Aanbieding: Bekijk de pre-order deals van de nieuwste Fitbit smarwatch via deze link!

Apple Watch: Medisch ID, noodoproepen en valdetectie

SOS melding Apple Watch nood valdetectie medisch ID

Apple Watch Series 4 en 5 hebben een aantal hele handige veiligheidsvoorzieningen ingebouwd. Deze veiligheidsvoorzieningen kunnen echt uitkomst bieden in noodsituaties. Zo is het mogelijk om automatisch iemand te waarschuwen als de smartwatch herkent dat je bent gevallen, bijvoorbeeld van de fiets, onder de douche of tijdens het wandelen. Echter is valdetectie het meest accuraat bij het uitvoeren van een activiteit. Daarnaast kun je een noodoproep plaatsen via een Apple horloge en een Medisch ID instellen. Zo kunnen hulpverleners de belangrijkste gegevens bekijken als je in nood bent. Hieronder bekijk ik deze functies van de Apple Watch Series 4 en 5.

Medisch ID instellen via de telefoon

Om alle veiligheidsfuncties op een Apple Watch Series 4 of 5 zo goed mogelijk te laten werken, stel je een medisch ID in. Deze medische identiteit kan ook van pas komen als je bijvoorbeeld in een noodsituatie terecht bent gekomen. Hulpverleners kunnen dan via het horloge bekijken wat voor allergieën je hebt, welke medicijnen je gebruikt en gegevens van mensen die gebeld kunnen worden. Je deelt echter alleen gegevens in je medische ID van Apple die je zelf wilt delen. Wil je liever niet je gewicht, lengte en partner delen? Dan hoef je dit ook niet in te vullen! Apple heeft een uitgebreide handleiding geschreven over het aanmaken en wijzigen van een medisch ID. Deze handleiding vind je hier. Gegevens die je kan invoeren, en die ook zichtbaar zijn op een gekoppeld Apple horloge:

 • Naam
 • Geboortedatum en leeftijd
 • Medische aandoeningen
 • Allergieën en reacties
 • Medicijnen
 • Bloedgroep
 • Gewicht
 • Lengte
 • Huwelijkspartner
 • Telefoonnummer voor SOS contactpersonen

In de Verenigde Staten kunnen mensen zelfs hun voorkeur voor orgaandonatie bekendmaken, maar dat is in Nederland (nog) niet mogelijk. In de Verenigde Staten wordt het medische ID ook automatisch met hulpdiensten gedeeld na het bellen van een noodlijn. Deze functie is in Nederland niet beschikbaar.

Noodoproep plaatsen met een Apple horloge

Je kan met een Apple smartwatch -alleen de series 4 en 5- gebruiken om een noodoproep te plaatsen. Dit wordt in het horloge en de handleidingen ook wel een SOS-noodmelding genoemd. Op je scherm zie je dan verschijnen dat je hulpdiensten belt. Dit doe je op de volgende manier:

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

 1. Druk op de zij-knop van het horloge. Na een paar seconden zie je een schuifknop verschijnen. Hierop staat SOS-noodmelding.
 2. Schuif dit balkje om de hulpdiensten te bellen.
 3. De hulpdiensten worden nu gebeld.
 4. Doe je dit per ongeluk? Laat dan de zij-knop op tijd los. Al gebeld? Druk dan stevig op het scherm op “STOP GESPREK”.

Valdetectie van een Apple Watch 4 en Apple Watch 5

Een nieuw horloge van Apple kan herkennen wanneer je gevallen bent. Deze valdetectie werkt beter als je een flinke val maakt, bijvoorbeeld van een fiets. Het is iets minder accuraat als je bijvoorbeeld zachtjes valt of vanuit stilstand valt. Na het vallen wordt er gevraagd of je een nooddienst wilt bellen  via het horloge. Ben je gevallen en beweeg je daarna een minuut lang helemaal niet? Dan wordt deze oproep automatisch geplaatst.

Hoe schakel je valdetectie in of uit?

Dit moet je op de gekoppelde telefoon doen binnen de Apple Watch-app. Om valdetectie aan of uit te zetten, onderneem je de volgende stappen:

 1. Ga naar Mijn Watch via de Apple Watch applicatie op je telefoon
 2. Navigeer naar- en klik op SOS-noodmelding
 3. Hier kun je het schuifje van Valdetectie aan of uitzetten. Als het schuifje groen is, staat de valdetectie aan. Je kan hier ook automatisch een nooddienst bellen via de zijknop inschakelen of uitschakelen.
 4. Ben je 55 jaar of ouder en heb je je leeftijd goed ingevoerd in het medisch ID (zie eerste kopje van dit artikel)? Dan staat valdetectie automatisch aan.

Een Apple watch met valdetectie kopen

Hieronder zie je de beste prijzen en aanbiedingen voor horloges die de bovenstaande functies hebben:

Bron afbeeldingen: Apple helpdesk

Voor jou geselecteerd
Google Maps Apple Watch
Google Maps keert na drie jaar terug op Apple Watch