Home » Blog » E-waste inleverpunt zoeken voor oude smartwatch, horloge of activity tracker

E-waste inleverpunt zoeken voor oude smartwatch, horloge of activity tracker

Circulaire economie e-waste

Een smartwatch, activity tracker of ander soort slim horloge heeft (helaas) geen eeuwig leven. Er komt een moment dat je afscheid moet nemen van je favoriete horloge. Zo heb ik in de afgelopen jaren afscheid genomen van een aantal horloges die gewoon niet meer werkten. Ze waren kapot (en vielen buiten de garantie) of waren gewoon oud geworden. Dit gebeurt helaas met elektrische apparatuur die je veel gebruikt. Gemiddeld gaat een sporthorloge bij mij ongeveer 3 jaar mee zonder problemen. Daarna merk ik dat het horloge al minder wordt. Wat doe je als je afscheid neemt van een horloge?

Levert een oud slim horloge of activity tracker nog geld op?

Je gooit een smartwatch, activity tracker of sporthorloge niet zomaar in de prullenbak. Dit is echt zonde. Probeer eerst te kijken of je het horloge nog kan verkopen. Misschien vind jij het enorm vervelend dat een sporthorloge bijvoorbeeld geen goede GPS meer heeft of de hartslagmeting teveel begint af te wijken. Een ander persoon vindt dit misschien helemaal geen probleem! Een aantal opties als het horloge nog niet helemaal op is:

  1. Plaats het horloge op marktplaats.
  2. Maak een advertentie op een (lokale) Facebookgroep waar producten worden geruild, weggegeven of verkocht.
  3. Heb je een Apple smartwatch? Dan kan je vaak gebruik maken van het Apple Trade In programma. Je krijgt dan geld terug in de vorm van een cadeaubon (enkel voorwaarden). Het horloge wordt anders sowieso op een juiste manier gerecycled.

Is het horloge op en kan het niet meer verkocht worden? Dan zoek je een inleverpunt.

Wat is E-waste?

E-waste is een van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld. In het Nederlands wordt dit ook wel e-afval of elektronisch afval genoemd. Dit zijn zaken zoals: televisies, computers, laptops, smartphones, witgoed, smartwatches e.d. In 2019 werd bekend dat we slechts 10% van onze e-waste recyclen. Dit is natuurlijk enorm laag. E-waste is erg schadelijk voor zowel mens als milieu. In elektronisch afval zitten veel schadelijke stoffen, zoals kwik, lood, beryllium, cadmium e.d. In een gemiddelde smartwatch zitten o.a. aluminium, kobalt, koper, glas, goud en lithiumpapier.

De e-waste afvalberg groeit en blijft de komende jaren groeien.

Een inleverpunt vinden

Er zijn in Nederland enorm veel punten waar je een oude activity tracker, horloge en smartwatch kan inleveren. Aangezien ik niet voor elke usb stick, oordopje of activity tracker een afspraak maak bij de vuilstort van de gemeente (zie kopje verderop), zoek ik vaak een inleverpunt. Ik maak dan gebruik van de website Wecycle. Je kan voor heel Nederland alle inleverpunten bekijken via deze link. Zoeken kan op plaats of postcode. Je ziet dan direct de dichtstbijzijnde punten. Bij het zoeken kan je filteren op wat voor apparaat je in wil leveren. Uit mijn ervaring blijkt dat het horloge altijd in kan leveren in de categorie Kleine apparaten. Deze punten worden ook wel Wecycle E-waste inleverpunten genoemd. Ik ben er op deze manier achter gekomen dat ik bij de Blokker om de hoek ook kleine apparaten, zoals horloges, kan inleveren.  Ook doen er in mijn buurt een Albert Heijn filiaal en Aldi filiaal mee, maar niet allemaal.

Smartwatch of horloge inleveren: Steun de circulaire economie

Een circulaire economie wordt ook wel kringloopeconomie genoemd. In het kort: Grondstofvoorraden in de wereld zijn eindig (lees: gaan een keer op). We moeten stoppen met deze voorraden uitputten. Reststoffen moeten volledig worden ingezet in het systeem. Als je een horloge inlevert, kunnen de reststoffen weer worden hergebruikt.

Kan ik een horloge ook bij gemeente afgeven?

Elke gemeente in Nederland heeft een speciaal afvalpunt aangewezen. Soms wordt dit de afvalstort genoemd, soms een milieustraat. Bij dit afvalpunt kun je ook elektronisch afval inleveren. Hier vallen horloges e.d. ook onder. Het voelt misschien gek op zo’n klein apparaatje in te leveren bij de grote vuilstort. Toch help je mee om de steeds grotere afvalstroom van e-waste te beperken.

Handig om te weten: Bij de gemeentepunten kun je alle soorten e-waste inleveren; van een USB-stick tot een koelkast.

Bedrijven én consumenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen

Eerder heb ik verschillende horlogemerken onder de loep genomen als het gaat om duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Hier kwam naar voren dat het ene merk meer deed om e-waste te beperken dan het andere bedrijf. Zo heeft Apple een speciaal programma waar zij oproepen om horloges naar hun terug te sturen om te recyclen in ruil voor een cadeaubon. Andere bedrijven doen dit weer niet. Daarnaast moeten bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om end-of-life producten. Deze producten moeten ook op een juiste manier verwerkt worden. Ik vind persoonlijk dat consumenten de kans moeten krijgen om producten die niet meer ondersteunt worden tegen een vergoeding in te leveren, zoals bij het Apple Trade In programma. Consumenten moeten op hun beurt hun verantwoordelijkheid pakken als het gaat om wegbrengen van hun oude slimme horloges (en andere apparatuur) naar inleverpunten en/of milieustraten.

nv-author-image

Redactie

De redactie test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers.

1 reactie op “E-waste inleverpunt zoeken voor oude smartwatch, horloge of activity tracker”

  1. Luut van Hoogevest

    Een heel goede informatieve site. Ik heb een Swatch horloge dat het niet meer (goed) doet. Het staat mij tegen om die maar bij het restafval weg te gooien. Evenals een oude elektrische tandenborstel die ik al een hele tijd ongebruikt in de kast heb liggen en die ik ook niet bij het restafval weg wil gooien. Deze site geeft een goed alternatief daarvoor. Dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.