Home » Blog » Hartslag meet niet goed op een Fitbit horloge

Hartslag meet niet goed op een Fitbit horloge

Hartslag problemen Fitbit

Alle moderne Fitbit horloges meten de hartslag via een polsmeting. Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over hoe Fitbit de hartslag meet. Naar aanleiding van dat artikel heb ik via het contactformulier enorm veel vragen gekregen. De vragen waren voornamelijk afkomstig van mensen die een Fitbit horloge hebben waarvan de hartslag niet goed wordt gemeten of dat er zelfs helemaal geen hartslag wordt gemeten. Dit gebeurt onder andere bij de Fitbit Versa, Fitbit Sense en de diverse Fitbit activity trackers, zoals de Charge 3 en 2. Hieronder bekijk ik hoe je dit op kan lossen.

Hartslag meet niet goed: Dit doe je als eerste

Als je hartslag niet goed wordt gemeten kun je het beste het Fitbit horloge opnieuw opstarten/resetten. Dit is de allereerste optie die je wilt uitproberen. Als het goed is moet de hartslag nu wel weer werken. Werkt het nog steeds niet? Voer dan een lange herstart uit. Dit is vaak het laatste redmiddel. De Fitbit klantenservice geeft dit vaak ook aan als laatste optie voordat je het artikel retour mag sturen.

Hartslag blijft staan / bevriest

Soms kan het zijn dat tijdens (intensief) sporten de hartslag niet goed word bijgehouden of het nummer op je scherm hetzelfde blijft. Het lijkt er dan op dat de hartslag bevroren staat op je scherm. Dit zie ik vaak terug bij oefeningen waarbij de armen veel bewogen wordt, zoals intervaltraining op hoge intensiteit of boksen. Werkt de hartslag wel goed als je even stopt met trainen? Dan komt het echt doordat je de armen teveel beweegt waardoor de hartslag niet goed gemeten wordt. Helaas heeft het dan geen zin om de Fitbit terug te sturen of te laten maken, dit is een bekend probleem bij sommige workouts.

Hartslag staat in het grijs weergeven op mijn Fitbit scherm

Een grijze hartslagmeting wordt weergeven als de Fitbit moeite heeft met een goede meting te maken. Vaak moet je even geduld hebben. De hartslagmeting wordt snel hervat. Blijft de hartslag in het grijs staan? Reset het toestel (zie eerste kopje van dit artikel).

Garmin Forerunner 45 Fitbit Sense

Schakel hartslag in op de Fitbit

Het volgen van de hartslag wordt in principe gewoon automatisch ingeschakeld, tenzij je dit handmatig hebt uitgezet. Als je het volgen van je hartslag hebt uitgeschakeld, schakel het dan weer in. Dit doe je in de Fitbit app bij instellingen > hartslag. Zet hier de instelling automatische meting aan.

Werkt hartslag meten nog steeds niet?

Stuur dan het artikel retour of ter reparatie naar Fitbit. Contact opnemen met Fitbit kan eenvoudig via o.a. mail en telefoon. Als het artikel binnen de garantie valt krijg je vaak een passende oplossing, zoals een nieuw toestel of een kosteloze reparatie. Valt het toestel buiten de garantie? Dan krijg je vaak een kortingscode voor een nieuwer model. Dit is voor sommige mensen misschien wel de beste oplossing. Je moet namelijk niet vergeten dat sporthorloges en activity trackers een houdbaarheidsdatum hebben. Je kan van een horloge van bijvoorbeeld 5 jaar geleden, die je iedere dag intensief gebruikt, verwachten dat het iets minder gaat werken.

Tips voor accurate Fitbit hartslagmetingen

Een aantal tips en trucs op een rij om er voor te zorgen dat je de hartslag goed kan meten:

  • Doe het horloge strak om de pols, zodat deze niet glijdt.
  • Gebruik een origineel Fitbit bandje. Deze geeft doorgaans het beste resultaat.
  • Gebruik de Exercise-app om gps-gegevens voor uw training vast te leggen. Als je MobileTrack in de Fitbit-app gebruikt, wordt je hartslag mogelijk niet op je apparaat weergegeven
Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws en handige tutorials. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.