Home » Blog » Gedeelde GPS vs. ingebouwde GPS: Wat is het verschil?

Gedeelde GPS vs. ingebouwde GPS: Wat is het verschil?

Gedeelde GPS

Bij veel horloges in de (digitale) winkel staat: gedeelde GPS. Dit klinkt misschien heel erg interessant, maar dat valt stiekem wel een beetje tegen. Bij sommige horloges, zoals (op het moment van schrijven) de Fitbit Luxe in meerdere winkels geven aan dat er GPS in zit, terwijl het hier gaat om een gedeelde GPS. Dit is eigenlijk gewoon heel erg misleidend. In deze blog leg in de twee begrippen uit en lees je waarom GPS technologie interessante en betere meetgegevens oplevert. Eerder schreef ik al over de voordelen en nadelen van GPS in horloges.

Wat is gedeelde GPS?

Als er bij een omschrijving staat dat het horloge een gedeelde GPS heeft, dan heeft deze activity tracker, sporthorloge of smartwatch geen eigen GPS technologie ingebouwd. Als je een activiteit gaat doen, bijvoorbeeld een rondje wandelen, hardlopen of fietsen, dan meet dit horloge geen route. Het doet op basis van bijvoorbeeld staplengte en cadans een goede gok. Hoe goed de gok is, zie je in dit artikel goed. Een gedeelde GPS wordt soms ook wel shared GPS of phone GPS genoemd.

Bij een horloge met gedeelde GPS kun je wel een GPS krijgen en meten als je een gekoppelde telefoon meeneemt. Het horloge deelt dan het signaal met het horloge.

Wat is een ingebouwde GPS?

Horloges met een ingebouwd GPS kunnen wel zelf positie bepalen en route meten, zonder dat hier een telefoon voor nodig is. Dit zit meestal verwerkt in horloges in een iets duurdere prijscategorie. Eén van de eerste goedkopere modellen is de Charge 4 van het merk Fitbit. Als er bij een productomschrijving staat dat er een ingebouwde GPS in het artikel zit, kan je er vanuit gaan dat je er route e.d. mee kan meten!

Waarom is GPS technologie zo belangrijk in een horloge?

Veel sporters en mensen die activiteiten ondernemen vinden het fijn om dit op een goede manier te meten. Door een horloge te dragen waarin deze technologie zit verwerkt, meet je statistieken véél nauwkeuriger. Zo meet je statistieken rondom afstand, snelheid en tempo veel nauwkeuriger als je GPS gebruikt. Dit kan natuurlijk ook als je het signaal deelt met een telefoon. Veel sporters geven echter de voorkeur om niet altijd een telefoon mee te nemen tijdens bijvoorbeeld het hardlopen.

nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.