Home » Blog » De beste horloges voor open water zwemmen (2020)

De beste horloges voor open water zwemmen (2020)

Forerunner open water zwemmen

Het bijhouden van de activiteit “open water zwemmen” is voor veel horloges nog erg lastig. Dit is ook wel logisch. Tijdens het zwemmen is het horloge veel onder water en maakt het rare bewegingen. De GPS gaat dan werkelijk alle kanten op. Zelfs veel horloges van het GPS-merk Garmin kunnen niet goed de activiteit onder water meten. Er zijn slechts een handjevol horloges die ik aanbeveel voor mensen die ook graag buiten zwemmen. In dit artikel behandel ik kort de beste horloges die je op het moment kan kopen, die een goede ondersteuning hebben voor het zwemmen in open water.

Waarom is open water zwemmen zo populair?

Zwemmen in open water is een zwemdiscipline die plaatsvindt in buitenwater. Hierbij kun je denken aan open oceanen, meren en rivieren. In open water zwemmen is niet altijd zo populair geweest. Het begin van de moderne tijd van zwemmen in open water wordt gezien als 3 mei 1810. Lord Byron zwom toen enkele kilometers van Europa naar Azië. Hij zwemt de Darnadellen over. Dit is de zeestraat die het Aziatische deel van het Europese deel scheid. Byron voltooid deze zwemtocht binnen een uur en tien minuten.

Tijdens de eerste editie van de moderne Olympische Spelen in 1896 werden de zwemonderdelen in open water gehouden. In 2000 werd er voor het eerst een triathlon gehouden, waarin men 1500 meter moest zwemmen. In 2008 vond er een Olympische open water zwemmen discipline plaats van 10 kilometer. De afgelopen jaren is er veel technologie ontwikkeld die het zwemmen in open water makkelijker maakt, zoals wetsuits en zwemhorloges.

De beste open water zwemhorloges

Eerder heb ik al een uitgebreid artikel geschreven over de beste horloges om mee te zwemmen. Hierin behandel ik een groot aantal horloges die geschikt zijn om in een zwembad mee te zwemmen. Echter zijn veel van deze horloges ongeschikt om in open water mee te zwemmen. Althans, je kan er wel (vaak tot 50 meter diepte) mee zwemmen in open water, maar het houdt geen statistieken bij. Hartslag meten onder water via de pols is vrijwel onmogelijk. Al doet de Garmin Swim 2 dit wel vrij goed, vandaar dat dit horloge op het gebied van zwemmen in buitenwater bij mij op één staat. Hieronder zie je mijn favoriete horloges waar je uit de verpakking direct mee in open water kan duiken en zwemmen. Je kan ook een niet-openwater-zwemhorloge geschikt maken voor open water met een app, maar daarover later meer.

Garmin Swim 2

Garmin-Swim-2-zwemhorloge-voor-zwemtrainingen

De Garmin Swim 2 is de onbetwiste koning van het zwembad én buitenwater. Dit horloge is gemaakt voor zwemmen en dat merk je ook. Het presteert onder water uitstekend. Ik heb het horloge kort mogen testen en er een aantal keer mee gezwommen. De GPS kwam betrouwbaar over en maakte geen gekke sprongen, zoals ik bij o.a. de Apple Watch en goedkope activity trackers wel heb meegemaakt. Het meet tevens de hartslag onder water via de pols. Iets wat veel horloges niet kunnen. Laat je echter niet afleiden door het woordje ‘swim’ in de titel. Het kan – naast het tracken van zwemmen – alles wat je van een goed sporthorloge verwacht. Interesse in dit horloge? Bekijk dan de Swim 2 prijsvergelijker!

Zwemfuncties

Het horloge heeft een aantal gave functies speciaal voor zwemmers:

 • Uitgebreide ondersteuning voor open water zwemmen. Houdt afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid, slagafstand en SWOLF-score bij .
 • Kritische zwemsnelheid
 • Zwemtraining registreren met oefeningen, zoals zwemmen met één arm en diverse oefeningen met hulpmiddelen.
 • Auto rust
 • Tempowaarschuwingen
 • Workouts voor in het zwembad
 • Zwemprestaties bijhouden: hartslagzone, calorieën verbrand met zwemmen e.d.

Overige functies

Naast de specifieke zwemfuncties, kun je eigenlijk alles wat je van een Garmin horloge kan verwachten. Enkele belangrijke overige functies op een rij:

 • Ingebouwde stresstracking
 • Body Battery
 • Fitnesstracking
 • Ingebouwde Body Battery
 • Meldingen doorzetten vanaf de smartphone
 • Ondersteuning voor Multi GNSS
 • Garmin Connect koppeling
 • Lange batterijduur (7 dagen in smartwatch modus, 13 uur in GPS modus)

Garmin Swim 2 kopen: aanbiedingen en beste prijzen

In de onderstaande prijsvergelijker zie je in één oogopslag de beste prijzen voor dit horloge.

Garmin Forerunner 735XT

Forerunner 735XT aanbieding week 24

Vaste bezoekers van Sporthorloge365.nl weten dat ik zelf een groot fan ben van de 735XT. Dit is het horloge dat ik meeste draag, afgewisseld met een aantal andere van mijn favoriete sporthorloges. De Forerunner 735XT is – naar mijn mening – echt een van de betere goedkopere sporthorloges die je op dit moment kan kopen. Met een uitstekende ondersteuning voor zowel binnen als buiten zwemmen, is dit horloge een zeer goede koop. Op de Sportmedia365 redactie, waar deze website onder valt, hebben twee andere redactieleden ook dit horloge. Zij hebben er zelfs meerdere triathlonwedstrijden mee gedaan! Het meet eigenlijk alles wat je wil van een horloge en heeft daarnaast ook enorm veel sportprofielen voor andere sporten.

Polar Grit X

Sinds kort heb ik de Polar Grit X in huis. Ik heb er al een aantal keer mee gezwommen, zowel binnen als buiten. Al vrees ik dat ik dit seizoen niet veel meer buiten zal zwemmen. Het horloge is verbazingwekkend accuraat. De gemeten gegevens wijken dan ook niet af van de Forerunner 735XT (Ja, ik zwem soms met twee of drie horloges tegelijk om dingen uit te testen ?). De Grit X is wel een duurder horloge dan de bovenstaande twee, maar je krijgt er een premium horloge voor terug. In open water kan de Grit X tempo, afstand, slagfrequentie en route volgen. Daarnaast volgt het ook de gemiddelde hartslag onder water!  Het horloge kan echter nog veel meer dan alleen open water zwemmen volgen. Het is dan ook een echt premium sporthorloge, outdoorhorloge, zwemhorloge en hybride smartwatch. Een absolute aanrader voor iedereen met een hoger budget.

Suunto Spartan Wrist HR

De Spartan Wrist HR is een prima horloge om zowel binnen als buiten mee te zwemmen. Zwemmen in open water is afhankelijk van GPS om de afstand te berekenen. Omdat GPS-signalen niet onder water reizen, moet het horloge periodiek uit het water komen, zoals bij de freestyle-slag, om een ​​GPS-signaal door te krijgen. De Wrist HR heeft een zeer betrouwbare GPS. Het leuke van dit horloge vind ik dat je verbinding maakt met de Suunto app. Hier zie je Suunto Heatmaps in. Zo zie je precies waar andere mensen graag zwemmen in open water en ontdek je nieuwe plekken waar je in buitenwater kan zwemmen.

Garmin Forerunner 935 / 945

Forerunner open water zwemmen
Zwemmen in open water met een Forerunner horloge

Misschien gek om met deze twee horloges af te sluiten, want eigenlijk zouden zowel de Garmin Forerunner 945 als 935 op nummer één 1 kunnen staan. Deze horloges tracken open water zwemmen erg goed en zijn daarnaast héle mooie sporthorloges. Sinds de komst van de 945 is de 935 iets goedkoper geworden, waardoor ik het iets boven de 945 plaats. Wil je echter muziekopslag op je horloge en navigatiekaarten in kleur? Dan kies je de 945. Natuurlijk heb ik beiden horloges uitgetest. Lees vooral eens mijn Garmin 945 review eens!

Eervolle vermeldingen

De onderstaande horloges zijn ook erg goed geschikt om mee te zwemmen in buitenwater, maar vallen nét buiten mijn favorietenlijst. Als het aan mij zou liggen, zou ik in deze blog 20 favorieten aanwijzen, maar ik moet helaas een keuze maken ?.

 • Polar Vantage V
 • Suunto 9
 • Garmin Fenix 6 -serie

ATM en IPS code

Je kan met veel horloges gewoon prima zwemmen in open water. Let vooral op de ATM-rating. Dit geeft aan hoe diep je met het horloge kan zwemmen. Daarnaast is ook de IP-code van belang. Is een horloge 5ATM? Dan kan je hier tot 50m diepte mee. Zo kun je met de Fitbit Sense, Fitbit Versa 3, Fitbit Charge 4, Xiaomi Mi band 5 en veel andere goedkopere horloges prima zwemmen in open water. Ze zijn stof- en waterdicht en je kan er goed mee zwemmen. Helaas kan je hier géén gegevens mee bijhouden onder water. Als je wel iets probeert bij te houden, zijn de gegevens niet accuraat.

Voordelen van een goed zwemhorloge

Ben je een fanatieke zwemmer of zwem je gewoon graag en wil je hier je gegevens van inzien? Het is ook erg leuk om na flink wat baantjes of kilometers in open water te zien hoe lang je hebt gezwommen, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe snel je was. Een goed zwemhorloge (binnen of buiten) heeft een aantal voordelen:

 • Aantal baantjes tellen
 • Lengte voor lengte gegevens
 • Techniekbewaking
 • Inzichtelijk hoe lang en waar je hebt gezwommen
 • Gegevens delen met anderen
 • Zwemgegevens analyseren om zelf beter te worden
 • SWOLF gegevens inzichtelijk

Veelgestelde?‍♀️ vragen en antwoorden over zwemmen in open water met een horloge

Een aantal vragen en antwoorden over dit onderwerp. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

?‍♀️Is de Garmin Venu geschikt voor open water?

Je kan met dit horloge prima zwemmen in open water. Het meet echter geen statistieken, zoals afstand en hartslag. Het heeft ook geen eigen activiteitenprofiel voor zwemmen in open water. Je kan er tot 50m diepte prima mee zwemmen, maar geen gegevens bijhouden. Jammer, want het is echte een heel gaaf horloge.

?Hebben de Fitbit Charge 4 en Charge 3 open water zwemmen profielen?

Nee. Je kan tijdens het zwemmen in open water, zoals in de zee (zout water) of in rivieren en meren (zoet water) geen gegevens tracken (afstand en tijd e.d.). Je kan er wel mee zwemmen in open water zonder dat de activity tracker schade oploopt. Van de Fitbit Sense is het nog niet duidelijk hoe deze zich in open water gedraagt.

⌚Help! De statistieken van open water zwemmen zijn niet accuraat.

Het meten van zwemmen in open water, zowel zoet als zout, blijft voor horloges een lastig iets. Ga je met een grote groep mensen zwemmen, die allemaal een ander horloge hebben, zie je allemaal andere gegevens. Toch lijken de top 3 horloges uit deze blog wel het meest accuraat, maar dan nog blijft het een héle goede gok voor horloges.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.