Bekijk alle Black Friday deals in onze laatste blog via deze link mét live prijsupdates!⚫

Fitbit en hartslag meten: Hoe werkt het precies?

Fitbit hartslag meten

Vrijwel alle activity trackers en smartwatches van het merk Fitbit kunnen de hartslag meten. Dit meten de handige apparaatjes via de pols. Dit werkt vrij eenvoudig. De meting is continue en de hoogte van de hartslag wordt netjes weergeven op het horloge zelf en in de handige Fitbit App. Toch krijg ik regelmatig vragen over het meten van hartslag met een Fitbit toestel. In deze blog bekijk ik alles wat te maken heeft met hartslag en Fitbit. Zo lees je precies hoe dit wordt gemeten, wat de termen hartslagzone en hartslagvariatie zijn en hoe je zelf hartslagmeldingen kan krijgen.

Hoe meten Fitbit activity trackers hartslag?

Fitbit apparaten meten de hartslag via de pols met een optische hartslagsensor. Deze zit aan de achterkant van de activity tracker en smartwatch verwerkt. Hartslag wordt als volgt gemeten:

Als het hart klopt, zetten de haarvaten zich uit en krimpen weer op basis van veranderingen in het bloedvolume. Een Fitbit apparaat heeft een optische hartslagsensor ingebouwd. Deze knippert erg vaak per seconde. Je ziet dit in de vorm van een knipperend groen LED-lampje. Het gebruikt lichtgevoelige fotodiodes om de volumeverandering van de haarvaten te ontdekken. Aan de hand van dit gegeven kan het toestel berekenen hoeveel keer het hart per minuut klopt (ook wel BPM, Beats Per Minute genoemd). Deze sensor is in staat een hartslag tussen de 30 en 220 te detecteren.

Waarom worden er groene LED’s voor gebruikt?

Veel mensen vragen aan mij of het groene lampje aan de achterkant van een horloge wel goed is en of dit niet slecht voor de huid is. Dit is gelukkig onschadelijk voor de huid. Er wordt gebruik gemaakt van een groene LED omdat deze het signaal maximaliseert dat wordt gedetecteerd door de haarvaten nabij het huidoppervlak. Daarnaast maakt de sensor ook gebruik van een infraroodlichtje. Hiermee bepaalt het of het apparaat wel om de pols zit. Goedkope activity trackers en hartslagmeters hebben dit vaak niet, waardoor je het groene lampje ook ziet knipperen wanneer het horloge niet om de pols zit. Dit zie je bijvoorbeeld bij de Xiaomi Mi Band-serie.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Hartslag in rust op een Fitbit horloge en in de app

In de applicatie en op de moderne Fitbit horloges zie je een gegeven dat hartslag in rust heet. Dit is het aantal kern dat het hart per minuut klopt wanneer je stil zit/ligt en goed uitgerust bent. Deze hartslag varieert in rust van 60-100 slagen per minuut, maar bij getrainde sporters kan dit veel lager zijn. Het hart heeft bij sporters namelijk minder slagen per minuut nodig om het bloed rond te pompen, omdat het getraind is en efficiënter werkt. Hartslag in rust bekijk je in de app onder Gezondheidsstatistieken of in het home-overzicht. Premium leden hebben meer inzicht in dit gegeven. Je kan als niet-premium lid wel de hartslag in rust bekijk van o.a. de afgelopen nacht.

Hoe werken de hartslagzones bij Fitbit?

De hartslagzone bij Fitbit toestellen zijn een percentage van de maximale hartslag. Met behulp van hartslagzones kun je de intensiteit van trainingen en activiteiten bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld een rustige wandeling doen in hartslagzone 1 en hardlopen in hartslagzone 3. De Fitbit Charge 4, Versa 3 en Fitbit Sense kunnen dit onder andere weergeven. Hoe dit precies wordt berekend zie je in dit artikel (Engelstalig)

Fitbit Sense kan hartslagmeldingen geven

Wanneer je hartslag te hoog of te laag is, geeft de Fitbit Sense een melding. Wanneer je Fitbit-apparaat detecteert dat je hartslag boven of onder je persoonlijke hartslagdrempel komt terwijl je inactief bent, ontvang je een melding op je Fitbit-apparaat. Je kan de drempels voor hoge en lage hartslag zelf aanpassen in de Fitbit app. Op het moment kan dit alleen met het nieuwste toestel. Je moet hiervoor dus de Fitbit Sense kopen.

Voor jou geselecteerd
Fitbit tijd instellen 24 uur 12 uur weergave synchronisatie
Hoe pas je de tijd aan op een Fitbit horloge?