Tegenwoordig zijn steeds meer smartwatches, activity trackers en sporthorloges voorzien van een pulsoximeter. Deze meet het gehalte zuurstof dat aanwezig is in het bloed. Hoe werkt dit precies en welke horloges, smartwatches en activity trackers zijn geschikt om het percentage SpO2 te meten in het bloed?

Wat is pulsoximetrie?

Pulsoximetrie wordt ook wel afgekort als Puls-Ox. Het is een methode waarmee de verzadiging van zuurstof in de bloedbaan wordt gemeten. Zuurstofsaturatie kan worden omschreven als het gehalte van zuurstof aanwezig in het bloed. Meer informatie kan je zien in de onderstaande Engelstalige video.

Tip: je kan automatisch gegenereerde ondertiteling aanzetten op YouTube zelf

Hoe wordt SpO2 gemeten in sporthorloges?

Horloges maken gebruik van een niet-invasieve­ methode om dit gegeven op te meten. Dit is een manier waarbij er geen incisie of andere manier van binnendringen wordt gebruikt. Compatibele horloges maken gebruik van een combinatie van rode en infrarode lichten met sensoren aan de achterkant van het horloge. Die meet vervolgens het percentage aan zuurstofrijk bloed. Via het menselijke ademhalingssysteem wordt zuurstofrijk bloed verspreid door het lichaam. Veranderingen in het cijfer SpO2 kan wijzen op een verandering in gezondheid.

Welke horloges zijn geschikt?

SpO2 kan tegenwoordig ook gemeten worden in horloges. Geschikte horloges zijn onder andere de Garmin vivosmart 4, Fenix 6X en Forerunner 245/645/945. Ook het merk Withings maakte tijdens de CES2020 beurs de ScanWatch met SpO2-sensor bekend. Zowel de Ionic- als de Versa- smartwatches zijn voorzien van een op licht gebaseerde SpO2-sensor, een pulsoxymeter die het zuurstofniveau in het bloed meet.

Lees ook:  Nieuwe smartwatches en sporthorloges van 2020 op een rij

Bekijk diverse geschikte horloges in de webwinkel via deze link.

Wat is een normale SpO2% waarde?

Een waarde van minimaal 95% wordt als een normale waarde SpO2 gezien. Deze waarde kan wel beïnvloed worden door zaken zoals hoogte, gezondheid van de persoon waarvan de waarde wordt opgemeten en de soort activiteit die wordt uitgevoerd. Als de waarde onder de 90% wordt gemeten heet die desaturatie of hypoxemie.