achterkant van het horloge. Die meet vervolgens het percentage aan zuurstofrijk bloed. Via het menselijke ademhalingssysteem wordt zuurstofrijk bloed verspreid door het lichaam. Veranderingen in het cijfer SpO2 kan wijzen op een verandering in gezondheid.

Welke horloges zijn geschikt?

SpO2 kan tegenwoordig ook gemeten worden in horloges. Geschikte horloges zijn onder andere de Garmin vivosmart 4, Fenix 6X en Forerunner 245/645/945. Ook het merk Withings maakte tijdens de CES2020 beurs de ScanWatch met SpO2-sensor bekend. Zowel de Ionic- als de Versa- smartwatches zijn voorzien van een op licht gebaseerde SpO2-sensor, een pulsoxymeter die het zuurstofniveau in het bloed meet. Daarnaast zijn ook veel Fitbit horloges goed geschikt. Bekijk hier een overzicht van Fitbit horloges met zuurstofsaturatie (SpO2 meter).

€96,99
€139,00
Bol.com
€109,00
€139,00
Bol.com
€219,99
Coolblue.nl
€331,00
Coolblue.nl

Wat is een normale SpO2% waarde?

Een waarde van minimaal 95% wordt als een normale waarde SpO2 gezien. Deze waarde kan wel beïnvloed worden door zaken zoals hoogte, gezondheid van de persoon waarvan de waarde wordt opgemeten en de soort activiteit die wordt uitgevoerd. Als de waarde onder de 90% wordt gemeten heet die desaturatie of hypoxemie.

nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

4 reacties op “Horloges met een pulsoximeter 2020: SpO2 en zuurstof in het bloed”

 1. Pingback: Garmin meten en weten; welk horloge moet ik kopen? ⋆ Sporthorloge365

 2. Fitbit IONIC en Versa en de ingebouwde SpO2 sensor.
  Wat doet het? En wat kun je ermee?

  Een curve weergeven zonder cijfers, je kunt zien of je een lage variatie of een hoge variatie hebt. Het zegt eigenlijk niets.

  Deze curve wordt weergegeven na minimaal 3 uur slaap op je telefoon.
  De curve is altijd achteraf.

  Wat heb je aan deze meeting?
  Het geeft een nummer weer over je slaapritme en je ademhaling en is achteraf middels SpO2 meting. Hoe hoger hoe beter maar de cijfers worden niet verklaard!
  Heb je hier wat aan bij het sporten? Nee.

  Het geeft een waarde na slaap met een curve. Low variation of High variation.
  Wat is een kleine variatie volgens Fitbit? Er worden geen cijfers gegeven.
  Wat is een grote variatie volgens Fitbit? Er worden geen cijfers gegeven.

  Is een kleine variatie 1% of 10%? Fitbit geeft geen antwoord hierop.
  Wat kun je uit de gemeten curve halen? Niets
  Het zegt ook niets over de gemeten satuatie.
  Stel je SpO2 waarde is 98% gemeten met een losse meter.
  Stel in je slaap varieert deze tussen de 97 en 99%, wat geeft Fitbit dan weer? Onbekend
  Stel in je slaap varieert deze tussen de 94 en 96%, wat geeft Fitbit dan weer? Onbekend
  Je ziet alleen een curve en beide zitten waarschijnlijk in de low variation.

  Wat wil je met een smart sporthorloge?
  Je saturatie tijdens het sporten meten of wil je een slaapwaarde achteraf?
  Je moet om dit te zien je Fitbit eerst laten synchroniseren met de server.

  Fitbit verkoopt dus een mooi horloge met ingebouwde SpO2 sensor die als je wakker bent uitstaat en bij slaap pas aangaat. Deze geeft geen SpO2 waarde weer.

  Voorstellen om hier iets mee te doen worden niet gedaan. Kopers bedrog dus, je koopt een smart watch met SpO2 sensor waarmee geadverteerd wordt maar dat geen SpO2 aangeeft?

  Een optie was een meting kunnen starten. En beginnen door smileys weer te geven zoals bijvoorbeeld groen 96-99% en oranje 93-95% en rood minder dan 93%, de meting dan relatief noemen en zeggen dat het geen medisch apparaat is zodat er geen claims kunnen komen. (Bij koude zal de waarde anders zijn dan bij warmte dit is maar één variabele voor afwijkingen) maar ook een minimaal meting uitvoeren wordt niet gedaan.

  Wat is handig te weten:
  Bij een longontsteking een verandering in saturatie kunnen tonen en alarmeren (Covid-19)
  Patiënten met longaandoeningen kunnen zien dat ze het benauwd(er) krijgen.
  Weten waar je grens ligt met inspanning of sporten door het te meten.

  De kans dat Fitbit de SpO2 Sensor aanzet voordat de accu de geest geeft zal denk ik klein zijn.
  Het actief meten zoals andere merken kunnen we wel vergeten, immers de IONIC is al een paar jaar op de markt en het enige wat er is gedaan is een slaapapneu dingetje weergeven waar je niets uit kan halen.

  Er zijn leuke appjes te installeren en te koop. Voor sporters zitten er leuke dingen in.
  Zou ik weer één kopen?. Nee, de aanschaf is gedaan voor de SpO2 sensor en ik heb niet gekregen waarvoor ik heb betaald. Je koopt dus een leuke auto met radio maar de aan/uit schakelaar ontbreekt in het touchscreen.

  1. Hoi Gerard,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ga hier snel uitgebreid naar kijken en wellicht een blog over schrijven.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.