Bewuster winkelen, duurzamer leven en bedrijven die een vorm van sociale verantwoordelijkheid nemen. Steeds vaker lees je deze termen op websites. Op bol.com is er recent zelfs een speciaal label in leven geroepen om de consumenten te helpen met het maken van een duurzame keuze. Duurzaamheidslabels worden gegeven aan producten die bijvoorbeeld fairtrade zijn of door sociale ondernemers zijn vervaardigd. Ook krijgen biologische artikelen die aan de voorwaarden voldoen een speciaal label. Nadat ik dit label regelmatig op bol.com was tegengekomen, ben ik mij af gaan vragen hoe het zit met de duurzaamheid van horlogemerken die ik op deze website veel beschrijf. Wat voor vorm van sociale verantwoordelijkheid nemen dit soort grote techbedrijven? Ik heb het voor je uitgezocht!
Dit artikel wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe informatie en nieuwe horlogemerken. Wil je wat kwijt over dit artikel? Neem dan gerust contact met mij op.
Apple
Slogan: Een plan op maat van de planeet.
Meer informatie: https://www.apple.com/nl/environment/
Ik ben bij bol.com al meerdere artikelen van het merk Apple tegengekomen met een label “Duurzamer”. Het doel van Apple is om tegen 2030 hun gehele assortiment CO₂‑neutraal te maken. Het bedrijf zelf is dit al. Apple werkt veel met gerecyclede materialen. Ze hameren vooral op het feit dat ze hun producten met schone energie willen maken. Ook helpt het bedrijf toeleveranciers met overstappen op hernieuwbare elektriciteit. Het bedrijf investeert ook in windparken en roept consumenten op om hun oude Apple apparaten in te ruilen via Apple Trade tegen een korting op een volgende aankoop. Apple kan dan de onderdelen weer hergebruiken.
Wist je dat: Apple een speciale robot heeft gemaakt die oude producten ontleed? Deze heeft de naam Dave gekregen. Zo worden ook Apple Watches ontleed van bijvoorbeeld magneten, tin, wolfraam en andere schadelijke materialen. Meer daarover lees je hier.
Fitbit
Slogan: Positive change takes action
Meer informatie: https://www.fitbit.com/global/us/sustainability
Fitbit deelt – vergeleken met de andere horlogemakers – vrij weinig op het gebied van sustainability, ethiek, milieu en duurzaam ondernemen. Een gemiste kans. Op de informatiepagina staan een paar kreten, maar weinig echte informatie. Er staat wel een speciaal e-mailadres waar vragen over duurzaamheid heen gestuurd kunnen worden. Ik heb een mail verzonden met de vraag hoe Fitbit omgaat met o.a. duurzaamheid en het recyclen/verwerken van end-of-life-producten. Op het gebied van sociale verantwoordelijkheid doet Fitbit wel veel. Daar kan je hier (Engels) meer over lezen.
Wat is een end-of-life-product?

Een end-of-life product, soms afgekort als EOL-product, is een product aan het einde van de productlevenscyclus. Dit zijn producten die door de leverancier niet meer verkocht worden en geen onderdelen meer op de markt van komen. In het Nederlands spreekt men van Einde Levensduur. Er is dan geen ondersteuning meer voor het product. Voorbeeld: Microsoft heeft in 2006 het einde levensduur gemarkeerd voor Windows 98. Dit gaat in de Wearable-markt ook een probleem opleveren in de toekomst, als de eerste trackers en horloges niet meer ondersteunt worden. Hoe worden deze verwerkt? Eindigen deze in de prullenbak of wordt dit op een duurzame en verantwoorde manier verwerkt? Een belangrijk vraagstuk al vraag je het mij. De term die bij dit vraagstuk hoort is E-Waste.
Samsung
Slogan: Planet First: De aarde als onze prioriteit
Meer informatie: https://www.samsung.com/nl/aboutsamsung/sustainability/strategy/
Samsung heeft het beleid m.b.t. duurzame aanpak opgedeeld. Via de bovenstaande link lees je meer over de strategie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu, diversiteit & participatie, sypplychain, ethiek, beleid en documentatie, feiten & cijfers en verantwoorde arbeidsomstandigheden. Het is niet mogelijk om het gehele beleid samen te vatten in een enkele alinea. Samsung werkt alleen samen met bedrijven die een Eco-Partner-certificering hebben. Samsung producten krijgen bij bol.com ook regelmatig het duurzamer-label. Dit zijn voornamelijk de huishoudelijke apparaten. Horloges staan hier (nog) niet tussen.
Handig om te weten: Mensen roepen vaak dat bedrijven hun sociale verantwoordelijkheid moeten nemen. Wat bedoelen zij hier eigenlijk mee? Sociale verantwoordelijkheid is de verplichting die een bedrijf heeft om de positieve impact op de samenleving zo groot mogelijk te maken. De negatieve gevolgen die de onderneming heeft, moet zij minimaliseren.
Garmin
Slogan: Onze bedrijfspraktijken en -beleid weerspiegelen onze inzet om onze planeet te beschermen en mensen en gemeenschappen te stimuleren.
Meer informatie: https://www.garmin.com/nl-NL/company/responsibility/
Verspreid over meerdere pagina’s schrijft Garmin uitgebreid over hun beleid, missie en visie op het gebied van sociale verantwoordelijkheid, productontwerp, recycling en mensenrechten. Zo delen ze overzichtelijk alles op het gebied van schadelijke materialen in de producten van het merk. Garmin heeft geen Trade-In programma, zoals Apple. Op het gebied van mensenrechten en conflictmineralen is Garmin erg open. Er wordt verder niet gesproken over CO2-uitstoot van het bedrijf of de productieprocessen. Garmin heeft wel in 2009 al een update gegeven aan enkele navigatiesystemen voor consumenten, waardoor mensen kunnen kiezen voor een EcoRoute tijdens het navigeren.
Oude smartwatch of activity tracker? Gooi deze niet zomaar in de prullenbak. Breng dit horloge weg naar een e-waste-inleverpunt (zoek hier een punt bij jou in de buurt) of naar de milieustraat (afvalstort) van jouw gemeente. Elektrisch afval wordt hier op een verantwoorde manier verwerkt (bron). Zoek van tevoren wel even uit of je misschien voor je oude apparaat nog geld kan krijgen. Apple producten kun je via Apple Trade inruilen voor een cadeaubon. Er zijn ook bedrijven die gebruikte horloges innemen en je hiervoor belonen. Krijg je niets terug? Breng het dan netjes naar de milieustraat/afvalstort!
Polar
Meer informatie: https://www.polar.com/en/about_polar/who_we_are/environment | https://www.polar.com/sites/default/files/pdf/Polar_Electro_Environmental_Declaration.pdf
Polar houdt het erg zakelijk op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid, verantwoording en duurzaamheid. Het bedrijf voldoet naar eigen zeggen aan alle wettelijke en regelgevende vereisten die gelden in de landen waar het bedrijf actief is. Zij vereisen hoge ethische normen van de werkplekken waar het bedrijf actief is. Ze verbieden onder andere het gebruik van kinderarbeid en dwangarbeid en regelen zelf alle verplichte arbeidsvoorwaarden voor ondernemers. Op het moment lijkt het bedrijf geen trade-in-programma te bieden voor oude wearables van het bedrijf.
Eindwoord
Fitbit activity trackers, Apple Watches, Garmin sporthorloges, Polar horloges.. de wearable-markt is enorm.. en groeit nog steeds. Het is daarom van groot belang dat bedrijven – wellicht samen – een goede manier verzinnen om de horloges en activity trackers op een verantwoorde manier te recyclen en end-of-life-producten op de juiste manier te verwerken. Enkele bedrijven zijn hier al goed mee bezig. Andere bedrijven delen hier vrij weinig over. Dat is écht zonde.
Ik vind het goed dat bol.com al iets meer inzicht geeft op het gebied van duurzaamheid middels duurzaamheidslabels. Zo kunnen consumenten een duurzame keuze maken, als zij dit willen. Nu wordt het tijd dat bedrijven doorpakken op het gebied van duurzaamheid en milieu én hun sociale verantwoordelijkheid nemen. Over het laatste wordt -naar mijn mening- veel te weinig geschreven.
Zelf vind ik dat bijvoorbeeld Apple het goed doet met Apple Trade In. Consumenten kunnen oude apparaten, zoals Apple Watches, inruilen voor een cadeaubon (voorwaarden). De producten worden sowieso – ongeacht of je een cadeaubon krijgt – door het bedrijf gratis gerecycled. Een goed initiatief. Horloges van andere merken kun je op het moment in Nederland bij e-waste-punten en milieustraten van de gemeente inleveren. Toch denk ik dat een cadeaubon-programma zoals van Apple mensen kan motiveren om een oud horloge op de juiste manier te laten recyclen.
Disclaimer: Ik heb voor het schrijven van dit artikel diverse blogs, nieuwsberichten en informatiepagina’s geraadpleegd. Ik heb hier geprobeerd een samenvatting van te maken per horlogemerk. Op het gebied van duurzaamheid, verantwoord ondernemen en sociale verantwoordelijk nemen doen en willen bedrijven veel. Of dat in de praktijk allemaal gaat volgens de strategie, houd ik in midden. Ik kan helaas niet naar elke fabriek toe, alle sociale verantwoordelijkheidsprogramma’s controleren of de recyclingprocessen live bekijken.