Home » Blog » Waterdicht of waterbestendig horloge. Waar moet je op letten?

Waterdicht of waterbestendig horloge. Waar moet je op letten?

Waterdicht horloge

Veel activity trackers, sporthorloges en smartwatches worden verkocht onder de noemers waterdicht, waterafstotend, waterbestendig, regenbestendig, kan er mee douchen, spatwaterdicht en zweetdicht. Ik kan begrijpen dat je af en toe zelf niet meer weet wat je precies met een horloge kan. Kun je met een waterafstotend horloge zwemmen of met een waterdicht horloge dieper dan 50m duiken? In dit artikel lees je wat de termen die je tegenkomt allemaal betekenen.

Verschillen op een rij

Je komt in de (online) winkel vaak de termen waterdicht, waterbestendig, spatwaterdicht en dergelijke tegen. Het belangrijkste is om te kijken naar de IP-rating. Deze geeft precies aan wat je met het horloge kan doen.

Waterdicht: Deze term geeft de mate aan waarin een horloge waterdicht is. Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet. De meest bekende vorm is de IP-code. In de winkel zie je vaak staan “Waterdicht tot 50m”. Het horloge of de activity tracker kan dan tegen de waterdruk tot 50m diepte. Je kan er dan vanuit gaan dat douchen en afwassen zeker geen probleem is.

Waterbestendig: Waterdicht en waterbestendig worden in de online winkels vaak door elkaar gehaald. Deze term geeft aan of het water binnen kan dringen tot het horloge. Ook dit wordt vaak gevolgd door een getal in aantal meter.

Spatwaterdicht: Je kan er mee wandelen als het een klein beetje regent of als er zweet op valt, maar kan er daarnaast niet veel mee. Pas op met douchen en afwassen.

Tip: In veel online winkels worden merkloze of onbekende merkhorloges verkocht. Deze komen vaak van AliExpress of Alibaba. Deze modellen worden goedkoop ingekocht en voor dikke winst verkocht. De IP-rating ontbreekt vaak (of er wordt over gelogen). Ook zijn deze horloges niet geschikt om mee te douchen of af te wassen omdat ze waterdicht tot 0m zijn. Geef dus liever iets meer uit en koop een horloge van een bekender merk. Doe goed je onderzoek voordat je een horloge (en zeker een merkloos horloge) koopt.

Horloge kopen om mee te zwemmen

Een echt zwemhorloge heeft een goede IP-rating en kan tegen hogere waterdruk tot bijvoorbeeld 50m. Voorbeelden van horloges die goed tegen water kunnen vindt je hieronder:

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.