Home » Blog » Wat is een Milanees horlogebandje? Uitleg + geschiedenis

Wat is een Milanees horlogebandje? Uitleg + geschiedenis

Mesh milanees horlogebandje

Wie op zoek gaat naar een nieuw horlogebandje, komt regelmatig de term “Milanees horlogebandje” of “Milanese horlogebandjes” tegen. Een term die wellicht voor wat verwarring kan zorgen. Ik moet ook toegeven dat ik lang geleden ook even gegoogled heb wat dit soort horlogebandjes precies zijn. Je komt het tegen bij vrijwel alle merken. Van Fitbit tot Polar en Garmin. Ook zijn dit soort Milanese bandjes te koop voor zowel activity trackers, smartwatches als echte sporthorloges. In deze blog verken ik dit soort horlogebandjes en bekijk ik de oorsprong er van. Je krijgt een uitleg over mesh-horlogebandjes en Milanese bandjes. Ook zie je een aantal voorbeelden voorbij komen.

Mesh horlogebandjes en Milanese bandjes

Een mesh horlogeband is een bandje gemaakt van metalen draden. Vaak wordt dit van roestvrij staal gemaakt. Het wordt ook wel geweven staal genoemd. Je ziet dit soort techniek voorbij komen bij klassieke horloges, maar ook bij duikhorloges. Deze techniek kan op meerdere manieren worden gebruikt. Zo zie je dun geweven mesh bandjes, maar ook grof geweven horlogebanden. Dit soort staat ook bekend als Milanaise bandjes. Deze techniek wordt al eeuwen gebruikt.

Milanees bandje Apple Watch
Een Milanees bandje voor een moderne Apple Smartwatch

Verschillen tussen Milanese horlogebandjes en Mesh bandjes.

‘Een Milanees bandje is altijd een mesh bandje, maar een mesh horlogebandje is niet altijd een Milanees bandje.’

Volg je het nog? Milanees is een bandje dat is ontstaan in en rondom de regio Milaan (zie volgende alinea). Het is een soort van Mesh bandje. Milanese mesh bandjes zijn vaak gemaakt van dunner draad dan mesh-bandjes uit andere regio’s. Ook is de lengte van de Milanese versie vaak verstelbaar. Dit is een zeldzaamheid voor de andere bandjes uit andere regio’s.

Hoe worden deze bandjes gemaakt?

In de onderstaande zeer informatieve video zie je precies hoe dit soort horlogebandjes en armbandjes worden gemaakt. Zoals je ziet komt er ook een groot deel handwerk bij te kijken. Je ziet hoe het staal geweven wordt en hoe het proces er precies uit ziet.  

Geschiedenis van Milanese armbanden, techniek en horlogebandjes

Vondsten in Etruskische graven (6e tot 7e eeuw voor Christus) bevestigen het gebruik van mesh-armbanden van heel lang geleden. Dit was een volk met een eigen taal, religie en cultuur. Het Etruskische rijk besloeg delen van Italië, zoals je op de kaart kan zien.

Etruskisch rijk
Afbeelding van Wikipedia onder de  Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licentie

Tijdens de renaissance en baroktijdperken werd de mesh techniek gebruikt door de goudsmeden. Zij vormden met de hand draadspiralen, die zij vormden tot armbanden en kettingen. Deze sieraden kregen de naam van het gebied waar zij werden gemaakt. Aangezien dit soort sieraden rond de stad Milaan werden gemaakt, kregen ze de naam Milanese bandjes of milanaise bandjes Tussen 1900 en 1940 waren sieraden van makers die Etruskische invloeden gebruikten erg in trek. Tegenwoordig zie je nog steeds invloeden uit deze tijd in de mode- en sieradenwereld.

Etruscan tomb with frescoes, Tarquinia 3
Binnenkant van een Etruskische tombe

De eerste mesh horlogebandjes

Rond 1920 begonnen de Duitse horlogefabrikanten staib en Vollmer ook met de productie van Milanese horlogebandjes. Dit soort bandjes werden vooral gebruikt bij echte vintage horloges. Dit ontwerp zie je tegenwoordig nog steeds veel terug, zowel bij moderne als vintage horloges. Het is eigenlijk een tijdloos ontwerp en een tijdloze techniek.

Populair in duikhorloges

In de jaren 70 waren de mesh-horlogebandjes enorm populair. Dit kwam voornamelijk dankzij de Omega Seamaster Ploprof 600m, het meest iconische duikhorloge van het merk Omega. Hieronder zie je een nieuwere versie van het horloge.

Omega Seamaster Mesh horloge
Productfoto van OmegaWatches

Dit horloge werd gemaakt om grote druk te weerstaand die duikers op grotere diepten kunnen meemaken. Het mesh bandje werd “Shark Proof” genoemd. Het zou haaienbeten kunnen weerstaan, omdat er geen pinnen en schakels in het bandje aanwezig waren. De band bestaat uit met elkaar geweven lussen van gaas gemaakt van roestvrij staal. Tegenwoordig hebben de meeste Milanese horlogebandjes kleinere schakels vergeleken met de grote schakels van de Omega Seamaster Ploprof 600m.

Veel soorten bandjes

Je hebt enorm veel variaties op deze bandjes. Tegenwoordig wordt deze techniek in andere materialen gebruikt. Eigenlijk spreek je dan niet van een horlogebandje Milanees, maar is het meer een look-a-like­ gemaakt van een ander materiaal. Mesh zou je in kunnen delen in grof en dun geweven. Hieronder twee voorbeelden:

Grof mesh bandje

Grof gewoven bandje

Afbeelding van Guillaume PILLET op Flickr & Wikpedia onder de Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) licentie

Milanees bandje

Je ziet goed het verschil tussen de manier waarop de twee bandjes zijn geweven.

Milanees bandje Apple Watch
Een Milanees bandje voor een moderne Apple Smartwatch

Voordelen van een goed origineel Milanees Mesh bandje

Er zijn een aantal redenen waarom je als horlogeliefhebber eigenlijk wel een Milanees bandje moet bezitten:

  • Dit type is in lengte verstelbaar. Je kan het zelf eenvoudig aanpassen naar wens
  • Deze bandjes (de originele) gaan enorm lang mee en kunnen goed tegen zware omstandigheden. Het roestvrije staal gaat goed mee in water en pittige klimaten.
  • Het past bij meerdere looks, zowel bij modern en vintage.
  • Je kan een Milanees bandje kopen in verschillende kleuren, soorten en maten. Zo is er altijd wel een bandje wat goed bij jou past.

Voorbeelden van Milanese horlogebandjes in de winkel

Meer informatie bekijk je via de “bekijk” knop van de onderstaande artikelen. Je kan dit soort horlogebandjes kopen voor meerdere horloges en merken.

Bronnen:

  • https://www.strapcode.com/pages/what-is-milanese-mesh
  • https://quillandpad.com/2018/02/21/milanaise-mesh-watch-bracelets-whats-attraction/
  • https://www.watchuseek.com/threads/the-purpose-of-the-mesh-bracelet.758323/
  • https://www.watchgecko.com/best-mesh-watch-bracelets/
Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.