Home » Blog » Xiaomi Mi Band 5 vs. Mi Band 4: Een uitgebreide vergelijking

Xiaomi Mi Band 5 vs. Mi Band 4: Een uitgebreide vergelijking

Mi Band 5 NFC

Nu de Aziatische versie van de Mi Band is gelanceerd, weten we eindelijk meer over de Mi Band 5. De internationale versie zal snel in Nederlandse webwinkels te koop zijn. Ik heb hier al meerdere berichten over geschreven. Logisch, want de Xiaomi Mi Band is de laatste jaren gegroeid tot dé budget fitnesstracker. De populariteit lijkt niet snel te gaan liggen. Zeker niet met de komst van de Mi Band 5. In deze blog bekijk ik of het de moeite waard is om de nieuwste versie van deze activity tracker te kopen of dat je met de Mi Band 4 ook nog een goede koop hebt. Een vergelijking tussen de Mi Band 5 en Mi Band 4 van het merk Xiaomi!

Update: Bekijk alle prijzen en aanbiedingen in onze Xiaomi Mi Band 5 prijsvergelijker en aanbiedingen (CN en EU versie)

Een vergelijking in een tabel: Mi band 5 vs. Mi Band 4

In de onderstaande tabel zie je een vergelijking tussen deze twee activity trackers, waarvan er in ieder geval één is opgenomen in de lijst met beste activity trackers van dit moment. Ook als sporthorloge doen deze fitness trackers niet onder voor veel andere trackers die in een net ets hoger segment vallen. Voor meer goedkope fitness trackers bekijk je onze lijst met budget smartwatches en sporhorloges.

Vergelijking Mi band 4 met Mi Band 5
Mi Band 4
Mi Band 5
Schermgrootte2,41cm2.79 cm
Schermresolutie120 x 240, 400 nit126 x 294, 450 nit
Waterbestendigheid50 meter50 meter
SensorenVersnellingsmeter, HRVersnellingsmeter, HR
BarometerNeeJa
SlaapJaJa + REM-tracking
batterij grootte110 mAh125 mAh
Batterijduur20 dagen20 dagen
NFC-modus : 14 dagen
PAI-fitnessscoreNeeJa
Sportmodi711
Bijgehouden sportenLoopband hardlopen, hardlopen in de buitenlucht, fietsen, wandelen, zwemmen in het zwembad en een algemene trainingsmodusLoopband hardlopen, buiten hardlopen, fietsen, wandelen, zwemmen in het zwembad, open training, yoga, indoor roeien, overslaan, elliptische trainer en roeimachine
GPSNee (kan smartphone gebruiken)Nee (kan smartphone gebruiken)

Design niet veel aanpassingen, wel groter scherm en makkelijker opladen

Alle mensen die hadden gehoopt dat de Mi Band 5 er volledig anders uit, kunnen wellicht het beste even wegkijken. Het ontwerp van de Mi Band 5 valt te vergelijken met zijn voorganger. In de Mi Band 4 heeft Xiaomi namelijk al het ontwerp flink aangepast. De verwachting was dan ook niet dat ze het dit jaar wéér zouden doen. Het scherm is iets groter geworden en om de tracker op te laden hoef je alleen maar de oplaadkabel aan de achterkant van de Mi Band 5 te bevestigen. Op de Mi Band 5 krijg je een 1,1-inch AMOLED-touchscreen met een resolutie van 126 x 294 . Dat is een sprong in grootte en resolutie van het 0,95-inch, 120 x 240 resolutie AMOLED-kleurenscherm op de Mi Band 4.

Bandkleuren van de Mi Band 5 vergeleken met de Mi Band 4

De Mi Band 4 is beschikbaar in de kleuren zwart, oranje, blauw, rood (of is het meer een wijnrode kleur?) en roze. Tijdens de Mi Band 5 kopen krijg je meer kleuropties, waaronder een aantal pastelkleuren. Onduidelijk is nog of je de bandjes van de Mi Band 4 nog kan gebruiken bij de Band 5. Dit was wel bij de 3 en 4 het geval.

Waterbestendigheid

De waterbestendigheid is vergelijkbaar voor beide trackers. Beiden bieden een de bescherming tot 50 meter diepte zodat je hem onder de douche kunt nemen. Je kan er ook gewoon mee zwemmen. Iets wat bij veel duurdere trackers helemaal niet kan. Het volgen van zwemmen in een zwembad wordt hier ook ondersteund. Bij de Mi Band 4 ging de batterij wel hard tijdens het zwemmen, maar er gaan geluiden dat dit bij de Mi Band 5 is verbetert.

Twee versies van de Mi Band 5

In tegenstelling tot de Mi Band 4 wordt de vijfde Mi Band verkocht in twee versies: geen NFC* en wel NFC*. Het standaard model heeft geen NFC-functie, maar je koopt in dit geval wel hetzelfde horloge als de duurdere versie. Geef je niet zoveel om contactloos betalen met je horloge? Dan kun je prima de standaard versie kopen en een paar euro besparen!

Voorzichtige conclusie

Als ik naar de specificaties kijk zie ik dat de Mi Band 5 wel een goede upgrade is van de Mi Band 4 versie. Zo is het scherm ietsjes groter, wat de leesbaarheid ten goede komt en is er ook op het gebied van de hardware veel positief veranderd. Hierdoor heb je minder vertraging tussen het uitvoeren van een commando je op de activity tracker een knopje indrukt. De Mi Band 5 kan ook diverse gezondheidsstatistieken speciaal voor vrouwen tracken. De komst van de Mi Band 5 betekent niet meteen dat de Mi Band 4 overbodig wordt. Dit blijft nog steeds een geweldige budget tracker, die ook bij mij hoog scoort in diverse toplijsten. Toch is de Mi Band 5 een flinke upgrade van het vorige model, waardoor – als je een nieuwe budget tracker zoekt – de Band 5 een geweldige koop is voor jong en oud.

*De Mi Band 5 is nog niet te koop in Nederland. Zodra dat wel zo is, ga ik deze direct kopen en een uitgebreide review schrijven. Dit artikel is puur op basis van de bekende gegevens op 24 juni 2020.

*Het is nog onduidelijk of NFC ook in Nederland wordt ondersteunt. Vooralsnog gaat het om een Chinese versie. Of de internationale versie ook een speciale Europese NFC versie krijgt is officieel nog onbekend. Ik ga uit van niet.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.