Aanbieding: Bekijk de pre-order deals van de nieuwste Fitbit smarwatch via deze link!

Zwemmen met Fitbit Charge 4: Mijn ervaring

Zwemmen met Fitbit Charge 4

De Fitbit Charge 4 activity tracker is geschikt om mee te zwemmen. Het apparaatje is zelfs tot 50m waterdicht, want hij heeft een 50ATM-rating meegekregen. Niet alle Fitbit horloges zijn geschikt om mee te zwemmen, maar de Fitbit Charge 4, Fitbit Sense en de nieuwe Versa 3 wel. Vorige week was het enorm lekker weer. Ik heb daarom een aantal horloges meegenomen naar een openluchtzwembad om deze eens uitgebreid te testen. Zo ben ik gaan zwemmen met de Huawei GT 2e Sport, Polar Grit X, twee Mi Bands en natuurlijk de Charge 4. Mijn ervaring met het zwemmen in combinatie met de Fitbit  activity tracker lees je in deze blog.

Hoe zit de Charge 4 om de pols tijdens het zwemmen?

Tijdens het zwemmen heb ik geen last gehad van het bandje of verschuivingen. Als je veel zwemt met horloges, dan weet je dat je het bandje lekker strak om de pols moet doen. Het scherm is onder water niet heel lekker leesbaar op de Charge 4. Dit is niet heel erg en is iets wat de meeste trackers hebben.

Baantjes tellen van het zwembad

Deze Fitbit tracker herkent automatisch als je een activiteit uitvoert. Toch moet je voor het zwemmen wel even instellen hoe lang het zwembad is. Een volledig olympisch zwembad is 50m in de lengte en 25m in de breedte. De meeste zwembaden in Nederland hebben een 25m bad. Bij twijfel kun je dit het beste even navragen. Vul je niet in hoe lang het zwembad is, dan krijg je geen accurate meting met de Fitbit Charge 4! Ik zwom toevallig in een 20m bad, dus heb dat ingesteld.

Hoe stel je de zwembadlengte in op de Charge 4?

Lengte van het zwembad instellen doe je als volgt:

  1. Druk op de aan-knop aan de zijkant van de tracker
  2. Swipe naar rechts en druk op Training
  3. Swipe naar rechts totdat je “zwemmen” ziet staan, druk hier nog niet op.
  4. Veeg omhoog. Je ziet dan Zwembad-lengte en Eenheid meters staan. Druk op Zwembad-Lengte en swipe naar het aantal meter dat het zwembad lang is.
  5. Ga terug (met de zij-knop) totdat je weer Zwemmen ziet staan. Druk op de activiteit en begin met zwemmen!

Zwemactiviteit meten en zwemmen

De activiteit zwemmen werd keurig gemeten, alleen miste de tracker 2 baantjes (van de 20). Het meten van zwemactiviteiten is iets wat veel horloges lastig vinden. Alleen de beste horloges om mee te zwemmen en de beste horloges voor zwemmen in open water doen het beter. Ik heb er tijdens het zwemmen extra op gelet dat mijn horlogehand regelmatig boven water was en dat ik mij goed afzette bij het keerpunt. Op die manier weet de Charge 4 dat het baantje er op zit en dat er gekeerd is. Qua zwemprestaties ben ik niet enorm onder de indruk van de Charge 4, maar vergeleken met alle andere activity trackers die ik bezit, doet de Charge 4 niet onder voor de rest. Het is een prima all-round tracker, die prima zwemactiviteiten kan meten. Ben je een fanatieke zwemmer? Dan is dit wellicht niet het horloge voor jou. Zwem je af en toe (bijvoorbeeld wekelijks) en zoek je een goedkope activity tracker, dan is de Charge 4 zeker het overwegen waard.

Charge 4 onder water horloge zwemmen fitbit
De Fitbit Charge 4 onder water

GPS, batterij snel leeg?

Een van de nadelen van dit horloge is de batterijduur tijdens GPS. De Charge 4 heeft een ingebouwde GPS, die ook je route in het zwembad kan bijhouden. Toch raad ik aan om dit niet te doen. Het voegt tijdens het zwemmen niet veel toe en je batterij gaat snel leeg. Na mijn zwemactiviteit van ongeveer 30 minuten (zwemmen + foto’s maken) was er al iets meer dan 20% batterij verdwenen. Acceptabel, maar niet handig als je langer sport! Zet daarom de Fitbit Charge 4 GPS uit tijdens zwemmen.

Het horloge kopen

Wil je ook lekker kunnen zwemmen met deze activity tracker? Bekijk hieronder de beste prijzen en Charge 4 aanbiedingen!

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Aantal vragen en antwoorden over zwemmen met dit Fitbit horloge

Heb je geen zin om heel het artikel te lezen? Dan vind je wellicht jouw vraag over de Fitbit Charge 4 in combinatie met zwemmen hieronder terug!

Mag de Fitbit Charge 4 nat worden?

De Fitbit Charge 4 is waterbestendig tot 50 meter, wat betekent dat hij veilig nat kan worden – of dat nu door zweet, zwemmen of gewoon onder de douche is.

Hoe kan je de zwemsessies achteraf bekijken?

Bekijk je trainingsgeschiedenis in de Fitbit-app voor volledige zwemstatistieken. Tik in het dashboard van de Fitbit-app op de oefeningstegel> je meest recente duik.

Welke slagen moet je zwemmen?

De Fitbit Charge 4 herkent de 4 meest voorkomende slagen (borstcrawl, rugslag, schoolslag en vlinder). Voor het beste resultaat raden we aan om borstcrawl te zwemmen.

Waar kan ik de Fitbit Charge 4 kopen?

Bekijk daarvoor onze uitgebreide pagina over de Charge 4 kopen. Je ziet hier een mooie prijsvergelijker.

Afbeeldingen eigen beheer

Voor jou geselecteerd
Fitbit Sense review
Fitbit Sense: uitgebreid bekeken + aanbiedingen en foto’s!