Home » Blog » IP-codes uitgelegd: IP67, IP68 en IPX6 verschillen en informatie (+VIDEO)

IP-codes uitgelegd: IP67, IP68 en IPX6 verschillen en informatie (+VIDEO)

IP code IP rating water stof horloge

Horloges krijgen van de fabrikant een IP-code mee. Dit verplichte keurmerk wordt gegeven volgens het IEC-standaard. Zo krijgt de Fitbit Charge 4 met GPS een IPX6 code mee. De Garmin Vivomove Style krijgt volgens de IEC-standaard 60529 de code IP69 mee. Daarnaast krijgen horloges ook een ATM-classificering mee. Dit klinkt wellicht allemaal wat overweldigend, maar dit valt uiteindelijk wel mee. Deze code wordt niet alleen gegeven aan horloges, maar ook aan andere apparatuur. Zo heeft de Polar H10 hartslagband een IPX6-code. In dit artikel lees je alles over de verschillende IP-codes die je bij sporthorloges, smartwatches en activity trackers ziet. Zie je eenvoudig te begrijpen tabellen en leer je meer over vocht, stof en waterdichtheid van elektrische apparaten in het algemeen. De meest voorkomende codes zijn IP67 en IP68 bij horloges.

Wat zijn IP-codes bij elektrische apparatuur?

De IP-code wordt ook wel International Protection Rating of Ingress Protection genoemd. Een IP-code is een coderingssysteem om de mate van bescherming aan te geven die een behuizing biedt tegen toegang tot gevaarlijke onderdelen, het binnendringen van vaste vreemde voorwerpen, het binnendringen van water en om aanvullende informatie te geven in verband met een dergelijke bescherming. Kort gezegd geeft deze code aan hoe goed een materiaal tegen het binnendringen van stof, water en voorwerpen bestand is. Ook geeft het cijfer aan hoe mechanisch bestendig de behuizing is. Deze classificatie bestaat uit twee cijfers. Voorbeelden zijn IPX6, IP67 en IP69. Het kan er ook heel anders uitzien, bijvoorbeeld als IP2XCH. Dit is echter niet van toepassing bij horloges. In het onderstaande overzicht zie uit wat voor cijfers de code kan bestaan.

Wat beteken de cijfers in de IP-classificering?

Dat IP de afkorting is uit de bovenstaande definitie mag duidelijk zijn. De overige cijfers en codes behoeven nog uitleg. De classificatie van vrijwel alle voorwerpen voor consumenten worden weergeven met maximaal twee cijfers, zonder dat daar achter nog een letter staat. Bijvoorbeeld: IPX6, IP7, IP57 of IP68. De meest voorkomende codes van deze classificering in sporthorloges en activity trackers zijn IP67 en IP68. Je ziet echter vaker de ATM-rating voorbij komen in de specificaties, maar hierover later meer. IP en de eerste twee cijfers (of x) zijn verplicht. De overige letters zijn optioneel.

Het eerste cijfer: stof en binnendringende voorwerpen

Het eerste cijfer staat voor de mate waarin het voorwerp beschermd is tegen aanraking en binnendringende voorwerpen. Hier valt bijvoorbeeld ook stof onder. Het aantal cm en mm staat voor de grootte van het voorwerp.  In de onderstaande tabel zie je hier meer over:

X of nummerEffectief tegenBeschermd tegen
XX betekent dat er geen gegevens beschikbaar zijn om een ​​beschermingsklasse te specificeren met betrekking tot dit criterium.
0Geen bescherming tegen aanraking en binnendringen van voorwerpen
1> 50 mm
2,0 in
Elk groot oppervlak van het lichaam, zoals de achterkant van een hand, maar geen bescherming tegen hard opzettelijk contact
2> 12,5 mm
0,49 binnen
Vingers of soortgelijke voorwerpen
3> 2,5 mm
0,098 binnen
Gereedschap, dikke draden, etc.
4> 1 mm
0,039 binnen
De meeste draden, dunne schroeven, grote mieren etc. Hier vallen spitse voorwerpen onder.
5Beschermd tegen stofHet binnendringen van stof wordt niet geheel voorkomen, maar het mag niet in voldoende hoeveelheden binnendringen om de goede werking van de apparatuur te verstoren.
6Stof dichtGeen binnendringen van stof; volledige bescherming tegen aanraking (stofdicht).

Zoals je goed ziet is de 6 bij het eerste cijfer het hoogst haalbare. Dit is ook meteen de reden dat je bij goede horloges om mee te zwemmen, zoals de Garmin Swim 2, de IP6 rating altijd een logisch gegeven is. Als er immers stof zou kunnen binnendringen tot de belangrijke onderdelen van een horloge, zou het ook zeker niet waterdicht zijn. Toch zegt het eerste cijfer officieel nog niets over de waterdichtheid en de hoeveelheid waterdruk het horloge kan hebben.

Tweede cijfer: bescherming tegen vocht

Het tweede cijfer is ook enorm belangrijk voor horloges. Bij bescherming tegen vocht denk je al snel aan horloges waarmee je kan zwemmen. Toch moet je niet vergeten dat je op een dag ook veel kan zweten, gaat douchen en de afwas doet. Tijdens al deze handelingen komt het horloge in aanraking met vocht. Het tweede cijfer van de IP-rating geeft het beschermingsniveau aan tegen het binnendringen van vloeistoffen.

NiveauBescherming tegenEffectief tegenDetails en hoe wordt het getest?
XX betekent dat er geen gegevens beschikbaar zijn om een ​​beschermingsklasse te specificeren met betrekking tot deze criteria.
0GeenGeen bescherming tegen binnendringend water
1Druipend waterDruppelend water (verticaal vallende druppels) mag geen schadelijk effect hebben op het apparaat.Testduur: 10 minuten Water gelijk aan 1 mm regen per minuut
2Druppelend water bij een kanteling van 15 °Verticaal druipend water mag geen schadelijk effect hebben wanneer de behuizing onder een hoek van 15 ° ten opzichte van de normale positie wordt gekanteld. In totaal worden vier posities binnen twee assen getest.Testduur: 2,5 minuten voor elke kantelrichting (10 minuten totaal) Water gelijk aan 3 mm (0,12 inch) neerslag per minuut
3Water sproeienWater dat als een spray onder een hoek tot 60 ° ten opzichte van de verticaal valt, mag geen schadelijk effect hebben, door gebruik te maken van: a) een oscillerende bevestiging, of b) een sproeikop met een uitgebalanceerd schild. Test a) wordt gedurende 5 minuten uitgevoerd en vervolgens herhaald met het monster horizontaal 90 ° gedraaid voor de tweede test van 5 minuten. Test b) wordt uitgevoerd (met schild op zijn plaats) gedurende minimaal 5 minuten.Voor een sproeikop: Testduur: 1 minuut per vierkante meter gedurende minimaal 5 minuten. Watervolume: 10 liter per minuut (0,037 impgal / s) Druk: 50-150 kPa (7,3-21,8 psi) Voor een oscillerende buis: Testduur: 10 minuten Watervolume: 0,07 liter per minuut (0,00026 impgal / s) per gat
4Opspattend waterWater dat vanuit welke richting dan ook tegen de behuizing spat, mag geen schadelijk effect hebben, gebruikmakend van: a) een oscillerende armatuur, of b) een sproeikop zonder schild. Test a) wordt gedurende 10 minuten uitgevoerd. b) wordt uitgevoerd (zonder afscherming) gedurende minimaal 5 minuten.Oscillerende buis: testduur: 10 minuten, of sproeikop (hetzelfde als IPX3-sproeikop met het schild verwijderd)
5WaterstralenWater dat door een mondstuk (6,3 mm (0,25 inch)) vanuit elke richting tegen de behuizing wordt geprojecteerd, mag geen schadelijke effecten hebben.Testduur: 1 minuut per vierkante meter gedurende minimaal 3 minuten Watervolume: 12,5 liter per minuut Druk: 30 kPa (4,4 psi) op ​​een afstand van 3 meter (9,8 ft)
6Krachtige waterstralenWater dat vanuit elke richting in krachtige stralen (12,5 mm (0,49 inch)) tegen de behuizing wordt geprojecteerd, mag geen schadelijke effecten hebben.Testduur: 1 minuut per vierkante meter gedurende minimaal 3 minuten Watervolume: 100 liter per minuut (0,37 impgal / s) Druk: 100 kPa (15 psi) op ​​een afstand van 3 meter (9,8 ft)
6KKrachtige waterstralen met verhoogde drukWater dat in krachtige stralen (mondstuk van 6,3 mm (0,25 inch)) tegen de behuizing wordt geprojecteerd vanuit elke richting, onder verhoogde druk, mag geen schadelijke effecten hebben. Gevonden in DIN 40050, en niet in IEC 60529.Testduur: minstens 3 minuten Watervolume: 75 liter per minuut (0,27 impgal / s) Druk: 1000 kPa (150 psi) op ​​een afstand van 3 meter (9,8 ft)
7Onderdompeling tot een diepte van 1 meter (3 ft 3 in)Het binnendringen van water in een schadelijke hoeveelheid is niet mogelijk wanneer de behuizing onder bepaalde omstandigheden van druk en tijd (tot 1 meter onderdompeling) in water is ondergedompeld.Testduur: 30 minuten Getest met het laagste punt van de behuizing 1000 mm (39 inch) onder het wateroppervlak, of het hoogste punt 150 mm (5,9 inch) onder het oppervlak, afhankelijk van welke dieper is.
8Onderdompeling, 1 meter (3 ft 3 in) of meer diepteDe apparatuur is geschikt voor continue onderdompeling in water onder omstandigheden die worden gespecificeerd door de fabrikant. Bij bepaalde soorten apparatuur kan dit echter betekenen dat water kan binnendringen, maar alleen op een zodanige manier dat het geen schadelijke effecten heeft. De testdiepte en -duur zullen naar verwachting groter zijn dan de vereisten voor IPx7, en er kunnen andere milieueffecten aan worden toegevoegd, zoals temperatuurwisselingen vóór onderdompeling.Testduur: overeenkomst met fabrikant Diepte gespecificeerd door de fabrikant, doorgaans tot 3 meter (9,8 ft)
9KKrachtige waterstralen op hoge temperatuurBeschermd tegen sproeiwater onder hoge druk en hoge temperatuur. Kleinere exemplaren draaien langzaam op een draaitafel, vanuit 4 specifieke hoeken. Grotere exemplaren worden bij gebruik in de beoogde positie gemonteerd, er is geen draaitafel nodig, en worden met de vrije hand gedurende ten minste 3 minuten getest op een afstand van 0,15 tot 0,2 meter (5,9 inch – 7,9 inch). De specifieke vereisten voor het testmondstuk worden weergegeven in afbeeldingen 7, 8 en 9 van IEC (of EN) 60529. Deze test wordt geïdentificeerd als IPx9 in IEC 60529.Testduur: armatuur: 30 sec. in elk van de 4 hoeken (2 min. totaal), Vrije hand: 1 min / m 2 , 3 min. minimum Watervolume: 14-16 liter per minuut (0,051-0,059 impgal / s) Druk: 8-10 MPa (80-100 bar) op een afstand van 0,10-0,15 meter (3,9 in-5,9 in) Watertemperatuur: 80 ° C ( 176 ° F)

Let goed op dat als een sporthorloge of activity tracker een IPX7 code heeft gekregen, deze niet per se alle eigenschappen heeft van een IPX5 of IPX4 horloge. Dit betekent dat het horloge bestand is tegen water als in IPX7 staat omgeschreven. De X staat voor het eerste cijfer uit de eerste tabel.

Het tweede cijfer vereenvoudigd

De tabel, zoals gegeven via Wikipedia , komt van de officiële NEN-EN-IEC 60529 classificering. De tabel van het tweede cijfer in de code omvat veel, maar kan wellicht wat onduidelijk zijn. Hieronder zie je de tabel vereenvoudigd, zoals op de Nederlandstalige versie van het dit begrip staat. De tabel heb ik wel iets aangepast.

0IP-x0GeenGeen bescherming
1IP-x1Drupdicht Type IGeen schade bij vallende druppels
2IP-x2Drupdicht Type IIGeen schade indien onderhevig bij vallende druppels
3IP-x3SpatdichtGeen schade bij besproeing
4IP-x4PlensdichtGeen schade indien besproeid met meer water (10 liter per minuut)
5IP-x5SproeidichtGeen schade indien bespoten met 12,5 liter water per minuut vanuit meerdere hoeken
6IP-x6WaterbestendigGeen waterindringing indien bespoten met 100 liter water per minuut onder elke hoek.
7IP-x7DompeldichtGeen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
8IP-x8WaterdichtBlijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
9IP-x9VochtdichtBlijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

Extra letters

Naast de bovenstaande letters kan de IP-code of IP classificering ook een letter of meerdere letters bevatten (naast IP). Deze letters zijn niet verplicht. Fabrikanten van horloges hoeven dit niet te meten of op te geven. De eerste aanvullende letter staat voor de bescherming die het artikel heeft binnen het omhulsel. In het geval van een smartwatch of activity tracker zou het kunnen gaan om de kwetsbare onderdelen binnen het horloge. De eerste letter achter het cijfer van de waterbestendigheid kan een A,B,C of D zijn.

LetterBescherming tegen aanraking door:DiameterLengte
ARug van de hand50 mm/
BVinger12 mm80 mm
CGereedschap2,5 mm100 mm
DDraad1 mm100 mm

Tweede aanvullende letter van de IP-rating

Als laatste kan er een letter worden toegevoegd. Dit betekent de bescherming van het apparaat en hoe deze tijdens testen zich gedraagt:

LetterBetekenis
HHoogspanningsapparaat
MApparaat beweegt tijdens de vochttest
SApparaat beweegt niet tijdens de vochttest
WWeerscondities

Waarom zijn dit soort codes zo belangrijk?

Dit soort codes worden vastgelegd in nationale en internationale normen. Het gaat hier bijvoorbeeld om belangrijke veiligheidseisen van producten. Op deze manier wordt er een gezamenlijke taal ontwikkeld. Een product uit land A voldoet aan dezelfde eisen als in land B. In de onderstaande video van NEN zie je meer over deze classificering, normen en waarom dit zo belangrijk is.

ATM geeft waterdichtheid aan

IP ratings houden geen rekening met waterdruk. Hiervoor moet je de ATM-classificering raadplegen. Dit cijfer geeft aan hoe goed het horloge tegen waterdruk kan. Dit is essentieel als je wilt weten of je met het horloge kan zwemmen en/of duiken. In de onderstaande tabel leer je er meer over. Deze tabel komt uit het artikel over sporthorloges tijdens watersporten.

Waterdichtheid/ATM/BARWat kan je met het sporthorloge?
30 meters/3 ATM/3 BARDit horloge is bestand tegen een klein beetje spatwater. Je kan er je handen mee wassen, maar meer ook niet.
50 meters/5 ATM/5 BARMet de 5 ATM waterdichtheid kun je prima douchen en ook zwemtrainingen mee uitvoeren. Het triathlonhorloge Garmin Forerunner 735XT heeft bijvoorbeeld 5 ATM als waterdichtheid meegekregen.
100 meters/ 10 ATM/ 10 BARJe kan met dit horloge al het voorgaande, plus snorkelen en langere tijd onder water blijven tot 100 meter. Voor duiken raad ik minimaal 20 ATM aan.
200 meters/ 20 ATM/ 20 BARMet een sporthorloge dat 20 ATM als classificering heeft, kun je prima duiken tot 200 meter. Voor recreatief duiken is dit natuurlijk meer dan voldoende!
1000 meters/ 100 ATM / 100 BARWil je met een sporthorloge of smartwatch diepzeeduiken? Dan is 100 ATM+ aan te raden.
IP67/IP68 klasseringDeze klassering wordt gebruikt als classificatie van elektronische apparatuur. Je komt het vooral tegen bij smartphones en veel wearables.

IP68 vs IP69: de verschillen

In smartwatches en andere soorten horloges/activity trackers zijn de IP68 en IP69 het meest voorkomend. Ook in smartphones komen we dit vaak tegen. De IP68-classificatie, die tegenwoordig de standaard is voor sporthorloges en smartwatches uit de hogere middenklasse / high-end, betekent behoorlijk intensieve bescherming tegen stof, zand en water. Terwijl een apparaat met IP67-classificatie 30 minuten intact blijft in een watermassa (tot een meter diep), kan een apparaat met IP68-classificatie even lang tot 1,5 meter diep gaan. IP68 zou genoeg moeten zijn voor de meeste mensen die op zoek zijn naar een horloge.

Vragen en antwoorden over IP-codes, waterdichtheid en sporthorloges.

Een aantal vragen en antwoorden over dit lastige begrip op een rij.

?Wat is het verschil tussen JIS, IP en IEC?

JIS is de Japanse Industriële Standaard. Dit is hetzelfde als IP en IEC, alleen heeft een net iets andere methode om te testen. In Nederland en België gebruiken we altijd de IEC classificering als IP-code.

?Met wat voor water worden de IP-code testen gedaan?

Meestal worden deze testen gedaan met normaal leidingwater. De omgevingstemperatuur zal ook netjes tussen de 15 en 35 graden Celsius blijven. Er wordt dus niet getest met zout water (zoals water uit de zee) of water met enorm veel chloor (zwembadwater). Je moet dus altijd nog extra voorzichtig zijn.

?Kan ik zwemmen met een IP69, IP69 of IPX6 horloge?

IP ratings houden geen rekening met waterdruk. Hiervoor moet je de ATM-classificering raadplegen. De IP rating geeft aan of het horloge tegen een regenbui kan, of het water-/stofdicht is en het beschermd is tegen voorwerpen. IP67 geeft bijvoorbeeld aan dat het beschermd is tegen binnendringen van stof en onderdompeling tussen de 15cm en 1 meter. Je kan hier niet mee zwemmen, maar wel mee douchen.

?️Wie heeft deze classificaties bedacht?

IP-classificaties, of beschermingsklasse, zijn ontwikkeld door de IEC (International Electrotechnical Commission) en worden het meest gebruikt in Europa en Azië, met enkele aanhangers in Noord-Amerika

?Hebben alle horloges, zoals Fitbit en Garmin, een IP-code?

Nee. Sommige fabrikanten geven deze codes niet officieel. Ze geven wel allemaal aan of je er mee kan zwemmen en douchen. Dit doen ze met de ATM-classificering.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.