Home » Blog » Voordelen en nadelen van GPS in een horloge of activity tracker

Voordelen en nadelen van GPS in een horloge of activity tracker

GPS GLONASS WAT IS DAT DEFINITIE

Er zijn tegenwoordig enorm veel soorten horloges, activity trackers en smartwatches waar je uit kan kiezen. Sommige horloges hebben een ingebouwde GPS. Andere horloges hebben dit niet. Ik krijg regelmatig de vraag van mensen of zij een horloge met of zonder GPS moeten kopen. Het grootste voordeel van een horloge of activity tracker zonder GPS ingebouwd, is dat deze toestellen vaak veel goedkoper zijn. De goedkoopste activity trackers hebben namelijk geen GPS en moeten het doen met een gedeeld signaal. Toch heeft een ingebouwde GPS in een horloge ook voordelen. In dit artikel bekijk ik de voordelen en nadelen en leg ik een aantal termen uit die met dit onderwerp te maken hebben.

Enkele termen omtrent GPS uitgelegd

Voordat je het artikel gaat lezen, is het handig om een aantal termen te begrijpen. Hieronder leg ik een aantal termen uit. Wil je een gedetailleerde uitleg, dan verwijs ik je graag naar dit uitgebreide artikel.

GPS: Dit staat voor Global Positioning System. Het is een wereldwijd satelietplaatsbepalingssysteem.

GLONASS: Dit is een satelietbepalingssysteem en staat voor: Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema

GALILEO: Dit is het Europese antwoord op het Russische GLONASS. Dit satelietbepalingssysteem is gemaakt door / in opdracht van Europese unie en de European Space Agency

Gedeelde GPS: In veel productomschrijvingen van horloge staat “gedeelde GPS”. Dit klink misschien interessant, maar dat valt eigenlijk wel tegen. In dit geval pakt het horloge het GPS signaal over van de smartphone. Je moet dus altijd een telefoon bij je hebben om een GPS-signaal te krijgen op je horloge. Zo zie je bijvoorbeeld aan het einde van een activiteit wel je route.

Voordelen van GPS in een horloge

Een aantal voordelen op een rij:

  • Je hoeft geen telefoon mee te nemen tijdens trainingsrondjes
  • Hele nauwkeurige meting van statistieken, zoals snelheid, afstand en calorieën
  • Na het voltooien van een workout zie je een kaart in bijvoorbeeld Runkeeper, Training Peaks of Strava met daarop de route die je hebt afgelegd.

Wist je dat: Als je nog geen budget hebt voor een duurder sporthorloge, kun je ook prima je telefoon meenemen. Deze heeft een GPS, waardoor je veel statistieken in kan zien na het voltooien van een activiteit, zoals afstand en routekaart. Er zijn zelfs speciale houders voor om de arm, waarin je de telefoon kan bewaren tijdens een activiteit. Je kan gebruik maken van de gratis versie van o.a. Strava en Runkeeper om je activiteiten te tracken.

Nadelen van GPS

Drie nadelen

  • Een actief GPS-signaal kost veel batterij voor een horloge. De accuduur wordt bij goedkopere horloges ernstig verkort.
  • Soms is het ook fijn om tijdens een sportactiviteit niet álles te hoeven meten en weten
  • Het kan soms lang duren voordat een horloge een GPS-signaal heeft.

Wist je dat: De Fitbit Charge 4 activity tracker heeft een ingebouwde GPS, maar dit kost zoveel batterij dat veel mensen dit uit hebben gezet.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.