Aanbieding: Bekijk de pre-order deals van de nieuwste Apple Watch via deze link!

Welke Fitbit horloges meten zuurstofgehalte in het bloed?

Zuurstofsaturatie zuurstofgehalte Fitbit

Ik krijg regelmatig vragen over het meten van het zuurstofgehalte in het bloed met een wearable, zoals een horloge of activity tracker. Vaak gaat het al snel over het merk Fitbit. Dit bekende merk verkoopt meerdere activity trackers en sporthorloges met een ingebouwde zuurstofsaturatie-meter. Deze meten het gehalte van zuurstof in het bloed. Dit wordt ook wel een Spo2-meter genoemd. Fitbit heeft meerdere toestellen waarmee je dit gegeven kan meten. Hieronder bekijk ik een aantal van deze modellen. Het voordeel van Fitbit is dat horloges met een zuurstofsaturatie-meter/zuurstof-verzadigings-meting te koop zijn in elke prijsklasse.

Wat is meten van zuurstofgehalte in het bloed precies?

Zuurstofsaturatie is het gehalte van zuurstof in het bloed (bron). Dit wordt gemeten met een zuurstofsaturatiemeter, die tegenwoordig ook in veel horloges wordt gebouwd. Dit niveau wordt uitgedrukt met een percentage tussen de 0 en 100 procent. Een normale gezonde waarde is tussen de 95-99%. Een waarde onder de 90% is slecht. Dit wordt desaturatie of hypoxemie. Je kan op verschillende manieren een zuurstofsaturatiewaarde meten:

  • SpO2: Een meting met behulp van een zuurstofsaturatiemeter
  • SaO2: Een meting met behulp van een bloedgasanalyse

Fitbit en SpO2,  zuurstofsaturatie en zuurstofgehalte

Fitbit heeft voor veel modellen een niet-invasieve methode ingebouwd om een zuurstofsaturatiecijfer te geven. Vrijwel alle nieuwe toestellen van Fitbit beschikken over deze optie. Hieronder zie je mijn drie favoriete horloges van Fitbit met de optie om het zuurstofgehalte te meten in het bloed. Daaronder zie je overige horloges van het merk.

Fitbit Sense

De Fitbit Sense is het nieuwste model van Fitbit. Het is tevens een echt gezondheidshorloge. Naast het meten van zuurstofniveau in het bloed, kun je ook huidtemperatuur meten en EDA metingen uitvoeren. Een enorm interessante smartwatch voor iedereen die op zoek is naar een horloge met zuurstofmeting van het bloed.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Fitbit Versa 3

Dit model werd tegelijkertijd met de Fitbit Sense gelanceerd. De Fitbit Versa 3 is de logische opvolger van de populaire Versa 2. Het horloge bevat veel dezelfde kenmerken als de Sense, maar er zijn ook nog wel een aantal verschillen. Je kan met deze Fitbit wel goed zuurstofgehalte in het bloed meten met de ingebouwde SpO2-sensor.

Charge 4

Wil je liever iets minder besteden? Dan is een activity tracker wellicht het best geschikt voor je. De Charge 4 is uitgerust met een SpO2-sensor. Je meet daarnaast ook hartslag, slaaptijd, slaapritme en diverse activiteiten. Deze tracker is zelfs voorzien van een GPS, waardoor je buiten niet afhankelijk bent van je telefoon om na het uitvoeren van een activiteit de route terug te kijken.

Overige modellen met een SpO2-meter

De bovenstaande drie horloges zijn uitgekomen in 2019 en 2020. Vandaar dat ze ook bovenaan mijn Fitbit-favorietenlijst staan. Je merkt dat alle Fitbit horloges in de loop der jaren steeds beter worden. De onderstaande oudere modellen bezitten ook de mogelijkheid om zuurstofsaturatie te meten in het bloed en zijn zeker geen slechte koop! Klik op de naam om er meer over te lezen en om direct de beste prijzen te vergelijken.

Goed om te melden: Dit vervangt geen medisch advies of echte medische meting. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch expert. Een wearable kan een goede schatting geven, maar je mag hier zelf – zonder overleg met een medisch expert – geen conclusies uit trekken.

Voor jou geselecteerd
Fitbit Versa 3 review bekeken roze
Fitbit Versa 3: Alles wat je moet weten + laatste aanbiedingen