Home » Blog » Mi Band 6 en SpO2-metingen (bloedzuurstofniveau): meldingen en werking

Mi Band 6 en SpO2-metingen (bloedzuurstofniveau): meldingen en werking

Mi Band 6 bloed zuurstof saturatie spo2 meten waarschuwing

Met de Mi Band 6 kun je SpO2 meten, een gegeven dat veel mensen willen weten. Vorig jaar was het nog een teleurstelling dat de Mi Band 5 (EU-versie) deze meting niet uit kon voeren. Dit is bij zowel de CN, EU als gobale versie van de Mi Band 6 wél mogelijk. Er zijn echter nog wel wat vragen bij mensen over deze functie. Een aantal vragen en antwoorden heb ik al uitgebreid beschreven in de Mi Band 6 review. In dit artikel ga ik specifiek in op de SPo2 (bloedzuurstofniveau, pulseoxymeting, zuurstofverzadiging in het bloed) functie van de Xiaomi Mi Band 6. Kun je bijvoorbeeld waarschuwingen en meldingen krijgen bij te hoog of te laag SpO2-niveau?

Let op: deze meting is slechts een referentie en is geen vervangen voor medische metingen of SpO2-metingen met dit apparaat voor thuis.

Wat is SpO2 in de MI Band 6?

Volgens de Mi Fit app: Zuurstofsaturatie in het bloed (SpO2) is het percentage zuurstofverzadigde hemoglobine (HbO2) ten opzichte van de totale zuurstofrijke hemoglobine (Hb) in het bloed, en een belangrijke fysiologische parameter van de ademhalingscyclus van het menselijk lichaam. Het meetbereik van de Xiaomi Mi Band 6 is 80- 100%. Een uitslag van een saturatie-meting wordt altijd weergeven in percentage.

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

43,89
Bol.com
Prijs gecheckt op 5 december 2021 18:34

Wat is een normaal percentage saturatie?

Gezonde personen hebben een waarde van 95% of hoger. Komt de waarde onder de 90% dan kan dit zorgelijk zijn, maar ook met de kwaliteit van de meting te maken hebben.

Xiaomi Mi Band 6 meet SpO2, hoe werkt het?

Je kan op het horloge zelf een SpO2 meting aanzetten. Het is een soort steekproef. Je kan niet instellen dat het horloge zelf continue meet. Ook in de nacht meet het niet extra vaak de bloedzuurstofsaturatie, waardoor het dus geen slaapapneu kan tracken. Wil je dat wel, dan kun je beter eens de gezondheidshorloges bekijken.

Je zet zelf een meting aan door op het scherm te swipen naar de optie SpO2. Je houdt dan de pols stil en wacht ongeveer 10-20 seconden. Je ziet je hartslag op het scherm van de Mi Band 6 staan en na enkele tellen ook de SpO2-meting.

Handig om te weten: Het kan gebeuren dat er bijvoorbeeld eerst 97% op het scherm staat en dat deze op het eind nog verspringt naar 98%. Je krijgt een melding als de meting voltooid is!

Meldingen en waarschuwingen krijgen bij hoog/laag saturatie

Het horloge is wel in staat om hartslagmeldingen en waarschuwingen te weergeven (je kan alleen zelf geen drempelwaarde instellen). Het is niet mogelijk om een waarschuwing te krijgen bij te laag SpO2 of een vreemde SpO2-waarde in combinatie met een hoge of lage hartslag. Wil je dit wel? Dan zou je eens de Fitbit Sense kunnen bekijken. Ik heb hier een hele uitgebreide review over geschreven.

Factoren die de Mi Band 6 SpO2-meting beïnvloeden

Een meting met deze goedkope activity tracker geeft slechts een indicatie en kan/mag niet voor medische doeleinden gebruikt worden. Er zijn ook een aantal factoren die de saturatiemeting met de Xiaomi Mi Band 6 kunnen beïnvloeden. Denk aan:

  • Haren op de arm
  • Tatoeages op de plek van de zuurstofsaturatiemeting
  • Bewegingen
  • (huid)temperatuurswisselingen
  • Trillen van de arm
  • Verkeerd dragen van de tracker

Uitgelichte afbeelding: Eigen beheer, CN-versie van het horloge. Vandaar dat de taal op Engels staat ;).

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.