Home » Blog » Hoe herken je een slecht horloge?

Hoe herken je een slecht horloge?

Slecht horloge herkennen

Ik heb recent een uitgebreid bericht geschreven over horloges die je niet moet kopen op Bol.com. Naar aanleiding van dit bericht heb ik een aantal vragen gekregen. De vraag die het vaakst gesteld werd was: Hoe herken je een slecht horloge?. Het gaat hier dan om een sporthorloge, activity tracker of smartwatch. Het simpele antwoord zou zijn: investeer in een horloge van een betrouwbaar merk. Echter is dit niet altijd het geval. Er zijn ook horloge van minder bekende merken die voor sommige mensen prima voldoen aan hun wensen. Helaas worden er op o.a. bol.com en Amazon.nl meerdere slechte slimme horloges verkocht. Hoe herken je een slecht horloge?

Tip: Is jouw horloge kapot? Zoek dan een e-waste inleverpunt, zodat alle onderdelen gerecycled kunnen worden.

Externe verkopers

Veel grote webwinkels, zoals bol.com en Amazon.nl, werken met niet met alleen eigen voorraad. Zij bieden externe verkopers de mogelijkheid om spullen aan te bieden op hun website. Dit staat altijd duidelijk aangegeven. Bij producten die door bol.com of Amazon zelf worden verkocht uit hun eigen warenhuizen staat respectievelijk: Verkoop door bol.com / Verzonden vanuit Amazon – Verkocht door Amazon. Hieronder zie je de voorbeelden van het Fitbit Sense horloge. Dit is overigens echt geen slecht horloge! Zie jij de verkoper staan op de afbeeldingen?

Verkoop door bol.com
Verkocht door Amazon

Nadeel van externe verkopers

Het nadeel van externe verkopers is dat je een grote webwinkel niet meer blind kan vertrouwen. Gelukkig doet bol.com er alles aan om dropshippers (bedrijven die werken zonder eigen voorraad)te weren. Helaas weten deze dropshippers je goed te vinden via Facebook advertenties. Helaas zijn er ook veel ‘bedrijven’ actief die ongekeurde (zonder keurmerk) horloge inkopen op Alibaba of AliExpress en deze voor enorm veel geld doorverkopen. Dit zijn meestal slechte horloges, waarmee je echt geen goede koop doet. Je kan een aankoop van een slecht horloge voorkomen door de onderstaande tips mee te nemen bij je zoektocht.

Goed om te weten: Niet alles wat geen merk heeft is slecht. Er staan ook goede en goedkope horloges op websites zoals AliExpress. Toch kun je dan het beste gewoon zelf daar bestellen. Reviews op zowel Ali als bol.com kunnen gemanipuleerd worden. Hecht daar niet teveel waarde aan.

Zoek op afbeelding

Dit is eigenlijk de beste tip die ik je kan geven. Heb je een horloge gevonden op bol.com, Amazon.nl of een andere website en twijfel je over bijvoorbeeld de herkomst van het horloge? Dan zou ik het eigenlijk al niet kopen. Bij twijfel, gewoon niet doen. Wil je toch misschien dat horloge graag hebben, dan kun je het volgende doen:

Mobiel/tablet

 1. Sla de afbeelding op van het horloge of maak er een screenshot (schermafbeelding van)
 2. Download en open de app AliExpress
 3. Klik in de zoekbalk bovenin op het camera logo
 4. Geef toestemming aan AliExpress, bevestig met ok
 5. Klik op de foto uit de galerij van het horloge
 6. Je ziet direct of er relevante resultaten zijn

Tip: Ik ben regelmatig gecontacteerd door Nederlandse bedrijven die menen dat het horloge echt door hunzelf wordt gemaakt in Nederland. Het horloge – wat toevallig 100% hetzelfde is als hun horloge – op AliExpress is door de mensen in het buitenland nagemaakt. Trap hier echt niet in. Een onbekend bedrijf, zonder eigen website, zonder eigen fabriek en vaak zelfs zonder KvK -en btw-nummer heeft écht geen eigen smartwatch of activity tracker op de markt gebracht van eigen onderdelen.

Desktop

Op de normale desktop versie van Ali kun je niet zoeken op afbeelding. Gelukkig zijn er andere opties! Je kan bijvoorbeeld in Chrome een extensie gebruiken in de browser. Ik gebruik zelf de extensie AliExpress Zoeken Op Afbeelding van aliseeks.com (hier te bekijken). Je kan na het installeren met je rechtermuisknop op een afbeelding klikken en dan op Search AliExpress By Image klikken. De extensie zoekt dan gelijke afbeeldingen op. Je ziet snel of het horloge goedkoop uit het buitenland komt.

Vraag naar het CE keurmerk

Elektronica moet in Nederland voorzien zijn van een geldig CE keurmerk. Kijk – als je de verkoper of het product niet vertrouwd –  in de advertentie van de verkoper of er wordt gesproken over een keurmerk. Vraag eventueel in de chat of via een mail aan de verkoper naar het keurmerk van het horloge.

Let op: Er zit een verschil tussen het neppe China Export (CE) keurmerk en het officiële Europese CE keurmerk. Het verschil is minimaal, zoals je op de website van de VRT kan zien.

Koop een horloge van een merk

Wil je er echt zeker van zijn dat je een horloge koopt waar garantie op zit en dat voldoet aan de Europese keurmerken? Koop dan een horloge van een merk en van een betrouwbare verkoper. Als je aan een merkhorloge denkt, denk je wellicht meteen aan een dure Garmin Fenix 6X pro Solar van 500+ euro, maar dat hoeft echt niet. Zo zijn er veel goedkope activity trackers voor onder de 50 euro die echt prima zijn voor veel mensen, maar wel met een goede garantie en van een goed merk.

Slecht horloge in huis?

Als je toch een horloge hebt gekocht en je twijfelt of het een goed of slecht horloge is, omdat het geen merk is of omdat je nu al problemen ondervind…. stuur deze dan direct retour. Zo herken je een slecht horloge:

 • Geen Nederlandse handleiding
 • Niet mogelijk om de Nederlandse taal aan te zetten
 • Koppelen met een telefoon werkt niet of nauwelijks
 • Pakketje komt rechtstreeks uit China
 • Het horloge heeft geen eigen verpakking
 • Beloofde batterijduur wordt niet gehaald
 • Batterij loopt na een paar dagen steeds sneller leeg
 • Hartslagmeting wijkt enorm af van wat normaal is
 • Waterdichtheidslabel klopt niet
 • Stappenteller meet stappen terwijl je stil zit
 • Tijdens een korte wandeling worden er veel te veel stappen gemeten
 • GPS werkt niet
 • Meet een hartslag als het horloge niet om de pols zit
 • Meet de hartslag niet continue

Vraag: Ik heb een lijst met slechte horloges op bol.com gemaakt. Heb jij een ervaring met een horloge die je bij bol.com hebt gekocht dat gewoon heel slecht is? Zou je mij de productnaam en eventueel je ervaring willen doorgeven via het contactformulier? Ik kan dan het horloge toevoegen aan de lijst, zodat andere mensen niet een hele slechte aankoop hoeven doen!

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.